Greška

Došlo je do greške.

Test: LG G2

17.09.2013 21:54 | 25902 Mobile
Test: LG G2

LG se vraća na scenu u velikom stilu sa svojim novim vodećim smartfonom jednostavno nazvanim G2. On nam donosi nekoliko noviteta, između ostalog i inovaciju po pitanju položaja tastera, smeštenih na poleđini telefona. Takođe, ovo je model koji nas prvi upoznaje sa zverskim Snapdragon 800 čipsetom koji nudi fantastične performanse. Prati ga prelepi 5.2-inčni 1080p IPS ekran, senzor zadnje kamere rezolucije 13 MP, a napajan je od strane 3000 mAh baterije. Da li je ovo dovoljno da se odvuče pažnja od velikih konkurenata?

Dragoljub Radovanović

Bitka na smartfon frontu ne prestaje da besni. Novi modeli samo pristižu i sa sobom donose razna unapređenja. Priča se ozbiljno zahuktava i nekadašnji talas pristizanja svežih modela je opao sa godinu dana na šest meseci, u nekim slučajevima i kraće. Brže, jače, bolje - ne vidimo naznaku da će ova tradicija uskoro prestati. U takvoj situaciji gde veći broj proizvođača izbacuje nove modele sličnih karakteristika, potrebno je nešto novo, sveže, inovativno. Pored činjenice da je LG G2 najmoćniji telefon koji se do ovog trenutka zatekao u našim rukama, kod njega je učinjen prilično smeo potez - pomeranje tastera sa bokova na zadnju stranu.

Dok će većini korisnika ovakav položaj dugmića biti naizgled čudan, sve dok ne probate i uverite se sami, nećete znati koliko je on prirodniji u poređenju sa dosadašnjim rasporedom po bokovima. Način na koji vršite interakciju sa telefonom jeste drugačiji i potrebno je proći kroz period navikavanja. Kada se naviknete, počinjete da shvatate koliko tasteri na pozadini imaju smisla, pogotovo na telefonima koji postaju sve veći. Verujemo da je ovo put kojim će krenuti i drugi proizvođači, tačnije ne verujemo da će ovo biti izolovan slučaj samo sa G2 telefonom.Ovo je svakako samo jedan od noviteta koji stižu sa LG-evim vodećim smartfonom, jer tu ima i još nekoliko interesantih mogućnosti. Recimo, ako vam uključivanje ekrana pomoću tastera na zadnjoj strani i dalje ostane čudno, uključen je i alternativni način koji podrazumeva dupli dodir ekrana kako bi ga probudili. Na isti način ga i isključujete. Što se tiče tehničkih detalja prisutana je optička stabilizacija slike, infracrveni emiter koji od vašeg smartfona pravi univerzalni daljinski, NFC, govorne komande, itd. Ono po čemu se LG G2 posebno ističe je njegov veoma moćni hardver.

Pre svega, tu je prelepi 1920 x 1080 IPS ekran dijagonale 5.2 inča, koji nudi oštrinu od visokih 424 piksela po inču. Zatim, tu je trenutno najmoćniji čipset koji možete naći na tržištu - Snapdragon 800. On se sastoji iz četvorojezgarnog Krait 400 procesora sa poprilično visokom frekvencijom rada od 2.3 GHz-a i dosta moćnog Adreno 330 grafičkog čipa. Radne memorije ima 2GB-a, skladišne 16 ili 32 GB. Potonju, nažalost, ne možete proširiti microSD karticom. Kao šlag na tortu ide zadnja kamera sa senzorom od 13 megapiksela sa optičkom stabilizacijom, koja snima video u 1080p rezoluciji pri 30 ili 60 frejma u sekundi.
Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model G2 16GB
 • Predstavljen avgust 2013.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 4.2.2
 • Tip ekrana True HD-IPS +, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 1080 x 1920 tačaka
 • Gustina ekrana 424 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 1080p@60fps
 • Prednja kamera 2.1 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.2 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot Ne
 • CPU Quad-core Krait 400 2.26 GHz
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2048 MB
 • GPU Adreno 330
 • Chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
 • Dimenzije 138.5 x 70.9 x 8.9 mm
 • Masa 143 g
 • Baterija Li-Po 3000 mAh
 • Prenos podataka HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 21 Mbps; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL

