Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Cinema 3D D2342P

06.09.2011 18:27 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

3D monitori postaju sve pristupačniji za kupovinu, a jednim delom je tu ulogu odigrao i LG, uvodeći pasivnu tehnologiju u 3D svet, koja je nešto jeftinija za proizvodnju od aktivne 3D tehnologije. Ovaj LG Cinema 3D monitor je upravo baziran na takvoj tehnologiji, jer poseduje FPR (Frame Patterned Retarder) na svom panelu, koja omogućava stvaranje 3D slike sa veoma laganim i jeftinim za prozvodnju pasivnim naočarima. U svetu monitora, 3D je u prethodnom periodu bio dostupan samo upotrebom Nvidia 3D Vision tehnologije, koja je podrazumevala kupovinu monitora sa stopom osvežanja od 120Hz i Nvidia aktivnih naočara koje se uparuju sa infracrvenim emiterom koji dobijete u paketu. Naravno, da bi sve ovo bilo izvodljivo, bila vam je potrebna i svežija Nvidia grafička karta, jer ova tehnologija ne funkcioniše sa ATI kartama. Kao što vidite, postojalo je nekoliko uslova kako bi Nvidia 3D Vision tehnologija bila omogućena na vašem računaru, ali sa LG Cinema 3D FPR D2342P monitorom, to je znatno olakšano.Dovoljno je samo kupiti ovaj monitor i povezati ga na vaš računar, bez brige o tome da li imate odgovarajuću grafičku karticu, ili gde ćete postaviti IR emiter za sinhronizaciju. Ovde nema takvih problema, jer naočare nemaju nikakvu bateriju ili dodatnu tehnologiju u sebi, tako da ne moraju da se sinhronizuju sa monitorom. Ceo proces stvaranja 3D efekta ostavljen je monitoru, naočare su samo sredstvo koje vam služe da bi ste videli 3D efekat, nasuprot aktivnoj tehnologiji naočara koje velikom brzinom naizmenično zatvaraju levo i desno staklo naočara, time praveći 3D efekat. To stvara efekat treperenja koji zamara oči i u nekim slučajevima stvara glavobolju, nešto što pasivne naočare kod ovog monitora potpuno izbegavaju. Ipak, da li ove olakšavajuće okolnosti vrede u odnosu na kvalitet i dubinu 3D slike koji aktivne naočare pružaju, tačnije da li je 3D prikaz na ovom monitoru bolji, jednak ili lošiji u odnosu na Nvidia 3D Vision tehnologiju, otkrićemo nešto kasnije u tekstu.

Što se tiče samog monitora koji nam se našao na testu, u pitanju je TN model panela sa LED pozadinskim osvetljenjem, standardnom rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, 250cd/m2 uobičajnom osvetljenošću, statičnim kontrastom od 1,000:1 ( 5,000,000:1 dinamičkim ), odzivom ekrana od 5ms, kao i DVI, VGA i HDMI konekcijama. DVI i VGA kabl dolaze u paketu, dok se za HDMI kabl morate sami snaći. Monitor dolazi sa jednim parom pasivnih 3D naočara u paketu, ali takođe i jednim parom clip-on naočara, koje se kače na vaše postojeće naočare, time izbegavajući nošenje dva para naočara na glavi. LG je takođe uz njih uključio i krpicu za brisanje, kako bi uklonili eventualne otiske prstiju koji nastaju pri njihovom skidanju.

Dizajn i konekcije

Dizajn ovog monitora je donekle elegantan, ali i jednostavan. Oblik ovog monitora je generalno pravougaon, bez varijacija i zakrivljenja, osim oblijih ivica na njegovim ćoškovima. Sa prednje strane, okvir mu je izrađen od Piano crne glossy plastike, koja ostavlja otiske prstiju, slično kao i svaka glossy crna plastika. Okvir monitora je prilično tanak sa svojih 1.5cm na gornjoj, levoj i desnoj strani monitora, dok mu je donja strana dosta šira. Profil monitora je širine 1.8cm u svojoj najtanjoj tački, dok mu je najdeblja tačka 5.5cm, što ga čini monitorom veoma prosečne debljine za LED osvetljen monitor. Debljini ovog modela zapravo najviše doprinosi njegovo interno napajanje, nasuprot kod nekih modela koji imaju eksterno napajanju u vidu adaptera.
 


