Greška

Došlo je do greške.

Test: LG HX300G

07.12.2010 02:46 | 1 Multimedija

Branko Maksimović


LG HX300G

Projektori su uvek bili manje popularni LCD-a ili „plazme“, ali su za neke primene praktično nezamenjivi. Kao prvo, sa njima možete postići dijagonale koje bi bile gotovo nemoguće ili krajnje nepraktične kad su u pitanju pomenuti tipovi „ekrana“, ali je ipak ključna prednost projektora – njihova prenosivost. Klasa ultra portabilnih, ili mikro-projektora je u tom smislu još zanimljivija, jer se oni lako prenose, poput manjeg netbook računara. Dakle, sve što vam je potrebno je ranac u koji ćete ga spakovati i eventualno platno, koje se takođe lako može poneti – mada će i čist, beli zid odraditi posao, u nuždi. Svakako, tržište za projektore ne samo da postoji, nego je sve veće i samo je pitanje dana kada će se u još većoj meri koristiti i u domovima. Iako je prognoze uvek nezahvalno davati, smatramo da će projektori u ovom obliku teško dostići popularnost HDTV uređaja.

Današnje generacije projektora jesu napredovale kada su u pitanju kvalitet, odnosno tehnologija i sama cena, mada rezolucija u nižim, mainstream klasama i dalje „raste“ prilično kilavim tempom. LED tehnologija je omogućila da projektori postanu manji i tiši, a DLP i LCD tehnologije koje “guraju” Texas Instruments odnosno Epson, još uvek drže primat. To znači da DLP ili TFT projektori mogu imati male dimenzije – sasvim je moguće, ako se umesto fluorescentne lampe kao izvora osvetljenja postave LED diode. Još jako dugo LED neće moći da zameni klasične lampe kada je nivo osvetljenja u pitanju, ali je tako nastala posebna klasa projektora čija je najveća prednost što su prilično portabilni, pa njihova masa nije veća od mase prosečnog laptopa, što je, priznaćete, svakako konkretan napredak u odnosu na situaciju od pre nekoliko godina (posebno za projektore bazirane na DLP tehnologiji koji imaju veoma dobar kontrast i osvetljenje). Pre samo dvadesetak godina, projektori nisu ni u kom smislu bili ni prenosivi, a njihovi gabariti su bili uporedivi sa onim koji važe za gradski automobil. Danas su oni sasvim lako prenosivi i imaju široku dostupnost, čak i na tržištu kakvo je naše. Ultra prenosivi, mikro-portabilni projektori ipak nisu najmanja klasa ovih uređaja. Postoje i piko-projektori, koji su počeli da se ugrađuju u računare, a uskoro će i u mobilne telefone, pa se tako šuška da će naredna generacija (ili ona tamo) iPhone telefona imati i ovakav dodatak.

DLP + LED

DLP projektori su bazirani na Digital Light Processing tehnologiji iza koje stoji kompanija Texas Instruments. Slika se kreira na osnovu odsjaja koje reflektuje više desetina hiljada (zavisno od rezolucije) vibrirajućih ogledala koje kontroliše sofisticiran mikroprocesor. Dakle, ovde se radi o refleksiji, dok je kod LCD modela svetlo češće refraktovano kroz optiku. Snopovi svetla, pre nego što prođu kroz prednje staklo projektora, bivaju “obojeni” kroz “colour wheel”, poseban rotirajući točak koji svaki od snopova boji u određeni (red, green, blue) kanal. Prednosti DLP tehnologije su, takođe, u prenosivosti projektora baziranih na njoj, a za razliku od LCD modela, nema problema sa screenburn efektom. Takođe, dubina crne i shadow detail su bolji kod DLP projektora, a samim tim i realan kontrast.


S druge strane, DLP projektori pored ventilatora za hlađenje imaju i motor koji pokreće colour wheel, a koji takođe povećava šum koji čitav uređaj pravi. Osim toga, DLP projektori češće imaju “mrtve piksele”, jer se ponekad neko od ogledalaca “zaglavi”, što rezultuje efektom sličnim kao što je dead pixel kod LCD monitora. Stariji DLP projektori imaju i problem sa tzv. rainbow efektom.

