Greška

Došlo je do greške.

Test: LG Cinema 3D 47LA860V

05.07.2013 20:32 | 1 Multimedija
Test: LG Cinema 3D 47LA860V

Dobili smo priliku da se upoznamo sa novim modelom televizora kompanije LG, serijom koja je odmah ispod vodeće serije 9 i koja je po mogućnostima veoma slična. Ovaj Smart televizor poseduje Cinema Screen dizajn sa veoma uzanim okvirom, 800 MCI indeks jasnoće pokreta, i kao što je to poznato pasivnu tehnologiju 3D prikaza. Tu su i mnoge druge mogućnosti kao što su Miracast i WiDi standardi, Smart Share, MHL i Tag On funkcija lakog deljenja sadržaja pomoću NFC nalepnice, itd. Televizor kontrolišete pomoću odličnog Magic daljinskog, koji podiže nivo interakcije sa televizorom na novi nivo...

Dragoljub Radovanović

Sredinom oktobra meseca prethodne godine susreli smo se sa vodećim televizorom kompanije LG, koji na nas nije ostavio utisak savršenosti. Kod njega je postojao nešto jedan broj nedostataka, koji su bili dovoljno bitni da promene celokupnu sliku koju smo imali o njemu. LG je uvideo gde je napravio greške kod prošlogodišnjeg modela, tako da se ove godine fokusirao na ispravljanje raznih nedostataka - možemo već sada reći da je to obavljeno prilično uspešno. Pored toga što je ispravljeno dosta nedostataka, ove godine je uključen i dobar broj novih funkcija, koje itekako pomažu da se LG uspešno bori protiv jake konkurencije.

Šta je to što nam LG 47LA860V donosi ove godine od mogućnosti? Krenimo od osnovnih stvari kao što je dizajn televizora. Kao i prethodne i ove godine je u fokusu takozvani Cinema Screen dizajn sa uzanim ivicama i svake godine lepšim i interesantnijim rešenjima postolja. Ove godine je ponovo prisutan dvojezgarni procesor, ali ono što je novitet i nešto po čemu je LG zaostajao prethodne godine a to je ugrađena Web kamera. Tehnologija koja je zapravo i prvobitna kreacija ove kompanije je njihov pasivni Cinema 3D prikaz bez treperenja. Treba napomenuti da uz televizor dobijate besplatno četiri para naočara za praćenje 3D materijala i dva para Dual Play naočara za igre.Ono što je nama u prethodnim godinama bila uvek odlična stvar kod LG televizora je specijalan način interakcije uz pomoć odličnog Magic daljinskog. On nudi veoma jednostavan i efikasan način kontrolisanja koja koristi tehnologiju praćenja pokreta. Samo usmerite daljinski ka ekranu na kome dobijete kursor, koji kontrolišete pomeranjem daljinskog kroz vazduh. Prethodne godine tu je bilo usmeravanje i točkić pomoću koga vršite skrolovanje, a od ove godine tu je i šema magičnih gestova ali i prepoznavanje glasa. LG LA860V poseduje i brojne tehnologije povezivanja kao što su Miracast, WiDi, NFC Tag On, Smart Share DLNA itd. Tu je i MCI 800 indeks jasnoće pokreta, koji donosi sliku bez zamućivanja u brzim scenama.


Dizajn i konekcije

Pakovanje ovog modela je ogromno, što je i normalno uzevši u obzir dijagonalu ekrana od 47 inča. Unutar pakovanja pored televizora i njegovog postolja zatekli smo kabl-adapter za AV i kompnentne ulaze, adapter za Skart, kabl za napajanje, NFC nalepnicu, uputstva i knjižica garancije, pakovanje sa četiri para naočara, i još jedno pakovanje koje sadrži dva para Dual Play naočara.

Cinema Screen dizajn je kao i uvek minimilastički i veoma lep na oko. Ivice oko ekrana su veoma uzane, dok su bočne ivice u srebrnoj boji i na sebi imaju nešto što podseća na navoj kod šrafa, a na sredini donje ivice smešten je svetleći LG logo. Postolje je ipak ono što svake godine najviše osvežava izgled televizora i ove godine LG je izumeo takozvano Magic postolje, koje pruža utisak da ekran lebdi u vazduhu i stvarno deluje jako lepo. Na gornjem boku televizora nalazi se kamerica koja se izvlači kada želite da je koristite za Skype komunukaciju, i koju možete vratiti u sklop televizora kada završite video poziv.