Na prednjoj strani monitora nalazi se pet pravougaonih fizičkih dugmića za navigaciju kroz meni, koji su smešteni bliže donjem desnom uglu monitora. Desno od njih nalazi se kružno dugme za uključivanje/isključivanje monitora, koje svetli plavom bojom dok je monitor uključen. Postolje monitora je pravougaonog oblika, ali je zakrivljeno konveksno, ili kako bi smo rekli jednostavnije "ispupčeno". Stabilnost monitora na ovom postolju nije baš bila najbolja, tako da se panel povezan sa njim klackao ne samo levo desno, već i napred nazad, što nije baš pohvalno. Što se tiče podešavanja položaja, dostupna je samo promena ugla, i to samo do 15 stepeni, gde mi smatramo da je taj ugao mogao biti i veći.

Od konekcija sa zadnje strane poseduje:

- Ulaz za napajanje
- VGA ulaz
- DVI ulaz
- HDMI ulaz
 Specifikacija:
Rezultati testiranja

Default_preset_warm_100b_70c

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 100
Contrast 70
Mod slike Warm


Monitor smo zatekli na podešavanjima vrednosti osvetljenosti na cifri od 100, dok je vrednost podešavanja kontrasta bila na broju 70. Podrazumevani režim slike je bio Warm, tako da smo ga tako i ostavili kako smo ga našli, kako bi ispitali koje će nam vrednosti naš kolorimetar izbaciti kod ovog modela. Profil boja je dodatno proveren, kao i uvek, kako bi bili potpuno sigurni da su rezultati najtačniji mogući. 

  Dobijeni rezultati
luminance (cd/m2) 220
Black Point (cd/m2) 0.29
Contrast Ratio 778:1

 

Na podešavanju osvetljenosti od 220 cd/m2, dobijena je nešto manja vrednost od citirane vrednosti od 250 cd/m2 iako je vrednost osvetljenosti bila na vrednosti 100. Pokušali smo da povećamo i vrednost kontrasta na maksimum, ali tada smo dobijali jako ispranu sliku, ali je tada vrednost išla i preko 270cd/m2, ali zaista nema smisla držati obe vrednosti na maksimumu jer degradiraju kvalitet slike. Ovako svetla slika od 220cd/m2, pogodna je za korišćenje u jako osvetljenim prostorijama, ali u mračnoj prostoriji dodatno zamara oči. Gamma vrednost koja je dobijena na ovom podešavanju je iznosila 2.1, gde nam je softver iskazao da je to 3% odstupanje od naše zadate idealne granice od 2.2. Što se tiče temperatura boja, one su bile dosta tople, baš kao što Warm ime režima i kazuje, tako da je bila zabeležena temperatura od 5450k. Dubina crne boje je bila pomalo razočaravajuća sa 0.29 cd/m2, što pripisujemo jako velikoj vrednosti osvetljenosti. Kontrast je bio prosečan sa vrednosti od 778:1, što je dosta niže od obećanog 1000:1 kontrasta. Tačnost boja je iznosila 3.2 Delta-E kao prosek, dok je maksimum iznosio 5.6.


default_preset_medium_100b_70c
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 100
Contrast 70
Mod slike Medium


Medium podešavanje je bilo nešto bolje od Warm podešavanja, gde smo dobili nešto bliže vrednostima onima koje želimo da postignemo.
 

  Dobijeni rezultati
luminance (cd/m2) 178
Black Point (cd/m2) 0.28
Contrast Ratio 626:1


Iako je podešavanje osvetljenosti ostalo na istoj vrednosti, profil boja je dodatno smanjio osvetljenost, koja je sada iznosila 178 cd/m2. Gamma vrednost je ostala na 2.1, sa tim što je usledio porast od 2% u odstupanju u odnosu na Warm režim. Temperatura boja kod ovog profila je bliža vrednosti od 6500k koju želimo da postignemo, tako da je ona iznosila 6670k sa 3% odstupanja, što nije idealno, ali je svakako poboljšanje u odnosu na prethodni režim. Dubina crne boje je minimalno smanjena, pa je ona sada iznosila 0.28 cd/m2, što je i dalje previsoko i činiće da vaša crna boja izgleda sivkasto. Kontrast je opao na vrednost od 626:1, što i nije baš dobra vrednost za današnje standarde. Tačnost boja je povećana kod ovog režima, pa je Delta-E minimalna vrednost bila 2.4, dok je maksimalna iznosila 4.5, što je u redu rezultat za nekalibrisani monitor.


