Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Cinema 3D 47LM960V

17.10.2012 09:34 | 1 Multimedija
Test: LG Cinema 3D 47LM960V

LG nam je za potrebe testa ustupio svoj vodeći model Nano Full LED osvetljenog LCD televizora, 47-inčni LM960V. Ovde je reč o takozvanom Cinema 3D HDTV-u koji koristi pasivnu tehnologiju za prikazivanje trodimenzionalnog efekta. Kao što je to danas jako često slučaj, ovaj model je FullHD, tačnije poseduje 1920 x 1080 rezoluciju ekrana. Ovo je takođe Smart televizor sa internet mogućnostima, DVB-T2 tjunerom, 1000 MCI i po nama odličnim Magic daljinskim. Njega krasi veoma tanki okvir i privlačni dizajn. Više detalja u nastavku...

Dragoljub Radovanović

Prethodni modeli televizora koji su nam stigli od ove jako poznate korejske kompanije su bili LM860V i LM670S/LM671S i to su bili Edge LED osvetljeni televizori, dok je LM960V ozbiljniji Flagship model sa Nano Full LED tehnologijom pozadinskog osvetljenja, kao recimo prošlogodišnji 55LW980s. Iako se ovde takođe radi o televizoru sa lokalnim zonama zatamnjivanja, broj zona koji je prisutan je 24 umesto 96 kod prethodnog Flagship modela, što je po nama dosta niska cifra. Bilo kako bilo, FullLED tip pozadinskog osvetljenja pokriva veću površinu ekrana u poređenju sa EdgeLED tipom, koji pokriva samo ivice i ne nudi toliki nivo uniformnosti osvetljenja. Nano FullLED takođe ima veći nivo svetline i jasniju sliku.

Cinema 3D u naslovu nam govori da se radi o televizoru sa pasivnom tehnologijom trodimenzionalnog prikaza, što je i karakteristično za LG, jer je to ipak kompanija koja je razvila ovu tehnologiju. Uvek se vodi polemika da li je pasivna tehnologija bolja od aktivne, a iako joj dosta stvari ide u korist, postoji jedna stvar koja je sprečava da definitivno odnese titulu - rezolucija prikaza. Uvek se vraćamo na tu stvar prepolovljene vertikalne rezolucije i Interlaced izgleda slike sa crnim linijama. Sve ostalo je na strani ove tehnologije, svetlina slike, lakše naočare, nema treperenja, itd...LG LM960V model poseduje IPS tip ekrana rezolucije 1920 x 1080 piksela, dakle danas već široko rasprostranjeni FullHD standard. S obzirom na to da je ovde reč o Smart televizoru, on poseduje internet aplikacije i servise koje će vam u neku ruku umanjiti potrebu da ustanete iz fotelje i sednete za vaš računar. Na ovom modelu takođe postoji i Browser, tako da možete čak i surfovati preko televizora. Ono što čini navigaciju i upravljanje televizorom jako prijatnim je odlični Magic daljinski. On radi na istom principu kao kontroler za Nintendo Wii konzolu, dakle prepoznavanjem pokreta vaše ruke.Kao i kod LW980s modela koji smo testirali, ovde je takođe prisutan 1000 Motion Clarity Index (MCI), i 400Hz TruMotion opcija interpolacije frejmova, tačnije veštačko povećavanje linija pokretne rezolucije. Sa uključenom opcijom dobija se punih 1080, dok kada je opcija isključena dobija se klasičnih 300 linija pokretne rezolucije. Televizor poseduje dvojezgarni procesor koji nudi poboljšane performanse u kretanju interfejsom, internet aplikacijama i nudi bolju 2D u 3D konverziju. Ako imate WiDi podržan laptop, možete koristiti taj standard za bežično prenošenje slike na televizor, a tu je takođe i integrisan WiFi adapter za internet konekciju.Zahvaljujući FPR 3D tehnologiji, kod LM960V modela prisutna je i Dual Play opcija, koja nudi igračima da vide svoj ekran preko cele površine, umesto samo polovine kada igrate u dvoje, korišćenjem Dual Play naočara. On takođe poseduje i DVB-T2 tjuner, što je itekako korisno jer ne trebate da nabavljate odvojeni risiver za praćenje programa iz etra. Detaljnije specifikacije možete naći u nastavku.


