Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 55SK8500 4K HDR TV (Video)

02.07.2018 17:23 | 13 Multimedija
Test: LG 55SK8500 4K HDR TV (Video)

Nakon nekoliko zamalo-HDR televizora koji nude HDR implementaciju uz pomoć FRC tehnologije, na test nam je najzad stigao i jedan punokrvni HDR TV.

Ivan Mančić

HDR je definitivno novi “buzzword” kada su u pitanju ekrani, a naročito 4K televizori i sve je veći broj modela koji se hvale podrškom za ovaj standard. U pitanju je tehnologija koja omogućuje prikaz većeg opsega osvetljenja, odnosno veći kontrast između tamnih i svetlih delova slike, kao i znatno širi gamut boja. Kako postoji nekoliko HDR standarda, kao i više vidova HDR sertifikacije, nisu svi HDR kompatibilni ekrani jednaki, pa samim tim ne nude ni isti nivo implementacije ove tehnologije. Najčešće razlike su po pitanju maksimalne vrednosti osvetljenja koje je ekran u stanju da prikaže, kao i u broju mogućih nijansi boja. Iako postoje i modeli sa osam bita po kanalu boje koji se hvale “HDR kompatibilnošću”, pravi HDR ekranu su oni sa minimum 10, a u nekim slučajevima i 12 bita po kanalu. To znači da u odnosu na standardne 8bit ekrane koji mogu da prikažu oko 16 miliona boja, 10bit modeli prikazuju preko milijardu, a 12-bitni čak 68 milijardi različitih nijansi. Kako bi stvari bile još konfuznije, vrlo često, čak rekli bismo u većini budžetskih HDR modela, prisutni su 8bit paneli sa FRC tehnologijom koja brzim promenama boje piksela između dve nijanse koje panel može da prikaže stvara utisak dodatnih nijansi, na taj način praktično proširujući gamut boja koje je panel u stanju da prikaže.


Kako i cifra od 16 miliona boja zvuči zaista ogromno, postavlja se vrlo validno pitanje - da li je ljudsko oko, makar ono kakvo poseduje većina nas, u stanju da primeti razliku između 16 miliona i milijardu nijansi, kao i između 8bit+FRC i pravih 10bit panela? Obzirom da smo nedavno imali priliku da se družimo sa nekoliko HDR televizora koji su koristili FRC tehnologiju i bili vrlo impresionirani slikom, bili smo vrlo znatiželjni da vidimo kako to rade pravi 10bit modeli i ako je razlika primetna, da li opravdava višu cenu. 
Prilika da sve proverimo na delu nam se ukazala dolaskom novog LG modela za 2018. godinu. U pitanju je LG 55SK8500 TV koji dolazi sa pravim desetobitnim IPS ekranom sa NanoCell tehnologijom i obećava znatno širi gamut boja, visok statički kontrast za IPS panel i osvežavanje panela od pravih 120Hz.

LG 55SK8500 - Dizajn

lgnanocell24_resize.JPG


Klasa ovog TV-a je evidentna već na prvi pogled. Iako je i među prethodno testiranim modelima bilo sjajno dizajniranih, LG 55SK8500 praktično ostavlja utisak da ne pripada istom tržišnom segmentu. Kako tehnika napreduje, svakom novom generacijom postaju moguća i nova dizajnerska rešenja, pa se ovaj model izdvaja još tanjim ivicama koje daju utisak da je u pitanju poslednja reč tehnike, makar kada su televizori u pitanju. Sam ekran viri par milimetara ispred okvira i okružen je srebrnom lajsnom koja odvaja panel i zadnji deo.