Default_preset_cool_100b_70c

Cool režim nam se nikako nije dopadao, jer je bukvalno davao plavu sliku, ne u granicama do 9500k, već ekstremno hladnu, tako da nije baš preporučljivo da ga koristite.

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 100
Contrast 70
Mod slike Cool

 Osvetljenost kod ovog režima je opet dodatno smanjena, ovaj put na vrednost od 170 cd/m2. Gamma vrednost uvek lebdi oko 2.1, tako da je ovog puta bila negde između prva dva režima slike, sa 4% odstupanjem. Temperatura boja je bila ekstremno hladna sa 16723k, gde je bela pozadina bila gotovo svetlo plava. Dubina crne boje je ostala nepromenjena sa 0.28 cd/m2. Kontrast je dodatno opao kod ovog režima, i to na 605:1. Tačnost boja je bila dosta neprecizna, gde se jasno vidi drastično isticanje plave i zelene boje, u odnosu na ostale, tako da je prosečna vrednost Delta-E iznosila 3.4, dok je maksimalna iznosila čitavih 11.6.Kalibrisan rezultat

Default_preset_user_13b_88c_50_38_50

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 34
Contrast 91
Mod slike Custom RGB 37,28,36


Pomoću hardverske kalibracije i vodiča u našem EyeOne Match programu, ispravili smo vrednosti osvetljenosti, koju smo drastično smanjili, ali i kontrasta koji smo povećali sa vrednosti od 70, kolika je bila standardna vrednost. Vrednost od 100, koja je odgovara nekim modelima monitora, bila je preterana u ovom slučaju, kako je naš program i potvrdio, tako da smo podesili vrednost na 88, koja je bila idealna za ovaj model.
 

 

  Dobijeni rezultati
luminance (cd/m2) 120
Black Point (cd/m2) 0.16
Contrast Ratio 778:1


Kalibracija je bila veoma uspešna i doprinela je kvalitetu slike i vrednostima baš onakvim kakve smo želeli da budu. Osvetljenost smo doveli na savršenu i preporučenu vrednost za LCD monitor od 120 cd/m2. Gamma je dovedena na 2.2 vrednost, tako da je ispravljeno odstupanje, koje sada nije postojalo. Temperatura boja je bila skoro pa idealna sa 6527k, ali ova razlika od 27k preko 6500k se ne računa ni kao 1%, tako da je i ovde odstupanje bilo 0%. Dubina crne boje je drastično poboljšana, sa prethodnih 0.28 na 0.16 cd/m2, što je sasvim zadovoljavajući rezultat za monitor sa TN panelom. Kontrast je bio povećan kalibracijom, ovoga puta na vrednost od 778:1. Tačnost boja je takođe itekako poboljšana, gde je Delta-E prosečna vrednost iznosila minimalnih 1.1, a maksimalna vrednost od 2.6, što je takođe veoma dobar rezultat za monitor sa TN panelom.


Stabilnost kontrasta

Primetili smo da stabilnost kontrasta na ovom modelu nije baš najbolja, tačnije, kontrast je rastao sa povećavanjem vrednost osvetljenosti, što ne bi trebalo da utiče na vrednost kontrasta. Jasno se vidi skok kontrasta u sledećoj tabeli. Pošto smo ostavili kalibrisane vrednosti, a samo menjali vrednost osvetljenosti iz menija, saznali smo da je osvetljenost u User režimu veća sa našim kalibrisanim vrednostima, tako da je osvetljenost prilazila citiranoj vrednosti od 250 cd/m2 i kontrast je bio veći pri većoj osvetljenosti, sa maksimumom od 843:1.

