Greška

Došlo je do greške.

Test: LG BD390 Blu-ray plejer

30.11.2009 16:17 | 0 Multimedija 

Branislav Bubanja

LG BD390 Blu-ray plejer

Pre otprilike šest meseci, na ovim stranicama predstavili smo vam LG BD370 Blu-ray plejer koji nas je, jednostavno rečeno, oduševio svojim osobinama, ali i dizajnom, što ne treba da bude iznenađenje, s obzirom na to odakle nam dolazi. Tada smo pomenuli da očekujemo da će i drugi proizvođači morati da odreaguju i da što pre ponude proizvode koji će biti konkurentni ovom modelu. Naše predviđanje se ispunilo, ali ne na način na koji smo mislili. Naime, iako su i drugi proizvođači (prvenstveno Samsung) ponudili jeftine Blu-ray plejere, jedini pravi konkurent modelu BD370 stigao je upravo iz LG-ja. Naslednik ovog popularnog modela nosi oznaku BD390 i donosi nekoliko veoma korisnih noviteta.

LG BD390 Blu-ray plejer je gotovo po svemu sličan prethodno testiranom modelu. Ovakva odluka proizvođača zaista ima smisla, jer zašto bi se menjao „pobednički tim“. Dovoljno je samo da se u prelaznom reku dovedu neka pojačanja. Ma kako izgledalo da je BD370 jedan od najjačih „klubova“, ispostavilo se da „pojačanja“ vrede zaista mnogo. Ovde ćemo ipak završiti sa sportskim rečnikom i preći na polje koje nam mnogo bolje leži – tehnologiju, jer to je jedini pravi način da se predstavi ovaj Blu-ray plejer.

Plejer na testu - LG BD390

Plejer na testu - LG BD390

Jednostavnost dizajna na kojoj LG insistira demonstrirana je i na ovom modelu. Njegova prednja maska je gotovo u potpunosti jednoobrazna i napravljena je od plastike koja je refleksivna čime se dobija utisak (zatamnjenih) ogledalskih površina. Maska je napravljena iz dva dela pri čemu se iza leve polovine krije loader, a na desnoj je postavljen displej (koji se ne vidi kada je plejer ugašen) i osnovni tasteri za reprodukciju, zajedno sa konektorom za USB. Kada plejer radi, kroz oznake tastera probija diskretno LED osvetljenje tako da se i u mraku može lako razaznati njihova funkcija. Na gornjoj ivici iznad prednje maske nalazi se metalizirana traka koja na svojim krajevima krije dva tastera – levo je taster za uključivanje plejera, a desno taster za otvaranje loadera.

Ako je sadržaj i izgled prednje maske bio donekle očekivan, pogled na zadnju stranu plejera doneo je uzdahe oduševljenja. Kod brendiranih uređaja uopšte, bilo da se radi o DVD ili Blu-ray plejerima gotovo da nikad nećete pronaći analogne surround audio izlaze. Taj deo se obično prepušta digitalnim (optičkim ili S/PDIF) konektorima, što ima smisla, ali ne i u našim uslovima. Naime, vrlo mali broj domaćih korisnika audio/video tehnike i računara poseduje zvučne sisteme koji na sebi imaju ove konektore. To je i logično, jer najprodavaniji zvučni sistemi kod nas koštaju između 40 i 60 evra, i kod kojih se štedi čak i na samim zvučnicima, a da ne pominjemo dodatnu opremu i konektore. LG BD390 ne samo da poseduje analogne surround audio izlaze, već ih nudi u 7.1 varijanti. Koliko je nama poznato, ovo je prvi samostalni uređaj (ne računamo zvučne kartice u računarima) koji nudi ovakvu opciju. Naravno, ukoliko ne posedujete 7.1 audio sistem možete u setapu plejera uključiti standardni 5.1 sistem prenošenja zvuka. Sa druge strane, ako već posedujete odgovarajuće zvučnike, možete da iskoristite i pomenute digitalne audio izlaze. Kako izgleda panel sa konektorima pogledajte na ovoj fotografiji!

Naravno, ako posedujete stereo zvučnike, postoje i analogni stereo audio izlazi, a na raspolaganju su još i kompozitni, komponentni i HDMI video izlazi (podržava 1080p rezoluciju), kao i mrežni konektor. Ovaj plejer poseduje čak i mogućnost bežičnog povezivanja sa ruterom, a antena je skrivena u telu kućišta, što je veoma zgodno rešenje. Povezivanje bežičnim (i žičnim putem) je izuzetno jednostavno. U slučaju bežične konekcije potrebno je uneti osnovne parametre (SSID bežičnog rutera, kao i ostale podatke koji će omogućiti pristup bežičnoj mreži), dok je kod klasičnog povezivanja mrežnim kablom potrebno samo da se on fizički utakne u plejer i ruter pošto će za sve ostalo da se pobrine DHCP.

