Greška

Došlo je do greške.

Test: LG HX806PE Home Cinema

18.05.2011 22:40 | 1 Multimedija
Test: LG HX806PE Home Cinema

Priuštili ste sebi novi Plazma ili LCD televizor, spremni ste da gledate Blu-ray filmove i želite pravi bioskopski osećaj gledanja filma sa kvalitetnim 5.1 surround zvukom, sve to u udobnosti vašeg doma? Niste sigurni koji model Blu-Ray plejera da kupite, koji AV risiver, koje zvučnike i kada bolje razmislite koliko vam novca treba da napravite takav sistem, podigne vam se kosa na glavi. U takvim situacijama novčanik spašavaju Home Theater "all in one"


Dragoljub Radovanović


Test: LG HX806PE Home Cinema


U današnje vreme možemo reći da kupovina televizora visoke rezolucije nije baš toliki luksuz kao što je nekada bila, iako smo dobro svesni finansijske situacije u Srbiji. Ljudi pronalaze načine i sredstva da zamene svoje stare CRT televizore, da li kroz ušteđevinu koju su imali ušuškanu u slamarici, postepenim odvajanjem ili podizanjem kredita - dovoljno je da se porodica složi da je kupovina novog televizora potrebna i da je vreme da zakorače u budućnost kućne zabave. Sama kupovina televizora često nije dovoljna, jer iako je kvalitet slike visoke rezolucije fenomenalan, slabi stereo zvučnici u televizoru ne mogu da vam dočaraju onakav osećaj kakav imate dok slušate surround zvuk u bioskopu. Takođe ostaje pitanje načina reprodukcije filmova i njihovog kvaliteta.

U ovakvim situacijama je najpametnije kupiti Home Cinema sistem jer ne zahteva dosta sati provedenih na internetu u potrazi za odvojenim komponentama koje ga sačinjavaju, a ta opcija često ume da ispadne dosta skuplja od kupovine već gotovog rešenja kao što imamo ovde. Kućni bioskop ili Home Cinema kako se označava na engleskom, sačinjava komplet od 6 zvučnika (5.1 sistem) i centralne jedinice na koju su prikačeni, koja je ujedno i Blu-Ray media plejer za reprodukciju filmova. Zvučnici koji se nalaze u kompletu su podeljeni na dva prednja zvučnika, jedan centralni, Subwoofer zvučnik i dva zadnja zvučnika. Svaki zvučnik ima svoju ulogu u prezentovanju određenih zvukova iz filma - levi i desni zvučnik imaju mešovitu ulogu, oni reprodukuju muziku iz filma kao i efekte, centralni generalno prenosi glasove glumaca, takoreći dijalog, Subwoofer koji ima najveće dimenzije prenosi eksplozije,pucnjave i slične stvari, dok zadnji zvučnici prenose ambijentalne zvukove iz filma. Kada se svi ovi zvukovi sjedine iz različitih pravaca i pozicija zvučnika, dobijate zvuk koji vas okružuje, a otuda i ime surround sound. Prednji zvučnici su najduži u celom kompletu, a uz njih takođe dolazi i postolje koje im udvostručuje visinu, tako da imate više opcija na koju lokaciju ćete ih smestiti.

Ne možemo reći da smo bili previše oduševljeni idejom o njihovom sastavljanju i povezivanju, jer je to ipak proces koji će vam oduzeti određenu količinu vremena. Koliko ćete vremena utrošiti na povezivanje celog sistema zavisi isključivo od toga koliko ste spretni u ovakvim stvarima i da li imate još jedan par ruku koji bi ubrzao proces. Mi smo sve morali da otpakujemo i sklopimo sami, a kada je došlo vreme da se sistem vrati, opet morali sve da rasklapamo i pažljivo pakujemo nazad u kutiju u kojoj je stigao... Kutija u kojoj ceo Home Cinema dolazi je zaista masivna, što je razumljivo sa obzirom na broj zvučnika i njegovih delova postolja koji se nalaze unutar kutije. Srećom po nas, postojala je šema na samoj kutiji kako sve uklopiti u slučaju ponovnog transporta, u stiropor koji je pažljivo isečen tako da mu svaki deo sistema odgovara.