Dizajn i konekcije

LG Cinema 3D LM960V model nam je stigao u velikoj crveno-beloj kutiji, u kojoj je stiroporom i kesama zaštićen televizor i njegovo postolje, koje morate sklopiti sami. Sam proces nije nimalo težak, jer je dovoljno uvrnuti ukupno osam šrafova, nakon čega je tv spreman za postavljanje na odabrano mesto.Unutar kutije smo zatekli sledeće stvari: pakovanje od četiri para 3D naočara, pakovanje sa dvoje Dual Play naočara, jedne clip-on 3D naočare, Magic i klasični daljinski, adapter kablove i uputstvo za korišćenje televizora na velikom broju jezika.Verovatno ste primetili da proizvođači sve više teže ka postavljanju što užih okvira oko ekrana svojih modela, što je i slučaj sa LM960v modelom. Njegov okvir je srebrne boje i jedva je primetan, jer njegova širina iznosi samo 4 milimetara, što stvarno pruža iluziju da je dijagonala ekrana veća nego što jeste. Osim toga što ima veoma uzan okvir, profil televizora je takođe jako tanak i iznosi samo 38 milimetara i izrađen je od aluminijuma, što nam se jako dopada.Postolje LM960V modela je takođe jako zanimljivo, metalno je, tačnije hromirano, i podseća na oblik krila. Pozadi postoji plastični deo koji služi da grupiše vaše kablove na jedno mesto, kako ne bi izgledali neuredno kada ga posmatrate sa prednje strane.
Dugmići za kontrolu televizorom su zapravo klasični dugmići umesto senzora koje smo očekivali i nalaze se pozadi blizu desne ivice televizora. Konekcija na ovom modelu ima veoma solidan broj, a evo šta sve možete pronaći na zadnjoj strani:

- Lan priključak
- PC (RGB) ulaz
- RGB/DVI audio ulaz
- AV1 RGB ulaz izlaz
- AV2 ulaz (kroz kabl-adapter)
- Komponentni ulaz (kroz kabl-adapter)
- Satelitski ulaz
- Antenski/kablovski ulaz
- Optički audio izlaz
- 3.5mm izlaz za slušalice
- 4 x HDMI ulaza
- CI slot
- 3 x USB ulaza
Kod LM960V modela u pakovanju dolaze dva daljinca - klasični dugački sa gumenim dugmićima i Magic daljinski koji prepoznaje pokrete vaše ruke, što čini upravljenje menijima veoma ugodnim iskustvom. Na njemu se nalaze direkcioni tasteri, skrol koji je ujedno i klik, Power, Back, Home, Volume, Program, Mute, 3D i My Apps dugmići.


SmartTV mogućnosti

Što se tiče SmartTV mogućnosti i opcija, LM960V je skoro identičan sa prethodno testiranim LM860V modelom. LG je zamislio da sve opcije, aplikacije i ostale mogućnosti budu grupisane na jedno mesto, iz kojeg će vam biti lako dostupne za pristupanje. Ovo mesto je nazvano Home Dashboard, i pozivate ga pritiskom na dugme Home na daljinskom upravljaču - Magic ili klasičnom. Home Dashboard je zapravo portal koji vodi ka bukvalno svemu na televizoru.Home Dashboard se sastoji iz dosta elemenata na ekranu. Pre svega u gornjem levom uglu, imaćete mali ekran, koji će prikazivati sliku sa ulaza koji je trenutno aktivan. Ispod njega nalazi se prečica ka LG Apps portalu, koji sadrži sve aplikacije dostupne za LG Smart televizore, u raznim kategorijama.Desno od ovog malog ekrana koji prikazuje sliku sa izvora, smešteni su panoi sa različitim kategorijama. Oni zapravo nude prečice ka aplikacijama ili opcijama, kojima bi smo inače pristupali iz glavnih kategorija. Ove kategorije su Premium, 3D World, LG Smart World, Game World i Smart Share. U dnu ekrana će se uvek nalaziti sekcija u kojoj se nalaze sve vaše aplikacije, iz koje možete brisati i dodavati aplikacije po želji, tako da vam najbitnije stvari budu odmah pri ruci.
 


