Greška

Došlo je do greške.

Test: LG BD370-P Blu-ray plejer

09.04.2009 20:38 | 0 Multimedija

Branislav Bubanja

LG BD370-P Blu-ray plejer

Nakon što je Blu-ray standard odneo pobedu u „ratu“ sa HD-DVD standardom videa visoke definicije, očekivali smo da će razvoj uređaja za njihovu reprodukciju biti mnogo brži. Ipak, svedoci smo da se skoro godinu dana unazad skoro ništa nije desilo po tom pitanju. Broj samostalnih Blu-ray plejera se tek neznatno povećao, dok su cene ostale skoro na identičnom nivou kao pre godinu dana (u prevodu, daleko iznad cenovne granice koju je veći broj korisnika spreman da plati). Drugi razlog koji je potencijalne kupce odvraćao od nabavke Blu-ray plejera je što je to podrazumevalo odustajanje od „starih“ tehnologija. Gotovo svi samostalni Blu-ray plejeri koji se u ovom trenutku mogu kupiti na svetskom tržištu raskrstili su sa DivX-om i srodnim kompresovanim video formatima. U najboljem slučaju oni su sposobni da osim videa nove generacije reprodukuju samo još DVD video. Nemogućnost čitanja CD diskova nije značilo samo nemogućnost gledanja filmova snimljenih na ovom mediju, već i nemogućnost slušanja (originalne) muzike koja se još uvek dominantno prodaje baš na CD medijima. Dakle, praktično ni jedan samostalni Blu-ray plejer nije bio sposoban da postane jedini audio/video uređaj u dnevnoj sobi
 


U istom periodu desio se prodor jednog drugog tipa uređaja – media centara koji su služili i kao NAS (Network Attached Storage) diskovi. To su, pojednostavljeno, eksterne fioke za hard diskove koje su opremljene dodatnom elektronikom, odgovarajućim čipom, mrežnim audio i video izlazima i koje su bile sposobne da čuvaju i reprodukuju multimedijalne fajlove. Uz to, nove generacije ovih media centara sposobne su da reprodukuju i matroska format, što je znatno doprinelo njihovoj popularnosti. Iako cene ovih uređaja takođe nisu male, znatno su jeftiniji od Blu-ray plejera i to je bio još jedan njihov adut koji je privlačio kupce.

Uređaj na testu

Uređaj na testu

Nakon ovakve postavke tržišta očekivali smo da će svoju šansu ovde uvideti kineski proizvođači koji su inače preplavili svet sa jeftinim DVD plejerima. Iako je proizvodnja Blu-ray plejera znatno skuplja od proizvodnje DVD plejera, postoji mnogo veći prostor za zaradu, jer zbog malog obima proizvodnje postoje velike marže. Međutim, naša računica ovde nije bila najtačnija. Prvi potez u tom pravcu je povukao ne neki nepoznati prozvođač, već LG, jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača audio/video opreme.

LG je, možda uplašen i svetskom krizom, a možda i kao deo svoje ranije definisane strategije ozbiljno prionuo na posao rešivši da zadrži, ali i ojača svoje pozicije u svetskom vrhu kada se radi o ovoj vrsti proizvoda. Uostalom, primetili ste sigurno i u domaćim prodavnicama veliki broj novih LG proizvoda koji se izdvajaju od konkurencije, ako ne drugačije, onda bar izvanrednim dizajnom. Pogledajte samo njihove novije modele DVD plejera, home theater sistema, ili TV prijemnika. Svi ti proizvodi se, osim po dizajnu od koga zastaje dah, odlikuju i nekim neobičnim ali veoma korisnim funkcijama.

Pre par dana u domaćim, ali i svetskim prodavnicama tehničke robe pojavio se jedan nov njihov uređaj za koga predviđamo da će postati začetnik jedne potpuno nove generacije Blu-ray plejera. U pitanju je Blu-ray plejer koji nosi oznaku LG BD370, koji je javnosti prvi put predstavljen na ovogodišnjem CES-u, gde je izazvao veliko interesovanje medija i posetilaca. OD LG-ja smo na neki način navikli na ekstravaganciju kada se radi o dizajnerskim rešenjima, što je potvrđeno i na ovom modelu. Dizajnerima moramo da odamo priznanje jer su uspeli da naprave fantastičan spoj jednostavnosti i odlične upotrebljivosti, pošto su sve funkcije tu, samo što su diskretno upakovane u dizajn i praktično se ne primećuju. Na primer, na prednjoj masci vidi se samo jedno veliko dugme smešteno na njenoj sredini (koje služi za uključivanje plejera), sa četvrtastim okvirom. Oko dugmeta se nalazi dvobojni prsten koji svetli plavo kada je plejer uključen, ili crveno kada plejer prima komandu sa daljinskog upravljača. Na okviru oko plejera sa donje strane postavljena su dva osnovna tastera – za otvaranje loadera i početak/pauziranje reprodukcije. Na desnom delu prednje strane postavljen je displej. Interesantno je da se on nalazi iza poklopca (koji je u tom delu transparentan), ispod kojeg se skrivaju ostale uobičajene komande za reprodukciju, ali i jedan USB 2.0 port. I loader je takođe sakriven iza poklopca, koji je postavljen sa leve strane tastera za uključenje plejera.

