Greška

Došlo je do greške.

Test: LG OLED 4K 55EG920V (video)

31.05.2016 11:34 | 6 Multimedija
Test: LG OLED 4K 55EG920V (video)

OLED televizorima se polako ali sigurno spušta cena na prihvatljiviji nivo u odnosu na godine iza nas. LG nam, kao jedan od glavnih proizvođača ove tehnologije, donosi 55-inčni 4K model sa sličnom cenom za koju smo prošle godine mogli kupiti 4K LED osvetljeni LCD televizor. OLED 55EG920V televizor donosi zakrivljeni ekran, HDR podršku i sjajnu WebOS 2.0 platformu, kao i jedan od najboljih vidova upravljanja televizorom - Smart Remote...


Dragoljub Radovanović

Najzad smo u mogućnosti da se družimo sa tehnologijom koju željno iščekujemo da vidimo u televizorima godinama unazad. Reč je naravno o OLED tipovima ekrana, koje nikako ne treba pomešati sa LED osvetljenim LCD televizorima, jer je u pitanju potpuno drugačija tehnologija prikaza. Kompanija LG nam je ustupila 55EG920V, prvi OLED 4K televizor u našoj redakciji, model koji nas nimalo nije ostavio ravnodušnim. Ovo jeste zaista jedna od onih stvari koje morate videti uživo da biste mogli da shvatite oduševljenje koje su naše kolege iskazale, uključujući i autora ovog teksta. 

Nemamo razloga da preuveličavamo jer smo se sreli i sa dosta skupljim i većim televizorima od ovog, ali prvi dodir sa OLED tehnologijom, ne u prodavnici, već u zamračenoj prostoriji je zaista nešto što bi svako trebalo da iskusi. Mnogi neće biti u mogućnosti, nažalost, pa zato želimo da na što bolji način prenesemo utiske testiranja LG OLED 4K televizora, ne samo putem teksta i fotografija, već i putem našeg videa koji vam savetujemo da obavezno pogledate na našem YouTube kanalu:

Da li je OLED bolji u odnosu na LED osvetljene LCD televizore koje smo imali prilike da testiramo u prethodnim godinama? Možemo sa sigurnošću reći - da. Napredak u kvalitetu prikaza je očigledan možda i najviše zbog načina na koji OLED funkcioniše, posedovanjem piksela koji imaju sopstveno osvetljenje i mogu da se kompletno ugase pružajući izuzetan nivo crne boje i samim tim neograničen kontrast. Sa pozadinskim osvetljenjem to je bila malo teža stvar, skuplji LED osvetljeni televizori jesu bili prilično dobri u prikazu crne boje, ali problem sa isijavanjem osvetljenja je uvek bio prisutan, bilo u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od modela. OLED 4K 55EG920V nema takve probleme upravo zbog načina funkcionisanja, i nudi najbolji prikaz crne koji smo imali prilike da vidimo do sada. Ukoliko želite da nešto više pročitate o OLED tehnologiji, pročitajte naš članak koji smo pisali krajem prošle godine.


lg_oled_55eg920v_s.jpg

Pozabavimo se pobliže tehničkim detaljima EG920V modela. Prva i dosta bitna stvar, ovo je 4K OLED televizor, jasan napredak u odnosu na FullHD varijante OLED-a koje smo viđali na prezentacijama i sajmovima prethodnih godina. UltraHD rezolucija od 3840 x 2160 tačaka i kao takva nudi izuzetnu oštrinu pri gledanju materijala u istoj rezoluciji. S obzirom da je svaki piksel sačinjen od crvenog, zelenog i plavog LED-a, ovaj televizor nudi preko 33 miliona podpiksela, što je impresivna cifra. Ekran je zakrivljen, dijagonale je 55-inča, a EG920V poseduje i HDR podršku. 

