Greška

Došlo je do greške.

Test: LG BH100 Blu-Ray - HD DVD Player

20.06.2007 16:23 | 0 Multimedija

Test: LG BH100 Blu-Ray - HD DVD Player

Odakle početi novo poglavlje u istoriji kućnog videa? Pa, najbolje od početka... Iako mlađi naraštaji nemaju tu privilegiju da se sećaju nekih istorijskih događaja koji su promenili lice modernog tehno-društva (uključujući i moju malenkost), svi znamo za priču koja danas već prelazi u legendu: nekada davno postajala su dva analogna VHS i Betamax formata, dva ljutita rivala koja su pokušala da osvoje novo carstvo. Danas se istorija ponavlja baš tu, pred našim očima. Vratili smo se nekih tridesetak godina u prošlost, karte su se ovoga puta drugačije podelile među igračima, ali suština igre ostala je ista: osvojiti dominantnu naklonost korisnika. Zahvaljujući našim prijateljima iz LG-a koji su nam specijalno za ovu priliku dostavili njihov jedinstveni hibridni Blu-ray/HD DVD plejer, pokušaćemo da korisnicima približimo nove tehnologije sa praktičnog aspekta i odgovorimo na pitanje: šta donosi HD?

Tokom 2003. godine po prvi put je svetskoj javnosti predstavljena nova tehnologija koja je najavila revoluciju optičkih diskova i kućnog videa. Potrebna je čitava decenija da se ista usavrši i prezentuje u obliku kakav danas poseduje, a u njen razvoj se krenulo odmah nakon finalizacije DVD formata sredinom devedesetih. U međuvremenu, sazrevala je i druga karika u lancu, cena HD panela velikih dimenzija (Plasma i LCD ekrani) su gotovo trostruko pojeftinili poslednjih 4-5 godina. Međutim, tvorcima „blue“ tehnologije (zajednički naziv za tehnologije koje koriste plavo-ljubičasti laser) je po ko zna koji put u istoriji bilo dosadno, pa su odlučili da ponovo zarate i podele se na tabore. Na jednoj strani imamo čuveni tandem Sony-Philips sa svojim Blu-ray formatom, legendarni duo koji je svojevremeno bio zaslužan za CD, a kasnije i sve ostale CD derivate. Na čelu drugog tabora je neprikosnovena Toshiba sa svojim HD DVD čedom koji je razvila uz pomoć japanskog giganta NEC-a i u osnovi predstavlja usavršenu DVD tehnologiju. Koliko sve to može izgledati suludo za prosečnog korisnika dovoljno govori podatak da su fizčki, dakle makar na prvi pogled, ovi diskovi međusobno potpuno identični (standardni 12 cm prečnik). Ceo svet se vrti u krug oko ovih okruglih polikarbonatnih pločica... Da li treba pominjati propale pregovore koji su se u nekoliko navrata odigrali između vodećih predstavnika pomenutih kompanija, sve u pokušaju ujedinjenja i zajedničkog nastupa na tržištu? Ali avaj, sa današnje distance potpuno je jasno da su pregovori bili obična farsa! Sony je nastavio svojim putem, primenio je već oprobani recept sa PlayStation i PlayStation 2 konzolama: dok je prvi na neki način potpuno komercijalizovao CD-ROM tehnologiju, dotle je PS2 naslednik to isto učinio za DVD. Da li će Sony opet osvojiti svet svojom konzolom treće generacije?