Prva stvar koju smo uradili posle vađenja svakog dela iz kutije i rasprostiranja po podu sobe je bilo sklapanje postolja, produžetaka i samih prednjih zvučnika u jednu celinu. Sa donje strane postolja ostavljena je rupa kroz koju provlačite žicu za konekciju sa Blu-Ray plejerom. Ona prolazi kroz uzani deo postolja, nastavlja se kroz kanal ostavljen u sredini produžetaka, da bi na kraju došla do dela zvučnika kome pristupate otvaranjem plastičnog poklopca za zadnje strane zvučnika i mesta stavljanja ogoljenog dela žice u predodređene žabice. Ostale zvučnike je bilo lakše povezati jer nije bilo provlačenja žice, a njihove žabice su se nalazile sa donje strane zvučnika. Dužina kablova za zadnje zvučnike je bila i više nego odgovarajuća i verujemo da ćete moći da ih lepo sprovedete uz ivice zidova čak i u povećoj sobi. Kablovi za ostale zvučnike su bili nešto kraći, dužine oko 3m, što je dovoljno dugačko jer se očekuje da će oni ionako stajati u blizini Blu-Ray plejera na koji se povezuju, koji se obično postavlja ispod televizora na policu ili neposredno pored njega.

Dizajn i konekcije

Centralna jedinica ovog Home Cinema sistema ima nešto drugačiji izgled od stand-alone modela Blu-Ray plejera BD660 i BD670 koje smo nedavno testirali. Na primer, dimenzija dubine je veća od standardnih Blu-Ray plejera, ali to je očekivano jer ova jedinica ima dvostruku ulogu - Blu-Ray plejera i AV risivera. Njegova visina je i dalje nepromenjena, a lično smatramo da je upravo tako kako jeste, dosta bolje rešenje nasuprot ideji udvostručavanja visine umesto dubine ove jedinice. Ceo oklop osim prednje strane je izrađen od metala obojenog u crnu boju.
 


 

Prednja strana uređaja je izrađena od Piano black plastike i može se reći da je dosta reflektivna, ali opet, koja glossy plastika i nije. Podeljena je u dva dela - levi deo sa vratancima iza kojih se sakriva deo za ubacivanje diskova i desno od njega deo sa LCD displejom. Desno od LCD displeja nalazi se točkić za pojačavanje/smanjivanje zvuka, čija je prednja strana prošarana koncentričnim krugovima koji polaze iz njegove sredine, sa jako malim razmacima između sebe, tako da čine hrapavu površinu koja izgleda dosta lepo. Prostor gde je smešen točkić je uokviren srebrnim prstenom, koji doprinosi ukupnom izgledu prednje strane. U levom delu iza vratanaca se takođe nalazi i USB ulaz namenjen za reprodukciju materijala sa eksternih hard diskova i USB Flash stikova.
 


Sa gornje strane odmah blizu ivice, nalazi se srebrna traka dužine od pola santimetara koja se prostire celom dužinom od ivice do ivice jedinice. Tik uz nju, u desnom delu plejera iznad displeja nalaze se dugmići za osnovnu kontrolu jedinicom kao što su puštanje/pauziranje, stopiranje, navigaciju kroz poglavlja filma, kao i dugme sa oznakom Func. i dugme za otvaranje/zatvaranje dela gde se ubacuju diskovi. Power dugme je odvojeno od njih i smešteno je u skroz u levi ćošak uređaja.
 


Od konekcija sa zadnje strane uređaja nalaze se zaista skromne i standardne konekcije za ovakav tip uređaja, pored konekcija za same zvučnike. Nismo ni očekivali da će zadnja strana cela prikrevena u ulazima i izlazima, jer ovo nije standardni AV risiver, već Bluray uređaj sa sopstvenim zvučnicima, a ostatak konekcija što poseduje je dovoljan da se poveže sa televizorom preko dve metode, analogno i digitalno. Konkretne konekcije smeštene sa zadnje strane obuhvataju:


- HDMI izlaz
- LAN priključak
- Kompozitni video izlaz
- Optički audio ulaz
- Priključak za antenu za FM radioDaljinski je možda bio prelagan za naš ukus, jednostavno je time ostavljao neki osečaj jeftinosti. Druga stvar koja nam je zasmetala kod njega je bila njegova dužina. Dok smo koristili opcije koje se nalaze pri vrhu daljinskog, a hteli da smanjimo zvuk morali bi smo da ga repozicioniramo u šaci, ili alternativa je bila koristimo obe ruke, ma koliko to smešno zvučalo. Kontrole za navigaciju kroz menije su postavljene previsoko, tako da je ostatak daljinskog lebdeo u vazduhu dok smo ih koristili, a on bi treba da bude postavljen čvrsto u vašoj šaci. Po našem mišljenju, raspored tastera nije najsrećniji. Kontrole za navigaciju su trebale da budu smeštene bliže sredini daljinskog, kontrole filma ispod njih, a numerički tasteri pri vrhu daljinskog gde im je mesto, a ne na dnu kao što je to ovde konkretan slučaj.
 