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model OLED 4K 55EG920V
 • Tip ekrana OLED
 • Tip pozadinskog osvetljenja OLED
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Da
 • 3D funkcije 3D: Da
  3D Tip (SG/FPR/AR/GPR/Bez stakla): FPR
  Podržani formati: S/S, T/B, C/B, F/S
  Automatska detekcija formata: Da
  Konverzija 3D u 2D: Da
  Konverzija 2D u 3D: Da
  2D u 3D kontrola dubine: 0~+20 (Predefinisano : 10)
  2D u 3D podešavanje tačke gledanja: -10~+10 (Predefinisano : 0)
  2D u 3D režim: 5 režima (Standardni, Manuelni, Bioskop, Sport, Ekstremni)
  Kontrola 3D dubine: Da
  Kontrola 3D tačke gledanja: -10~+10 (Predefinisano : 0)
  Korekcija 3D slika: Da
  Zumiranje 3D zvuka: Da
  Dual Play (Dvojno igranje): Da
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Pokretač (Nedavno/Početna stranica/Moje Aplikacije): Da
  LG Store, Premijum: Da
  LG Store, 3D (3D sadržaj): Da
  LG Store, Apps & Games: Da
  LG Store, Moja stranica: Da
  Live Menu, Preporučeno (UK/DG/ES/FS): Da
  Live Menu, Kanali: Da
  Live Menu, Snimljeno: Da
  Pretraživač interneta: Da
  Magic Motion daljinski upravljač: Da
  Svet igra: Ne
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Triple XD Engine: Da
  Contents Optimizer: Da
  Tru ULTRA HD Engine Pro: Da
  Dinamički pojačivač boje: Da
  Režim Slike: 9 Modova (Vivid,Photo, Standard, Eco, Cinema, Game, Soccer, isf Expert1, isf Expect2)
  Format slike: Da 8 modova ( 16:9, Samo skeniranje, Original, Pun široki mod, 4:3, 14:9, Cinema Zum 1,Zum)
  Real Cinema 24p: Da
  HEVC Codec: 4K 60P, 4K 30P, 2K 60P
 • Zvuk Mono/Stereo/Dual (MTS/SAP): Da
  Dolby Digital dekoder: Da
  DTS Dekoder: Da
  Sistem zvučnika: 2.0 Ch Speaker System (2 way 4 SPK)
  Audio izlazna snaga (Vati): 10W+10W
  Tweeter: Da
  Čist glas II : Da
  Mod zvuka: 6 modova (Standard, News, Music, Cinema, Sport, Game)
  Optimizator zvuka: 3 režima (Normalni, Tip koji se montira na zid, Tip sa postoljem)
  Surround sistem: ULTRA Surround
  apt-X Encoder: Da
  Optical Sound Sync: Da
  Wireless Sound Sync: Da
 • Formati reprodukcije Slika: JPEG, JPS, MPO
  Audio kodek: AC3 (Dolby Digital), EAC3, HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, DTS, RA, WMA
 • Bežična veza Wi-Fi (ugrađen)
 • Opis bežične veze MHL - HD veza za mobilni telefon: Ne
  Direktan Wi-Fi: Da
  Pretraživač datoteka na mreži: Da
  DLNA (Film / Fotografije / Muzika): Da
  WiDi: Da
  Simplink (HDMI CEC): Da
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 3
 • Ostali priključci Kompozitni ulaz (CVBS + Audio): 1 (Gender, Vertical)
  Scart (Pun): 1 (Gender, Vertical)
  Komponentni Ulaz (Y,Pb,Pr) + Zvuk: 1 (Vertical, Gender)
  Digitalni Audio Izlaz (Optički): 1
  RGB Ulaz (D-sub 15pin) - PC: Ne
  PC audio ulaz: 1 (Composite in share)
  Izlaz za slušalice: 1
  RS-232C (Kontrola / SVC): 1
 • Dodatne funkcije Teletekst strane: 2,000 stana
  EPG (SI - 8 dana): Da
  e-upustvo: Da
  DivX (HD Plus/HD/SD): Da (HD)
 • Dimenzije sa postoljem 1225 x 762 x 191 mm (ŠxVxD)
 • Dimenzije bez postolja 1225 x 719 x 49 mm (ŠxVxD)
 • Težina sa postoljem 15.9 kg
 • Težina bez postolja 12.6 kg
 • Garancija proizvođača Zagarantovana sva prava kupaca po osnovu zakona o zaštiti potrošača

 

Dizajn

Za razliku od prethodnog LED osvetljenog LCD 4K televizora koji nam se našao na testu, OLED 4K 55EG920V nema ravan, već zakrivljeni ekran. Zakrivljeni ekrani su nešto što je vizualno privlačnije i novije u odnosu na klasične varijante, tako da svakako dodatno doprinosi faktoru oduševljenja OLED televizorima. Dizajn ovog OLED 4K modela je izuzetno atraktivan, posebno kada se uzmu vrlo uzani okviri i  profil široki svega 5 milimetara.  LG donosi vrlo lepo rešenje povezivanja ekrana sa srebrnim metalnim postoljem televizora, u vidu providnog vrata koji pruža utisak kao da ekran lebdi iznad postolja. 