Što se tiče konekcija, njih ima stvarno pregršt i na pozadini televizora nalazimo stvari kao što su LAN port, RGB, Component, optički audio izlaz, satelitski i antenski ulaz, 3.5mm ulaz za slušalice, 4 x HDMI ulaza, USB 3.0 port, 2 x USB 2.0 porta i Common Interface slot. Magic daljinski je srebrne boje i na sebi poseduje navigacione dugmiće, točkić, dugmiće za pojačavanje i smanjivanje zvuka, promenu kanale i ostale bitnije dugmiće.


 

SmartTV mogućnosti

LG je zamislio da sve opcije, aplikacije i ostale mogućnosti budu grupisane na jedno mesto, iz kojeg će vam biti lako dostupne za pristupanje. Ove godine je prošle godine imalo ime Home Dashboard, dok je ove godine njegovo ime promenjeno u Smart Home. Ovo mesto je centralni deo korisničkog interfejsa, iz koga veoma lako pristupate svim opcijama na televizoru. Njega pozivate pritiskom na Smart dugme na Magic daljinskom.

Smart Home se sastoji iz dosta elemenata na ekranu. Pre svega u gornjem levom uglu, imaćete mali ekran, koji će prikazivati sliku sa ulaza koji je trenutno aktivan. Ispod njega nalazi se sličica sa natpisom LG Smart TV. Desno od ovog malog ekrana koji prikazuje sliku sa izvora, smešteni su panoi sa različitim kategorijama. Oni zapravo nude prečice ka aplikacijama ili opcijama, kojima bi smo inače pristupali iz glavnih kategorija. Ove kategorije su Premium, Smart World, 3D svet, Svet igrica i Smart Share. U dnu ekrana će se uvek nalaziti sekcija u kojoj se nalaze najbitnije prečice ka funkcijama, podešavanjima i aplikacijama. Među ovim prečicama nalazi se i ikonica Brzi Meni, a ona vam između ostalog pruža brz pristup podešavanjima slike i zvuka televizora.

 
Tu je naravno i pun, klasičan meni, sa kojim ste verovatno upoznati sa prošlogodišnjih modela, jer on nije pretrpeo značajne kozmetičke izmene. Poseduje osam kategorija, kao što su Slika, Zvuk, Vreme, Zaključaj, Opcija, Mreža i Podrška. Lista ulaza je urađeno prilično slikovito, i veoma lako ćete se snaći koji ulaz želite da izaberete. Podrška za konektivnost ovog modela je dosta dobra.

Možete sa televizorom bežičnom DLNA vezom povezivati mobilne telefone, tablete, vaše računare u mreži, ili žičnom vezom možda eksterni hard disk preko USB-a. Lak pristup svemu pomenutom možete dobiti iz Smart Share portala. Možete pregledati razne formate fotografija, muzike ili video materijala, ili snimljengog sadržaja, kroz DLNA media server, ili direktno sa vašeg USB uređaja koji uključite sa strane televizora, sve to iz Smart Share opcije.

Tu je takođe i Social Center, preko koga lako možete da pristupite Facebook-u i Twitter-u, čitati obaveštenja i poruke, sve to dok u isto vreme gledate neki od izvora u povećem uokvirenom prozoru. Takođe zanimljiva stvar na ovogodišnjim modelima je podrška za Dual Play. Ova opcija omogućava da dva igrača umesto podeljenog ekrana, imaju svoj zasebni pogled preko celog ekrana, korišćenjem specijalnih Dual Play naočara, koje su veoma slične klasičnim pasivnim naočarima. Dva para ovih naočara se dobija uz LA860V, baš kao smo pomenuli u dizajn sekciji.