lgnanocell26_resize.JPG


Pozadina TV-a je izrađena od čvrste crne plastike sa teksturom brušenog metala i pored konektora za napajanje i VESA montaže za postavljanje TV-a na zid, krije i dve sekcije sa konektorima. U njima ćete pronaći čak 4 HDMI i 3 USB, kao i konektore za LAN, slušalice, optički audio izlaz i antenski i kompozitni ulaz. Kao nameran kontrast tankim okvirima, postolje je većih dimenzija i interesantnog ovalnog oblika sa završnom obradom brušenog metala i praktično TV-u daje vizuelni identitet. Iako je izrađeno od plastike, kao i ostatak TV-a, vrlo je robustno i uliva poverenje. Usled malo nekonvencionalnog oblika, postolje po dubini zauzima nešto više mesta na polici u odnosu na uobičajena dvokraka rešenja, ali je vizuelno vrlo efektno.

lgnanocell29_resize.JPG

webOS 4.0 i Magic Remote

Kada smo kod vizuelnog, uz ovaj TV stiže i nova 4.0 verzija LG-evog webOS operativnog sistema koja zaista izgleda sjajno. Od svih interfejsa namenjenim televizorima koje smo do sada probali, rekli bismo da je ovo definitivno najpregledniji. Svaki od elemenata je dizajniran za prikaz u UHD rezoluciji i izgleda jasno i oštro.

lgnanocell07_resize.jpg


Vrlo korisna stvar je brzi meni, koji se diskretno pojavljuje u vidu ikonica sa desne strane ekrana i nudi sva najčešće korišćena podešavanja, pa će vam retko kada u svakodnevnoj upotrebi biti potrebno da zaronite u punu verziju menija. Puna verzija, naravno, nudi vrlo detaljna podešavanja za sve parametre, a uredno je podeljena po sekcijama.

lgnanocell01_resize.jpg


Home ekran podseća na prethodnu verziju webOS-a i izuzetno je lepog dizajna. U animiranim karticama vam nudi pristup praktično svim sadržajima ,od izbora ulaza, instaliranih aplikacija, pretrage, podešavanja i povezivanja sa mobilnim telefonom. Interesantno je i da mobilni telefon možete koristiti za deljenje sadržaja i prikaz ekrana telefona na velikom ekranu, ali i kao daljinski upravljač putem LG TV Plus aplikacije. Doduše, ne verujemo da ćete ovo poslednje često raditi, jer ovaj tv dolazi sa verovatno najboljim daljinskim upravljačem koji smo ikada videli na jednom TV-u.

lgnanocell21_resize.jpg


Nova verzija LG Magic Remote-a je zaista fantastična i nudi sve potrebne tastere za brzi pristup opcijama, izuzetno udoban oblik, kao i žiroskopsku kontrolu kursora koja nudi verovatno najintuitivniji način kontrole, sa preciznošću poput one sa mišem. Magic Remote poseduje i direkcione tastere sa scroll točkićem u sredini, pa će vam cela kombinacija tako brzo ući u naviku i pružiti neverovatno laku kontrolu. Taster za uključivanje poseduje i pozadinsko osvetljenje koje služi i kao indikacija pritiska ostalih tastera, a od korisnih detalja, tu su i izbočene tačkice koje će vam omogućiti lakše snalaženje u mraku. Magic remote nudi i kontrolu glasom, sa podrškom za solidan broj jezika. Na listi nema srpskog, mada će hrvatski i engleski vrlo dobro razumeti sve što kažete. Na TV je naravno moguće povezati i miša i tastaturu, mada je po našem mišljenju kucanje dovoljno brzo i putem žiroskopske kontrole.

lgnanocell02_resize.jpg


Kako je ovo SMART TV, on naravno nudi i konekciju sa Internetom, bilo putem kabla ili WiFi AC konekcije. LG-ev Content Store sadrži priličan broj igara, streaming i info servisa, a na raspolaganju vam je oko 600MB za instalaciju aplikacija. Od podrazumevanih, tu su SBB EON, Netflix, Youtube, HBO GO, Deezer i Amazon Prime Video. 
Za pokretanje webOS-a i aplikacija zadužen je LG-ev α7 quad core procesor, sa dvojezgranim GPU-om i 2GB RAM memorije. Rad interfejsa je vrlo glatak, pa je uz kontrolu magičnim daljinskim šetanje po menijima vrlo prijatno iskustvo.

