Greška

Došlo je do greške.

Test: LG HX806PE Home Cinema

18.05.2011 22:40 | 0 Multimedija
Test: LG HX806PE Home Cinema

Priuštili ste sebi novi Plazma ili LCD televizor, spremni ste da gledate Blu-ray filmove i želite pravi bioskopski osećaj gledanja filma sa kvalitetnim 5.1 surround zvukom, sve to u udobnosti vašeg doma? Niste sigurni koji model Blu-Ray plejera da kupite, koji AV risiver, koje zvučnike i kada bolje razmislite koliko vam novca treba da napravite takav sistem, podigne vam se kosa na glavi. U takvim situacijama novčanik spašavaju Home Theater "all in one"

Test: LG HX806PE Home Cinema


Dragoljub Radovanović


Test: LG HX806PE Home Cinema


U današnje vreme možemo reći da kupovina televizora visoke rezolucije nije baš toliki luksuz kao što je nekada bila, iako smo dobro svesni finansijske situacije u Srbiji. Ljudi pronalaze načine i sredstva da zamene svoje stare CRT televizore, da li kroz ušteđevinu koju su imali ušuškanu u slamarici, postepenim odvajanjem ili podizanjem kredita - dovoljno je da se porodica složi da je kupovina novog televizora potrebna i da je vreme da zakorače u budućnost kućne zabave. Sama kupovina televizora često nije dovoljna, jer iako je kvalitet slike visoke rezolucije fenomenalan, slabi stereo zvučnici u televizoru ne mogu da vam dočaraju onakav osećaj kakav imate dok slušate surround zvuk u bioskopu. Takođe ostaje pitanje načina reprodukcije filmova i njihovog kvaliteta.

U ovakvim situacijama je najpametnije kupiti Home Cinema sistem jer ne zahteva dosta sati provedenih na internetu u potrazi za odvojenim komponentama koje ga sačinjavaju, a ta opcija često ume da ispadne dosta skuplja od kupovine već gotovog rešenja kao što imamo ovde. Kućni bioskop ili Home Cinema kako se označava na engleskom, sačinjava komplet od 6 zvučnika (5.1 sistem) i centralne jedinice na koju su prikačeni, koja je ujedno i Blu-Ray media plejer za reprodukciju filmova. Zvučnici koji se nalaze u kompletu su podeljeni na dva prednja zvučnika, jedan centralni, Subwoofer zvučnik i dva zadnja zvučnika. Svaki zvučnik ima svoju ulogu u prezentovanju određenih zvukova iz filma - levi i desni zvučnik imaju mešovitu ulogu, oni reprodukuju muziku iz filma kao i efekte, centralni generalno prenosi glasove glumaca, takoreći dijalog, Subwoofer koji ima najveće dimenzije prenosi eksplozije,pucnjave i slične stvari, dok zadnji zvučnici prenose ambijentalne zvukove iz filma. Kada se svi ovi zvukovi sjedine iz različitih pravaca i pozicija zvučnika, dobijate zvuk koji vas okružuje, a otuda i ime surround sound. Prednji zvučnici su najduži u celom kompletu, a uz njih takođe dolazi i postolje koje im udvostručuje visinu, tako da imate više opcija na koju lokaciju ćete ih smestiti.

Ne možemo reći da smo bili previše oduševljeni idejom o njihovom sastavljanju i povezivanju, jer je to ipak proces koji će vam oduzeti određenu količinu vremena. Koliko ćete vremena utrošiti na povezivanje celog sistema zavisi isključivo od toga koliko ste spretni u ovakvim stvarima i da li imate još jedan par ruku koji bi ubrzao proces. Mi smo sve morali da otpakujemo i sklopimo sami, a kada je došlo vreme da se sistem vrati, opet morali sve da rasklapamo i pažljivo pakujemo nazad u kutiju u kojoj je stigao... Kutija u kojoj ceo Home Cinema dolazi je zaista masivna, što je razumljivo sa obzirom na broj zvučnika i njegovih delova postolja koji se nalaze unutar kutije. Srećom po nas, postojala je šema na samoj kutiji kako sve uklopiti u slučaju ponovnog transporta, u stiropor koji je pažljivo isečen tako da mu svaki deo sistema odgovara.