Projektor sa testaProjektor sa testa

LG HX300G je projektor koji savršeno odgovara kućnom korisniku koji ima dinamičan posao i stil života. Znamo da ovo zvuči kao PR, ali je zaista tako. Dakle, radi se o malom projektoru i svakako nije namenjen da stalno stoji u kući, jer se iste novce može kupiti veći, kontrastniji i svetliji projektor koji je pogodniji za stalnu instalaciju unutar kućnog bioskopa. LG HX300G je pogodan i za poslovnu upotrebu - prezentacije, ali i da ga ponesete kod prijatelja na partiju "fudbala" ili "basketa" na Xbox-u. Prilično je kompaktan – zapremina mu nije veća od prosečnog prenosnog računara, a masa je manja od kilograma. Ovaj atraktivni mali projektor osvaja već na prvi pogled, pa o nabavci istog trenutka počinju da razmišljaju svi koji ga uzmu u ruke. Sa svojih 160 x 135 x 139 m, tek je malo veći od konkurenta iz Samsunga (model SP-P400B), a nudi dva puta veću osvetljenost, veći kontrast i rezoluciju, kao i pregršt opcija kojima Samsung ne raspolaže, kao što je intergrisani plejer (poput onog u LG LCDTV uređajima), te bogatiji input-output panel... LG-jev mikro projektor se, kao i sav LG "hardver" odlikuje modernim dizajnom, a zbog kompaktnih dimenzija će biti neprimetan u svakoj dnevnoj sobi, sve dok ga, naravno, ne aktivirate. Jasno je, čim pogledate specifikaciju, da ćete ga lako nositi sa sobom, pogotovo ako ste se već navikli da nosite notebook. Potrebno je, samo, da nabavite nešto deblju torbu i on će lako, sa svim kablovima, stati pored prenosnog računara. DLP čip razvija rezoluciju od 1024 x 768 piksela, koja se može reskalirati na viši mod do 1280 x 1024 piksela ili "iseći" na HD Ready mod sa odnosom stranica od 16 : 9. LED lampe stvaraju osvetljenje od 300 ANSI lumena, a kontrast je procenjen na 2000 : 1, uz radni vek “lampe” od bar 30.000 časova, što iznosi više od 16 godina, ako projektor koristite čak pet sati – svaki dan! Drugim rečima, sa ovim projektorom ne morate brinuti o tome da li i koliko ste ga koristili. I testirani Samsung je imao isti radni kapacitet "lampe", ali nudi 150 ANSI lumena i kontrast od 1000 : 1, kao i nižu radnu rezoluciju. Pogledaćemo i zvanične specifikacije ovog projektora:
 

 

LG HX300G je vrlo dopadljiv i atraktivan projektor. Glossy finiš sa strana, smenjuje se sa brušenim alu-look-om sa gornje strane. Atraktivne zaobljene linije će retko koga ostaviti ravnodušnim. Sa strane se mogu primetiti perforacije koje su tu da bi projektor mogao da se rashlađuje. Sa gornje strane su smešteni OSD tasteri u vidu petosmerne kružne multi-dirke sa konfirmacionim centralnim tasterom i dodatnim, pomoćnim tasterima sa strana. Tasteri nisu osvetljeni, što nas je malo začudilo, ali se lako vide i u mračnoj prostoriji, jer su blago ispupčeni, a s obzirom na njihov logičan raspored i relativno mali broj, sa njima je vrlo lako snaći se. S druge strane, korisnici će dosta češće koristiti daljinski upravljač.

Pošto je dizajn uređaja vrlo vrlo jednostavan, a dimenzije i osnovne specifikacije ste već mogli da vidite, pogledaćemo sada šta se nalazi na zadnjoj strani uređaja. Kada pogledamo connectivity panel, na njemu zatičemo veći broj audio i video ulaza od onog koji smo uočili na Samsung-ovom modelu. Tu su i D-Sub, odnosno analogni VGA konektor i kompozitni priključak. Zatim, tu je standardni HDMI 1.3, kao i dva 3.5 mm audio priključka (ulaz i izlaz), te USB 2.0 port kako bi plejer mogao da sa njega pročita i Microsoft Office dokumente i slike! Ako imate PlayStation 3 ili Xbox 360 sa HDMI priključkom, nećete morati da tražite adaptere, a nažalost, HDMI je zaista bio retkost u svetu projektora niže klase sve do sredine tekuće godine. Kad su audio mogućnosti u pitanju, LG HX300G pruža skromnih 2x1W izlazne snage na zvučnicima, što nije dovoljno ni za prezentacije, pa je uvek bolje osloniti se na drugi izvor zvuka, makar to bio i laptop. Drugim rečima, ovaj projektor ima zvučnike tek da bi se moglo reći da ima „zvuk“, pa od njega u tom smislu nemojte očekivati baš ništa. Ruku na srce, retko koji projektor, čak i ako je većih dimenzija, ima korektne zvučnike, tako da ni malecnom LG-u ovo ne možemo zameriti.