Toshiba je primenila drugu taktiku. Ponesena srećnom zvezdom koja ju je pratila tokom standardizacije DVD formata (Toshiba je prema zvaničnim izvorima vlasnik 90% ključnih patenata DVD tehnologije), koncentrisala se na tržište kućnih (stand-alone) HD DVD plejera i osetno nižom cenom u odnosu na konkurenciju. Tokom prvih meseci 2006. godine cenovna razlika između dva tabora iznosila je prilično u korist Toshibe, što je HD DVD formatu na tržištu kućnog videa donelo značajnu prednost (70% marketshare). Međutim, tada je stigao PS3 i situacija se preko noći značajno izmenila. Zbog čega uopšte pominjemo konzole? Danas je situacija na tržištu multimedije daleko složenija nego što je to bilo krajem 70-ih i početkom 80-ih godina. Tehnologije se integrišu, preprliću jedna s drugom i pojavljuju se neki novi trendovi koje je naprosto teško ispratiti. Pričati o formatu visoke definicije, a preskočiti konzole nije naprosto moguće, jer kućni video nije jedini koga je zahvatio "High Definition" virus. Savremene igračke konzole danas služe i za niz drugih funkcija, a pojedini modeli za osnovne operacije (email, surf, e-shopping...) mogu čak odmeniti prosečan desktop računar! Toshiba je nedavno objavila rezultate poslovanja na tržištu Severne Amerike (USA, Kanada) gde je navodno zadržala 60% tržišnog udela u grupi kućnih plejera na račun suprotnog tabora, ne računajući konzole. Toshiba je istovremeno izvršila reviziju prvobitnog plana da će prodati 1.8 miliona HD DVD plejera na dotičnom tržištu za "svega" minus 45 % tokom 2007. No, Toshiba ne odustaje od HD-DVD formata i za sledeću godinu najavljuje da će svaki Toshibin notebook posedovati HD DVD drajv - ako Sony može opremati PS3, zbog čega Toshiba to ne bi učinila sa svojim popularnim prenosivim računarima? Rat se, po svemu sudeći, nastavlja i biće nam interesantno posmatrati buduća kretanja na tržištu.

Ipak, neka realnija predviđanja koja se oslanjaju na sasvim drugačije parametre, kažu da će raspoloživi HD sadržaj biti presudan za pobedu. U tom slučaju, za Blu-ray tabor nema zime, obzirom da sâm Sony Entertainment ogranak u USA drži dva vrlo uticajna mejdžora (vodeći filmski studiji u Hollywood-u), a oko 60% ostalih giganata ima ekskluzivnu Blu-ray ili univerzalnu Blu-ray/HD DVD podršku. Ne treba zaboraviti ni uticaj Disney-a čija je Pepeljuga još krajem 2004. svoju maramicu bacila u ruke Sonijevom vitezu. Moderne bajke i za decu i za odrasle danas su među najprodavanijim proizvodima ove vrste, pa još ako tome pridodamo i hitove poput serijala Lost i Desperate Housewives, jasno je da će BD tabor imati horde zagarantovanih pristalica. No i HD-DVD ne krije svoje adute u vidu trilogije Matrix, BBC Blue Planet i niz drugih. Dakle, ako pogledamo brojke u gore navedenoj tabeli koja usput grubo prikazuje i globalni marketshare studija ili njihove matične grupe, postaje jasno da se HD DVD tabor nalazi u lošijem položaju. No, kako bismo do kraja bili dosledni novinarskom zanatu, za sada je izlišno davati bilo kakve prognoze, jer možemo doći u nezavidnu situaciju da kroz nekoliko godina demantujemo sopstvene navode. Ako je već danas nešto sasvim izvesno, družićemo se u narednom periodu u manjoj ili većoj meri sa oba formata. To uostalom potvrđuje i predmet našeg današnjeg teksta...