Možda ste među ovim aplikacijama primetili ikonicu Brzi Meni, a ona vam između ostalog pruža brz pristup podešavanjima slike i zvuka televizora.Tu je naravno i pun, klasičan meni, sa kojim ste verovatno upoznati sa prošlogodišnjih modela, jer on nije pretrpeo značajne kozmetičke izmene. Poseduje devet kategorija, kao što su Slika, Zvuk, Podešavanja, Vreme, Zaključaj, Opcija, Mreža i Podrška.Lista ulaza je urađeno prilično slikovito, i veoma lako ćete se snaći koji ulaz želite da izaberete.Podrška za konektivnost ovih modela je dosta dobra. Možete sa televizorom bežičnom DLNA vezom povezivati mobilne telefone, tablete, vaše računare u mreži, ili žičnom vezom možda eksterni hard disk preko USB-a. Lak pristup svemu pomenutom možete dobiti iz Smart Share portala.Možete pregledati razne formate fotografija, muzike ili video materijala, ili snimljengog sadržaja, kroz DLNA media server, ili direktno sa vašeg USB uređaja koji uključite sa strane televizora, sve to iz Smart Share opcije.
Tu je takođe i Social Hub, preko koga lako možete da pristupite Facebook-u i Twitter-u, čitati obaveštenja i poruke, sve to dok u isto vreme gledate neki od izvora u povećem uokvirenom prozoru.Takođe zanimljiva stvar na ovogodišnjim modelima je podrška za Dual Play. Ova opcija omogućava da dva igrača umesto podeljenog ekrana, imaju svoj zasebni pogled preko celog ekrana, korišćenjem specijalnih Dual Play naočara, koje su veoma slične klasičnim pasivnim naočarima. Dva para ovih naočara se dobija uz LM960V, baš kao smo pomenuli u dizajn sekciji.

Browser

Možda se pitate koliko je surfovanje na televizoru pametna stvar - i mi smo bili skeptični, ali uz Magic remote i točkiću na njemu, dobijate mogućnost za solidno browsing iskustvo. Naravno, čak ni sa Magic daljinskim nećete moći da unosite tekst brzinom kao kucanjem na tastaturi, ali za neki nezahtevni surf iz fotelje, ovo rešenje je i više nego dobro. Početna stranica sadrži Favorites sajtove koje ste dodali tokom surfovanja.Sajt se otvara u pravilnoj veličini, bez deformacija ili elemenata van svoje pozicije, sve kako treba. Možete zumirati sajt do 200% veličine, ukoliko imate problema sa razaznavanjem sitnijeg teksta.Dostupan je i History padajući meni sa posećivanim stranama.Kako bi unos teksta bio moguć, na ekranu će se pojaviti velika tastatura, preko koje ćete kursorom koji kontrolišete preko Magic daljinskog, upisivati ono što vas zanima.Ovako čak i možete čitati Benchmark iz vaše fotelje, tako da ovaj Browser donekle umanjuje potrebu za računarom.


Smart Aplikacije

Neke od Premium aplikacija su već izbačene na Home Dashboard, ali sve aplikacije možete naći u Premium Apps sekciji. Ovde ćete naći sledeće manje ili više poznate aplikacije, kao što su YouTube, domaća Domino aplikacija, Accu Weather, Facebook, Picasa, opet domaća Sportal.rs aplikacija, Port.rs, DailyMotion, iConcerts, Museum, RedBull TV, vTuner, Twitter, MLB.tv, Google Maps Euronews, Berliner Philharmoniker, i Skype za koji vam je potrebna posebna kamera.
YouTube:Domino:AccuWeather:Facebook:Picasa:Sportal.rs:Port.rs:DailyMotion:iConcerts:Museum:RedBullTV:vTuner:
 


