Greška

Došlo je do greške.

Test: LG HW300Y LED Smart portabilni projektor

07.03.2012 08:18 | 1 Multimedija
Test: LG HW300Y LED Smart portabilni projektor

Nakon nedavno testiranog Asus P1 modela, na testu nam se pojavio još jedan portabilni projektor - radi se o dosta ozbiljnijem modelu od korejskog proizvođača - LG HW300Y. Ovaj model koristi LED i DLP projekcionu tehnologiju, WXGA rezoluciju 1280 x 800, osvetljenje od 300 ANSI lumena, 1,000:1 kontrast i vek trajanja do 30,000 sati. Ovo svakako nije običan projektor, već se radi o Smart modelu, koji ima identične opcije kao LG Smart televizori. Poseduje USB ulaz za reprodukciju, LG WiFi dongle, HDMI, VGA, A/V i Component konekcije. Više informacija i naše utiske možete naći u nastavku teksta...


Dragoljub Radovanović


Večita borba između tehnologija namenjenih za kućni bioskop se nastavlja, a LG je ponudio odličnu alternativu Smart LED LCD i Plazma televizorima. Radi se o prvom na svetu LED Smart projektoru, malih dimenzija i male težine, koji može imati više namena. Ovaj veoma lepo dizajnirani projektor može služiti poslovnim korisnicima za prezentacije, za razne edukativne situacije ili za druge slične namene. To svakako nije njegova jedina upotreba - bitnija stvar je njegova uloga u korišćenju kao kućni bioskop. Gledanje filmova i gejming na velikim dijagonalama koje projektor pruža, zaista podižu kućnu zabavu na potpuno novi nivo.

Tu su naravno i mnoge druge namene, ali verujemo da ste upoznati kako se ovakav i njemu slični projektori mogu upotrebiti. LED kombinacija sa DLP projekcionom tehnologijom je svakako budućnost, u poređenju sa klasičnim LCD sistemima sa lampama. LED DLP projektori imaju svetliju i oštriju sliku, zasićenije i tačnije boje, nisu štetni po okolinu, troše manje energije, i ono što je jako bitno, imaju znatno duži vek trajanja. Radi se o cifri od 30,000 sati kod ovog konkretnog modela, tako da će gledanjem 4 sata svakog dana, njegov životni vek biti čak 20 godina.Šta je to što ističe LG HW300Y iz ponude LED DLP projektora? Pre svega, njegove napredne mogućnosti. Pomenuli smo u uvodu da se radi o Smart projektoru, koji nudi veoma slične opcije kao LG-ovi Smart televizori za 2011-u godinu. Rezolucija projekora je WXGA, tačnije 1280 x 800 piksela. Ovaj model je mnogo više od običnog projektora - on je ujedno i multimedijalni plejer sa Internet mogućnostima. Pošto poseduje USB ulaz sa zadnje strane, pored kačenja eksternih hard diskova i fleš memorije, postoji mogućnost kačenja USB WiFi dongle adaptera. Ne morate brinuti o nabavci istog, jer USB WiFi dongle dolazi u paketu sa projektorom.

Na projektor možete kačiti razne uređaje preko HDMI ulaza, ali prisutni su i VGA, A/V i Component konekcije (kabl-adapteri takođe dolaze u paketu), tako da je pokriven širok spektar konekcija. Pošto poseduje 3.5mm audio izlaz, na njega je moguće prikačiti i zvučnike ili slušalice, a prisutni su i ugrađeni zvučnici skromne glasnoće, jačine 2x1W. Kako bi ste lakše upravljali opcijama i mogućnostima projektora, LG je uz njega uključio i veoma funkcionalan daljinski.Hteli bi smo da istaknemo još jednu bitnu stvar, koja se tiče ovog modela. Na našem tržištu uz ovaj model i model HW300G, LG je spremio prijatno iznenađenje za svoju kupce - poklon projekciono platno. Radi se o platnu sa tripod nožicama na rasklapanje, koje je potpuno podesivo i sklopivo, tako da se može pomeriti da ne smeta, kada se ne koristi. Dakle, odmah po kupovini projektora, možete uživati u gledanju sadržaja na dijagonali od 80 inča (203cm). Pogledajte detaljnije specifikacije projektora u slici ispod.


 

Dizajn i sadržaj kutije

Model HW300Y dolazi u velikoj beloj kutiji sa crvenim bokovima, na čijoj se prednjoj strani nalazi slika projektora u dve boje, crnoj i krem beloj, kao i njegove ključne funkcije.Otvaranjem kutije, zatekli smo crnu torbicu, u kojoj je smešten projektor i sva njegova prateća oprema. Nešto konkretnije - u torbici se nalaze naponski i VGA kablovi, adapter, daljinski, uputstva, drajveri, kabl-adapteri i USB WiFi dongle.Dizajn projektora je dosta moderan i privlačan. Radi se o generalno kvadratnom obliku, kada projektor posmatramo odozgo, dok je na njegovim bokovima prisutan pravougaoni oblik sa zakribljenim ćoškovima. Projektor je omanjih dimenzija 16 x 11.95 x 5.4 cm, težak je 780 grama, tako da je veoma prenosiv. Sa njegove, desne zadnje i leve bočne strane, nalaze se mrežasti otvori, kroz koje struji vazduh iz ventilatora, pošto je poznato da se projektori poprilično zagrevaju. Njegova prednja strana sadrži rupice, iza kojih su smešteni ugrađeni zvučnici.
Gornja strana projektora sadrži dugmiće za navigaciju kroz menije projektora i njegove opcije, kontrolu zvuka, dugme menija i dugme za uključivanje. Svi dugmići svetle belom bojom, tako da vam mogu biti korisni ako ste trenutno zagubili daljinski u mraku. Prisutan je i prsten za izoštravanje slike. Na zadnjoj strani ovog modela postoji navoj, što sugeriše da on može biti kačen na stativ za projektore, tačnije tripod.