Kako izgleda pravi 4K HDR?

Mada volimo dobar dizajn i dodatne mogućnosti, suština je ipak u samoj slici. Iako smo od LG-a navikli na modele visoke klase sa OLED ekranima, ovog puta model na testu dolazi sa 55” IPS panelom. U pitanju je panel sa Nano Cell tehnologijom, u neku ruku sličnoj Samsungovom QLED rešenju, koja bi IPS panelima trebala poboljšati širinu gamuta boja, kao i tačnost boja pri različitim uglovima gledanja, uz zadržavanje praktično jedine prednosti koju IPS ima nad OLED-om - visokog maksimalnog osvetljenja. Nano Cell i QLED tehnologije ustvari rešavaju jednu od najslabijih tačaka kod LCD panela - pozadinsko osvetljenje. Naime, kako za razliku od AMOLED ekrana LCD ekrani ne proizvode sopstveno svetlo, već zahtevaju pozadinsko osvetljenje, prikaz slike u velikoj meri zavisi od kvaliteta implementacije osvetljenja. Kako je jako teško dobiti svetlo koje se sastoji iz tri uska opsega crvene, plave i zelene, oduvek se pribegavalo korišćenju alternativnih tehnika za dobijanje željenog osvetljenja. U slučaju Nano Cell-a i QLED-a, pored konvencionalnog filtera se koristi i dodatni nano sloj koji poboljšava absorbciju delova spektra koji nisu korisni i na taj način smanjuje neželjeno “curenje” svetla u tom opsegu. Pored korišćenja Nano Cell tehnologije, panel ovog TV-a dolazi sa 10 bita po kanalu boje i obećava pokriće od čak 94% DCI-P3 spektra. Panel je osvetljen Direct LED osvetljenjem i nudi maksimalno osvetljenje od 400 cd/m2, uz statički kontrast od 1600:1.

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 55SK8500PLA
 • 4K Da
 • HDR Da
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Direct-Lit LED
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Procesor α7 quad core
 • Smart TV Da
 • Osvetljenje 400 cd/m2
 • Statični kontrast 1600:1
 • Osvežavanje 120Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C/S2
 • Slika Picture Mastering Index: TBD
  HDR tehnologija: 4K Cinema HDR
  Dolby Vision: Da
  Advanced HDR by Technicolor: Da
  HDR10 Pro: Da
  HLG Pro: Da
  Nano Cell tehnologija: Da
  Wide Color Gamut: Nano Cell Color Pro
  Dubina Boja: 10bit (Biliion Rich Color)
  Lokalno zatamljenje: Full Array Dimmming
  ULTRA Osvetljenje: Ultra Luminance Pro
  HFR (High Frame Rate): 4K HFR
  Poboljšivač rezolucije na 4K: 4K Upscaler
 • Zvuk Audio izlazna snaga (Vati): 40 W (WF : 20W)
  Sistem zvučnika: 2.2 ch
  Dolby Atmos: Da
  Mod zvuka: Dolby Surround (Ultra Surround)
  Čist glas: Clear Voice III
  Magic Sound Tuning: Da
  Smart Sound Mode: Da
  Hi-Fi Audio: Da
  Bežična sinhronizacija zvuka: Da
  DTS Decoder: Da
 • Formati reprodukcije ASF/WMV/AVI (Xvid, H.264/AVC)/ MP4/M4v/MOV (H.264, H.265, MPEG-4, HEVC)/ MKV (MPEG-2, MPEG-4, H.264, H.265, VP8, VP9, HEVC) /TS/TRP/TP/MTS/MPG/3GP/3G2MPEG/DAT/VOB/HEVC
 • Bežična veza WiFi AC
 • Opis bežične veze Wi-Di (Wireless Display) - Bežično povezivanje sa računarom: Da
  Miracast: Da
  Simplink (HDMI CEC): Da
  DLNA: Da
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 4
 • USB priključak 3
 • Dimenzije sa postoljem 1232 x 778 x 248.4 mm
 • Dimenzije bez postolja 1232 x 709 x 62.5 mm
 • Težina sa postoljem 18.7 kg
 • Težina bez postolja 17.2 kg
 • Energetska efikasnost A+
  