 

OSD Brigthness Luminance Blackpoint Contrast
0 107 0.14 747:1
10 121 0.16 748:1
20 136 0.18 756:1
30 150 0.20 764:1
40 164 0.21 773:1
50 177 0.23 786:1
60 190 0.24 792:1
70 203 0.25 812:1
80 217 0.25 824:1
90 230 0.28 832:1
100 245 0.29 843:1

 

Nastavak testova

3D kvalitet slike u filmovima i igrama

Moramo priznati da nismo bili preterano oduševljeni kvalitetom 3D slike koju je ovaj monitor pružao. Prva stvar koju ćete primetiti je to da je ugao nastajanja 3D efekta dosta manji od onoga što bi trebao da bude, na primer na drugim modelima sa aktivnom tehnologijom. Problem je u tome što se morate spustiti na stolici da vam nivo očiju bude otprilike u sredini ekrana - ako se postaviti previsoko, izgubićete 3D efekat. Isto važi i za gledanje sa strane, jer čim se pomerite iz centra, efekat 3D-a nestaje, što može predstavljati problem, jer vas obavezuje da budete fiksirani u stolici i da ne mrdate. Daljina gledanje takođe ima uticaj na 3D efekat, tako da je preporučena udaljenost od 50-90cm, sve preko 90cm, opet nećete imati 3D efekat.

Tim rečeno, možete da zaboravite na gledanje filmova iz kreveta, ako vam je on malo više udaljen od monitora. Postoji još negativnih stvari oko 3D efekta. Ako ste previše blizu monitora možete primetiti paralelne interlaced linije u slici, koje su manje primetne kada se odaljite. Takođe, glavna mana FPR tehnologije je to što svaku rezoluciju koju reprodukujete na vašem računaru, pri stvaranju 3D efekta deli na pola, tako da ćete posmatrati 3D sliku duplo manje rezolucije i sa duplo manje detalja od originalnog izvora. Povrh svega toga, 3D slici fali dubina, tako da 3D efekat ukupno nije zadovoljavajuć. Jednostavno, LG nije uradio dobar posao sa 3D aspektom ovog monitora, iako se monitor najviše ističe po njemu.

Kako bi ste dobili 3D efekat, morate otvarati materijal i igre preko LG TriDef 3D portala, koji stiže na cd-u paketu monitora. Kada ga instalirate, možete gledati 3D slike, 3D video materijal i konverziju 2D>3D, kao i da pokrećete vaše igre u 3D. Slike su verovatno najbolji pokazalac 3D efekta, dok 3D filmski materijal ima znatno manju dubinu. Igre takođe nisu bile impresivne, iako za svaku postoje predefinisana podešavanja, dubina 3D efekta je bila veoma mala i često se dešavalo da vidimo duplu sliku prilikom igranja. Mrsko nam je da priznamo, ali Nvidia tehnologija sa aktivnim 3D naočarima sa svim svojim zahtevima, ipak nudi dosta kvalitetniji 3D efekat, kada je poredimo sa FPR 3D tehnologijom na ovom modelu.

Ovako izgleda 3D slika, kada monitor ne posmatrate kroz vaše 3D naočare.

Igre

Igre su pokazivale znakove pojave duhova, što je najviše očigledno u FPS igrama, gde su pokreti mišem veoma brzi. Gejmeri definitivno neće biti zadovoljni ovim modelom, ali manje zahtevni igrači neće imati preveliku primedbu.Uglovi gledanja

Horizontalni uglovi gledanja su bili dosta dobri, dok su vertikalni uglovi loši kao i kod većine monitora sa TN panel tehnologijom.

 

 

PixPerAn

Što se tiče odziva i duhova u slici, ovo nije baš najbolji monitor što se toga tiče. Pri pokretanju programa PixPerAn i pomoću našeg fotoaparata, zabeležili smo primetno pojavljivanje duhova u slici, što će gejmere svakako odvući od kupovine ovog modela. Ghosting je potvrđen u igrama kao što su Call of Duty: Black Ops i Modern Warfare. Pogledajte najbolji i najlošiji primer koji smo zabeležili.