Dizajn

Pakovanje u kojem se nalazi LG G2 se može nazvati standardnim, i u njemu se nalazi uobičajna oprema koju zatičemo kod smartfona. Kutije je bele boje sa sa šarenom G2 oznakom na prednjoj strani. Unutra pored samog telefona zatekli smo punjač, microUSB kabl, kao i kesicu koja sadrži vodič za brz početak korišćenja. Tu je takođe i par QuadBeat v2 slušalica in-ear tipa, sa dodatkom ušnih delova u još dve veličine.

Kada smo prvi put izvadili telefon iz kutije, pažnju nam je istog momenta privukao veoma uzan prostor pored ekrana, kao manji prostor ispod i iznad njega. Ono što je odlično kod LG G2 modela je to što je poveći 5.2-inčni ekran smešten u kućište skoro istih dimenzija Galaxy S3 modela kojeg autor lično poseduje, ali takođe i sličnih dimenzija vodećeg S4 modela. Ovaj smartfon je ipak deblji za milimetar i teži za 13 grama od Samsungovog vodećeg modela - ne tako velika razlika.

Prednjom stranom dominira ekran, dok je iznad njega smešten zvučnik za razgovor, levo od njega senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, i dalje levo prednja kamera. LG G2 sa prednje strane nema nikakvih fizičkih ili kapacitivnih dugmića, tako da je ispod ekrana postavljen samo LG logo. Pomenuli smo da se LG odlučio za pomeranje tastera na pozadinu telefona, ali na bokovima i dalje ima nekih elemenata. Pre svega, sa leve strane tu je slot za microSIM karticu, dole je 3.5mm ulaz za slušalice, izrezi za zvučnike i microUSB port, sa desne nema ničega, dok je gore rupica mikrofona i neupadljivi IR emiter.

Poleđina LG G2 modela je izrađena od glossy plastike u našem slučaju crne sa paralelno postavljenim linijama, mada ovaj model dolazi i u beloj varijanti. Koja je varijanta lepša je subjektivna kategorija, ali ono što smo primetili da je glossy plastika na našem crnom primerku prikupljala otiske prstiju. Smeštena u vrhu je 13MP zadnja kamera, a odmah u njenom nastavku tu su mat sivi tasteri za jačinu zvuka i između njih srebrno Power dugme. Ovi tasteri su pozicinirani tako da ih pritiskate kažiprstom, koji je već u tom predelu kada držite telefon, tako da se bez ikakve potrebe za repozicionaranjem telefona vršite interakciju sa njim. Veoma dobrodošla promena. Telefon ima unibody dizajn, tako da vam je pristup bateriji onemogućen.Softver

LG G2 smo zatekli na 4.2.2 Jelly Bean verziji Androida, koja je presvučena njihovim Optimus korisničkim interfejsom. Kao što je to slučaj kod većine novih modela koji se pojavljuju na tržištu , oni uvek dolaze sa verzijom koja je jedan korak iza najnovije. Uvek se čeka ta nadogradnja koja će biti obavljena u periodu od nekoliko meseci nakon lansiranja, što nije idealna situacija. Google telefoni kao što je Nexus 4 ne moraju da brinu o tome.

Optimus UI je dosta šarenolik i vedar, što se može svideti jednom tipu korisnika, dok drugi možda preferiraju nešto tamnije tonove. Kao što je to slučaj sa njihovim susedima iz Seula, direktnim rivalom kompanijom Samsung, LG je u svom vodećem modelu takođe ukljčuo dobar broj specijalnih mogućnosti, razna podešavanja i dobar nivo kastomizacije. Ovde imamo stvari kao što su Slide Aside multitasking, QSlide widgeti, Guest režim, Quick Memo, Quick Remote, Smart Screen, Smart Video i još neke stvari na koje ćemo se osvrnuti.

