Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 55SM9800PLA Nanocell TV (Video)

09.08.2019 16:50 | 0 Multimedija
Test: LG 55SM9800PLA Nanocell TV (Video)

LG nije samo OLED, već ima svog konja i u Quantum Dot trci sa najljućim korejskim rivalom. Novi Nanocell modeli za 2019. godinu su tu, a mi smo testirali jedan od 55".

Ivan Mančić

Kada su televizori visoke klase u pitanju, kompanija LG je najpoznatija po svojoj OLED liniji. Dok su svi drugi nailazili na probleme u razvoju OLED panela, LG je pokazao upornost i inovativnost koja ih je praktično uspostavila kao apsolutno dominantnog proizvođača, kako panela, tako i samih OLED televizora. Bilo je dosta polemike oko toga da li je OLED zaista budućnost ili će zbog nekih njegovih ograničenja neke druge tehnologije na kraju ipak preuzeti primat. LG je toga naravno svestan, pa pored toga što ubire plodove rada na OLED modelima, paralelno radi i na tehnologijama na kojima njihov najveći konkurent bazira svoje vrhunske modele. 


Čuveni Quantum Dot je praktično glavna tehnologija u izradi današnjih HDR televizora i mnoge kompanije koriste tu tehnologiju u svojim modelima, naravno pod različitim imenima. Neko je zove ULED, neko QLED, a LG je naziva Nanocell. 
Princip je uglavnom isti, nanofilterski sloj je tu da pozadinsko osvetljenje fokusira u nekoliko uskih opsega boja i na taj način pruži precizniji prikaz boja i širi gamut koji je panel u stanju da prikaže. E sad, paneli su naravno klasični LCD paneli i većina modela koje smo mi imali prilike da testiramo su bili VA tipa, najpre u Samsung i Hisense modelima. Iako VA ima svojih prednosti, nekim korisnicima je lošiji ugao gledanja koji ovaj tip panela nudi nepremostiva prepreka. 

55SM9800PLA31_resize.jpg 

Sa ovogodišnjim 55SM9800PLA Nanocell modelom koji nam je stigao na test. LG je upotrebom IPS panela napravio nešto drugačije i čini se upravo TV koji će onima kojima je savršen ugao gledanja bitna stavka pružiti sve ono što očekujemo od jednog 4K HDR televizora.

Dizajn

55SM9800PLA05_resize.JPG


SM9800 je vrlo robustan TV. Panel je okružen metalnim okvirom i prekriven polikarbonatnim zaštitnim slojem koji na prvi pogled podseća na staklo. Pozadina je od čvste plastike sa teksturom brušenog metala, a na njoj se nalaze i konektori, najbitniji od kojih je novi HDMI 2.1 koji smo videli i na C9 OLED-u, a koji pruža značajno bržu konekciju sa ulaznim uređajima, pa samim ti i npr. 4K sliku u 120 frejmova i varijabilno osvežavanje.

55SM9800PLA43_resize.jpg


Ovo vam sada ne znači ništa, ali kako se TV ne kupuje baš svaki dan, za godinu ili dve će vam biti drago da vaš TV ima HDMI 2.1, kada rešite da na njega povežete neku buduću konzolu ili PC. Pored HDMI-a, tu su i  tri USB 2.0 porta za povezivanje diskova ili periferija poput miša ili tastature, Ethernet port za konekciju sa internetom (naravno podržan je i Dual Band WiFi), CI+ slot za kartice, kao i satelitski, antenski i kompozitni ulazi i optički audio izlaz.

55SM9800PLA16_resize.jpg


Postolje je dopadljivo, viđali smo ga i na prošlogodišnjim Nanocell modelima, u vidu ovalnog luka sa površinom koja podseća na brušeni aluminijum i moramo priznati da nam se dopada - specifično je i daje TV-u neki šarm, što i nije tako lako u vremenu gde ekran zauzima skoro 100% prednje površine i televizori liče jedni na druge.

Slika i zvuk

55SM9800PLA19_resize.jpg 

Naravno bitnija od šarma je svakako slika koju TV daje i to nas je jako zanimalo obzirom na njegovu specifikaciju. Rekli smo, nakon mnogobrojnih VA modela, SM9800 dolazi sa 55” 120Hz IPS panelom, sa Nanocell, odnosno Quantum Dot tehnologijom, ali i napakovan svim onim stvarima koje čine pravi HDR. Najpre, maksimalno osvetljenje od čak 1500nita, pravi desetobitni panel, kao i Full Array lokalno zatamnjivanje pozadinskog osvetljenja. Ovo poslednje je naročito bitno, obzirom da IPS nema prirodno nizak nivo crne poput VA panela, pa je dobar algoritam lokalnog zatamnjivanja praktično neophodan.

55SM9800PLA25_resize.jpg


Nismo pronašli informacije o broju podržanih zona, ali u praksi ovo zaista dobro radi i osim u nekim specifičnim testovima, nismo primećivali karakteristično podizanje nivoa crne. Da ne znamo u šta gledamo, ne bismo na prvu loptu pomislili da je u pitanju IPS.
Istina, sa svim svojim visokim osvetljenjem i pozadinskim zatamnjivanjem, ovaj TV postiže izmereni kontrast od oko 4000:1, što je okvirno na nivou onoga što VA paneli nude sami po sebi, bez ikakve dodatne pomoći. U pitanju je kompromis - finiji kontrast ili bolji uglovi gledanja, ali LG SM9800 u svakom slučaju nudi vrlo visok kvalitet slike. 

