Greška

Došlo je do greške.

Test: LG BH6430P - 5.1 Smart 3D Blu-ray kućni bioskop

01.01.2014 21:53 | 1 Multimedija
Test: LG BH6430P - 5.1 Smart 3D Blu-ray kućni bioskop

LG nam je za potrebe testa ustupio jedan od svojih Blu-ray audio sistema iz umerenije cenovne kategorije. Danas pišemo o 5.1 kućnom bioskopu sa ukupnom izlaznom snagom od 1000W, 3D reprodukcijom, Smart TV mogućnostima kao i Resolution Upscaler funkcijom, koja povećava rezoluciju materijala standardne definicije. Svakako impresivna količina onoga što se dobija. No, da li je ovakav sistem nešto što se uklapa u vaše planove, cenovno, estetski, po mogućnostima? Više detalja u nastavku...

Dragoljub Radovanović

Dobili smo priliku da se "poigramo" sa još jednim LG proizvodom. Ovom prilikom družili smo se sa kućnim bioskopom koji nudi veoma pristojne specifikacije, a ne podrazumeva olakšavanje vašeg novčanika za pet stotina ili više evra. U pitanju je audio, ali takođe i video sistem sa ne tako visokom, možemo reći relativno pristupačnom cenom (za ovakvu vrstu uređaja) od 340 evropskih monetarnih jedinica. Igrom slučaja, autor je vlasnik nešto starijeg i slabijeg, pomalo drugačijeg, a opet po mnogim stvarima sličnog LG HX806TH modela, kojim je izuzetno zadovoljan.


LG BH6430P je varijanta za 2013-u, koja se na svetskom tržištu nalazi od marta meseca pomenute godine. Pošto autor lično poseduje prethodno pomenuti model koji ima sličnosti sa ovim o kojim će pričati danas, dosta stvari nam je već dobro poznato. Recimo, to su neke od ključnih osobina kao što su 3D Blu-Ray reprodukcija, što naravno podrazumeva i upotrebu "standardnih" diskova 1080p rezolucije, kao i "starih" DVD-ova. Zatim, imamo ugrađeni skaler, koji vrši povećavanje (upscale) niže rezolucije na HD, a tu su svakako i razne Smart mogućnosti, koje srećete i kod LG televizora.


Dizajn

Kao što je to očekivano, kućni bioskop zahteva poveću kutiju zbog većeg broja elemenata koji se nalaze unutra. U kabastijem pakovanju, težine oko 18 kilograma, nalazi se pet odvojenih delova, pažljivo zaštićenih stiroporom. Sadržaj istih je sledeći: na samom vrhu kesa sa dokumentacijom, daljinskim, šrafovima, glavnom jedinicom, zatim postolja, kablovi, centralni satelit, subwoofer i na dnu ostali sateliti sa svojim "nogama". U pitanju je konfiguracija sa dva visoka zvučnika, gde samo prednji zvučnici imaju noge. Ukoliko prvi put sastavljate kućni bioskop, savet je da se naoružate strpljenjem, ili da pozovete prijatelja da vam pomogne, kako bi proces bio bezbolniji.

Elementi ovog konkretnog sistema su crne boje, sa kombinacijom mat i glossy plastike. Postolja su nepravilnog kvadratog oblika, najvećim delom su visokog sjaja, što nije baš idealno rešenje jer je prašina lako uočljiva na njima. Noge su takođe glossy, doduše samo njihov prednji deo, dok su bokovi izrađeni od mat plastike. Prednji sateliti imaju svoju sunđerastu mrežicu, visoki su oko 45 centimetara, dok je ukupna visina sa postoljem i nogama 1.1 metar. Gornja površina prednjih satelita je hrapava, tj. sačinjena je od velikog broja plitko urezanih koncentričnih krugova.


Sistem povezivanja kablova na satelite je uobičajan - poznata metoda sa žabicama. Vrhovi kablova su unapred ogoljeni, zapleteni i kalajisani, tako da vama ostaje samo da ubacite krajeve u crnu i crvenu žabicu. Zadnji sateliti su mali, takođe su zaštićeni mrežicom, a njihovo postolje dozvoljava blažu promenu ugla. Centralni zvučnik ima horizontalni položaj, dugačak je 26 centimetara, i a po dizajnu je u skladu sa ostalim satelitima.

 

Dizajn, nastavak


Dolazimo napokon i do glavnog dela ovog kućnog bioskopa, između ostalog i 3D Blu-Ray plejera. Dosta je jednostavnog pravouganog oblika, sa glossy crnom prednjom stranom. Ona je podeljena u dva dela. Levi deo se otvara pošto je iza njega smešten čitač, ali takođe i USB port na koji ćete kačiti fleš stikove i eksterne hard diskove. U desnom delu tu je LED ekran, kao i fizički dugmići za ručnu kontrolu nad sistemom. Pozadi imamo žabice za satelite, bešumni mali ventilator, aux ulaz, optički izlaz, priključak za FM antenu, LAN port i HDMI izlaz.


 

U praksi

Vreme startovanja uređaja, zapravo period od pritiska Power dugmeta do potpune spremnosti za rad iznosi ispod 10 sekundi, što je dosta dobar rezultat. Prvi ekran koji vas dočekuje pri uključivanju je Home ili početni ekran. Na njemu imamo šest kategorija - Smart Share, Premium, LG Smart World, Moje aplikacije, Ulaz i Podešavanja.SmartShare kategorija je jedna od bitnijih, pošto iz nje pristupate filmskom materijalu, slikama ili muzici sa vašeg eksternog skladišnog uređaja, ali takođe i Blu-ray diskovima koje ubacujete u ovaj plejer. Unutar Premium kategorije nalaze se razne Smart aplikacije - mi smo zatekli ukupno 20, među kojima izdvajamo Spotify, Netflix, YouTube, Facebook i Deezer. LG Smart World je zapravo portal unutar kojeg kupujete, ili preuzimate besplatne aplikacije, kao što su igrice, aplikacije za vesti, obrazovanje, itd. Sekcija Moje Aplikacije sadrži vaše kupljene i instalirane aplikacije. Kategorije Ulaz i Podešavanja su objašnjive same po sebi.