S obzirom na to da je LG HX300G prilično mali i ultra-prenosiv projektor koji možete postaviti skoro bilo gde u odnosu na menadžment sa kablovima, sasvim je logično i to što ima fiksni objektiv, baš kao i drugi slični konkurenti, pa i pomenuti Samsung SP-P400B. Fiksno sočivo onemogućava da podešavate veličinu prikaza na jednom zidu, pa je objektiv takav da se može iskoristiti što veća dijagonala na što bližoj poziciji. Svakako, dijagonala nije mogla biti veća jer objektiv nije velikog promera, a konkavnije staklo bi kreiralo i distorzije u slici koje softver i elektronika ne bi mogli da kompenzuju iza određene mere, pa je za ovaj mali projektor, ako želite veću dijagonalu, potrebno imati i za nijansu veću sobu nego što bi to u prvi mah mogli da predpostavite. To što je projektor mali, očigledno ne znači da je i namenjen za rad u malim prostorijama. Dakle, ako želite da “podesite” veličinu dijagonale odnosno projektovanog prikaza, morate da premeštate projektor bliže ili dalje od platna. Kada budete premeštali projektor, vodite računa i o poziciji eksternog napajanja, koje nije glomazno, ali nema preterano dugačak kabl do samog uređaja, pa ćete možda morati da „uposlite“ i dodatni produžni kabl. Koeficijent dometa je 1.35, a u prevodu, to znači da ćete sliku dijagonale od 40 inča, koja je i preporučena, dobiti kada je projektor udaljen 110 cm od površine na koju se slika projektuje. Uz uređaj se isporučuje i daljinski upravljač na kojem se nalaze sve komande kao i na samom uređaju. Daljinski upravljač je veoma dobrog kvaliteta, sa tvrdim dugmadima sa solidno definisanim, preciznim hodom, koji dobro reaguju na komande. Senzor za prijem signala sa daljinskog nalazi se na prednjoj strani projektora, ali nismo imali problema sa prijemom signala ni kada smo daljinskim rukovali iz kritičnih uglova.
 

Pošto sve detalje, specfikaciju i izgled samog uređaja vidite na slikama, možemo da pređemo, odmah, na to kako se ovaj projektor ponaša u praksi, odnosno kakve je utiske ostavio na nas. LG HX300G je, za svoju klasu veoma impresivan projektor, bar što se specifikacije tiče. Nudi sjajnih 300 ANSI lumena, što se još uvek retko viđa kod mikro-portabilnih modela. Realna osvetljenost je nešto manja (oko 250 ANSI lumena) u User modu i kada se kontrast i osvetljenje podese na maksimum. Pri ovakvom podešavanju, slika će biti dovoljno intenzivna da je projektujete na dijagonalu od oko 55-60 inča u veoma zatamnjenoj prostoriji ili oko 40 inča u normalno zatamnjenoj prostoriji (jedna slabija lampa, kako tokom našeg testiranja / druženja sa ovim projektorom).