LG BH100 Virtual Tour

LG BH100 Virtual Tour

Čast da na našim prostorima otvori novo poglavlje nije pripala ni kompaniji Sony, ni kompaniji Toshiba; pripala je korejskom gigantu LG, čiji je 'Super Multi Blue' uvertira budućeg razvoja događaja. LG je pored Samsunga, bio u inicijalnoj grupi BD osnivača koja je brojala 9 članova (uglavnom japanskih kompanija), ali je ubrzo po predstavljanju AOD (HD DVD) formata od srane Toshibe, LG najavio mogućnost njegove podrške. Sony je, naravno, vršio ogroman pritisak na svoje članove, ali snažni impulsi koji su slali potrošači konačno su doprli makar do nekih ušiju. Kako bi izbegao kompletnu konfuziju među korisnicima, LG je sredinom 2006. sramežljivo plasirao nezamislivu ideju o fuziji dva suprotstavljena formata tj. hibridnom Blu-ray/HD DVD plejeru i to u jeku borbe kada su korišćenja sva moguća sredstva i prilike da se podriju točkovi suprotnog tabora. LG je u međuvremenu nekoliko puta demantovao i objavljivao dotičnu vest jer je i dan-danas zvanično član BDA asocijacije, ali iz ove perspektive možemo samo pretpostavljati razloge. Bilo kako bilo, na ovogodišnjoj CES (Consumer Electronics Show) manifestaciji LG je konačno prikazao svoj univerzalni plejer, otkazavši pri tom eksluzivnu podršku Blu-ray tabora. Ono što je u ovom trenutku bitno je to da je LG taj koji je prvi "povukao nogu" (ili ruku) pomirenja, po čemu će svakako ostati zapamćen u istoriji, a nešto nam govori da će i ostali proizvođači pre ili kasnije slediti njegov primer.

Kao što smo vam već napomenuli u uvodu, kompanija LG nam je specijalno za potrebe ovog prikaza na kućnu adresu Bench-Market sajta dostavila trenutno najpopularniji proizvod ove vrste na svetu! Hibridni plejer smo zaista mogli i predvideti, obzirom na činjenicu da su Broadcom i NEC tokom 2006. predstavili univerzalne A/V dekodere i DSP procesore.

BH100 je krajnje konzervativnog i pomalo retro dizajna. Nekome će se on dopasti, nekome ne, ali dizajn u ovom slučaju i nije previše bitan, zar ne? Plejer nije slim tipa, već dimenzijama podseća na VHS plejere od pre 20 godina, a i masa mu je tu negde :) Prednji panel je urađen u piano black finišu visokog sjaja, poput PlayStation 3 konzole. Gornja strana je ukrašena sa (doslovno) istovetnom teksturom koju smo već susreli kod Logitech Alto-a, a reč je o dezenu koji simulira drvo (na žalost, na našim fotografijama se šare uopšte ne vide zbog refleksije). Očigledno je reč o sve popularnijem vizuelnom efektu, koji međutim ima i jednu vrlo nezgodnu manu: neverovatna osetljivost na otiske prstiju. Naime, kako su na gornjoj strani smešteni i kontrolni tasteri (na ovaj način je prednja strana inteligentno oslobođena apsolutno svih vizuelnih distrakcija), otisci će biti neminovni. No, ovo nije nešto što će realno predstavljati problem, pošto se plejer uobičajeno smešta ispod TV panela gde se ti nedostaci i ne vide, a za kontrolu služi - dobri, stari daljinac.

Ali gde je HD DVD logo!? Na gornjoj strani je vrlo jasno istaknut oficijelni BD logo, uz napomenu da plejer podržava i HD DVD format. Međutim, nigde nije vidno istaknut i oficijelni HD DVD logo. Ukoliko pažljivije pogledate pakovanje samog plejera, primetićete i jedno veoma važno obaveštenje: BH100 ne podržava interaktivne HD menije (protokol kojim se autorizuju HD DVD naslovi - meniji, extra features, eksluzivni online sadržaji itd.), zbog čega ovaj plejer ne poseduje oficijelni sertifikat od strane DVD Foruma. Dakle, tehnički, BH100 je zaista sposoban da reprodukuje sve HD DVD naslove u svom osnovnom obliku, ali zbog odsustva HDi kompatibilnosti, izostao je zvanični sertifikat. Umesto menija i rasporeda koji je zamislio izdavač, korisnici će posmatrati generičke menije od strane samog LG plejera, ponekad i bez inserta poglavlja koji je prikazan, a u mnogim slučajevima neće biti u mogućnosti ni da pristupe dodatnim snimcima, komentarima, skrivenim bonusima itd. Toshiba je uradila zaista maestralni posao sa svojim HDi formatom i mnogi korisnici (i izdavači) su zaista oduševljeni jednostavnim, ali efektnim konceptom. U slučaju BD formata, postoji puna podrška za BD-J protokol (BD-Java) koji je makar "na papiru" moćniji u odnosu na HDi, u tom slučaju nema nikakvih nedostataka niti ograničenja.