U sklopu Film, Slike i Muzika kategorija pored eksternog hard diska možete koristiti i media server, pošto ovaj 3D Blu-ray sistem ima podršku za DLNA. Naša preporuka za softversko rešenje media servera je Mezzmo, koji se kod nas pokazao najbolje pri korišćenju. Veza sa internetom je nažalost moguća samo žičnim putem, LAN kablom od vašeg rutera, a pomalo smo razočarani što ovde nismo videli prisustvo WiFi adaptera. Ukoliko posedujete LG televizor, što kod nas nije slučaj, od koristi će vam biti SIMPLINK veza koja dozvoljava da određene funkcije na plejeru vršite sa postojećeg daljinca od tv-a, što je korisna stvar.

Podrška za video i audio formate je bogata:

- Video: MPEG2, MPEG4 AVC (H.264), SMPTE VC1 (VC-9), DivX, DivX HD, MKV, AVCHD, M4V, WMV, FLV, 3GP, MPEG-1, MP4, MOV, VOB

- Audio: LPCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio, MPEG 1/2 L2, MP3, WMA, AAC, FLAC

Nama je generalno najinteresantnija MKV podrška, ponekad i MP4, dok ostale formate ređe srećemo. Pri ubacivanju USB skladišta dobija se prozorčić da li želite da otvorite video, slike ili muziku. Pritiskom na Info dugme na daljinskom dobijamo meni duž donjeg dela ekrana koji sadrži podešavanja za titlove, detaljne opcije, ID numere, ponavljanje pesme ili filma, kao i uključivanje 3D opcije, ukoliko je reč klip pogodan, mada je moguće aktivirati i 2D u 3D konverziju. U detaljnijim opcijama zatičemo informacije kao što su broj video fajlova na skladištu, dužinu filma, tip zvuka, font i prevod, veličinu slike i podešavanje boja.
Vreme učitavanja Blu-ray diskova je dosta kratko, što nam se veoma dopada. Od trenutka uvlačenja vratanca do reprodukcije izmerili smo period od oko osam sekundi, što je zaista dosta brzo učitavanje. Kvalitet reprodukcije je dobar, i nismo primetili nikakve probleme u vidu neprirodnog procesiranja slike, ili efekata koji utiču negativno na detalje. Blu-ray filmovi u 1080p rezoluciji su oštri i jasni.

Što se tiče samog kvaliteta zvuka, ne može se reći da je autor preterani audiofil, ali mišljenje je da je zvuk sasvim dobar. Svakako ne kao na sistemima od nekoliko hiljada evra, ali je on i dalje dosta čist, bez distorzije kada se pojača na maksimum, dok je subwoofer sasvim pristojan. U poređenju sa LG HX806TH sistemom nismo primetili neku drastičnu razliku, osim toga što je LG BH6430P malo glasniji, pošto ima 150W više ukupne izlazne snage. LG navodi sledeće - 167Wx2 za prednje, 167W za srednji, 167Wx2 za zadnje i 167W za subwoofer. Sve u svemu, dosta pristojan i jasan zvuk koji će vam ponuditi sasvim lepo bioskopsko iskustvo.
 

Zaključak

Kome je potreban dobar kućni bioskop a da njegovom kupovinom ne zađe u granicu od preko pet stotina evra, LG BH6430P može biti pravo rešenje. On takođe može biti primamljivo i pristupačno rešenje ukoliko planirate 3D televizor, jer podržava 3D Blu-ray reprodukciju, a takođe možete preko njega gledati i običan HD ili SD materijal kroz USB skladište ili DLNA media server. Smart mogućnosti su svakako veliki plus, još veći ako ih već ne posedujete na vašem trenutnom televizoru, kojeg možete učiniti pametnim. Plejer je dosta brz, kako po brzini uključivanja, tako i po kratkom periodu učitavanja Blu-ray diskova.

Što se tiče video mogućnosti, podržan je veliki broj formata, a isto se može reći i za audio fajlove. 1000W ukupne izlazne snage nudi dosta glasan, ali u isto vreme i čist zvuk bez anomalija, tako da će vam pružiti odlično bioskopsko iskustvo pri gledanju filmova ili serija. Jedini pravi nedostatak može biti izostavljanje WiFi modula, tako da je internet konekcija moguća samo žičnim putem. Manja zamerka, koju neće svako na isti način doživeti, ide i na glossy elemente, koji su magnet za prašinu. Sveukupno, smatramo da je kompletan sistem sasvim dobra kupovina. Korisnicima koji "love" solidne 3D Blu-ray sisteme sa 5.1 zvučnicima možemo toplo preporučiti ovaj LG proizvod.

Prednosti

- Smart mogućnosti
- 3D Blu-ray reprodukcija
- Kvalitet zvuka za cenovni rang
- Brzo uključivanje i učitavanje diskova

Mane

- Nedostatak WiFi opcije
- Glossy elementi privlače prašinu

Cena: oko 340 evra

Uređaj na test ustupio LG

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG BH5320F 2.1 Home Cinema

Test: Samsung HW-H7501

10304
10305
10306
10307
10308
10309