Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Cinema 3D Nano Full LED 55LW980s

06.01.2012 10:32 | 1 Multimedija
Test: LG Cinema 3D Nano Full LED 55LW980s

Testirali smo još jedan vodeći model televizora južnokorejskog proizvođača LG, a reč je o uređaju LG 55lw980s. Dugo-očekivani model, koji je najavljen još početkom 2011. godine, bio je spreman tek krajem septembra, ali čekanje se isplatilo. Jedna od glavnih stvari kod ovog TV-a je njegovo specijalno Nano Full LED pozadinsko osvetljenje, ali pored toga, on poseduje FullHD 1080p panel, Cinema 3D pasivnu tehnologiju, Smart TV opcije, ugrađen WiFi, Magic Remote, 1000hz Motion Clarity, itd. Pogledajte šta trenutno najbolji LG-ev model televizora nudi...

Dragoljub Radovanović

Kompanija LG, trenutno drugi proizvođač sa 14.4% udela u globalnom tržištu televizora, iz godine u godinu postaje sve bolja što se tiče kvaliteta slike i mogućnosti njihovih HDTV modela. Njihov glavni rival iz susednog grada - Samsung, ostaje i dalje vodeći proizvođač televizora, sa više udela u globalnom tržištu (za 8.2%), ali LG će definitivno ove godine pokušati da smanji tu razliku, a čak i pokušati da napadne vodeću poziciju koju Samsung drži poslednjih pet godina. Moramo priznati, ova godina je bila prilično uspešna za LG i njihove LG Cinema 3D televizore, koji su doneli pravu alternativu prethodnoj aktivnoj 3D tehnologiji. Ključ uspeha pasivne tehnologije u poređenju sa aktivnom ogleda se u njenim brojnim prednostima, kao što su svetlija slika, odsustvo treperenja, smanjena pojava crosstalk-a, laganost naočara, njihova znatno manja cena, itd. Ipak, pored svih prednosti koja pasivna tehnologija nudi nad aktivnom, dobar procenat videofila, uključujući i autora ovog teksta, i dalje ostaje zagrejan za aktivnu tehnologiju iz nekoliko razloga, koje ćemo pomenuti nešto kasnije u tekstu. Pređimo konkretno na lw980s model i njegove mogućnosti.Ovaj model donosi napredak u tehnologiji LED pozadinskog osvetljenja sa svojom Nano Full LED tehnologijom, koja nudi bolje rezultate u poređenju sa klasičnim Edge LED pozadinskim osvetljenjem, kakvo možemo sresti na većini LCD televizora. Glavna razlika između ove dve metode pozadinskog osvetljenja je njihova lokacija u televizoru. Kod Edge LED metode, diode koje emituju svetlost smeštene su na ivicama televizora koje preko difuzora prenose svetlost na celu površinu ekrana, tako da uniformnost ekrana ne može biti na najvećem nivou. Nano Full LED metoda pozadinskog osvetljenja poseduje diode koje su smeštene iza cele površine ekrana, ne samo na ivicama, tako da su uniformnost slike, njena svetlina i jasnoća zagarantovani.Ipak, nije sve tako bajno kao što izgleda i moramo istaći jako bitnu stvar. Modeli 47lw980s i 55lw980s za tržište Azije se razlikuju od onih za tržište Evrope u jednoj bitnoj osobini. Umesto 288 blokova lokalnog zatamnjivanja slike (12 x 24) kod 55lw980s modela i 240 (10 x 240) kod modela 47lw980s, evropski modeli imaju samo 96 blokova (8 x 12) kod modela 55lw980s i 72 bloka (8 x 9) kod modela 47lw980s, što je drastičan hendikep. U prevodu, pomenuta uniformnost, svetlina i jasnoća slike na evropskim modelima neće biti ni blizu nivoa koji pružaju azijski modeli, tako da su oni dosta inferiorniji. Da li je LG na ovaj potez bio primoran zbog viših nego projektovanih troškova proizvodnje, pa je morao da smanji broj blokova lokalnog zatamnjivanja za Evropu, ili je neki drugi razlog, tek mi znamo da dobijamo manje kvalitetno Nano Full LED osvetljenje i to saznanje nam se nimalo ne dopada.