 


Browser

Možda se pitate koliko je surfovanje na televizoru pametna stvar - i mi smo bili skeptični, ali uz Magic remote i točkiću na njemu, dobijate mogućnost za solidno browsing iskustvo. Naravno, čak ni sa Magic daljinskim nećete moći da unosite tekst brzinom kao kucanjem na tastaturi, ali za neki nezahtevni surf iz fotelje, ovo rešenje je i više nego dobro. Početna stranica sadrži Favorites sajtove koje ste dodali tokom surfovanja. Sajt se otvara u pravilnoj veličini, bez deformacija ili elemenata van svoje pozicije, sve kako treba.

Možete zumirati sajt do 200% veličine, ukoliko imate problema sa razaznavanjem sitnijeg teksta. Dostupan je i History padajući meni sa posećivanim stranama. Kako bi unos teksta bio moguć, na ekranu će se pojaviti velika tastatura, preko koje ćete kursorom koji kontrolišete preko Magic daljinskog, upisivati ono što vas zanima. Ovako čak i možete čitati Benchmark iz vaše fotelje, tako da ovaj Browser donekle umanjuje potrebu za računarom.
Smart Aplikacije

Neke od Premium aplikacija su već izbačene na Home Dashboard, ali sve aplikacije možete naći u Premium Apps sekciji. Ovde ćete naći sledeće manje ili više poznate aplikacije, kao što su YouTube, WebTV.rs , iConcerts, Skype, Sportal.rs, Domino, AccuWeather, Port.rs, HBO Go i DailyMotion. Skrolovanjem na dola otkrivate još deset aplikacija kao što su EuroNews, Berliner Philharmoniker, Museum, Facebook, Picasa, RedBull Tv, Twitter, vTuner, Deezer i Google Maps. Fotografija ćemo vam u tekstu prikazati samo neke od njih, dok ostale možete da pogledate u našoj galeriji na dnu stranice.

 
YouTube:
Sportal:


WebTV:


Port.rs:

Kvalitet 2D i 3D prikaza

LG nastavlja da koristi svoje IPS panele u televizorima, koji su svakako imaju svojih brojnih prednosti ali takođe i nekoliko mana. Kvalitet slike koju nam je LG LA860V model ponudio odmah po uključivanju je bio jako dobar. Ono po čemu se ovi tipovi panela posebno ističu je tačnost boja koju mogu da pruže. Naravno, za tako nešto je potrebno pre svega imati dobra podešavanja od strane proizvođača, a možemo reći da je LG ove godine uradio dosta dobar posao sa tačnošću boja koju dobijate bez ikakvih dodatnih podešavanja.

Ipak, polje na kojem televizori sa IPS panelima nisu toliko dobri su svakako statični kontrast i dubina crne boje. Jednostavno, PVA i MVA tipovi ekrana su dosta bolji po ovom pitanju. Sa druge strane, pomenuti tipovi panela nikada neće imati toliko široke uglove gledanja kao IPS, tako da ako želite jednu stvar, morate se odreći drugih - nažalost ne postoji savršeni tip panela. Po pitanju zamućivanje slike kod sportova ili akcionih filmova sa bržim scenama, ovaj model se pokazao jako dobro. Ono što sam se sviđa kod Samsunga i LG-a je to što dozvoljavaju razdvajanje Blur i Judder algoritama, tako da ako podesite Blur slajder na maksimum a Judder na minimum, nećete imati veštački izgled slike i dosta poznati efekat "sapunica" koji pruža nerealne pokrete i na momente ubrzanu sliku.
Kvalitet prikaza standardne definicije je jako dobar i primetili smo blago poboljšanje u poređenju sa prošlogodišnjim modelom. Kao izvor prikaza koristili smo digitalne kanale sa kablovske, koje vam itekako preporučujemo da uvedete ako planirate kupovinu LED LCD televizora. Ipak standardna definicija nikako ne može zameniti visoku definiciju, prvenstveno zbog nedostatka rezolucije koja je svakako očigledna na televizorima ove dijagonale. Slika je jednostavno mekša, a čak iako je učinjeno sve što je moguće da se izvuče najbolji rezultat, pravi kvalitet slike ćete ipak dobiti sa HD rezolucijom.