Krenimo prvo od Lockscreen-a. Kako biste probudli telefon i došli do njega postoje dve opcije - prva je da pritisnete Power dugme na pozadini, a druga zanimljiva mogućnost je buđenje jednostavnim duplim kuckanjem po ekranu. Na isti način ga i zaključavate, tapkanjem u slobodnom predelu ekrana, gde nema ikonica ili opcija. Lockscreen pokazuje vremenske uslove, vreme, datum, prečice, a još jedna zanimljivost kod njega je to da postavljem prsta na ekran i povlačenjem dobijate uvid u ono što se nalazi iza njega. Dostupno vam je pet animacija otključavanja - ripple, dewdrop, while hole, particle i crystal. Kao što je to karakteristično za Jelly Bean 4.2.2 imate mogućnost postavljanja widgeta na Lockscreen.

Početni ekran u vrhu poseduje widget za vremensku prognozu uz datum i vreme, neke predefinisane prečice ka aplikacijama i pet ikonica u Dock-u. Pošto ne poseduje kapacitivne dugmiće, Back, Home i Menu opcije su u sklopu ekrana, a zanimljiva stvar je to što im možete menjati raspored ili čak dodati i četvrtu QuickMemo prečicu. Promena nijanse pozadine dugmića je takođe moguća, tako da imate izbor između bele, gradacije bele, crne ili gradacije crne kao izbor. Na početnom ekranu možete menjati ikonice prečicama, kao i promeniti njihovu veličinu. Tu i promena celokupne teme interfejsa, a ovde imate samo jedan izbor - Marshmallow, koja je više tema za decu.

LG je u softver LG G2 uključio nešto što je već poznato kod drugih proizvođača, a to su lebdeće aplikacije. Ovo je LG nazvao QSlide Apps i to su zapravo mali prozorčići koji ostaju na ekranu u vidu većih widgeta. Ovde recimo možete otvoriti minijaturni lebdeći browser, i u drugoj lebdećoj aplikaciji video plejer. Ograničenje koje je ovde uvedeno je to da možete otvoriti samo dva prozorčića u isto vreme.

Notifikacioni panel sadrži 24 quick toggle dugmića, podeljenih po pet vidljivih na ekranu. Tu je i spisak QSlide aplikacija, zatim slajder za jačinu osvetljenja ekrana, slajder za jačinu zvuka, prečica ka podešavanjima i dugme za uklanjanje svih notifikacija. Ovo nam sve deluje nekako pretrpano kako jeste, a postaje još natrpanije ako se odlučite da uključite Quick Remote opciju.
Task switcher se poziva dugmi pritiskom na Home taster, i sadrži uobičajan način uklanjanje aplikacija prevlačenjem u levo ili desno. Na njemu se takođe nalazi prečica za Task Manager, odakle možete ugasiti sve pokrenute aplikacije. Još jedna zanimljivost koju je LG uključio ovde je takozvani Slide Aside UI. Reč je mogućnosti da uz pomoć prevlačenja tri prsta udesno preko ekrana zamrznete aplikaciju, dok se prevlačenjem tri prsta ulevo krećete brzo između zamrznutih aplikacija

App drawer ima providnu pozadinu i ikonice poređane u 4 x 5 stilu. Aplikacije možete sortirati po abecedi, vremenu preuzimanja ili slobodnom rasporedu. Apliakacijama možete promeniti veličinu ikonice, dobiti više informacija o njoj ili je direktno uninstalirati sa telefona.

Quick Memo opcija se poziva na nekoliko načina, prevlačenjem preko Home dugmeta na gore, iz notifikacionog panela, pa čak i dugim pritiskom na Volume Up taster dok je telefon zaključan. Ova opcija vam omogućava da napravite screenshot bilo kog dela interfejsa, i da preko njega napišete šta god želite u različitim bojama i stilovima.