Moramo priznati da subjektivno ovaj TV zaista izgleda sjajno. Oštrina slike u 4K sadržajima je izvanredna, verovatno najbolja do sada, možda delom i zahvaljujući post processing algoritmima koje LG koristi. Kad smo kod toga, LG tradicionalno ima odlične Motion algoritme koji su u ovoj iteraciji i sa panelom od pravih 120Hz osvežavanja još bolji. Iako nam se fabrička podešavanja u sport modu nisu dopala, TV nudi i detaljna podešavanja (de-blur i de-judder) kojima algoritam možete fino podesiti po svom ukusu, pa smo uz malo eksperimentisanja bili vrlo zadovoljni prikazom fudbala u nižoj rezoluciji, koja je i teža za obradu.

lgnanocell20_resize.jpg


Naročito impresivno je bilo poređenje prikaza 4K HDR sadržaja u odnosu na prethodno testirane modele i LG je prosto rečeno “objasnio”. Da li je u pitanju pomenutih 10 bita, ili jednostavno činjenica da je ovo TV znatno više klase, ali oštrina, kontrast i naročito zasićenje boja u tamnim delovima prave značajnu razliku u odnosu na modele sa 8bit+FRC prikazom. 55SK8500 je bez konkurencije najbolji tv koji smo imali na testu kada je subjektivni utisak slike u pitanju.

lgnanocell33_resize.jpg


Sa našim utiskom se doduše nije složio kolorimetar, koji je prikazao DeltaE odstupanje boja od 3 u najtačnijem Tehnicolor Expert modu, što je taman na granici gde ga je skoro nemoguće uočiti, mada ne na nivou najboljih modela koje smo testirali. Technicolor modovi nude i vrlo duboke opcije podešavanja, mada smo uz samo male korekcije white balansa postigli tačnost od 2.2, što je više nego dobro.

lgnanocell31_resize.jpg


Maksimalno osvetljenje je bilo čak 507.8 cd/m2 , solidno preko deklarisanih 400, dok je kontrast bio skoro u broj sa deklarisanih 1600:1, uz dostizanje 2137 u modu koji emulira HDR na standardnim sadržajima.

LG 55SK8500 nudi čak 10 predefinisanih modova slike: Vivid, Standard, Eco, Cinema, Sports, Game, Technicolor Expert, isf Expert Bright i isf Expert Dark, pa ćete lako pronaći neki po svom ukusu za svaku priliku, dok su poslednja tri namenjena onima koji vole da sliku podese u “sitna crevca”.

Zvuk i dodatne opcije

lgnanocell08_resize.jpg


Treba pomenuti i zvuk od 40W sa četiri zvučnika, odnosno dva niskotonca i dva visokotonca po stereo kanalu. Kvalitet i frekventni odziv su jako dobri i zvuk je glasan i vrlo ubedljiv u svim tipovima sadržaja. Podržano je i Dolby Athmos procesiranje, kao i Dolby Surround opcija kreiranja okružujućeg zvuka. Naravno, zahvaljujući brojnim podešavanjima, zvuk je moguće detaljno podesiti po želji uz predefinisane modove (Standard, Cinema, Clear Voice, Sports…) kao i ugrađeni ekvilajzer. Posebno nas je oduševila mogućnost automatskog prilagođavanja frekventnog odziva zvuka prostoriji putem korišćenja mikrofona na Magic Remote-u kao reference. Ova opcija takođe nudi nekoliko različitih modova, od ravnog odziva do poboljšanja basa ili visokih i radi vrlo brzo i jednostavno.