Unuitar pakovanja nalazi se razna prateća oprema, recimo dva para 3D naočara, nekoliko kabl-adaptera za razne konekcije televizora, Magic Remote, detaljno upustvo na više jezika, itd. Nakon vađenja televizora iz ogromne kutije, šrafljenja providnog postolja i pozicioniranja na željeno mesto, stiče se utisak da je ovde reč o ozbiljnom premium televizoru i vrlo nam se dopalo kako sve to deluje na našem stolu, čak i dok je ekran ovog televizora isključen. 


lg_oled_55eg920v_16_s.jpg


lg_oled_55eg920v_1_s.jpg


lg_oled_55eg920v_2_s.jpg


lg_oled_55eg920v_3_s.jpg 


Postolje prati zakrivljenost ekrana. Detalj koji se ističe je OLED natpis u donjem desnom uglu. Takođe još jedan detalj spreda je LG logo unutar manje sive površine u providnoj plastici, a ispod njega je i standby indikator. Poleđina je bele boje, i moramo priznati da nam se ova varijanta dopada, jer smo se u prošlosti susretali sa previše crnih ili sivih televizora sa poleđinom iste takve boje. Od konekcija sa leve strane prisutna su tri HDMI ulaza, tri USB-a od kojih je jedan USB 3.0, a tu je i Common Interface slot za kartice. Pozadi su ostale konekcije, kao što su LAN, AV ulaz i izlaz, optički digitalni audio izlaz, a takođe tu su i satelitski i antentski priključci, tako da je konektivnost sveukupno prilično dobra.


lg_oled_55eg920v_6_s.jpglg_oled_55eg920v_4_s.jpg


lg_oled_55eg920v_5_s.jpgInterfejs i navigacija

Kao što smo pomenuli, LG ovde koristi WebOS 2.0 platformu sa vrlo dopadljivim korisničkim interfejsom, i što je možda i najbitnije - najboljim performansama koje smo do sada sreli na televizorima. Po našem mišljenju, WebOS 2.0 je jedno od najboljih rešenja za Smart televizore, i prosto smo iznenađeni trenutnim odzivom na komande, sve je glatko kao recimo da koristite neki operativni sistem na tabletu/smartfonu, što WebOS zapravo i jeste bio pre nego što ga je LG prilagodio televizorima. Interfejs je pregledan, lepo obojen i dopadljiv, a tu je i simpatična maskota platforme, ptičica nazvana BeanBird, koja vas vodi kroz početna podešavanja televizora.


lg_oled_55eg920v_12_s.jpg

 

Odlična stvar kod LG televizora jeste Magic Remote daljinski, koji od prošle godine najzad poseduje i numeričke tastere za kanale, pa je sada ovo postao glavni daljinac i nema više potrebe za dodatnim klasičnim. Quick Settings se poziva klikom na zupčanik na Magic daljinskom, i na ekranu se dobija brzi pregled opcija, bez potrebe za ulaskom u glavni meni. Sa desne strane ekrana pojave se šareni kružići, gde se brzo može podesiti režim slike, zvuka, aspekt, tajmeri, itd, a poslednja opcija je prečica ka punom/glavnom meniju. Pomenuti je podeljen u sedam kategorija i poseduje pregršt podešavanja, a za svaku opciju postoji objašnjenje u vidu prozorčića desno od menija.