Unutar Optimus interfejsa nalazi se još jedna zanimljiva opcija koja se zove Clip Tray. Pomoću nje zadržavanjem prsta preko linkova, slika, muzike ili teksta skladištite ih u deo iz koga ih lako možete pasteovati dok pišete e-mail ili poruku, što je veoma korisna stvar. Quiet mode je opcija kojom možete kontrolisati u koje vreme će dolazni pozivi biti blokirani, ili biti primenjen određeni profil zvuka koji će utišati notifikacije i pozive.Softver, nastavak

LG je odlučio da pozajmi ideju od svog suseda, tako da se ovde nalaze dve opcije koje smo imali prilike da sretnemo na Galaxy S4 modelu. U pitanju je Smart screen - opcija koja drži ekran uključenim dok gledate u njega i Smart video - opcija koja pauzira video ako ne gledate u ekran. Ako vam je ekran prevelik za normalno korišćenje nekih elemenata jednom rukom, tu je One Hand operations opcija. Ona dozvoljava da smanjite recimo Dialer dugmiće ili tastaturu, i premestite ih uz levu ili desnu ivicu ekrana, kako vam najviše odgovara.

LG Voice Mate je slična opcija S-Voice-u sa Galaxy linije telefona, u kojoj možete da dajete glasovne komande kako bi pokretali aplikacije, pozvali nekog, dodali alarm, proverili vreme, dobili informaciju o nekome ili nečemu. Problem je u to tome što odziv na komande nije preterano brz, tako da bolja solucija ipak ostaje pristutni Google Now.

Dialer poseduje velike sive dugmiće i mogućnost pametnog biranja dobijanje rezultata kada ukucate samo nekoliko početnih cifara osobe koju želite da pozovete. Tu je i klasičan dnevnik sa propuštenim, primljenim i biranim brojevima. Kontakti su poređani abecedno, a jedna zanimljiva mogućnost je direktna komunikacija sa nekim uz pomoć VuTalk opcije. Potrebno je registrovati svoj broj i ako osoba takođe poseduje LG telefon sa ovom opcijom, možete besplatno četovati i deliti sadržaj sa njom.
Utisci u radu

Način korišćenja je dosta drugačiji u odnosu na ostale telefone, pre svega zbog pomeranja tastera na zadnju stranu. U početku deluje dosta čudno, ali vreme privikavanja je kratko. Način interakcije je mnogo prirodniji ovim položajem dugmića i to je ono što nam se jako dopalo kod G2 modela. Pošto ne pomerate prste kako bi došli do dugmića, utisak držanja u ruci je mnogo sigurniji, tačnije šansa da vam ispadne dok uključujete ekran ili kontrolišete zvuk je nepostojeća. Ekran je ogroman, dok dimenzije telefona ostaju razumno male, sve to zahvaljujući uzanim ivicama oko ekrana. Plastika na leđima nas nije oduševila, i kvalitet izrade nije na vrhunskom nivou, ali je telefon čvrst. Nama se jako dopada dizajn telefona, pogotovo njegova prednja strana.U prethodnom periodu autor je bio veliki podržavalac Samoled tehnologije, ali napredak koji je učinjen na LCD polju ga je naterao da promeni mišljenje o njoj. Sada na telefonima imamo jako kvalitetne IPS ekrane, bolje po pitanju tačnosti boja, nešto boljoj oštrini prikaza i boljoj vidljvosti na suncu u poređenju sa Samoled ekranima. Ipak, po pitanju kontrasta i dubine crne boje, Samoled je i dalje najbolji. LG G2 ima predivni 5.2-inčni IPS 1080p ekran sa jako oštrim i svetlim prikazom, takođe sa dosta tačnim bojama. Kvalitetom prikaza smo dakle jako zadovoljni i bez previše razmišljanja ga stavljamo u top 3 ekrana koje smo videli na mobilnim uređajima - jednostavno je odličan.


U februaru mesecu ove godine smo se prvi put susreli sa Snapdragon 600 čipsetom i bili oduševljeni njegovim performansama. Danas, sedam meseci kasnije susrećemo se novim Snapdragon 800 čipsetom i priznajemo da smo apsolutno "oduvani" njegovim performansama. Tačno je da posle neke tačke po pitanju glatkoće korišćenja jačina procesora prestaje da bude bitna, tačnije da ne može biti brže i glatkije od nečega.