Na samom plejeru postoji 5 kontrolnih tastera: na levoj strani je smešten mehanički mikro-taster za uključivanje/standby, dok su desno poređana četiri standardna upravljačka tastera osetljiva na dodir (touch senzori). Svi tasteri su uokvireni belim LED prstenima koji svetle plavom bojom (iz nekog razloga naš fotoaparat je svetlost video kao belu, iako smo sve korektno podesili), a koje se po uključivanju uređaja pale sukcesivno s leva na desno počev od Power tastera (sekvenca je obrnuta prilikom gašenja). Naravno, nema ni govora o nekom ligh-show efektu niti bilo šta slično, LG je vodio računa o maksimalnoj dozi ukusa prilikom dizajniranja ovog modela. Samu proceduru paljenja prati i prijatni 'ding' ton koji vas obaveštava da je plejer aktiviran (notifikacija se može isključiti). Naprednije kontrole smeštene su na priloženom daljinskom upravljaču koji je sličnog dizajna i identičnih dimenzija kao i upravljači koji se isporučuju uz novije LCD TV panele kompanije LG. Na upravljaču, osim centralnog Enter i okružujućih kursorskih tastera, ne postoji globalno pozadinsko osvetljenje, što je u principu veliki nedostatak za plejer ove cenovne kategorije. Tasteri su gumeni sa vrlo plitkim hodom, solidnog kvaliteta. Kontrole su sasvim standardne i uobičajeno se sreću kod praktično svih DVD plejera, pa ih nećemo ni posebno opisivati, a postoji i uokvireni set standardnih TV kontrola što je izuzetno pohvalno. LED display je alfa-numeričkog tipa sa već opšte-prihvaćenim 'Hello' i 'Good-by' pozdravnim porukama, a onako usput ovaj displej prikazuje i neke korisne informacije, modove rada i slično.

Donja strana plejera nije preterano interesantna, osim podnožja i otvora za cirkulaciju vazduha, prisutna su i četiri gumena odstojnika četvrtastog oblika. Lično, priželjkivali smo modernije kružne 'nogice' koje su postale standard kod Hi-Fi komponenti, ali da ne cepidlačimo... Na bočnoj strani našu pažnju privukao je neobični stiker sa Toll-Free (besplatnim) telefonskim brojem na koji svi kupci mogu potražiti tehničku podršku ukoliko naiđu na problem ili neku nedoumicu u vezi korišćenja plejera. Veoma pohvalno za LG, obzirom da nova tehnologija ljudima koji nisu preterano vični tehnici može zadati gomilu problema. Usput, hvala na pitanju, ali podrška nam nije bila potrebna tokom testiranja :)

Zadnja strana plejera je standardno opremljena različitim konektorima za proizvode ove vrste, ali će oštrom oku 'zasmetati' izostanak S-Video konektora (ruku na srce, bilo šta sem HDMI konekcije nema smisla koristiti kod HD plejera), a kao drugo, nemoguće je preskočiti i rashladni ventilator (uključuje se samo prema potrebi). BH100 je sposoban za tzv. Full HD rezoluciju (1080p) preko HDMI izlaza ukoliko ovaj režim podržava vaš TV panel. HDMI interfejs koji je ugrađen u BH100 dolazi u svojoj starijoj v1.2 reviziji koja u odnosu na reviziju v1.3 u najkraćem nema podršku za prenos 'raw' Dolby TrueHD i DTS-HD strimova (npr. zbog dekodiranja u eksternim audio-video sistemima poput A/V risivera), kao i odsustvo podrške za 30/36/48-bitne palete boja (v1.2 podžava standardne 24-bitne video formate). Ovo poslednje i nije neki veliki nedostatak u ovom trenutku, obzirom da nije samo dovoljno da plejer poseduje odgovarajuće n-bitne procesore i HDMI v1.3 interfejs, već je bitan i kvalitet panela i njegov dinamički opseg koji će se koristiti za prikazivanje "HDR" sadržaja. Međutim, sva je prilika da će panel biti ograničenje (pogotovo jeftiniji modeli), tako da se 10/12/16-bitni režimi po kanalu (boji) za sada i ne koriste.