Twitter:


 

Google Maps:Euronews:Berliner Philharmoniker:


Kvalitet 2D i 3D slike

LG u svojim modelima televizora najviše koristi IPS tipove panela, koje inače i sam proizvodi. Kao što je to običaj kod ovog tipa panela, uglovi gledanja su dosta dobri i širi u poređenju sa PVA i MVA tipovima. Ipak, IPS panel pruža dosta manje nivoe statičnog kontrasta i dubine crne boje u poređenju sa njima, što bi trebalo da ima veći prioritet, jer mnogo više utiče na ukupan kvalitet slike. Iako su uglovi gledanja dosta bolji u poređenju sa ovim tipovima panela, primetili smo da kada na ekranu preovladava tamnija slika, ona poprima maglovit izgled kada se posmatra sa strane. Viđali smo nešto slično i ranije kod IPS tehnologije, pogotovo kada je crna boja u pitanju, ali ne u ovoj meri kao na LM960V modelu. Verujemo da Nano FullLED pozadinsko osvetljenje snosi određenu krivicu za ne baš idealne uglove gledanja po IPS standardu.TruMotion opcija za poboljšanje pokretne rezolucije poseduje četiri režima - Smooth, Clear, Clear Plus i User. Ono što smo odmah primetili kod Clear Plus režima je da prilično utiče na svetlinu slike, tačnije čini je dosta tamnijom u poređenju sa ostalim režimima. Sviđa nam se što postoji i User režim, kod koga su razdvojeni Blur i Judder algoritmi, sa kojim bi mogli da izbacimo efekat sapunice smanjivanjem vrednosti Judder na 0, ali čak i sa ovakvim podešavanjem postoji interpolacija i određena neprirodnost pokreta u slici. TruMotion opcija ipak pruža punih 1080 linija pokretne rezolucije kada je uključena, što je odlično, dok se sa isključenom opcijom dobija klasičnih 300 linija. Nismo oduševljeni činjenicom da video procesiranje uklanja zrnastost (grain) iz slike, koje inače treba da bude tu, a samim tim i detalje u slici.Kvalitet reprodukcije HD materijala je generalno dobar, ali IPS paneli su zaista ograničeni po pitanju dubine crne boje, i statičnog kontrasta. Dokle god je svetla slika na ekranu smatramo da je njen kvalitet na visokom nivou, ali u tamnijim scenama, jednostavno ne možemo reći da smo toliko zadovoljni. Crna boja na ovom modelu je pomalo sivkasta, kada je isključeno lokalno zatamnjivanje. Uključivanjem lokalnog zatamnjivanja crna postaje bolja, i dalje ne na nivou PVA ili MVA panela, ali svejedno bolja. Problem je u tome što zbog malog broja zona pozadinskog osvetljenja, tamni objekti u svetlim scenama postaju manje tamni i obrnuto, što nam se ne sviđa. Očekivali smo više od FullLED tehnologije pozadinskog osvetljenja, ali jednostavno naša očekivanja nisu bila ispunjena.Kad smo već kod pozadinskog osvetljenja, Nano FullLED obećava bolju uniformnost, ali zaista nismo videli neko poboljšanje. Čak štaviše, postavljanjem Backlight opcije na 0, 50 i 100 vrednosti otkrili smo da se pojavljuju takozvani "oblaci" (clouding) u određenim delovima ekrana, kao što možete videti na slikama ispod.3D efektom na LG LM960V modelu bi smo bili potpuno oduševljeni da ne postoji pitanje prepolovljene vertikalne rezolucije i vidljivost crnih linija tokom gledanja. Sa druge strane, dubina 3D efekta, fenomenalna svetlina slike, lagane naočare, nepostojanje treperenja - sve je to na jako visokom nivou, tačnije najvišem koji smo imali prilike da vidimo do sad. Samo da je rezolucija FullHD i da nema tog interlaced izgleda, smatramo da bi pasivna tehnologija bila apsolutni pobednik nad aktivnom. Ovako, čak iako sve to deluje jako dobro, 3D efekat kod LM960V modela nije bez mane.


