Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 49LF630V

26.07.2015 22:21 | 10 Multimedija
Test: LG 49LF630V

Kome je LG-ev 4K vodeći televizor za 2015-u cenovno nepristupačan, tu je dosta jeftiniji FullHD model takođe sa WebOS 2.0 platformom. Ovo je donekle "standardniji" HDTV, bez impresivnijih odlika prethodno testiranog flegšip UltraHD modela. Kako bi cena ostala niska, nije prisutna 3D podrška, tu je klasičan daljinski umesto Magic Remote-a, ali imamo LG-ev IPS panel sa širokim uglovima gledanja, novu softversku platformu, ugrađen WiFi, metalni dizajn, itd.


Dragoljub Radovanović

Lepo je videti kako izgleda sam vrh ponude kompanije LG u 55-inčnom UltraHD UF950V izdanju, ali nam je takođe i jasno da mnogi potrošači nemaju budžet za takav 4K televizor. Samim tim, našim čitaocima želimo da približemo jedan dosta jednostavniji TV, koji je ujedno i poprilično jeftiniji i kao takav izvodljiviji za kupovinu u našim uslovima. Radi se o LF630V modelu, televizoru koji smo na test dobili u 49-inčnoj varijanti, a dok nije u toj meri interesantan kao flegšip, itekako da pored drastično pristupačnije cene ima i svojih kvaliteta koje vredi pomenuti.

FullHD model iz srednje klase sa nešto standardnijim odlikama

Ukoliko vas 4K trend nije još uvek uzeo pod svoje i ne planirate da čekate period u kojem će 2160p video materijal postati dostupniji u mnogo većoj meri, onda vam klasična 1080p rezolucija ekrana LF630V modela neće praviti problem. LG je poznat po korišćenju svoji IPS panela sa širokim uglovima gledanja, ali takođe i još jednoj osobini koja se vezuje za njih, a to je tačnost boja. 3D prikaz nije moguć na ovom konkretnom modelu kako bi cena bila pristupačnija, a dobra vest je prisustvo nove WebOS 2.0 platforme. Televizor poseduje ugrađeni WiFi modul, u pakovanju nema Magic daljinskog, ali je isti podržan ukoliko želite da ga kupite odvojeno. LED osvetljenje je Edge tipa, postoje DVB-T2/S2/C tjuneri, 3xHDMI porta, 3xUSB 2.0 i ostale uobičajne konekcije kakve se očekuju u ovoj klasi televizora.

 


lg_49lf630v_s.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 49LF630V
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 49 "
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • 3D tehnologija Ne
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Launcher (Recent / Home / My apps)
  Today Board
  LG Store, Premium
  LG Store, 3D (3D contents)
  LG Store, Apps & Games
  LG Store, My Page
  Live Menu, Recommended (UK/DG/ES/FS)
  Live Menu, Recorded
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Tru Color Generator
  Triple XD Engine
  Contents Optimizer
  Active Noise Reduction
  Dynamic Clear White
  Dinamički pojačivač boje
  Režim Slike - 8 modes (Vivid, Standard, Eco, Cinema,Sport, Game, Expert1, Expert2)
  Format slike - Da 8 modova ( 16:9, Samo skeniranje, Original, Pun široki mod, 4:3, 14:9, Cinema Zum 1,Zum)
  Real Cinema 24p
  HEVC Codec - 2K 60P
 • Zvuk Dolby Digital dekoder
  DTS Decoder
  Sistem zvučnika - 2.0 Ch Speaker System (1 way 2 SPK)
  Audio izlazna snaga - 20W
  Mod zvuka - 6 modova (Standard, News, Music, Cinema, Sport, Game)
  Optimizator zvuka - 3 režima (Off, Tip koji se montira na zid, Tip sa postoljem)
  Smart Sound Mode
  Surround sistem - Virtual Surround Plus
  apt-X Encoder
  Optical Sound Sync
  Wireless Sound Sync
 • Bežična veza Wi Fi Direct - LG Tehnologija
  DLNA (Film / Fotografije / Muzika)
  WiDi
  WOL
  Simplink (HDMI CEC)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 3
 • Ostali priključci RF ulaz x2
  Kompozitni ulaz (CVBS + Audio) x1
  Komponentni Ulaz (Y,Pb,Pr) + Zvuk x1
  Izlaz za slušalice x1
  Digitalni Audio Izlaz (Optički) x1
  Scart (Pun) x1
  RS-232C (Kontrola / SVC) x1
  CI Slot x1
 • Dimenzije sa postoljem 1106 x 697,5 x 220mm
 • Dimenzije bez postolja 1106 x 647 x 55,1mm
 • Težina sa postoljem 17.6 kg
 • Težina bez postolja 14.4 kg