BH100 će u slučaju standardnih izvora kao što je DVD, interno izvršiti skaliranje na 720p ili 1080i (tzv. up-scalling) što je samo odlika skupljih DVD plejera koji su se pojavili poslednjih godina na tržištu. DVD skaliranje donosi primetno viši kvalitet kod određenih HD panela koji imaju problema sa prikazivanjem i skaliranjem digitalnih signala niske rezolucije, tako da se kvalitet DVD-a u startu podiže na jedan viši nivo. Naravno, ni u kom slučaju ne treba očekivati čudo od BH100 plejera koji će od DVD-a praviti identični kvalitet HD naslova. U svakom slučaju, uz BH100 ovaj korisni feature dobijate besplatno. 1080i/p paneli se tek probijaju na mainstream tržište (posebno ako imamo naše prostore u vidu) i za sada će se većina korisnika zadovoljiti "običnim" 720p modelima koji su ruku na srce i više nego dovoljni nakon zastarele CRT tehnologije. Na ruku tome, naravno, idu i cene 720p (768p) HD panela koje vrtoglavo padaju u poslednje vreme, a za naše uslove 32"-37" LCD ili Plasma modeli pristojnog kvaliteta se mogu nabaviti za sumu koja je već osetno ispod 1000 €.


Obratite pažnju na regionalne oznake na poleđini plejera (za BD: uokvireno "A" u šestougaoniku, za DVD: uokvirena "1"). BH100 koji smo konkretno dobili na test je regionalno zaključan na "A" grupu u slučaju Blu-ray standarda (S/N America, Japan, Taiwan, S/N Korea, Hong Kong, South-East Asia), odnosno region 1 kada su DVD naslovi u pitanju (USA/Canada). Evropska verzija ovog plejera će nositi simbole BD: "B" i DVD: "2" kada i ako se uskoro pojavi. Sony je odlučio da Blu-ray diskovi koriste nešto jednostavniju šemu regionalnog zaključavanja u odnosu na DVD standard. Postoje svega tri grupe (A, B, C), ali najvažnija promena se ogleda u tome što je Japan ovoga puta zajedno u grupi sa USA i Kanadom. U slučaju DVD standarda, Japan je bio u grupi sa Evropom, tako da je očigledno po sredi politički korak na koji se odlučio Sony :) U ovom trenutku svakako dominiraju naslovi za region A kada je Blu-ray u pitanju, tako da je i naša verzija plejera na testu sasvim opravdana. HD DVD još uvek nije uveo regionalnu zaštitu i po svemu sudeći i neće (mada je Toshiba i to predvidela standardom). Dakle, kada su HD DVD naslovi u pitanju, za sada se ovi diskovi mogu puštati na bilo kojim plejerima bez obzira u kom su delu sveta HD DVD diskovi kupljeni.