Na zadnjoj strani projekora nalazi se ulaz za napajanje, USB ulaz za skladišta i WiFi dongle, HDMI ulaz, RGB (VGA) ulaz, A/V i Component izlaz, na koje se kače 3.5mm kabl adapteri, kao i 3,5mm izlaz za zvuk


Utisak u radu

Period vađenja projektora iz kutije, do njegove spremnosti za rad je kratak. Projektor smo izvadili iz zaštitne kese sa balončićima, postavili ga na ravnu površinu, otvorili kesicu kabla za napajanje, prikačili ga u ulaz na adapteru, povezali sa izvorom struje i nazad u projektor i on postaje spreman za rad. Pre nego što smo pokrenuli projektor, raspakovali smo platno koje dolazi u veoma dugačkoj kutiji. Proces sklapanja platna nije bio komplikovan, potrebno je raširiti nožice tripova, okačiti deo sa belim materijalom na vrh šipke, razvući mehanizam urolanog platna ka dole, ubaciti ga u deo sa šipkog i platno je spremno. Platnu možete menjati visinu pomoću dve ručicem, koje kontrolišu dužinu šipki. Evo kako to izgleda sklopljeno.

Platno smo postavili tačno na 225cm od projektora, i dobili efektivnu dijagonalu od 190 cm (oko 75 inča). Nakon procesa postavljanja platna, uključili smo USB WiFi dongle nazad u USB port, ubacili baterije u daljinski i pokrenuli projektor. Vreme pokretanje projektora do potpune spremnosti za rad je odlično, i traje samo pet sekundi od pritiska na Power dugme. Pošto nismo imali nikakav izvor prikačen na projektor, zatekli smo plavi ekran sa porukom No Signal.Odmah možete videti da li ste lepo namestili položaj, da projektovana slika bude što bliža crnim ivicama platna, i izvršiti dodatne korekcije visine i položaja platna. Nakon idealnog nameštanja platna, pokrenuli smo Meni i proučili koja opcija slike nam se činila najboljom. Po nama, opcija Cinema sa blagim korekcijama naprednih opcija pruža najbolji kvalitet slike i temperaturu boja. Prostim kretanjem kroz Meni, zaključili smo da ovaj model pruža veoma oštru sliku nakon pravilnog fokusiranja, a takođe i veoma žive i zasićene boje, tako da smo odmah bili oduševljeni kvalitetom slike koju pruža. Što se tiče promene aspekta, dostupne opcije možete videti na slici ispod. Takođe možete korigovati geometriju projektovane slike - opcija pod imenom Keystone.

Ostatak pločica u meniju uključuju podešavanje vremena, opcija kao što su promena jezika, režim LED-a, podešavanje zvuka, mreže, itd. Detalje o ostalim opcijama možete pronaći u Galeriji, koja se nalazi u dnu stranice.

Veoma bitna stvar kod ovog modela je opcija My Media u meniju. Preko nje dobijate pristup video fajlovima, slikama, muzici, pa čak i PowerPoint i Excel fajlovima koji se nalaze na vašem USB skladištu. To je samo jedna od metoda reprodukcije. Druga metoda je prepoznavanje servera na DLNA bežičnoj mreži na koju je projektor povezan. Dakle, možete strimovati bežično sve ove tipove fajlova kao što su ASF, WMV, DIVX, AVI, MP4, M4V, MKV, TS, TP, TRP, VOB, MPG, MPE i MPEG, a isto važi i za pokretanje sa USB skladišta.
Pošto je reč o Smart projektoru, na daljinskom se nalazi opcija NetCast, u koja kada uđete možete zateći aplikacije kao što su Facebook, Twitter, Accedo, MLB.tv i Accu Weather, koje su vam verovatno poznate iz naših testova LG televizora i media plejera.Sa projektora možete direktno otvarati čak i PowerPoint i Excel tipove fajlova, bez ikakve dodatne konverzije.
Za ovaj projektor nije vam potreban nikakav dodatni media plejer, pošto on direktno može puštati filmove, muziku i slike bežično preko DLNA protokola, ili preko USB-a skladišta. Da bi ste uključili eksterno USB skladište, prvo morate da izvadite USB WiFi dongle, jer projektor nažalost ima samo jedan USB ulaz. Filmovi preko DLNA protokola nisu bili previše stabilni i često nam se dešavalo da se veza sa Mezzmo media serverom jednostavno prekine usled reprodukcije.Kvalitet slike koju ovaj projektor pruža je odličan. Detalji u slici su jako dobri, iako se radi 1280x800 rezoluciji i slika je veoma oštra i jasna. Dubina crne boje je stvarno na odličnom nivou, a nivo kontrasta nam se činio dosta dobrim, dok su boje bile pravilno zasićene i po nekom našem utisku - razumno tačne. Pristup kalibraciji nam nije bio moguć, jer nemamo odgovarajuću opremu za naš kolorimetar, tako da u ovom periodu možemo da vam pružimo samo naše vizualne utiske, ali ne i konkretne cifre merenja. U vode ozbiljnog testiranja projektora još uvek nismo u mogućnosti da zagazimo, ali nadamo se da će se to u bližoj budućnosti promeniti, kako bi mogli da vam pružimo detaljne rezultate, kao što je to slučaj u našim testovima monitora. Ostavićemo vam uzorke kvaliteta slika koje je naš fotoaparat uspeo da zabeleži, kako bi vam jednim delom preneli ono što smo mi videli uživo - po nama veoma dobar kvalitet slike. Ostatak uzoraka možete pronaći u galeriji na dnu teksta.