55SM9800PLA12_resize.JPG


I pored nešto užeg gamuta u odnosu na najbolje VA panele, prikaz boja ovog TV je jako dobar, a tipično za LG, tu su i predefinisani modovi koji uključuju i Technicolor i ISF sertifikaciju. Upravo u ISF Expert Dark modu ovaj TV nudi i najtačniji prikaz, uz Delta E odstupanje od vrlo dobrih 2.5.
 

55SM9800PLA39_resize.jpg


Za ljubitelje da tako kažemo “zabavnijeg” prikaza, tu je i dinamički mod, a TV poput drugih ovogodišnjih modela poseduje i AI unapređenje slike u kome veštačka inteligencija i Deep Learning algoritmi vode računa o procesiranju slike i raznim parametrima zavisno od sadržaja i scene koju trenutno gledate.

55SM9800PLA28_resize.jpg


Suprotno od toga, Game mod isključuje praktično svo procesiranje kako bi se što više smanjio input lag za gejming, što rezultuje kašnjenjem od oko vrlo dobrih 15ms, sasvim dovoljno niskim za igranje na velikom ekranu.
 

55SM9800PLA40_resize.jpg


U testu OLED modela smo pomenuli da je zvuk vrlo dobar, ali ne na nivou najboljih Samsung modela. Ovog puta moramo priznati da ovaj Nanocell TV pruža vrhunski zvuk, definitivno na nivou najboljih koje smo čuli na televizorima, sa vrlo ubedljivim balansom i reprodukcijom čak i vrlo niskih frekvencija. Zvuk je 2.2 tipa, odnosno sa po dva veća i manja zvučnika po kanalu. 

55SM9800PLA27_resize.jpg


I zvuk nije zaobišao AI tretman koji služi kako za prilagođavanje zvuka prostoriji, tako i za pravljenje surround ugođaja analizom sadržaja koje gledate. 
Istina, nama se više dopalo Dolby Atmos procesiranje koje je takođe podržano, ali je svakako dobro da imate mogućnost izbora. Možete čak uključiti i oba istovremeno, ali nismo stekli utisak da je to baš dobra ideja i da ova dva algoritma dobro sarađuju.

SMART

55SM9800PLA36_resize.jpg


Naravno, LG i na ovom modelu koristi svoj webOS operativni sistem koji je zadužen za njegove SMART mogućnosti, ovoga puta u 4.5 verziji. Vizuelno, ona je slična onom što smo već i navikli od LG televizora i nudi čist i jednostavan interfejs, raspoređen u dve linije. Glavna, odnosno donja linija sadrži linkove ka aplikacijama i pristup opcijama, dok se gornja menja zavisno od izabrane stavke i sadrži podmenije, ili predloge sadržaja iz servisa poput Youtube-a i Netflixa.
Pored toga, tu je i brzi meni koji se pojavljuje duž leve ivice ekrana, a koji nudi vrlo brz pristup svim najčešće korišćenim opcijama i profilima za zvuk i sliku.

55SM9800PLA38_resize.jpg


Ako nam se nešto naročito dopada kod LG televizora, to je svakako veoma intuitivna kontrola žiroskopskim Magic Remote daljinskim upravljačem. Ovaj daljinac je zaista veoma precizan, pa uz kontrolu poput nekog 3D miša, pruža i vrlo brzo kucanje, a i dovoljan broj tastera za direktan pristup najbitnijim funcijama. Naravno, nije izostala ni glasovna kontrola, jer se na daljinskom nalazi i mikrofon, kao i odgovarajući taster za njenu aktivaciju. WebOS i Magic Remote su zapravo celina koja je od starta smišljena da sjajno radi u kombinaciji, pa ovaj TV nudi jedno od najboljih iskustava koje možete dobiti na nekom SMART TV-u.

55SM9800PLA23_resize.jpg


Dostupnih sadržaja u prodavnici aplikacija ne manjka, naročito kada su u pitanju popularni video i muzički servisi, uz nešto korisnih aplikacija i grafički relativno bazičnih igara.
Aplikacije, ali i obradu slike, kao i AI mogućnosti pokreće LG-ev α7 Gen 2 procesor koji nudi performanse kakve i očekujemo od jednog ozbiljnog TV-a.

55SM9800PLA35_resize.jpg


Naravno, nije izostala ni mogućnost na koju smo već navikli kod televizora dva velika rivala, pa i SM9800 poseduje mogućnost prikazivanja galerije slika, sa sve ramom, kada se na ekranu ne prikazuje sadržaj.

 

Zaključak


Ukupno, novi LG Nanocell je zaista dobar TV, sa vrlo dobrom slikom i pravim HDR prikazom, kao i prilično impresivnim zvukom. SM9800 je dostupan u dve veličine, 55 i 65”, a cena za 55” varijantu je oko 1700€, što je vrlo konkurentno drugim ovogodišnjim modelima sličnih specifikacija. Ako tražite TV u ovoj klasi, izbor nije lak, ali pretpostavljamo da će se na kraju svesti na to koji panel vam se više dopada i da li vam je bitniji kontrast ili uglovi gledanja. LG je svakako u ovom drugom taboru, pa njihovi OLED i Nanocell IPS modeli nude odličnu sliku iz svih uglova, što nekim korisnicima može biti prelomno pri izboru.  

 

Prednosti:

  • Visoko maksimalno osvetljenje i dobar HDR prikaz

  • HDMI 2.1

  • Odličan zvuk

  • Magic remote

  • Uglovi gledanja

 

Mane:

  • Niži kontrast IPS-a u odnosu na VA panele

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Hisense H50B7500 4K TV (Video)

Test: Samsung QE55Q60R QLED TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309