LG HX300G je prilično lak i jednostavan za upotrebu te će ga lako podesiti i apsolutni početnici. OSD je intuitivan baš kao i kod monitora i televizora ovog dalekoistočnog proizvođača, koji su kod nas najčešće i sretani, pa zato smatramo da će sve opcije biti lako razumljive. Bez obzira na fiksnu optiku, projektor i dalje nudi adekvatnu keystone korekciju koja nije svedena samo na softverske kompenzacije geometrije. Ipak, keystone je moguć samo po vertikalnoj osi, pa projektor morate bar da smestite tačno ispred površine na koju želite da projektujete i to po osi od 90 stepeni prema žižnom centru optike. Kao što smo i napomenuli, visinu ćete donekle moći da kompenzujete, ali ni na tom polju ne treba očekivati čuda jer je, ponovimo to još jednom, ovaj projektor prilično malih gabarita. OSD krije brojna podešavanja za kolorit, kontrast, balans bele (korisno za zidove različitih boja), a tu su i profili prikaza (Movie, Monitor, Dynamic, Presentation itd.). Osim toga, projektor nudi i prelazak na mod 16 : 9, ali treba znati da se tada ne koriste svi pikseli, jer DLP senzor ima aspekt od 4 : 3. Same LED diode imaju tri nivoa osvetljenja, koje, od jačeg ka slabijim idu redom - "Presentation," "Normal" i "Low." Mod "Normal" smanjuje osvetljenost sa maksimalnih 250 ANSI lumena, za oko 26 ovih jedinica, odnosno malo više od 10%, a "Low" mod smanjuje jačinu na 75% maksimalne vrednosti, što je i dalje sasvim u redu. Treba imati u vidu da sa ovakvim uređajem ne treba previše štedeti (lampe), jer se LED praktično i ne troši, a i jako je mali potrošač, pa je u obe kategorije (i ekološki i po potrošnji, a i ceni korišćenja) daleko ispred onoga što nude klasične lampe za projektore.

U praksi

U praksi

Kada je kvalitet prikaza u pitanju, moramo priznati da nas je ovaj mališa oduševio jer se pokazao znatno boljim od Samsunga koji smo testirali pre godinu dana. Istina, zbog dimenzija i skromne vrednosti osvetljenja zaista i jesmo malo očekivali. Ali, u zatamnjenoj sobi, HX300G će oduševiti kvalitetnim koloritnim prikazom, dobro definisanom dinamikom i velikim brojem detalja  u tamnijim delovima “sive”. U većim prostorijama LG će čak konkurisati većim projektorima niže klase, što se inače od ovog projektora i ne očekuje. On je, osim za kućnu upotrebu, gde je, uveče, jako jednostavno samo ugasiti svetlo, namenjen za manje prezentacije, gde će, ako već ima viška svetla, biti moguće primaći ga površini na koju se projektuje i žrtvovati efektivnu dijagonalu. Za potpuni filmski doživljaj potrebno je potpuno zamračiti prostoriju, kada će projektor briljirati kada je prikaz slike u pitanju, kao da je reč o nekom jako skupom modelu visoke kategorije. U interpoliranoj 1280 x 720 rezoluciji, 720p Blu-Ray rip-ovi izgledaju sjajno, a slično se može reći i za igre sa Xbox 360 konzole. Uživanje pri igranju na dijagonali od 60 inča nas je podsetilo da je naša "plazma" od 46 inča zaista mala, te da želimo bar 35% veći "ekran". Mali LED projektor sa DLP senzorom od pravih 1280 x 720 piksela bi bio još bolje rešenje, ali ne verujemo da bi tako nešto moglo da košta manje od 1000 dolara, odnosno manje od 700 evra na domaćem tržištu, bar ne do kraja naredne godine.

Reprodukcija boja je vrlo dobra, bez efekta grid-a odnosno vidljivih piksela karakterističnih za LCD projektore, ali i bez vidljivog rainbow efekta (prelivanja spektra, tj. boja na uniformnim površinama i sitnim objektima na visoko kontrastnim prelazima), koji se javlja na nekim starijim DLP projektorima. Uz kvalitetno platno i zatamnjenu prostoriju pravo je uživanje posmatrati multimedijalne sadržaje, bilo da su u pitanju igre ili filmovi. Na našem LCD testu, projektor je pokazao vrlo dobre rezultate, od reprodukcije boja do kontrasta i oštrine prikaza, a posebno je oduševio sam kontrast, tj. dubina crne boje, što nije nešto čime se mogu pohvaliti svi projektori, bilo kog tipa. Ukupni kvalitet prikaza je iznad naših očekivanja, naravno, pod uslovom da je prostorija adekvatno zatamnjena, pa se projektor osim u poslovne svrhe nesmetano može koristiti i za kućnu zabavu u bilo kom multimedijalnom obliku.