Blu-Ray disk i USB reprodukcijaBlu-Ray disk i USB reprodukcija

U prethodnom testu Blu-Ray plejera, modela BD660 i BD670 smo diskutovali o zastupljenosti Blu-Ray disk filmova u svetu i kod nas, njihovoj dostupnosti/ceni i činjenici da DVD filmovi polako izumiru i prave mesta filmovima visoke definicije (HD). Kod nas, prodaja Blu-Ray filmova zauzima jako mali procenat, iz razloga što su dostupni na svega par mesta u Beogradu, često ne postoje naslovi koji nas konkretno zanimaju, a cene su dosta strmije poredeći ih sa naručivanjem preko sajta Amazon i plaćanjem kreditnom karticom. Pored svega toga, njihove cene se i dalje kreću u rasponu od 15-25$, a sa trenutnom finansijskom situacijom i standardom u Srbiji, to je cifra koju ne želi svako da izdvoji za jedan film na Blu-Ray disku. Često se pribegava pirateriji i skidanju takozvanih Blu-Ray ripova, ali za ljude koji mogu to sebi da priušte i vole da imaju originalni film u lepom pakovanju u svojoj kolekciji, ta cena je zaista opravdana.

 Film koji je korišćen za potrebe ovog testa je bilo specijalno izdanje na dva diska, filma Transformers: Revenge of the Fallen. Odličan film za testiranje ovakog tipa uređaja jer je prepun akcije sa raznim eksplozijama, tako da pokriva i vizualni i audio doživljaj, koji može da se stekne tokom njegovog gledanja.Trebamo napomenuti da je plejeru iz standby moda, od pritiska Power dugmeta, potrebno u proseku 12 sekundi, u našim merenjima, dok se ne pojavi Home ekran. Iz Home ekrana potrebno je 24 sekunde u proseku, od pritiska Eject/Close dugmeta, do pojavljivanja slike Blu-Ray filma na ekranu televizora, dok je kod DVD diska bilo potrebno 13 sekundi da ga plejer učita. Ne verujemo da ste toliko nestrpljivi da pustite vaš omiljeni Blu-Ray film, ali ipak smo vam pružili cifre kako bi ste ih uporedili sa drugim Blu-Ray media plejerima, ako na njih naiđete. Kvalitet slike filma sa Blu-Ray diska u rezoluciji 1080p je stvarno odličan, tu nema nikakve diskusije. Kao što smo pominjali u testu BD660 i BD670, pokušajte da izbegavate Standard i Vivid mode u opcijama slike unutar samo plejera, jer dodaju dodaju neku nazubljenost ivicama koje kvare utisak. Naš savet je da koristite isključivo Movie opciju, iz razloga što daje stvarno najbolji kvalitet slike od ponuđenih opcija.
 


Možemo reći da je ovaj Blu-Ray media plejer, softverski jako sličan pomenutim modelima BD660 i BD670. Poseduje isti grafički interfejs, po koju dodatnu opciju vezanu za zvuk, ali pored toga generalno je jako sličan. Kod reprodukcija sa USB flash stika zaista nije bilo nikakvih problema, ali nismo ih ni očekivali, jer smo već testirali slične uređaje, samo bez zvučnika koje ovaj Home Cinema sistem poseduje. Titlovi su bili lepo prikazani, njihova veličina je bila korektna, naša slova su bila prikazana bez problema. DTS zvuk ne treba da vas brine, nasuprot LG televizorima, njihovi Blu-Ray plejeri i Home Cinema sistemi poseduju ugrađen DTS dekoder. Razlog zašto ni ove godine ne postoji DTS dekoder na LG televizorima je nepoznat. Da li je u pitanju cena DTS licence ili nešto drugo ni sami nismo sigurni. Sliku koju vidite ispod smo napravili nakon što smo spakovali zvučnike u svoju kutiju, a nismo hteli da ih vadimo samo kako bi oni bili u kadru, tako da nemojte da vas buni 2.1 CH oznaka, tu inače treba da stoji 5.1 CH.
 


Kvalitet zvuka, DLNA, Specifikacije


Kvalitet zvuka


Autor ovog teksta je više videofil nego audiofil, ali je uspeo da proceni kvalitet zvuka u odnosu na kvalitet zvuka sa zvučnika koje inače poseduje. U pitanju je jeftini Logitech X-540 5.1 sistem, koje je LG HX806PE jednom rečju "oduvao". Zvuk je zaista bio fenomenalan, a isto mišljenje su delili i prijatelji koji su bili pozvani na filmski maraton, ili bolje reći serijski maraton. Spremljene su bile kokice i zabava je mogla da počne. Materijal koji je bio gledan (a i slušan) je bio trenutno dosta popularna serija Game of Thrones. U dve večeri odgledano je pet epizoda ove serije koje traju nešto manje od 55 minuta po epizodi, za koje možemo reći da su bili momenti čistog bioskopskog uživanja, sve to u udobnosti našeg doma, dosta prostora za noge i prijateljskog komentarisanja tokom reprodukcije, bez ućutkivanja od osobe koja sedi pored vas, kakvo bi imali u pravom bioskopu. Zvuk je bio pun dubine i jasnoće, mnogo bolji nego na pomenutom X-540 sistemu. Ambijentalni zvukovi, kao galop konja, zvuk susretanja mača o mač, zavijanje vetra i slične stvari koje su prisutne u ovoj fenomenalnoj seriji su nas oduševile i bile su reprodukovane sa velikom jasnoćom zvuka, gde smo tačno mogli da zaključimo iz kog zvučnika dolaze.