Zaključak

LG-ev flagship model LM960V nam se generalno dopao, ali smatramo da sledeće godine treba da se poradi na nekoliko stvari koje ćemo uskoro pomenuti. Pre svega, pogledajmo šta je to što je pozitivno na ovom modelu. Dakle, pomenuli smo da je ovde reč o Cinema 3D televizoru, tačnije modelu koji poseduje pasivnu tehnologiju stvaranja treće dimenzije u slici, koja ima brojne prednosti. Neke od njih su svetla slika, nepostojanje treperenja, lagane naočare i njihov poveći broj koji se dobija u paketu, ali i dosta dobra dubina 3D efekta. Ahilova peta ove tehnologije je njena prepolovljena rezolucija i interlaced izgled sa crnim linijama pri gledanju, ali svejedno LM960V poseduje dosta dobar 3D.

Dizajn ovog modela je stvarno odličan, jer se radi o televizoru sa veoma uzanim okvirom od 4 milimetara i veoma tankim profilom. On poseduje Nano FullLED tehnologiju pozadinskog osvetljenja, ali broj dimming zona ovog modela nam ne uliva poverenje jer ih ima samo 24, gde bi ta cifra trebala biti mnogo viša. Iako u teoriji osvetljenje treba da bude uniformno sa FullLED tehnologijom, to nije slučaj na ovom modelu. Kvalitet HD i SD slike IPS panela kod ovog modela je dobar, ali sa lošijim nivoom dubine crne boje i nižim kontrastom u poređenju sa PVA i MVA panelima. Uglovi gledanja kod ovog modela nisu na tom nivou koji smo očekivali od IPS panela, pogotovo kada je slika tamnija.


Pokretna rezolucija na ovom modelu iznosi punih 1080 linija kada se uključi TruMotion opcija, ali čak i sa User podešavanjem Blur i Judder algoritama, ona donosi blagu neprirodnost i efekat "sapunice" u sliku. Lokalno zatamnjivanje bi trebalo da nudi solidne rezultate, ali usred manjeg broja zona dobija se zatamnjivanje svetlih elemenata u tamnim scenama i obrnuto, tako da je ovo daleko od savršenog. Uniformnost ekrana takođe nije preterano dobra. Kao i uvek, interfejs i njegova brzina LG LM960V modela je za pohvalu, a takođe bi smo pohvalili Internet aplikacije, Browser i naravno Magic daljinski.

Iako je kvalitet slike i dalje dobar, smatramo da je on nekako stavljen u drugi plan, što ne priliči Flagship modelu. Broj zamerki je veći nego što treba da bude, i kao da se LG više fokusirao na dizajn, tanak okvir i tanak profil, umesto da poradi na bitnim stvarima. Bilo kako bilo, ovo je i dalje dobar model, zbog svojih pomenutih prednosti, ali ako tražite najbolji kvalitet slike na tržište, nažalost to nećete pronaći u ovom modelu...


Prednosti

- Odličan dizajn - veoma uzan okvir i profil televizora
- 3D efekat je dosta dobar
- Veliki broj 3D naočara u paketu
- Ugrađen WiFi modul

- DTS dekoder
- DVB-T2 tjuner
- Magic Remote
- Zanimljiva Dual Play mogućnost
- Odlična konektivnostMane

- Nizak broj Local Dimming zona
- Slaba dubina crne boje i kontrast

- Uniformnost ekrana je loša
- Video procesiranja agresivno uklanja grain u filmovima
- TruMotion čini sliku neprirodnom, čak i u User režimu
- Uglovi gledanja nisu idealni, čak iako je reč o IPS panelu


Cena: oko 1850 evra


Televizor na test ustupio LG.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba Regza LED 3D 42WL863

Test: Toshiba 46TL938 LED LCD

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309