Na kraju, spomenućemo i to da je na poleđini plejera prisutan "Service" konektor koji zaista liči na mrežni adapter, ali smo iz LG-a dobili objašnjenje da je (ipak) reč o dijagnostičkom konektoru koji se koristi prilikom servisiranja uređaja. Dakle, ništa od povezivanja "online" radi updejta firmvera, zaštitnih ključeva i slično. Naime, Toshiba je u svoje formate ostavila samo mogućnost upotrebe AACS sistema enkripcije kao stepena zaštite od neovlašćenog kopiranja sadržaja koja zvanično nije 'probijena', ali su vrsni hakeri već pronašli metode kako se ista može zaobići na računaru. Sony i Philips su, međutim, ostavili i mogućnost dva dodatna stepena zaštite BD naslova koja se za sada nisu upotrebljavala, ali nakon proboja AACS-a intenzivno rade na tome: BD-ROM mark je specijalni deo na disku koji sadži informacije koje se ne mogu reprodukovati i kopirati komercijalnim snimačima, jer se ista utiskuje na disk još u toku samog procesa proizvodnje. Sličan koncept je primenjen i kod Xbox 360 DVD diskova, pa je na kraju ipak pronađen način u vidu hakovanih firmvera. No, čini nam se da je ova zaštita više uvedena zbog lakše kontrole i neovlašćene proizvodnje diskova koji nam stižu sa dalekog istoka. Druga zaštita je softverskog tipa, što je potpuno drugačiji koncept od AACS sistema (koji je ništa drugo, nego unapređena verzija CSS sistema viđenog kod klasičnog DVD formata). Po ubacivanju diska u plejer koji je zaštićen BD+ zaštitom, automatski se izvršava određeni program koji proverava autentičnost kako diska, tako i samog plejera (na primer, da li je isti 'zaražen' nezvaničnim firmverom). Ukoliko se detektuje bilo kakva sumnjiva situacija, plejer će odbiti reprodukciju diska i zatražiti vam hitnu zamenu firmvera. Prednost BD+ zaštite u odnosu na AACS je u tome što zaštita deluje isključivo na individualne plejere, a ne i na čitave serije kao kod AACS sistema. U tom slučaju "revocation" postupak opoziva plejera neće praviti kolateralnu štetu u vidu regularnih korisnika. Ovo je za sada teorijsko objašnjenje BD+ zaštite, obzirom da se u praksi takvi diskovi još uvek nisu ni pojavili na tržištu, ali će ih prema najavi Sonija i Philipsa do kraja godine neminovno biti.

LG BH100 Specifikacija

LG BH100 Specifikacija

LG BH100: It's showtime!

LG BH100: It's showtime!

LG BH100 smo priključili na 37" LG 37LC2RR LCD panel posredstvom HDMI veze (opis panela možete pročitati u testu našeg kolege). Ima li logičnije stvari na svetu od testiranja LG plejera na LG panelu? :)

LG Blu-ray Demo Disc
Intro prezentacija (levo) - Insert iz filma Happy Feet (desno)

LG BH100 je virtuelno bešuman u radu, operacije premotavanja, pauziranja i preskakanja poglavlja su zaista nečujne. Nismo nimalo iznenađeni, jer ako nešto LG zna da napravi, to je odlična servo-mehanika. Uz plejer smo dobili LG Blu-ray Demo Disc koji nam je demonstrirao sve mogućnosti ovog plejera. Na disku se našlo nekoliko Full HD trejlera ljubaznošću kompanije Warner Bros. (Batman Begins, Willy Wonka and the Chocolate Factory, Superman Returns, Happy Feet, Corpse Bride). Warner, koji je neutralan i podržava oba tabora, je očigledno imao značajnog uticaja u nastajanju ovog proizvoda, obzirom da se zajedno obratio sa LG predstavnicima na press-konferenciji kada je plejer prvi put prezentiran javnosti. Podsećamo vas da je Warner prošle godine patentirao i Total HD (THD) "sendvič" tehnologiju spajanja hibridnih dvostranih/dvoslojnih BD/HD DVD diskova kako bi pomirio zaraćene strane i ujedno snizio troškove proizvodnje i marketinga, a prva THD izdanja očekujemo vrlo uskoro. Moramo vam priznati da nas je LG i pomalo zatekao kada nam je poslao ovaj plejer na test, tako da se mi nismo adekvatno ni pripremili za isti. Naime, pomenuti demo disk je jedini BD naslov koji smo bili u prilici da trenutno testiramo, a koji je radio savršeno. No i trejleri su bili više nego dovoljni da se mi iz prve ruke upoznamo sa time šta je to što ovaj moćni plejer u stvari može. Na 37" LCD panelu (koji je doduše "tek" 720p (768p), a ne zaboravite da BH100 podržava i 1080p režim) je i najmanji nedostatak u slici veoma izražen. Recimo samo to da klasični DVD apsolutno nema šta da traži pored BD diska i H.264 kompresije (verujemo da je situacija slična i sa HD DVD formatom). Naprosto, slika sa next-gen diskova je apsolutno savršena! Nema vidljivih artefakta i zamućenja kao kod DVD filmova koji se pojavljuju usled nesavršene i agresivnije kompresije, boje su neuporedivo prirodnije, nema zamarajućih "kockica" u slici (tzv. blocking), a količina detalja u slici je prosto neverovatna. Slika dobija jednu potpuno novu dubinu. O poređenju sa jeftinim DivX/Xvid i sličnim formatima zaista ne treba trošiti reči. Ipak, mnogi naši čitaoci će zameriti ovom plejeru odsustvo podrške i za ove "narodne" formate. Ukoliko ubacite disk sa kompilacijom .avi, .mpeg ili čak .mp4 video klipova kompresovanih po H.264 standardu, LG BH100 plejer će ih jednostavno ignorisati i izbaciti disk. Koliko god vam ovo surovo zvučalo, zaista je greh puštati takve fajlove na ovom uređaju, jer ovaj uređaj danas predstavlja najvišu klasu koja je dostupna komercijalnom tržištu.