Jedino nas jačina basa nije oduševila. Sa maksimalnim podešavanjem na Natural+ opciji zvuka, smatramo da je Logitech X-540 i pored svoje manje veličine ipak više "tresao" patos pod našim nogama. To je verovatno zbog pozicije vufera koji je kod njega okrenut ka patosu, a kod modela LG HX806PE je okrenut ka slušaocima i tako se manje prostire kroz sobu. Sa 850W muzičke snage koje ovaj sistem poseduje, nismo se usuđivali da pojačamo zvuk preko polovine od maksimuma, čisto iz razloga da se komšije ne bi bunile. Čak je i ovaj nivo jačine možda bio preglasan razmatrajući vreme u koje su serije bile puštane. Srećom, imamo dobre komšije, pa smo uspeli da prođemo bez policijske opomene uznemiravanja javnog reda. Serije su naravno bile u Mkv formatu 720p rezolucije, čisto iz razloga što nije 1080p kvalitet nije bio dostupan, inače se ne bismo ustručavali da ga nabavimo. Naši ukupni utisci o zvuku koji proizvodi ovaj konkretan model Home Cinema sistema su bili jako pozitivni.
 DLNA network mogućnosti i aplikacije


Možemo reći da je centralna jedinica ovog Home Cinema sistema u neku ruku "hibrid" modela čistokrvnih Blu-Ray media plejera BD660 i BD670, koje smo vam predstavili početkom ovog meseca. Poseduje Ethernet priključak sa zadnje strane uređaja, ali nažalost ne poseduje ugrađeni WiFi model, kao što je to slučaj kod modela BD670. Ono što poseduje je veći izbor aplikacija kao što je to slučaj kod B670, za razliku od BD660 gde je samo nekoliko aplikacija dostupno. Radi potreba testa startovali smo sve softverske media servere na našem računaru i pustili par 1080p filmova koji su bili reprodukovani bez problema, isto kao kod BD660 i BD670 modela. Nećemo se previše zadržavati na DLNA opciji, jer se u prošlim modelima pokazala jako dobro, a ova centralna jedinica je zapravo ista stvar, samo za zvučnicima - performanse su bile identične.
 


Od aplikacija imamo upravo one koje smo testirali na BD670 modelu nedavno, tako da slike i utiske o njima možete da nađete na ovoj stranici.
 


 

Zaključak


Jednostavno rečeno, LG nas je ponovo oduševio kvalitetom svog novog Home Cinema sistema. Svojim dizajnom, zvučnicima podesivim po visini, odličnom Bluray i USB reprodukcijom, DLNA podrškom koja radi bez greške, Netcast internet aplikacijama, fenomenalnim zvukom. Šta još dodati na sve to? Njegovu pristupačnu cenu koju ćemo ostaviti na kraju teksta. Koje mane smo mu našli? Jedino što nam pada na pamet je daljinski, koji je mogao biti malo drugačije urađen, ali to je jedna mala travka u moru pozitivnih stvari koje ovaj konkretan model Home Cinema sistema poseduje. Zaista odličan "all in one" Home cinema sistem, koji možda neće oduševiti audiofile koji tragaju za mnogo skupljim alternativama, ali prosečnom korisniku kvalitet zvuka će biti i više nego dobar. Ne treba nikako zaboraviti da ovaj Home Cinema poseduje Blu-Ray plejer sa 3D podškom, koji će vam itekako biti koristan ako ste nedavno kupili 3D televizor visoke definicije, ili planirate njegovu kupovinu, a ujedno želite to potpuno bioskopsko iskustvo u vašem domu od samog trenutka vaše kupovine.

Prednosti:

- 3D Blu-Ray disk podrška
- Netcast servis
- DLNA mogućnosti
- Odlična Blu-Ray disk i USB reprodukcija
 - Zvučnici podesivi po visini

Mane:


- Daljinski deluje jeftino i položaj tastera otežava upotrebu


Preporučena cena: 34.999 RSD

Home Cinema na test ustupio LG


Komentari

0 Dodaj komentar

Digitalizacija televizije u Srbiji

Test: LG BH5320F 2.1 Home Cinema

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309