Uzorci kvaliteta slike:

Prilikom reprodukcije filmova, projektor ume da bude dosta bučan, jer se ventilatori u njemu bore da ga ohlade, kako se ne bi pregrejao. Pomoću Android aplikacije Noise Meter, izmerili smo da je nivo buke u blizini ventilatora čak 64.4dB, dok je na metar od projektora nivo buke bio 36.5dB. Ovaj konkretan model projektora se ne može okarakterisati kao tih.

Odlučili smo da uposlimo HDMI ulaz i prikačili smo Netbook, ali i našu PS3 konzolu. Rezolucija od 1280 x 800 nije baš najugodnija za duži rad, ali ne verujemo da neko koristi projektor umesto monitora, ali za povremeno čitanje i surf, ovaj model je i više nego adekvatan. Gejming na ovolikoj dijagonali zaista poprima novi nivo, tako da su naše reči kakav je osećaj bio igrati naslov Uncharted 3 na PS3 konzoli, možda i suvišne.

Zaključak

Model LG HW300Y je ostavio veoma pozitivan utisak tokom našeg testiranja, dok su njegovi nedostaci skoro pa zanemarljivi. Pre svega, ovo je model projektora sa malim dimenzijama i malom težinom, tako da ga bez problema možete nositi sa sobom, u poslovne ili privatne svrhe. Sa druge strane, možete ga koristiti samo za kućnu zabavu i fiksirati ga na jedno mesto, i uživati u odličnom kvalitetu slike koju nudi. FullHD projektor bi nudio kvalitetniju sliku, ali 1280 x 800 rezolucija ovog modela nam se svejedno činila veoma dobrom. Oštrina slike je odlična, boje su lepo zasićene, kontrast i dubina crne boje su takođe jako dobri - slika je zaista odlična za ovu cenovnu kategoriju.Pored toga, svakako da u prednosti projektora ubrajamo i njegove odlične Smart mogućnosti. Poseduje mogućnost DLNA reprodukcije preko USB WiFi Dongle konekcije, direktnu USB reprodukciju, internet aplikacije, itd. Odlična stvar koju LG u saradnji sa svojim distributerom takođe nudi besplatno uz ovaj projektor jeste platno dijagonale do 80 inča. Pogledajmo stvari ovako. Za ovaj uloženi novac nema teorije da dobijete Smart HD Ready HDTV dijagonale od 80 inča, tako da pruža zaista odličnu alternativu LCD i Plazma televizorima.

Ukoliko ste ljubitelj velike dijagonale ekrana i veoma dobrog kvaliteta slike za razumno nisku svotu novca, sve to i više ćete dobiti kupovinom ovog modela. Jedine zamerke koje imamo na ovaj model je to što je nešto bučniji pri radu, nepostojanje još jednog USB porta, i u našem slučaju problemi sa stabilnošću DLNA veze sa media serverom. Ipak, to su sitni nedostaci u odnosu na ogromne prednosti ovog modela i dobre cene u odnosu na mogućnosti, tako da smo mu dodelili nagradu Value for Money. Ovaj projektor zaista nudi dosta, tako da ga svakako preporučujemo ako planirate da kupujete projektor u ovoj cenovnoj kategoriji...

Prednosti

- Male dimenzije i dobra prenosivost
- Odličan kvalitet slike zahvaljujući LED i DLP tehnologiji
- Napredne Smart mogućnosti modela
- Ugrađena reprodukcija velikog broja formata
- Dobar izbor opcija za povezivanje
- Poklon projekciono platno dijagonale do 80 inča


Mane

- Projektor je nešto bučniji pri radu
- Dodatni USB port bi bio koristan
- Nestabilnost pri DLNA reprodukciji


Cena: 69.999 RSD

Uređaj na test ustupio PiN Computers


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG Cinema 3D Nano Full LED 55LW980s

Test: Viewsonic PJD5233 - 3D ready poslovni projektor

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309