U praksi

U praksi

Nakon povezivanja dolazi na red uključivanje i konkretna upotreba plejera. Model BD370 je bio izuzetno brzo spreman za rad nakon pritiskanja „Power“ dugmeta. Ista je situacija i kod ovog modela, mada moramo da priznamo da je za nijansu sporiji (21 s, naspram 18 s kod prethodnog modela). Oba plejera imaju korisnički ekran napravljen u istom stilu, mada razlike postoje. Umesto pet opcija, sada nam je na raspolaganju šest i to podeljenih u dva reda. Njihova imena su Movie, Photo, Music, YouTube, My Media i Setup, što je nadamo se dovoljno deskriptivno. Ukoliko ste kojim slučajem kupili ovaj plejer u Americi, imaćete još dve opcije Netflix i CinemaNow, koje služe za pristup komercijalnim video streaming servisima, ali nećete moći da ih koristite u Srbiji jer su namenjene isključivo za američko tržište. Jedna od retkih zamerki kod modela BD370 bila je što se mrežna konekcija može koristiti samo za update firmvera u plejeru i za pristup YouTube sajtu. Ovde je taj „problem“ prevaziđen, i to upravo upotrebom nove opcije „My Media“.

Preko nje se može pristupiti šerovanim sadržajima u lokalnoj mreži, što znači da BD390 postaje i neka vrsta medija centra. Preko njega sada mogu da se reprodukuju slike, muzika i video zapisi koji su smešteni na hard diskovima umreženih računara. Ovo je uticalo i na još jednu novinu. Čitanje sadržaja sa hard diskova znači da je plejer sada sposoban da vidi sadržaje NTFS particija, što znači da se preko USB porta mogu povezati i eksterni hard diskovi.

Reprodukcija Blu-ray filmova je na visokom nivou. U plejer je ugrađen 1 GB interne memorije, koja je neophodna za prikaz BD-Live sadržaja. Ako je na prethodnom modelu podrška za MKV format bila prijatno iznenađenje, ovde je to sada već očekivana standardna opcija. Čini nam se čak da je podrška za nijansu bolja nego ranije, prvenstveno jer smo znatno ređe dobijali informaciju da reprodukcija možda neće biti moguća (u oba slučaja kada se to desilo, filmovi su reprodukovani bez problema), a popravljena je i podrška za eksterne titlove koji sada mogu da budu proizvoljnog imena.

Reprodukcija DVD filmova je tekla na uobičajen način uz napomenu da je plejer regionalno zaključan na evropsku zonu. Kod reprodukcije audio formata u bilo kom obliku, na ekranu se prikazuje neka vrsta plejera, koji poseduje čak i grafički ekvilajzer. Tokom reprodukcije moguće je kretanje kroz disk, a bez problema smo reprodukovali i DTS audio CD-ove, što izgleda postaje standard kod Blu-ray plejera. LG su se odlično pokazao i prilikom reprodukcije kompresovanih video formata. MKV smo već pomenuli, a kod DivX-a i srodnih formata titlovi se prepoznaju u SRT i SUB formatu. Tekst se prikazuje belom bojom, sa crnim okvirom. Slova su veoma čitljiva na svakoj pozadini, delom zahvaljujući okviru, a delom i optimalnoj veličini i odabranoj vrsti fonta. Pomenimo i da su u titlovima podržana i naša slova. Male probleme nam je zadao DivX 6 kod koga nismo uspeli da vidimo ugrađene titlove (promena zvučnog zapisa je radila normalno), a jedini format koji nije podržan je XviD QPEL. Sa druge strane, interesantno je da je podržan Nero Digital, od koga su mnogi proizvođači odavno odustali, mada moramo da primetimo da ni kod njega nismo uspeli da pokrenemo titlove smeštene unutar video fajla. Još da pomenemo i da smo bez problema reprodukovali DivX HD format, mada sumnjamo da ćete ga često koristiti pored prisutne podrške za MKV.

Rezime

Rezime

Test ovog nesvakidašnjeg, izuzetno dizajniranog i pre svega veoma svestranog audio i (HD) video plejera završićemo još jednim, kako se pokazalo neizostavnim poređenjem sa modelom LG BD370. LG BD390 ima 7.1 analogne audio izlaze, mogućnost bežičnog povezivanja, čita NTFS particije i može da pristupi lokalnoj mreži, što kod prethodnog modela nije bilo moguće. To, pretpostavljate, mora da (negativno) utiče na cenu plejera. Bilo bi logično, ali nije tako! LG BD390 košta otprilike koliko je koštao i prethodni model, BD370, kada se prvi put pojavio u prodavnicama. To praktično znači da sva nabrojana unapređenja iz ovog pasusa dobijate praktično besplatno! Šta čovek više da poželi, osim većeg izbora Blu-ray filmova, više prodajnih mesta i snižavanja njihove cene? Ako prethodne rečenice već niste tako shvatili, naša konačna ocena će biti data i u jednoj rečenici: da, LG BD390 Blu-ray plejer je nešto što iskreno preporučujemo svim filmofilima i onima kojima je kvalitet reprodukcije sadržaja na svakom nivou jedan od preduslova za uživanje u njima.

LG Blu-ray plejer na test ustupio LG.
 

Test: LG BD370-P Blu-ray plejer

Test: LG HB965TZ Home Cinema

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309