Zadnja stranica je pokrivena sa velikim brojem konektora. Od video izlaza na raspolaganju su komponentni i kompozitni izlazi, a od audio izlaza tu su stereo analogni, koaksijalni i optički digitalni izlazi. Uočavaju se još i HDMI konektor koji podržava HDMI 1.3 specifikaciju, kao i mrežni (RJ-45) konektor. Potpuna kontrola plejera obavlja se preko daljinskog upravljača. Na njemu se uočavaju i kontrole za TV prijemnik i pregled teletekst informacija, mada mi nismo uspeli da aktiviramo tu opciju. Pretpostavljamo da je kontrola ograničena isključivo na LG TV prijemnike i da je to razlog što kod nas ova funkcija nije radila, a uz test primerak plejera nam nije stiglo nikakvo uputstvo sa kojim bismo potvrdili ili opovrgli našu sumnju.

Sa druge strane moramo da pohvalimo proizvođača što je odlučio da uz uređaj isporučuje HDMI kabl. Kako su ovi kablovi još uvek „redak zver“ u našim domovima, a mnogi proizvođači škrtare na njima, obično se nakon kupovine uređaja mora još jednom otići do prodavnice kako bi se dokupio kabl, što u ovom slučaju nije potrebno. Povezivanje je izuzetno jednostavno i ukoliko ne želite surround zvuk praktično je dovoljan samo HDMI kabl, mada preporučujemo da obavezno uređaj priključite i na mrežu. Nakon prvog uključenja podešavanje uređaja je obavljeno automatski. Ruter je odmah dodelio plejeru dinamičku IP adresu koja je automatski prihvaćena i plejer je pronašao mrežu bez ikakvih dodatnih intervencija. LG je automatizovao i proveru aktuelnosti firmvera. Odmah je kontaktirao server i utvrdio je da se tamo nalazi noviji firmver od postojećeg i upitao je da li želimo da izvršimo update. Nakon potvrdnog odgovora sa naše strane, i downloada koji je trajao par minuta izvršena je uspešna nadogradnja firmvera. Pre nekih mesec dana, kada smo prvi put probali ovaj uređaj update nije mogao da se izvrši, što znači da su u LG-ju veoma ažurni po pitanju popravki uočenih problema. Inače, provera aktuelnosti firmvera se obavlja svaki put po uključenju plejera, ali ukoliko smatrate da vam to nije neophodno, ova opcija može da se isključi u setapu.

Ukoliko ste za povezivanje odabrali HDMI vezu (što toplo preporučujemo ako imate TV prijemnik sa ovim konektorom), slika može da se prikaže u full HD rezoluciji (1080p), odnosno u maksimalnoj rezoluciji koju podržava TV prijemnik. Mi smo test obavili na HD Ready televizoru, a plejer je rezoluciju setovao na 1080i rezoluciju. Osnovni meni je napravljen potpuno drugačije nego što smo to navikli kod standardnih DVD plejera. Mnogo više podseća na menije iz media center uređaja jer je meni uvek prisutan na ekranu. Pored setapa koji smo već pomenuli, na raspolaganju su opcije „Movie“, „YouTube“, „Photo“ i „Music“.

Pametni plejer

Pametni plejer

Konačno smo došli i do osnovne funkcionalnosti ovog uređaja – reprodukcije Blu-ray filmova. Tačne vrednosti za ubrzanje i usporenje reprodukcije nismo mogli da pronađemo, sem da se ubrzanje obavlja u pet koraka, usporenje u četiri koraka (aktivira se pritiskom na pauzu i nakon toga na ubrzanje reprodukcije), dok je zumiranje ostvareno u čak 16 koraka. Pri tom ukupan stepen zumiranja je toliki da se slika koja ima crne okvire na gornjoj i donjoj ivici razvlači tek toliko da pokrije ceo ekran. Kvalitet prikaza je fantastičan i praktično je neumesno porediti ga sa nekim drugim formatima video zapisa. Mrežni priključak, koji se inače ne može koristiti za „povlačenje“ filmova iz lokalne mreže, već samo za konekciju na Internet ovde dobija smisao, jer on omogućava da LG BD370 koristi Blu-ray 2.0 Profile.