Kad smo već kod prikaza HD rezolucije, on je dosta dobar, ali ipak nije odličan. Svetlina slike koju ovaj model može da isporuči je dosta dobar, ali jednostavno prikaz crne boje nije baš najbolji. Ako vaš televizor gledate najviše preko dana, ovakav nedostatak i neće biti previše očigledan, ali će to postati istog trenutka kada ugasite svetlo. Sa lošijim prikazom crne boje, automatski je niži i statični kontrast, tako da ako su vam ove dve stavke bitne, možda je bolje da potražite neki drugi model sa PVA ili MVA panelom. Primetili smo da se LED osvetljeni televizori iz godine u godinu popravljaju što se tiče uniformnosti pozadinskog osvetljenja, tako da je situacija i kod LG LA860V po ovom pitanju bila dosta dobra. Ove godine je LG izostavio agresivno uklanjanje graina-a u filmovima, što je jako dobar potez koji utiče na čuvanje izvornog kvaliteta slike.
Dolazimo i do 3D prikaza ovog modela, kojem dajemo jako visoku ocenu. Nekako nam se čini da 3D nije doživeo toliki uspeh kao što su se mnogi nadali, ali nije ni loše sa vremena na vreme pogledati nešto u tri dimenzije. Pasivna tehnologija koju ovaj model koristi je ipak u prednosti u poređenju sa aktivnom zato što nudi jeftine i lagane naočare bez baterija i sinhronizacije, odsustvo treperenja i samim tim manji zamor očiju, ali sa nedavnim testom Samsung F8000 modela videli smo da je to pitanje treperenja i laganosti naočara dosta unapređeno u poređenju sa prethodnim modelima. Dubina 3D prikaza je stvarno odlična i stvarno smo uživali u objektima koji su nam iskakali ispred očiju.

Mada, u nekim delovima je dubina bila čak i prenaglašena, tako da smo i pored odsustva treperenja osećali zamor u očima. Ono što nam je kod pasivne tehnologije uvek predstavljalo problem je niža rezolucija u poređenju sa aktivnom, i prisustvo horizontalnih linija koje liče na interlaced prikaz, koje su neizbežne kod ove tehnologije. Ako možete da pređete preko njih, 3D prikaz je stvarno jedan od boljih koje smo imali prilike da vidimo.Zaključak

Nakon višednevnog druženja sa LG 47LA860V modelom, izveli smo zaključak da smo veoma zadovoljni onim što ima da ponudi. Posebno nam je drago da je LG zapravo uvideo probleme koji su postojali sa prošlogodišnjim modelima i ove godine se potrudio da ih ispravi. Stvari kao što su izostavljanje agresivnog uklanjanja graina, bolja uniformnost ekrana, problemi sa TruMotion opcijom i lošijim uglovima gledanja su nestali, i sada je napokon prikaz slike na dosta visokom nivou. Dizajn televizora nam se jako dopada, i smatramo da je to centralna tačka koja ga čini jako privlačnim.Ipak, stvari kao što su dubina crne boje i statični kontrast i dalje nisu baš najbolji , ali shvatamo da je to ipak ograničenje IPS tehnologije. Tačnost boja koju dobijate i široki uglovi gledanja su neke od svetlijih strana ovog modela. 3D prikaz ovog modela je jako dobar i svakako smo uživali u toj dodatnoj dimenziji slike i sviđa nam se to što u pakovanju stižu četiri para naočara, ali smatramo da se cela ta priča oko 3D filmova nije primila koliko je to očekivano. Smart mogućnosti su jako dobre, i na raspolaganju su vam razne aplikacije, ali takođe i raznoliki načini povezivanja sa uređajem i deljenje sadržaja. Jednostavno, LG je uradio stvarno dobar posao ove godine sa LA860V, koji prema našem mišljenju svakako zaslužuje Highly Recommended nagradu...

Prednosti

- Privlačan Cinema Screen dizajn
- Dobar kvalitet SD i HD prikaza
- Brojne Smart mogućnosti
- Odličan način interakcije uz Magic daljinski
- Bogata konektivnost
- Jako dobar 3D prikaz

Mane

- Dubina crne boje i kontrast i dalje nisu na najboljem nivou

Cena: 168.000 RSD


Televizor na test ustupio LG.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

Test: Samsung Evolution TV Kit

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309