lg_oled_55eg920v_14_s.jpg

TV prijem i Smart mogućnosti

Kada se završi proces pretrage kanala, bilo da je reč o kablovskom ili antenskom izboru, dobija se lista sa određenim trocifrenim brojem digitalnog kanala. Pozicija kanala, ime i šta se trenutno emituje na programu pojavljuje se u crnoj kartici u gornjem levom uglu. Klikom na središnji taster na daljinskom dobijaju se i nešto detaljnije informacije kao što su odnos ivica, rezolucija kanala, kategorija emitovanja i dokle traje ono što se trenutno emituje, ali takođe i časovnik i datum u gornjem desnom uglu. Odavde se može pristupiti i opcijama za PVR i TimeShift. Naravno, tu je detaljniji TV Vodič u kojem se dobija pregled kanala i vreme emitovanja, emisija, odakle se može zakazati i snimanje na eksterni hard disk.


lg_oled_55eg920v_15_s.jpg

 

Centralni deo WebOS 2.0 platforme je Launcher, tačnije klizeći meni. To je zapravo skup kartica raznih boja, koje služe kao prečice ka određenim Smart aplikacijama, podešavanjima, izvorima, ugrađenom browseru, Smart Hub-u, bežičnim screenshare opcijama kao što su WiDi ili Miracast, itd. Posebno želimo da istaknemo YouTube aplikaciju sa preglednim interfejsom i možda najbitnije - podrškom za reprodukciju u 4K rezoluciji, što je itekako bitna stvar s obzirom da imate bolji pristup 4K materijalu koji je generalno slabije rasprostranjen po internetu.

 

lg_oled_55eg920v_13_s.jpg


lg_oled_55eg920v_19_s.jpg


Tu su i domaće smart aplikacije kao što je Sportal, u kojoj se mogu saznati najbitnije sportske vesti i razne informacije generalno vezano za sport. Što se tiče ugrađenog browsera, dosta brzo otvara stranice, poseduje tabove, a navigacija i unos teksta je pravo uživanje uz Magic remote koji je zapravo vazdušni miš, na kojem čak postoji i skrol točkić.

lg_oled_55eg920v_20_s.jpg


Kvalitet slike

Na stranu odličan super tanki dizajn i veoma dobro rešena WebOS 2.0 platforma, ono što ipak najviše oduševljava kod OLED 4K 55EG920V modela jeste kvalitet prikaza koji nudi. Tehnologija koja će kako vreme prolazi još napredovati na televizorima, a čak i sada u periodu razvoja nudi bolju sliku od bilo kog LED osvetljenog LCD ili pak plazma televizora. OLED je ipak budućnost, i radujemo se svemu što ima da ponudi u odnosu na dosadašnje tehnologije.

Možda i najbitnija stvar po našem mišljenju jeste koliko dobro televizor prikazuje crnu boju. To je detalj koji drastično utiče na sveukupan kvalitet slike, tako da ako je crna bledunjava i sivkasta, celokupni kontrast je niži i iskustvo gledanja nije tako dobro. OLED je na samom vrhu po pitanju dubine crne boje, jer ima mogućnost da ugasi svetlo svojih samoosvetljenih piksela, i na taj način ponudi praktično neograničen kontrast.  


lg_oled_55eg920v_7_s.jpg


lg_oled_55eg920v_8_s.jpg


Plazma tehnologija je po našem mišljenju imala izuzetno dobar prikaz crne boje, isto i skuplji LED osvetljenji LCD televizori, ali OLED ih ipak prevazilazi po tom pitanju. Sa druge strane, OLED treba još da napreduje i da se razvija kako bi doneo ogromnu svetlinu i čist prikaz bele boje koju može da ponudi LED osvetljenje LCD televizora. Druga stvar koja je odlična kod OLED-a jeste izuzetno živahan i zasićen prikaz boja, što u kombinaciji sa odličnim prikazom crne boje deluje zaista sjajno, i upravo je to ono što treba videti uživo na velikoj 55-inčnoj dijagonali u 4K rezoluciji da biste razumeli naše oduševljenje.