lgnanocell03_resize.jpg


Od dodatnih detalja, tu je i mogućnost istovremenog prikaza slike iz dva različita izvora na podeljenom ekranu, pa npr. istovremeno možete pratiti neki od TV kanala i signal sa nekog od HDMI ulaza. Ukoliko se odlučite da TV postavite na zid, apsolutno sjajna opcija je prikaz klasičnih slikarskih dela u ramu kada je TV u režimu mirovanja. Ovaj mod zahvaljujući tankim okvirima izgleda vrlo ubedljivo i čak i ako ga ne budete koristili često, sigurno je nešto čime se možete pohvaliti prijateljima i gostima. Ono što ćete sigurno koristiti je odličan multimedijalni plejer koji pušta apsolutno sve formate koje smo probali i nudi vrlo detaljne informacije o fajlovima poput moda (SDR, HDR), kodeka i sl.

Zaključak

lgnanocell15_resize.jpg


Vraćamo se na ono, vredi li ovakav, zaista impresivan TV razlike u novcu u odnosu na jeftinije, a dobre modele sa 8bit+FRC panelima? Sa cenom od preko 1700€, LG 55SK8500 je i do tri puta skuplji od HDR modela slične dijagonale, ali bez 10bit panela. Činjenica je da je slika koju ovaj TV nudi vidan korak napred u odnosu na takve modele, po mnogim bitnim parametrima. Pored slike, visoka klasa se ogleda i u svim segmentima, od daljinskog, softvera, zvuka i dodatnih mogućnosti. Za većinu korisnika će visoka cena ipak biti nepremostiva prepreka, pa samim tim, verujemo da je ovaj model ipak namenjen samo sladokuscima, koji jednostavno žele pravu stvar bez kompromisa.


LG je u svakom slučaju pokazao da pravu stvar ume da napravi. Kompanija i ove godine ima vrlo snažan portfolio, kako Nano Cell tako i OLED modela, pa željno iščekujemo priliku da isprobamo još ovakvih sjajnih televizora.

 
Prednosti:
- Oštrina i prikaz HDR sadržaja
- Odlični WebOS 4.0
- Magic Remote
 
Mane:
- Relativno visoka cena

[Mancha] Super Moderators postova: 1983
Citiram korisnika: KomentatorPoštovani, zanima me vaše mišljenje o Philipsovom TV-u 55PUS8503. Da li se radi o istom ekranu kao na LG 55SK8500 jer i gore spomenuti Philips ima ekran IPS 10bit Nanocel tehnologije?
Nisam siguran da je isti, ali deluje da jeste u pitanju 10bit IPS sa nekom Quantum Dot/Nanocell varijantom.
Citiram korisnika: KomentatorKoji od je bolji izbor od ova 3 modela: SONY KD49XF8577SAEPLG 49SK8500PLASAMSUNG QE49Q6FNATXXH Hvala
Nisam probao Sony, ali Samsung Q6 mi deluje kao najbolja opcija od ta tri.
Goran Neregistrovan korisnik
Koji od je bolji izbor od ova 3 modela: SONY KD49XF8577SAEP
LG 49SK8500PLA
SAMSUNG QE49Q6FNATXXH Hvala
Mario Neregistrovan korisnik
Poštovani, zanima me vaše mišljenje o Philipsovom TV-u 55PUS8503. Da li se radi o istom ekranu kao na LG 55SK8500 jer i gore spomenuti Philips ima ekran IPS 10bit Nanocel tehnologije?
[Mancha] Super Moderators postova: 1983
Sony nažalost nismo testirali, mada je vrlo često pominjan i hvaljen na forumu.
Goran Neregistrovan korisnik
Pozdrav redakciji Sve pohvale za recenziju Postavio bih pitanje redakciji ako ste raspolazeni da mi odgovorite. Dvoumim se izmedju dva tv Sony tv XF9005 i lg sk 8500pla ako mi mozete reci koji je tv bolji i da li je razlika u kvalitetu velika ?
Pozdrav i hvala

Test: Tesla S901 55inch Android TV (Video)

Test: LG 55C8PLA OLED TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309