Prva stvar koju smo uradili posle vađenja svakog dela iz kutije i rasprostiranja po podu sobe je bilo sklapanje postolja, produžetaka i samih prednjih zvučnika u jednu celinu. Sa donje strane postolja ostavljena je rupa kroz koju provlačite žicu za konekciju sa Blu-Ray plejerom. Ona prolazi kroz uzani deo postolja, nastavlja se kroz kanal ostavljen u sredini produžetaka, da bi na kraju došla do dela zvučnika kome pristupate otvaranjem plastičnog poklopca za zadnje strane zvučnika i mesta stavljanja ogoljenog dela žice u predodređene žabice. Ostale zvučnike je bilo lakše povezati jer nije bilo provlačenja žice, a njihove žabice su se nalazile sa donje strane zvučnika. Dužina kablova za zadnje zvučnike je bila i više nego odgovarajuća i verujemo da ćete moći da ih lepo sprovedete uz ivice zidova čak i u povećoj sobi. Kablovi za ostale zvučnike su bili nešto kraći, dužine oko 3m, što je dovoljno dugačko jer se očekuje da će oni ionako stajati u blizini Blu-Ray plejera na koji se povezuju, koji se obično postavlja ispod televizora na policu ili neposredno pored njega.

Dizajn i konekcije

Centralna jedinica ovog Home Cinema sistema ima nešto drugačiji izgled od stand-alone modela Blu-Ray plejera BD660 i BD670 koje smo nedavno testirali. Na primer, dimenzija dubine je veća od standardnih Blu-Ray plejera, ali to je očekivano jer ova jedinica ima dvostruku ulogu - Blu-Ray plejera i AV risivera. Njegova visina je i dalje nepromenjena, a lično smatramo da je upravo tako kako jeste, dosta bolje rešenje nasuprot ideji udvostručavanja visine umesto dubine ove jedinice. Ceo oklop osim prednje strane je izrađen od metala obojenog u crnu boju.
 


 

Prednja strana uređaja je izrađena od Piano black plastike i može se reći da je dosta reflektivna, ali opet, koja glossy plastika i nije. Podeljena je u dva dela - levi deo sa vratancima iza kojih se sakriva deo za ubacivanje diskova i desno od njega deo sa LCD displejom. Desno od LCD displeja nalazi se točkić za pojačavanje/smanjivanje zvuka, čija je prednja strana prošarana koncentričnim krugovima koji polaze iz njegove sredine, sa jako malim razmacima između sebe, tako da čine hrapavu površinu koja izgleda dosta lepo. Prostor gde je smešen točkić je uokviren srebrnim prstenom, koji doprinosi ukupnom izgledu prednje strane. U levom delu iza vratanaca se takođe nalazi i USB ulaz namenjen za reprodukciju materijala sa eksternih hard diskova i USB Flash stikova.
 


Sa gornje strane odmah blizu ivice, nalazi se srebrna traka dužine od pola santimetara koja se prostire celom dužinom od ivice do ivice jedinice. Tik uz nju, u desnom delu plejera iznad displeja nalaze se dugmići za osnovnu kontrolu jedinicom kao što su puštanje/pauziranje, stopiranje, navigaciju kroz poglavlja filma, kao i dugme sa oznakom Func. i dugme za otvaranje/zatvaranje dela gde se ubacuju diskovi. Power dugme je odvojeno od njih i smešteno je u skroz u levi ćošak uređaja.
 


Od konekcija sa zadnje strane uređaja nalaze se zaista skromne i standardne konekcije za ovakav tip uređaja, pored konekcija za same zvučnike. Nismo ni očekivali da će zadnja strana cela prikrevena u ulazima i izlazima, jer ovo nije standardni AV risiver, već Bluray uređaj sa sopstvenim zvučnicima, a ostatak konekcija što poseduje je dovoljan da se poveže sa televizorom preko dve metode, analogno i digitalno. Konkretne konekcije smeštene sa zadnje strane obuhvataju:


- HDMI izlaz
- LAN priključak
- Kompozitni video izlaz
- Optički audio ulaz
- Priključak za antenu za FM radioDaljinski je možda bio prelagan za naš ukus, jednostavno je time ostavljao neki osečaj jeftinosti. Druga stvar koja nam je zasmetala kod njega je bila njegova dužina. Dok smo koristili opcije koje se nalaze pri vrhu daljinskog, a hteli da smanjimo zvuk morali bi smo da ga repozicioniramo u šaci, ili alternativa je bila koristimo obe ruke, ma koliko to smešno zvučalo. Kontrole za navigaciju kroz menije su postavljene previsoko, tako da je ostatak daljinskog lebdeo u vazduhu dok smo ih koristili, a on bi treba da bude postavljen čvrsto u vašoj šaci. Po našem mišljenju, raspored tastera nije najsrećniji. Kontrole za navigaciju su trebale da budu smeštene bliže sredini daljinskog, kontrole filma ispod njih, a numerički tasteri pri vrhu daljinskog gde im je mesto, a ne na dnu kao što je to ovde konkretan slučaj.
 


Komentari

0 Dodaj komentar

Digitalizacija televizije u Srbiji

Test: LG BH5320F 2.1 Home Cinema

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309