Kao i kod svih televizora, ponuđen je veći broj predefinisanih režima, ali kao što je to običaj kod televizora ove kompanije, najtačniji režimi su ISF Expert 1 ili 2. Fabrička podešavanja ISF Expert 1 režima pružaju dosta tačan prikaz, što smo potvrdili merenjem kolorimetrom unutar Calman softvera za PC. Odmah možemo istaći da je temperatura boja vrlo blizu 6500K granici, i da je izmerena Gamma vrednost oko 2.2, tako da nema potrebe za nekom detaljnom kalibracijom. Boje su relativno tačne u fabričkom ISF režimu, a kontrast na OLED-u je izuzetno veliki, zapravo može biti beskonačan jer OLED može ugasiti sopstveno osvetljenje pikselima koji su crni. Dubina crne boje je baš iz ovog razloga, izuzetno dobra, pa je praćenje bilo kog materijala, bilo filmskog ili sportskog, fenomenalno iskustvo.


lg_oled_55eg920v_9_s.jpg


lg_oled_55eg920v_10_s.jpg


lg_oled_55eg920v_11_s.jpg


Već smo videli da OLED tehnologija na smartfonima može imati odličnu tačnost boja ukoliko su fabrička podešavanja dobra, tačnije pričamo o Super AMOLED ekranima zasnovanim na vrlo sličnom principu. LG je uradio dobar posao unutar Photo i ISF režima, prosečna DeltaE vrednost u ISF režimu se kreće oko cifre 6, što znači da ovo nisu najtačnije boje koje smo videli na televizoru, ali se mogu poboljšati kalibracijom. Tačnije boje smo viđali na IPS ekranima televizora, ali daleko od toga da su boje na OLED-u neprecizne, već samo skrećemo pažnju ima tačnijih prikaza na televizorima u ovom trenutku. 

Ono što nam se takođe dosta dopalo je skaliranje materijala na 4K rezoluciju ekrana ovog modela. Kablovski digitalni kanali standardne definicije izgledaju vrlo korektno s obzirom na njihovu rezoluciju i dijagonalu ekrana, dok HD digitalni kanali izgledaju dosta dobro. 4K materijal je pravi pokazatelj kvalitet prikaza i oštrine za koju je sposoban 55EG920V, a posebno smo bili oduševljeni 4K materijalom koji nam je LG ustupio za potrebe testa. Kako sve to izgleda možete donekle steći utisak gledanjem našeg videa na Benchmark YouTube kanalu.


lg_oled_55eg920v_18_s.jpg


Zaključak

Ponekad se zamislimo i zapitamo se koliko naš posao može da bude zanimljiv uz sav pristup novim tehnologijama i uređajima, a OLED 4K televizor je definitivno savršen primer za tako nešto. Jednostavno u ovoj tehnologiji vidimo budućnost kada su televizori u pitanju, i smatramo da je OLED savršena zamena za plazmu koja je praktično prestala da se proizvodi. Naravno, ostaju LED osvetljeni LCD televizori koji takođe umeju da ponude impresivan kvalitet slike, ali je OLED ipak nekoliko koraka ispred. Neograničen kontrast i fenomenalna dubina crne boje uz živahne i zasićene boje pružaju fantastičan utisak pri gledanju. 


lg_oled_4k_55eg920v_nagrada.jpg

Ne treba nikako zaboraviti 4K rezoluciju, koja i dalje nije toliko rasprostranjena koliko bismo mi to želeli, ali broj izvora 4K sadržaja raste, polako ali sigurno. Još jedna stvar koja je vrlo dobra kod OLED 4K 55EG920V modela jeste WebOS 2.0 platforma, kao i Magic Remote koji to iskustvo podiže na još viši nivo, uz lako upravljanje televizorom.

Cena OLED televizora i dalje nije mala, to je sigurno, ali polako se spušta na prihvatljiviji nivo, i to nas izuzetno raduje. Ovaj model je jedan od najpristupačnijih 4K OLED-a trenutno, i preporučujemo ga svima koji žele da budu među prvim usvajačima ove tehnologije. Naravno, pre svega osobama koje mogu da izdvoje ovu svotu novca. Kvalitet slike je zaista spektakularan, bolji je od svega što smo do sada videli, tako da možemo reći da se itekako isplati!


Prednosti

- Najbolji kvalitet slike koji smo sreli do sad
- Beskonačan kontrast
- 4K rezolucija
- Odlična WebOS 2.0 platforma
- Magic Remote
- Super tanak i vrlo privlačan dizajn


Mane

- Prikaz bele boje i sveukupna svetlina je manja u odnosu na LED osvetljene LCD televizore

Cena: 344.900 RSD

Televizor na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: TCL Color Line 32-inčni televizori

Test: Samsung 65KS9002T SUHD (VIDEO)

10304
10305
10306
10307
10308
10309