Greška

Došlo je do greške.

Test: LG LN555

07.02.2008 13:14 | 0 Mobile
Test: LG LN555

Svakim danom sve cenjenija korejska kompanija LG, nije propustila pravu priliku da zauzme dobre pozicije kad su u pitanju uređaji za urbanu navigaciju, namenjeni upotrebi u automobilima. Kako je ova klasa GPS-ova i kod nas najpopularnija, njihov model iz niže klase - LG LN555 detaljno smo istestirali...Branko Mitić


LG LN555

Sve češće na test dobijamo uređaje koji su namenjeni za navigaciju na putu, što znači da ovo tržište postaje sve veće i značajnije. GPS uređaji za automobile, osim navigacije i sve intuitivnijeg i kompletnijeg softvera, dobijaju i sve više multimedijalnih osobina, pa većina njih prikazuje slike, pušta mp3 i wma kompresovanu muziku ili čak video fajlove. Pred nama je još jedan uređaj za urbanu navigaciju, koji nam je stigao od čuvene kompanije LG. Ako znamo da je i ova korporacija prisutna na tržištu GPS uređaja, nećemo se iznenaditi ako uskoro vidimo i Sony, Samsung ili BenQ car-GPS uređaj. Već smo odavno ustanovili da su mape za Srbiju dosta dobre i čime je ostvaren prvi, ali i najvažniji uslov da navigacije na našem tržištu uopšte postoje. Smatramo da su navigacije jedne od retkih tehničkih rešenja koje su zapravo korisne, a ne samo igračke za veliku decu. Sigurni smo da na duže staze navigacija može da uštedi solidnu količinu goriva i vremena, a one koji imaju problem sa orijentacijom da i ne spominjemo.
 


LG nam šalje jednu veoma lepu i elegantnu, crnu, navigaciju sa nešto manjim ekranom nego što smo želeli. Srećom, LG LN555 sa sobom donosi i osetno manje dimenzije i masu, pa ćemo zbog toga možda i moći da ovog proizvođaču progledamo kroz prste zbog manje dijagonale LCD-a.

Specifikacija

Specifikacija
 

CPU
Atlas II 276MHz
GPS čip-set
20-channel SiRFstarIII
ROM memorija
za mape u vidu SD kartice (1GB u pakovanju)
RAM memorija
64 MB
Memorijski slot
SD/MMC
Ekran
3.5" TFT osetljiv na dodir
Rezolucija
320 x 240 tačaka (QVGA)
Orijentacija ekrana
u širinu (Landscape)
Batterija
Litijumska baterija bez mogućnosi lake zamene
Kapacitet baterije
?
Trajanje baterije
3.5 sati
Bluetooth
ne
USB
USB (1.1)
Zvučnik
Da
Izlaz za slušalice
Da (2.5 mm)
Debljina
18 mm
Širina
108 mm
Visina
82 mm
Masa
160 g
Operativni sistem
Win CE .Net 5.0
Video plejer
Ne
Pregled fotografija
Ne
Muzički plejer
Ne
Cena
sample

Pakovanje, dizajn

Pakovanje:

- LN555 navigacioni uređaj
- USB kabal
- punjač za automobil
- nosač za navigaciju
- upustvo i instalacioni CD


Kao što smo od LGa očekivali, spoljašnost uređaja je vrhunska. Krenimo od izgleda koji s jedne strane ne može da bude jednostavniji, a s druge strane nam se izuzetno dopada. Crna boja daje notu elegancije i obećava da će se navigacia lako uklopiti u unutrašnjost automobila. Fizička izrada je sjajna - materijal od kojeg je urađeno kućište je kvalitetan i veoma čvrst, dok je završna obrada veoma precizna. Sve u svemu, LG zaslužuje desetku, kako za dizajn, tako i za realizaciju kućita LN555 navigacije.
 


Prednjom stranom dominira ekran čija dijagonala duži 3,5 inča. Ekran je 4:3 odnosa, ima rezoluciju 320 x 240 tačaka i čini se prosečan prikaz. Osetljiv je na dodir, zapravo, jedina kontrola ove navigacije zasniva se na "tapkanju" po ekranu i već smo ranije rekli da je ovakav način korišćenja idealan za navigacije. Tasteri sa prednje strane služe za podešavanje glasnoće zvučnika, dok je gornji taster "stand by".
 


Sa zadnje stane vidimo dva zareza na koji se navlači nosač navigacije, kao i mono zvučnik koji služi za glasovne informacije koje vam navigacija pruža. Glasnoća zvučnika je dosta dobra, što je najbitnije, jer ovaj zvučnik treba da nadglasa kako muziku unutar automobila, tako i eventualnu veću buku nekog automobila.
 


Sa donje strane navigacije nalazi se taster za reset, koji može po nekad dobro da dođe, jer je ovo ipak uređaj na Win Mobile operativnom sistemu. Na gornjoj strani LN555 ne nalazi se ništa.
 


Sa leve strane navigacije, ispod plastične zaštite, nalazi se mini-USB port za konekciju sa računarom ali i punjenje. Pored mini-USBa nalazi se SD/MMC slot, a uz uređaj se dobija 1 GB SD kartica na kojoj se nalaze mape. Sa desne strane vidimo DC 5v priključak za ispravljač za struju, koji nam baš i nije jasan, jer se u pakovanju isti ispravljač ne dobija, a punjenje je moguće putem mini-USB porta. Pritom, ispravljači za struju koji sa druge strane imaju mini-USB postoje već godinama. Sa desne strane, takođe, još možemo da primetimo prekidač kojim se potpuno isključuje uređaj (i potom uključuje).
 