- blu-ray 2.0

Ukoliko niste upoznati sa Blu-ray profilima pokušaćemo ukratko da vas uputimo o čemu se ovde radi. Naime, Blu-ray opcije su katalogizovane po pomenutim profilima. Prvi Blu-ray plejeri koji su se pre par godina pojavili na tržištu bili su kompatibilni sa Blu-ray Profile 1.0. U prevodu to znači da su bili sposobni samo da reprodukuju Blu-ray zapis, na sličan način kao što DVD plejeri reprodukuju DVD zapis, bez ikakvih dodatnih mogućnosti. Blu-ray Profile 1.1 dobio je naziv BonusView. Plejeri koji su kompatibilni sa ovim profilom morali su da obezbede neke dodatne hardverske i softverske mogućnosti. Na primer, ovaj profil kaže da kompatibilni plejeri mogu prikazuju Picture-in-Picture (PiP) sliku, a morali su da imaju i minimalno 256 MB interne memorije. Najnoviji Blu-ray Profile 2.0 koji se još naziva BD-Live omogućava pristup Internetu za prikaz bonus sadržaja, a kompatibilni plejeri moraju da imaju najmanje 1 GB interne memorije. LG BD370 spada u ovu grupu plejera i njihova osobina je da mogu pored pomenutih Blu-ray 1.0 i 1.1 profila (koji su sadržani i u okviru Blu-ray Profile 2.0 standarda) da pristupe i ekstra opcijama koje nude pojedini filmovi, a koji se ne nalaze na Blu-ray disku, već negde na Internetu.


- DVD

Reprodukcija DVD formata je protekla korektno i jedino što ovde treba da napomenemo je da je plejer zaključan na evropsku zonu. Moramo da pohvalimo proizvođača što se odlučio da podrži i CD format koji je, kao što smo već pomenuli kod najvećeg broja Blu-ray plejera potpuno zanemaren. Podrška ne samo da postoji, već je izvedena na izuzetno visokom nivou. Postoje neki kompromisi, kao što recimo nisu podržani VCD ili Nero Digital formati, mada moramo da budemo iskreni i da kažemo je VCD odavno prevaziđen video standard, a da Nero Digital nije podržan na bar 90% modela DVD plejera koji se danas prodaju u svetu.

- DivX

I reprodukcija DivX formata je odlična. Titlovi koji se prikazuju na ekranu su veliki i veoma čitljivi. Slova su bele boje sa crnim okvirom, pa su vidljiva na svim pozadinama. Naša slova su u potpunosti podržana. Plejer je prepoznao SRT i SUB formate titlova. Ograničenje je da moraju da budu u istom folderu sa filmom, ali je dobro što su dozvoljena proizvoljna imena tih fajlova. U toku reprodukcije je dozvoljeno menjanje titlova. XviD format sa uključenom QPEL opcijom nije podržan. Da budemo precizniji, plejer je svaki put krenuo sa reprodukcijom filma u ovom formatu da bi se nakon nekoliko sekundi „predomislio“ i prijavio da kodek nije podržan, nakon čega bi zaustavio reprodukciju. Podrška za DivX 6 format je potpuna kada se radi o SD rezolucijama. Interesantno je da nisu podržani DivX HD ni WMV HD video zapisi.

- Matroska (MKV, x264)

Pre nego što završimo sa pominjanjem video formata na ovom plejeru moramo da objavimo da je LG BD370 zvanično prvi Blu-ray plejer (a možemo da kažemo i prvi DVD plejer) koji je sposoban da reprodukuje MKV (matroska) format, odnosno x.264 kodek. Reprodukcija filmova u ovom formatu je tekla gotovo na istom nivou kao i kod DVD ili DivX sadržaja, što bi se reklo – gotovo savršeno. Plejer je bez problema čitao titlove koji su smešteni unutar MKV kontejnera, ali je uz njih ravnopravno koristio i eksterne titlove. U odnosu na DivX format, ovde postoji dodatno ograničenje da titlovi moraju da budu u istom folderu sa filmom ali i da imaju isto ime kao i MKV fajl. Prilikom pokretanja filmova u ovom zapisu dobićete upozorenje da plejer možda neće biti u stanju da reprodukuje ovaj zapis, mada nakon odgledanih dvadesetak filmova možemo da sa velikom sigurnošću tvrdimo da je mala šansa da se to desi. Proizvođač je ovo uradio kako bi se ogradio od potencijalnih problema, jer je MKV kontejnerski format u koji mogu da se ubace najrazličitiji, pa i nestandardni audio i video formati i niko ne može da u potpunosti garantuje da će svaka kombinacija da radi na svakom plejeru.