Ovaj model poseduje bukvalno sve Smart TV mogućnosti koje LG nudi u ovom momentu, što je i očigledno, jer je u pitanju njihov vodeći model, tako da ćete ovde zateći brojne LG aplikacije, uključujući Facebook, Twitter, YouTube i mnoge druge.

 


Smart Share opcija vam dozvoljava da pratite sav vaš materijal u vidu filmova, muzike i slika koje imate na vašem računaru, direktno na televizoru, uz pomoć DLNA standarda, bez upotrebe bilo kakvih kablova, jer lw980s poseduje ugrađen WiFi modul. Naravno omogućena vam je i žična konekcija preko LAN interfejsa na televizoru. Druga alternativa za gledanje ovih materijala je preko USB konekcije koja je prisutna na ovom modelu, tako da je dovoljno prebaciti vaš materijal na USB skladište i jednostavno ga uključiti u televizor.LG vam uz ovaj model nudi jednu veoma zanimljivu metodu kontrolisanja vašeg televizora, a to je preko magičnog daljinskog (Magic Remote). Ovaj daljinski radi na istom principu kao i Nintendo Wii, tako da detektuje pokrete vaše ruke i dozvoljava vam da upravljate krstićem koji se pojavljuje na ekranu. Ova metoda je dosta zabavna i olakšava kretanje kroz opcije, ali takođe i unos teksta, tako što ćete lagano iz zgloba postavljati kursor na željeno slovo - mnogo bolja solucija od one preko standardnog daljinskog koji takođe dobijate uz ovaj televizor.Ukoliko posedujete Android smartfon, LG vam nudi aplikaciju koja vam dozvoljava da pretvorite vaš telefon u još jedan daljinski za televizor. Ovaj daljinski funkcioniše tako što komunicira sa televizorom preko zajedničke WiFi mreže, tako da nije potrebno uperiti telefon u pravcu televizora, već možete kontrolisati televizor odakle god želite u vašem domu.

Još jedna mogućnost, koju LG lw980s nudi je takozvana Dual Play opcija, koja će biti zanimljiva osobama koje vole da igraju igre na ekranu u dva igrača. Pomoću specijalnih naočara koje se kupuju odvojeno, svakom igraču je omogućeno da vidi svoju sliku preko celog ekrana, a ne podeljenu sliku na ekranu, koju dobijate normalno bez naočara. Dakle, koja god da je konzola u pitanju, svaki igrač će imati svoju sliku preko celog ekrana umesto standardne polovine, tako da je ovo dosta korisna stvar.


Dizajn i konekcije

Prednja strana modela lw980s je izrađena od ploče stakla iz jednog dela, koja ga čini vrlo privlačnim, ali za sobom povlači jednu manu. S obzirom da je reč o staklu, refleksija je primetna, tako da smo u prostoriji sa prirodnim osvetljenjem koje je u toku dana dopiralo kroz prozore, bez problema jasno videli sebe kao u ogledalu. Ako planirate kupovinu ovog modela, savetujemo vam da izbegavate prostorije sa dosta prirodnog osvetljenja, ili barem da ga pozicionirate tako da svetlo neće direktno dolaziti do ekrana, što će svakako umanjiti refleksiju. Na ivicama ostavljeno je otprilike pet milimetara providne plastike.Celom donjom ivicom, iznad providnog dela, ostavljen je prostor u kome se nalazi crna mrežica, sa pozadinom koja ima efekat ogledala. U njegovom donjem desnom ćošku nalaze se senzori za standardnu kontrolu nad televizorom, u slučaju da vam daljinski nije pri ruci, koji svetle belom bojom, kada se dotaknu. Staklena površina, u kombinaciji sa crnom pozadinom, je pravi magnet za otiske, kao što možete videti na slici ispod.Postolje koje se nalazi na lw980s modelu je izrađeno u kombinaciji metala i stakla, tako da je i ono veoma reflektivno i prosto privlači otiske, a njegova veza sa panelom dolazi u vidu providne akrilne plastike.Zahvaljujući Nano Full LED pozadinskom osvetljenju, model lw980s je tanak samo 2.5cm u najdebljoj tački, što je prilično impresivna cifra i čini ga jednim od najtanjih televizora koje smo imali priliku da vidimo.Sa zadnje strane televizora, nalaze se sve potrebne konekcije koje će vam ikad zatrebati, a one uključuju:

- 4 x HDMI ulaza
- 2 x USB ulaza
- Komponentne audio/video ulaze (preko adaptera)
- Kompozitne audio/video ulaze (preko adaptera)
- Ulaz za 3.5mm slušalice
- Lan port
- D-Sub ulaz
- Audio RGB/DVI ulaz
- Ulaz za skart (preko adaptera)
- Optički digitalni audio izlaz
- Ulaz za satelitsku antenu
- Ulaz za kablovsku/zemaljsku antenu
- Common interfejs slotPomenuli smo već Magic Remote daljinski, a njegov standardni daljinski je prilično standardan sa gumenim velikim dugmićima, koji su udobni za pritiskanje i svim funkcijama koje će vam zatrebati na njemu, uključujući i sekciju za kontrolu drugih LG uređaja, kao što su Blu-Ray plejeri.


SmartTV mogućnosti, kvalitet 2D slike


SmartTV mogućnosti

LG lw980s poseduje veliki broj LG aplikacija i igrica, koje vam mogu pomoći da donekle koristite vaš televizor kao vaš računar. Naravno, televizori u ovoj stopi razvoja još uvek ne mogu da zamene dobri stari računar, ali mogu da dupliciraju neke od njegovih mogućnosti. Možete posećivati Facebook, Twitter, gledati razne trejlere, pratiti vremensku prognozu, čitati razne vesti i programske vodiče, koristiti Skype za video pozive uz dodatnu oficijalnu kameru, itd.
Aplikacija koja se nama čini posebno korisnom je Youtube aplikacija, preko koje možete gledati sve klipove, na isti način na koji bi ste ih gledali na vašem računaru.Internet pretraživač je takođe korisna stvar, pogotovo u kombinaciji sa magičnim daljinskim na ovom modelu, koji nam je bio posebno zanimljiv za korišćenje u ovoj ulozi. Iskustvo koje smo imali pri surfovanju internetom je bilo slično onom kakvom imamu korišćenjem miša na računaru, ali tastatura je ipak nezamenljiva stvar. Nažalost, u poređenju sa Samsung 55D8000 modelom, ovaj model nema podršku za Flash, što opet, nekom neće biti preteran gubitak, pogotovo na televizoru.Kvalitet 2D slike