Čak i gledanje TV programa na ovom projektoru ne mora biti isključeno s obzirom na radni vek LED dioda, pa projektoru lako možete pridružiti neki TV box. Jedini pravi nedostatak u nekom kućnom okruženju je nedostatak različitih video ulaza. Projektor je solidno tih u radu, ali ne onoliko koliko bi ste mogli da predpostavite s obzirom na to da je poznato da se LED diode ne greju preterano. Ipak, u njemu opet ima dosta elektronike, a male dimenzije mu ne idu u prilog kada je rashlađivanje u pitanju, pa ventilatori ponekad umeju da se čuju, pogotovo tokom letnjih dana. Ipak, to nije mnogo više od buke koju stvara veći laptop, te ni boravak u njegovoj neposrednoj blizini neće remetiti doživljaj niti vas ometati tokom prezentacije. Uz malu buku koju stvara, ne greje se puno kao što smo imali prilike da osetimo kod nekih naprednijih modela viših klasa. Jedna od zanimljivosti ovog uređaja je da ima i FM tjuner (?) koji, moramo da priznamo, nismo probali.


Pomenuli smo i da LG HX300G projektor ima i integrisan media plejer. Nažalos, ako ste očekivali plejer kakav postoji na LG LCDTV uređajima, razočaraćete se. Projektor će pročitati slike i Microsoft Office dokumente (da, bez računara), što zaista funkcioniše bez ikakvih problema. Štaviše, daljinac funkcioniše odlično umesto bežičnog miša koji svi drže na prezentacijama, pa bi bio odličan "štos" da je LG na ovaj daljinac ugradio i laser (bar je to jeftino), kako bi poslužio kao kursor tokom prezentacija. Ipak, za plejer DivX i MKV formata, moraćemo da sačekamo neku noviju generaciju prenosnih projektora. I na kraju, potrebno je istaći da je LG HX300G jedan od tiših projektora koje smo testirali. Nešto je tiši od Samsunga koji smo u ovom tekstu često pominjali, što ipak znači da je gotovo potpuno bešuman. Takođe, iako je prilično lagan (manje od jednog kilograma), treba istaći da strujni adapter teži više od 800 grama, a i njega je potrebno nositi sa ovim projektorom, tako da je čitav paket ipak malo masivniji.

Utisci

Utisci

LG HX300G na našem tržištu košta oko 700-ak evra, a već sada se mogu pazariti projektori koji su dvestotinak evra jeftiniji, ali koji nude istu radnu rezoluciju, dosta su veći i nisu lako prenosni, a uz to je potrebno menjati im lampu, koja nije mala investicija, na svakih 18 – 20 meseci, pri iole intenzivnijoj upotrebi. Tako dolazimo do zaključka da testirani LG HX300G ima sasvim dovoljno korektnih prednosti. Ne samo što je malen, atraktivan i što ima izvor svetla koji će nadživeti njegovu realnu dužinu eksploatacije, već nudi i prilično dobar kvalitet slike u svim aspektima, uz jedinu manu što ima niže osvetljenje u odnosu na "full size" modele iste cenovne klase (koji, opet, imaju prave lampe sa neuporedivo kraćim radnim vekom). Ako zaboravimo na to da se radi o LED projektoru kod koga, kada ga jednom kupite, nema daljih investicija i ako zanemarimo njegove dimenzije, možemo se požaliti i na to što nema kompleksniju optiku sa promenljivom žižnom daljinom. Ako zaboravimo i to da, cenovno, spada u najnižu klasu (srednja klasa projektora sa većom rezolucijom DLP senzora) kreće od 1000 evra pa naviše), možemo da zamerimo i to što "prirodno" ne radi u bar HD Ready rezoluciji. Međutim, jednom kada investirate u njega i kada shvatite kako je koncipiran i čemu je namenjen, te kada naučite da iz njega izvučete ono najbolje, njegove manje više nećete posmatrati na taj način. Ni na kraju ne možemo reći da li je LG HX300G business ili kućni projektor, pa ćemo reći da je dovoljno dobar za oba tipa upotrebe.


Za:

  • Dimenzije
  • Fenomenalan kvalitet slike
  • Kvalitet prikaza za ovu klasu i gabarite
  • Radni vek “lampe” (koju praktično nikad nećete morati da menjate)
  • Čitač dokumenata
     

Protiv:
 

  • nema optički zum
  • 4:3 rezolucija DLP senzora, koja je mogla biti i veća


Projektor na test ustupio LG.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Epson EH-DM3

Kućni bioskop: projektori vs. HDTV

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309