- YouTube

Veoma nas je zainteresovala i opcija koja se odnosi na prikaz YouTube video klipova. LG je u velikoj meri uspeo da iskopira izgled YouTube sajta, pa sa leve strane ekrana, kada je aktivna ova opcija, nalazi se video prozor u kome se prikazuju YouTube video klipovi. Oni se po potrebi mogu jednim klikom prebaciti u prikaz preko celog ekrana. Sa desne strane ekrana izlistani su klipovi sa sličnom tematikom kao i fajl koji se trenutno pregleda. Neke razlike u prikazu ipak postoje, a ogledaju se u tome da LG BD370 donosi malo drugačiju organizaciju za pretragu video klipova. On omogućava brz pristup do najnovijih video klipova, aktuelnih inserata, kao i direktan odabir za ponovno gledanje pet poslednje pregledanih klipova. Pored svega toga na raspolaganju je i polje za unos upita za pretragu. Pomenućemo da je ovo jedina prava primena mreže na ovom plejeru (osim Blu-ray 2.0 profila), bar kada se radi o našim uslovima eksploatacije. Ne postoji mogućnost surfovanja netom jer LG nije dozvolio da se vrši unos Web adresa. Korisnici ovog plejera na američkom kontinentu, pored pomenutih primena imaju dodatnu mogućnost pristupa Netflix (komercijalnoj) mreži koja poseduje bazu od oko 100,000 filmova spremnih za strimovanje.

- Audio

Podrška za audio je takođe napravljena na visokom nivou. Kada se iz osnovnog menija odabere opcija „Audio“ na ekranu se prikazuje neka vrsta plejera sa listom pesama. U slučaju MP3 pesama prikazuje se puno ime pesme, a ako ne može da stane na jedan ekran, ime će skrolovati preko ekrana kada se izvrši pozicioniranje na nju. ID3 tagovi nisu podržani, ali pošto je nepisano pravilo za označavanje pesama „ime izvođača-ime pesme“, to i nije neki veliki nedostatak. U toku reprodukcije jedne pesme dozvoljeno je kretanje kroz disk jer sledeća pesma započinje tek direktnim odabirom, odnosno pritiskom na odgovarajući taster na daljinskom upravljaču. Kod audio CD-ova na ekranu se prikazuju imena pesama u uobičajenom formatu („track01“, „track02“...), i šteta je što ovde nije iskorišćena konekcija na Internet, preko koje bi mogle da se preuzimaju informacije iz neke od postojećih online CD baza podataka. Plejer može da reprodukuje i DTS audio CD-ove, a oni se u zavisnosti od priključenog audio sistema mogu slušati na stereo, 5.1, pa čak i na 7.1 audio sistemima (ovaj poslednji isključivo preko optičkog audio izlaza). Reprodukcija fotografija je omogućena u slideshow modu, što je uobičajeno, ali i ovde se LG BD370 izdvaja po tome što omogućava aktiviranje pozadinske muzike.

Utisci

Utisci

Ako bismo se vodili dosadašnjim cenama Blu-ray plejera i novitetima koje donosi LG BD370, deluje nam logično da bi cena ovog uređaja bila između 400 i 500 evra. Ipak, LG nas je možda iznenadio, ali svakako obradovao sa svojom cenovnom politikom vezanom za ovaj plejer. Njegova cena u Srbiji je samo 255 evra! U tom cenovnom rangu nalaze se media centri koje smo pominjali na početku teksta, koji nude samo deo funkcionalnosti ovog plejera. Stoga mislimo da je konačno došlo vreme za nabavku Blu-ray plejera, a verujemo da će vrlo brzo i ostali proizvođači morati da reaguju i da ponude neke Blu-ray uređaje slične ili niže cene i slične ili veće funkcionalnosti. Računica je jasna, ako to ne urade LG će im potpuno preuzeti tržište. A kada Blu-ray plejeri počnu da se prodaju u malo većem broju, nadamo se da će i cene Blu-ray filmova dostići neku svima prihvatljivu cenu i tek tada će se „sklopiti sve (filmske) kockice“.

 

Intervju: Vlado Gođevac, Samsung

Test: LG BD390 Blu-ray plejer

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309