Pre nego što počnemo da diskutujemo o kvalitetu 2D slike, pošto i dalje nismo u mogućnosti da kontrolišemo osvetljenje prostorije u kojoj testiramo, skrenuta nam je pažnja na banding i halo efekat, koji nastaju kada se koristi lokalno zatamnjivanje slike. Ono što je takođe pomalo loše, je dubina crne boje koju lw980s pruža, bez uključivanja lokalnog zatamnjivanja. Korišćenjem lokalnog zatamnjivanja opcije u meniju televizora, dubina crne boje se drastično poboljšava, ali takođe i donosi neželjene efekte, u vidu pomenutog halo efekta i banding-a. Prikaz ovog halo efekta smo uspeli da pronađemo na sajtu YouTube, gde je korisnik ovog modela snimio ekran svog televizora, kako bi istakao u čemu je problem, koji nastaje usled smanjenog broja zona lokalnog zatamnjivanja za evropske modele, koje smo pomenuli na početku teksta.Druga stvar, koju smo mogli i sami da primetimo na ovom modelu televizora je efekat refleksije. Na fotografiji ispod demonstriramo koliko je efekat izražen.Naravno, situacija nije toliko drastična u realnom gledanju, ali ako vam je ambijentalno osvetljenje u sobi nešto veće, lako ćete zapaziti sebe u ekranu, prilikom jednobojnih tamnijih ili svetlijih scena. Dobra strana ovog modela je to što poseduje stvarno fenomenalne uglove gledanja, zahvaljujući IPS panelu. Još jedna dobra stvar kod IPS panela, je to što nudi veoma dobru reprodukciju boja, tako da će televizor zaista zasijati u animiranim filmovima, kao što je na primer film UP, koji odlično pokazuje kvalitet slike televizora. Iako su boje i uglovi gledanja fenomenalni na modelu lw980s, nismo bili oduševljeni nivoom dubine crne boje koje je pružao. Broj prikazanih linija pokretne rezolucije pomoću 1000hz Motion Clarity opcije ide do cifre od 900, što je svakako odlično za LCD televizor, ali opet, nije punih 1080 linija.Kvalitet 3D slike, Zaključak


Kvalitet 3D slike

Pomenuli smo na početku da ćemo se osvrnuti na poređenje pasivne i aktivne tehnologije i razloge zbog kojih aktivna tehnologija i dalje nastavlja da postoji i još uvek se razmatra kao tehnologija pri kupovini televizora. Prvi razlog, koji je jedan od bitnijih, je to da pravi videofili koji znaju šta žele po pitanju kvaliteta slike, odlučuju se za Plazma tehnologiju, jer ona ipak nudi dosta prednosti u odnosnu na LCD tehnologiju, a što se tiče 3D efekta, kada se saberu i oduzmu prednosti i mane - aktivna 3D tehnologija na Plazma tehnologiji nudi bolji kvalitet 3D slike u odnosu na aktivnu tehnologiju na LCD tehnologiji. Pošto Plazma tehnologija trenutno nema alternativu u vidu 3D pasivne tehnologije kao LCD, aktivna tehnologija ostaje jedini izbor za Plazma televizore, za koje opet skrećemo pažnju da su popularniji kod videofila. Ostaje nam da vidimo da li će pasivna tehnologija doći i na Plazma tehnologiju, pa ćemo videti kako stvari stoje tada.

Drugi razlog zašto se pored svih nedostataka aktivna tehnologija (bilo da je ona kod LCD ili Plazma tehnologije) i dalje drži kao konkurent pasivnoj tehnologiji, je činjenica da ona nudi punu 1080p rezoluciju po svakom oku, nešto što pasivna tehnologija u ovom trenutku razvoja ne može da pruži. Jednostavno, čak i da zanemarimo tehničke aspekte o prepolovljanju rezolucije (koje se ne može baš opisati kao prepolovljanje), oštrina slike i nivo detalja 3D slike je veći kod aktivne tehnologije, što je ipak dosta bitna stvar pri gledanju.

Iako se nama 3D pasivna tehnologija dopada zbog brojnih prednosti koje nudi u odnosu na aktivnu, uvek će postojati to pitanje manje oštrine i detalja, za koje mnogi tvrde da nije toliko strašno kada se dovoljno udaljite od televizora. Još jedna stvar koju smo primetili na lw980s, kao i na svim susretima sa pasivnom 3D tehnologijom je bilo prisustvo vertikalnih linija u 3D slici, čiji se efekat umanjuje, sve više kako se udaljavate od televizora.