 
Input lag

Ulazni lag je dosta varirao na ovom modelu, i kretao se u granicama između 0ms, 10ms, , 17ms, 20ms i 34ms. Ipak, sve ove vrednosti, pa čak i vrednost od 34ms su prihvatljive za brze FPS igre, osim ako niste profesionalni gejmer i imate veoma oštro oko da primetite kašnjenje ispod 30ms.
 


ž

 

Filmovi, Checkmoon, Zaključak

Pustili smo nekoliko filmova, kao što su Cloudy with a chance of meatballs, Transformers 2, Planet Earth: From pole to pole i X-Men Origins: Wolverine. Moramo priznati da je kvalitet slike bio dosta dobar u 2D režimu, ali konverzija u 3D nije bila baš najbolja, kao što smo pomenuli, nedostajala je dubina, ovoga puta još više jer se ne radi o materijalu koji je sniman u 3D-u.
 
CheckeMon

Moramo prinati da je panel na ovom modelu veoma uniforman i nije pokazivao nikakve znakove probijanja pozadinskog osvetljenja, što možete videti na slikama ispod. Ima izolovanih slučajeva gde i TN panel tehnologija iznenadi svojom uniformnošću, a to je jedan od tih slučajeva kod panela ovog modela.
 


 Zaključak

Situacija je sledeća. LG je izbacio model monitora koji je sposoban za prikazivanje 3D slike, ali činjenica je da on nije baš najbolji u toj ulozi. Ljudi koji traže monitor isključivo radi 3D efekta i igranja, možemo iskreno reći da neće biti zadovoljni ovim modelom. Što se tiče ljudi koji traže monitor za 2D gledanje, ali bi takođe i hteli da pogledaju nešto sa vremena na vreme u 3D-u, mogu se odlučiti na ovaj model. Opet napominjemo, iako je 3D efekat prisutan na ovom modelu, dosta stvari kao što su mala dubina 3D efekta i duplo manja rezolucija, mogu vam se činiti kao stvari koje vas neće preterano oduševiti. Što se tiče 2D performansi, model D2342P takođe nije baš najbolji, iako kalibracija poboljšava situaciju, jednostavno za taj novac koliko bi ste dali za ovaj 2D/3D monitor, na tržištu postoje bolji "ne-3D" ili takoreći 2D modeli. Naravno, ukoliko vam je potreban i 3D i 2D, stvar je nešto drugačija i u tom smislu ovo je pristupačan monitor, koji ne briljira, već jednostavno pruža neka solidna - premda ne i sjajna - iskustva za ne tako veliku sumu novca.
 


LG je sa ovim modelom pokušao da napravi neku kombinaciju jeftinog 2D i 3D monitora, ali u tom procesu nije uspeo da pruži dobre performanse u 3D delu, a 2D performanse su ostale prosečne za ovu cenovnu kategoriju. Sa nešto slabijim performansama u igrama, neće privući pažnju gejmera. Ipak, nije sve toliko loše, jer moramo priznati da je uniformnost slike na ovom modelu za pohvalu i nismo primetili nimalo probijanje pozadinskog osvetljenja po ivicama. Odluka ostaje na vama, da li ste u potrazi za prosečnim monitorom sa prosečnim 3D performansama, ili za ovaj novac želite da uzmete nešto kvalitetniji 2D monitor, ili možda čak želite odličan 3D monitor, za koji ćete morati ipak da izdvojite dosta više novca. Sve u svemu, ovaj monitor je na tržištu, pristupačan je u kategoriji 3D monitora i namenjen je ljudima koji ne žele da potroše previše kako bi imali 3D sliku.


Prednosti

- Full HD rezolucija
- LED pozadinsko osvetljenje
- Uniformnost ekrana

- Niska cena za monitor koji je 3D, ali...


 Nedostaci

- ... ta cena podrazumeva lošiji kvalitet 3D efekta i prosečne performanse u 2D režimu
- Mala dubina 3D efekta
- Mali ugao nastajanja 3D efekta
- Duplo manja rezolucija posmatranog materijala (mana FPR tehnologije)
- Klimavo postolje sa podešavanjem samo nagiba monitora
- Slabije gejming performanse i pojava duhova


Cena: oko 305 evra


Uređaj na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Viewsonic VX2753mh

Test: Asus VS239H IPS

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309