Ta tačka je već dostignuta jer je iskustvo korišćenja maksimalno glatko na LG G2 modelu. Druge stvari kojima doprinosi ovako moćan čipset su brzina izvršavanja komandi i 3D performanse, koje su apsolutno fenomenalne na ovom modelu. Surfovanje je još jedna stvar koja ima benefit jačeg i bržeg procesora, tako da je rendering dosta brz i brzina učitavanja je odlična, tako da se surfovanje preko mobilnog polako ali sigurno bliži PC isksustvu. Sintetički testovi potvrđuju sve što je rečeno sa poprilično visokim rezultatima - najvišim koje smo imali prilike da vidimo.

 

 
LG G2
Samsung Galaxy S4 Active
Quadrant 20347 11321
Nenamark 1 59.7 fps 60.2 fps
Nenamark 2 59.7 fps 60.4 fps
Vellamo 2878 1430
Antutu 33966 23665
Linpack 479.048, 937.037 331.357 , 814.815
BenchmarkPi 100ms 129ms
CF-Bench 35033 24152
Sunspider 726ms 1160ms
BrowserMark 2742 2375
Peacekeeper 786 498
Octane - 1963
SmartBench 9860 7037
GFXBench 2.5 Egypt 58 fps offscreem, 51 fps onscreen 22 fps offscreen, 33 fps onscreen
Epic Citadel 1920 x 1080 - 58.1 fps
3D Mark Ice Storm 1080p Maxed Out 6043

 
Reprodukcijom zvuka nismo bili preterano impresionirani, iako je LG reklamirao da bi zvuk trebao biti vrhunski na ovom modelu. Kvalitet zvuka je zapravo dosta dobar i čist, ali njegova jačina nije baš najbolja. To je nešto što smo odmah primetili reprodukcijom preko LG QuadBeat v2 slušalica, a ni zvuk sa zvučnika nije previše glasan. Da li je ovo nešto što će biti ispravljeno u narednoj verziji softvera, ili će ostati tako kako jeste - zaista ne možemo biti sigurni.

Sa većim smartfonima dolazi i veći kapacitet baterije, tako da je u LG G2 smeštena baterija sa kapacitetom od 3000 mAh. Na papiru deluje odlično, ali se ispostavilo da je autonomija odlična i u praksi. Kao što to uvek radimo, postavili smo ekran na maksimalno osvetljenje kako bi simulirali scenario najveće potrošnje i surfovanjem dobili jako dobar rezultat od 7 sati i 9 minuta uključenosti ekrana. Ovaj rezultat može biti čak i bolji sa nešto nižim osvetljenjem, i može se popeti na autonomiju od čak 11 sati. Autonomijom LG G2 modela smo prezadovoljni.Kamera

Rezolucija senzora zadnjih kamera postaju sve veće, što je svakako dobra stvar, ali rezolucija ne mora uvek garantovati fotografije dobrog kvaliteta. Srećom, ovde je baš takav slučaj, i zaista smo dobili kameru koja može da parira onoj koju smo sreli prilikom testiranja Samsung Galaxy S4 modela. Pre procene kvaliteta, osvrnućemo se na interfejs aplikacije za kameru i njena podešavanja. Sa leve strane ekrana u crnoj traci dobijate četiri opcije - blic, prebaciavanje na prednju kameru, režimi fotografija i opšta podešavanja. LG G2 nudi čak 12 režima koji možete videti u fotografiji ispod.
 