 

Kao što smo već napomenuli, LN555 ima manji ekran, ali i osteno manje dimenzije i masu nego navigacije koje smo do sada probali. Ukoliko spadate među one koji, objektivno, ne žele da ostavljaju navigaciju na vetrobranu i samim tim privlače obijanje ili eventualno oštećenje automobila, male dimenzije navigacije mogu da budu dobre, pogotovo u letnjim periodima kada ponestane džepova, naročito onih većih :). Manji ekran može delovati ograničavajuće, svakako, o tome smo već pričali, ali zbog male veličine, LN555 nikako ne smemo eliminisati sa liste dobrih navigacija, naprotiv.
 


Nosač koji stiže uz ovu LG navigaciju je odličan. Vakum je dobro rešen i neće predstavljati problem prilikom korišćenja. Sistem kačenja (navlačenja) navigacije na nosač radi po sistemu malo "na silu", ali ništa strašno. Rotiranje se, takođe, izvodi lako, mada je i onako dovoljno samo jednom postaviti pravilan ugao nosača i to je to.

Softver

Software
 


Korišćenje LG LN555 navigacije prilično je jednostavno. Opet, dajemo sebi za pravo da kažemo da nije jednostavnije u poređenju sa Tomtom One XL navigacijom, ali jeste sigurno u odnosu na Mio C520.
 


Sviđa nam se što prilikom ukucavanja adrese nije potrebno svaki put pisati ime grada, već navigacija pamti poslednje "korišćene" gradove i nudi njihov odabir jednim klikom. Posle odabira grada ide naziv ulice, a potom i broj objekta.
 


Posle biranja krajnje destinacije, uređaj pravi rutu (put). Rutiranje, makar po Beogradu, deluje dosta dobro i LN555 vas obično vodi uobičajenim ulicama i bulevarima za kretanje kroz Beograd, ali treba znati da ne treba očekivati čuda i će ova navigacija nekada hteti da ide nekom "svojom" ulicom.
 


To ne predstavlja nikakav problem ukoliko vi ne želite tim putem i čim skrenete s "kursa" uređaj će uraditi "rekalulaciju rute" i prilagoditi vašoj trenutnoj lokaciji.
 


Uređaj na testu nije imao srpski jezik, kako za menije, tako ni za glas. Najbliži jezik našem koji je dostupan jeste hrvatski, kako za menije, tako i za glas. Mape koje dolaze uz uređaj pokrivaju celu Evropu.
 


Prilikom vožnje, prikaz će se prilagođavati brzini kretanja i u zavisnosti od toga da li je skretanje blizu ili nije. Ne smemo zaboraviti ni da spomenemo noćni mod, koji ne samo da prilagođava prikaz noćnim uslovima vožnje promenom boja mape, već i umanjenjem pozadinskog osvetljenja.
 


Za kraj, treba pomenuti da ova navigacija, kao i verovatno sve, ima bazu tržnih centara, bioskopa, pozorišta, benzinskih pumpi... Ova baza nije idealna, ali da s vremena na vreme može da bude korisna, sigurno.

Utisci


Utisci

Ako gledamo fizički aspekt ovog navigacionog uređaja, smatramo da mu apsolutno nemamo šta zameriti. Dizajn je odličan, kao i za izradu upotrebljeni materijali, fizička konstrukcija i završna obrada. Takođe, LN555 je prilično malih dimenzija, što jeste za pohvalu, ali smo već temu kompromisa između većeg ekrana i manjih dimenzija detaljno obradili - ekran bi svakako mogao da bude veće dijagonale, a pogotovo rezolucije.
 


Što se softverskog rešenja tiče, ponovo, uglavnom možemo uputiti pohvale prvom LG GPS uređaju koji smo testirali. Kretanje kroz menije i generalno - interfejs - su prilično jednostavni i intuitivni, te neće biti previše problema za učenje komandi, kao ni vremena potrošenog za privikavanje. Mape su takođe dosta dobre i detaljne, a dobar deo ulica poseduje i brojeve objekata. Rutiranje je na zavidno dobrom nivou, jer nacigacija vrlo često koristi dobro poznate ulice koje su i uobičaene za vožnju, bar u 90% slučajeva. Dobrom rutiranju pomaže i odlično poznavanje jednosmernih ulica, što je za pohvalu. Generalno gledano, većina navigacija je dosta dobra i razlike među njima nisu preterano velike. Za LG bi rekli da je od početka do kraja urađen na vrhunskom nivou, pa ova kompanija zbog toga zaslužuje svaku pohvalu. LG LN555 jeste jako dobra navigacija, mada ostaje pitanje da li je njen ekran za vas dovoljan ili nije.

Za

- male dimzije i masa
- odlične mape i rutiranje
- lakoća korišćenja
- vrlo dobar nosač


Protiv

- mali ekran, mala rezolucija (nešto grublja slika)
- trajanje baterije
- nedostatak srpskog jezika (istina, hrvatski je prisutan)


Uređaj na test ustupio LG.

Test: Tomtom One XL

Test: TomTom GO-510

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109