Zaključak

Utisci o modelu 55lw980s su nam na kraju testiranja bili pomešani. Sa jedne strane, znamo da je ovo LG-ev vodeći model televizora i da bi kod njega sve trebalo da bude odlično, ali mi nismo potpuno stekli takav utisak. Ipak, Nano Full LED tehnologija pozadinskog osvetljenja nas je dosta zaintrigirala , ali nam smeta što kvalitet istog i broj zona lokalnog zatamnjivanja nije isti kao kod modela za tržište Azije, već je drastično manji. 

Za one koji mogu da pređu preko nešto smanjene oštrine i manje detalja u 3D slici, Cinema 3D pasivna tehnologija će biti odličan izbor, jer nudi svetliju 3D sliku, nema treperenja, manje crosstalk-a, naočare su lagane i udobne, a pošto uz lw980s dolazi paket od besplatnih 7 pari naočara, u 3D efektu će moći da uživa cela porodica, pa čak i par komšija, ako imate prostora za toliko ljudi u sobi, naravno. Mi smo 3D kvalitetom slike na lw980s modelu bili dosta zadovoljni, njena dubina i svetlina su bile na visokom nivou. Uglovi gledanja su takođe bili dosta dobri, tako da neće biti problema kada više osoba gleda televizor istovremeno. Bilo kako bilo, 3D efekat je svejedno jako dobar na modelu lw980s, ako izuzmemo stvari koje smo prethodno pomenuli.Stvari nisu potpuno savršene, jer poseduje karakteristike koje pojedinim korisnicima i zaljubljenicima u TV mogu da zasmetaju prilikom gledanja. Prva od njih je prevelika refleksija ekrana za koju je zaslužno staklo, za koje se LG odlučio da stavi na ovaj model. Tu su još i halo efekat i banding, a takođe, dubina crne boje nije baš najbolja. Što se tiče 3D efekta, performanse nisu loše, ali zbog FPR metode na kojoj je zasnovana pasivna tehnologija, svako oko dobija 540p rezoluciju, umesto standardne 1080p rezolucije, tako da je detaljnost slike i njena oštrina smanjena. Još jedna mana ovog televizora, premda relativno uslovna, može biti njegova visoka cena. Zašto kažemo uslovno - zatp što za ovu kategoriju ne važi pravilo uloženo-dobijeno, što je skoro uvek slučaj kod top modela televizora (kao i drugih proizvoda), ma koji brend da je u pitanju.

Sa druge strane, posedovanje Cinema 3D pasivne tehnologije i svih prednosti koje donosi, sedam dodatnih para naočara za celu porodicu, izvanredni uglovi gledanja za LCD tehnologiju, odlične boje, ugrađen WiFi modul, razne SmartTV mogućnosti i aplikacije, Magic Remote koji dolazi uz model, interesantna Dual Play mogućnost, 1000Hz Motion Clarity opcija, privlačan dizajn i još po neka stvar, čine ovaj model zaista dobrim izborom za kupovinu i opravdava njegov status vodećeg LG modela televizora.


Prednosti

- Nano Full LED pozadinsko osvetljenje (pogledati i mane)
- Smart TV mogućnosti, aplikacije i Web pretraživač
- Odlični uglovi gledanja
- Odlične boje
- Dobar 3D efekat koji nudi Cinema 3D pasivna tehnologija
- Dodatnih sedam pari naočara u kutiji
- Ugrađen WiFi modul

- Magic Remote
- Zanimljiva Dual Play mogućnost
- 1000Hz Motion Clarity
- Odlična konektivnost


Mane

- Inferiorno Nano Full LED osvetljenje kod evropskih modela
- Halo efekat i banding pri uključivanju lokalnog zatamnjivanja
- Loša dubina crne boje
- Smanjena rezolucija a samim tim detaljnost i oštrina kod 3D efektaCena: 299.999 RSD

Televizor na test ustupio LG.
 

img src=img src=

- Dodatnih sedam pari nao

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung 3D LCD LED 55D8000

Test: LG HW300Y LED Smart portabilni projektor

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309