Kvalitet fotografija je jednostavno odličan. Imali smo nesreću da pravimo fotografije tokom oblačnog dana tako da njen potencijal nije maksimalno iskorišćen, ali smo svejedno uspeli da napravimo semplove koji oslikavaju za šta je sposobna. Boje deluju dosta tačno, količina detalja je dosta visoka i šum u fotografijama je na niskom nivou. Posebno smo zadovoljni HDR opcijom koja daje odlične rezultate.Jedna od zanimljivih opcija tokom snimanja je Audio Zoom - koji koristi mikrofone koji se fokusiraju da zabeleže zvuk koji dolazi iz oblasti koje ste zumirali. Ovo je ipak digitalni zum tako da u procesu gubite na kvalitetu slike. Video snimanje donosi dosta dobre rezultate, oštru i detaljnu sliku, gde se benefit optičke stabilizacije itekako primteti, Bitrate je dobar - 20.1 mbps, a framerate ostaje visok sa vrednosti od 30.017 fps. Kamera na LG G2 modelu je jako dobra i direktno se takmiči sa onom u Galaxy S4 modelu.

Semplovi:
 Zaključak

Već duže vreme priželjkujemo telefon koji nam doneti nešto novo i sveže, a smatramo da je LG G2 upravo model koji nam je ispunio tu želju. Njegov direktni konkurent Samsung Galaxy S4 u vreme testiranja nije ostavio takav utisak na nas kao što je to učinio ovaj smartfon. Tasteri iza su jako dobrodošla promena i pružaju bolji nivo interakcije sa telefonom. Uzane ivice su mu dozvolile stavljanje 5.2-inčnog ekrana a da dimenzije nisu ništa veće od S3 i S4 modela. Optimus korisnički interfejs je prepun korisnih opcija, i smatramo da nudi bolje iskustvo u poređenju sa TouchWiz-om. Kvalitet prikaza koju nudi ovaj IPS ekran je odličan. On je svetao, ima tačne boje i jako dobru oštrinu, kao i jako dobru vidljivost na dnevnoj svetlosti.Odluka da se izostavi microSD slot je pomalo čudna, i to je jedna od zamerki koja ide na račun ovog modela. Takođe, zvuk koji je najavljivan kao odličan ispostavilo se da i nije toliko dobar - on je čist, ali nije preterano glasan. Ne treba da pominjemo više koliko Snapdragon 800 čini ovaj telefonom moćnim i brzim, možete zaključiti sami. Kamera je odlična i autonomija je dosta dobra. Jednostavno, smatramo da je LG sa G2 modelom napravio pun pogodak, i ako cena bude bila povoljna u odnosu na konkurencijuj, LG G2 može doživeti veliki uspeh. Na našem tržištu će se pojaviti u narednih nekoliko nedelja, i bez ikakve sumnje dobija našu visoku preporuku...


Prednosti

- Poboljšan način interakcije
- Zverski Snapdragon 800 čipset
- Odličan 5.2-inčni IPS ekran
- Veći broj softverskih dodataka i podešavanja
- Privlačan dizajn (subjektivno)
- Jako dobra 13MP kamera
- Dosta duga autonomija

Mane

- Nedostatak microSD slota
- Zvuk nije toliko dobar kao što je očekivano

Cena: nepoznata - uskoro u ponudi provajdera Vip mobile.

Uređaj na test ustupio LG.

branaaa Član postova: 2578
Nekih 60e sve preko toga je smesno. Ipak je to tel star 4, 5 god.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
miki92 Član postova: 1127
Kolika je realna cena nekog polovnog lg g2 /32 gb. Imam jedan a vidim na kp da je šareno od 50 pa neki čak i do 90 e idu.
Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока
Altru Član postova: 2946
Ti iz Rume inače imaju previsoke cene za sve što prodaju...ugrađuju se do plafona...
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
redzone Član postova: 78
bezi od svetbaterija iz rume uvaljuju kineske kao original za 2500 din i kada zelis da vratis traze bez otkupa kao da je prvo provere i idu na foru da je baterija ostecena i da ne mogu da vrate novac prevaranti klasicni mnogo puta su to uradili kupi triax baterija firma iz beograda dobijes racun i sve
krupac Član postova: 712
I dalje živi.... [emoji3050]
Sent from my POCO F1 using Tapatalk

Test: Samsung Galaxy S4 Active

Test: Sony Xperia Z1

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109