LG BH100 Setup

BH100 meni kome se pristupa uz pomoć Setup tastera na daljincu kada je disk zaustavljen je vrlo pregledno organizovan, iako nam se učinilo da sama grafika menija (pre svega, slovni karakteri) nisu urađeni u HD rezoluciji. Inače, sve opcije su praktično poznate još iz vremena DVD plejera. Novina koja će vam privući pažnju je svakako pod-meni u kome setujete izlaznu rezoluciju. Kako je HDMI dvosmerni link, nema potrebe da korisnik bilo šta samostalno podešava, plejer je automatski detektovao naš TV panel i podesio korektnu izlaznu rezoluciju (u našem slučaju 720p). Na kraju, reč-dve i o brzini rada. Plejer zahteva određeno vreme za prepoznavanje BD diskova (mi smo izmerili oko 35 sekundi, zvanično se pominje vreme od oko 30), dok smo od stranih kolega čuli da je prepoznavanje HD DVD diskova oko 40 sekundi. Deluje mnogo, ali šta je tu je. Prepoznavanje DVD video diska traje upola kraće, odnosno oko 15 sekundi. Operacije poput premotavanja, pauziranja i preskakanja poglavlja se obavljaju gotovo trenutno. U principu, mi smo izuzetno zadovoljni radom ovog modela i ima sasvim malo mesta za popravku, što se može ispraviti u narednim revizijama firmvera. Treba naglasiti da se ovim apdejtima ne može dobiti npr. HDMI v1.3 ili podrška za HDi.

Innovative Technology


Innovative Technology

 

Na kraju našeg druženja, mi svakako ostajemo bogatiji za jedno novo iskustvo. Obzirom da je ovo prvi proizvod ove vrste koji nam se našao na testu (posmatrajte to kako god želite: kao prvi Blu-ray, prvi HD DVD ili naravno, kao prvi hibridni plejer), sasvim je nepraktično praviti određene pros/cons liste, jer sve se na kraju svodi samo na jednu stvar: ovo je prvi hibridni plejer ove vrste na tržištu. I tačka. Ima li mesta za poboljšanje? Svakako da ima. Imamo li nekih zamerki? Naravno da imamo, ali to je sve prosto nebitno u trenutku kada je LG odlučio da preokrene tok istorije u korist nas - korisnika. Nesumnjamo da će već sledeća generacija plejera doneti i podršku za famozni HDMI v1.3, zaboravljeni CD, pa možda čak i kakav-takav Divx. Uostalom, LG je pokazao da se sve može kada se hoće. Uprkos činjenici da LG-jevoj barki nisu duvali naročito povoljni vetrovi u jedra, ovaj gigant je prebrodio sve oluje i predstavio inovativni proizvod na svetskom tržištu. Za ovakvu inovaciju postoji samo jedno moguće priznanje: Innovative Technology Award!

LG BH100 - prvi hibridni Blu-Ray/HD DVD plejer na svetu - Bench-Market Innovative Technology

BH100 Blu-Ray/HD DVD plejer za realizaciju ovog testa ustupila kompanija LG.

Test: Logitech Harmony 1000

Test: ShockWave HT-1000

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309