Dizajn

Jasno je da u srednjoj klasi nećete sresti neki spektakularan izgled televizora, pa ni LF630V ne oduševljava svojim dizajnom, ali sa druge strane poseduje elemente koji ga čine elegantnim modelom i samim tim lepo se uklapa u enterijer dnevne sobe. Pakovanje je bazično - crveno bela kutija u kojoj se pored postolja i ekrana zatiče klasični daljinski, kabl za struju, šrafovi i korisničko uputstvo - uobičajna sadržina za jedan standardan tv iz srednje klase. Interesantni detalji u izradi kućišta televizora su metalne trake na gornjoj i donjoj ivici, koje mu dodaju dozu prefinjenosti i pozitivno utiču na kompletan dizajn.


lg_49lf630_1_s.jpg


lg_49lf630_2_s.jpg


lg_49lf630_5_s.jpg

Solidno dizajniran i izrađen uz prisustvo metalnih traka na vrhu i dnu kućišta


Ivice oko ekrana nisu preterano uzane kao kod high-end modela, i njihova širina je nešto veća od jednog centimetra. Pomenute metalne gornje i donje ivice su tamno sive boje, dok su leva i desna strana crne. Baza postolja je delom metalna zbog čvrstine, ali gornja površina je izrađena od sjajne (glossy) plastike i ima trapezni oblik. Poleđina televizora je izrađena od lima mat crne boje, i tu se nalaze konekcije kao što su LAN, 3.5mm i optički audio izlaz, Skart, komponentni i AV2 ulazi, satelitski i antenski priključci, dok su sa strane izdvojena tri HDMI ulaza, tri USB 2.0 porta, i CI (PCMCIA) slot.

 


lg_49lf630_3_s.jpg


lg_49lf630_4_s.jpgInterfejs i navigacija

Velika prednost LF630V televizora je to što poseduje novu WebOS 2.0 softversku platformu baš kao i najskuplji modeli. U pitanju je zaista lepo osmišljen sistem sa privlačnim i preglednim korisničkim interfejsom. Ipak, ne možemo reći da je iskustvo po pitanju brzine identnično kao kod flegšip UF950V 4K modela koji ima osmojezgarni procesor, ovde je prisutan slabiji CPU pa je LF630V u praksi primetno sporiji. Pošto smo u kratkom vremenskom razmaku testirali oba modela, razlika u brzini je bila očigledna, a takođe još jedna stvar je lakoća navigacije na koju se veoma lako naviknete korišćenjem Magic Remote daljinskog koji ovde nije prisutan.

Nema Magic Remote sa kojim bi WebOS 2.0 korišćenje bilo prijantnije, plus je softver na ovom modelu pomalo spor


lg_49lf630_26_s.jpg


Sa druge strane, moguće je dokupiti Magic Remote, ali ukoliko to ne želite, ostaje vam upravljanje sa klasičnim duguljastim daljinskim sa mekanim tasterima i svim potrebnim prečicama. D-Pad svakako nije toliko zgodan kao pokazivač koji pomerate pokretom ruke, ali ipak završava posao.

Quick Settings se poziva klikom na zupčanik u vrhu daljinskog, i na ekranu se dobija brzi pregled opcija, bez potrebe za ulaskom u glavni meni. Sa desne strane ekrana pojave se šareni kružići, gde se brzo može podesiti režim slike, zvuka, aspekt, tajmeri, itd, a poslednja opcija je prečica ka punom/glavnom meniju. Pomenuti je podeljen u sedam kategorija i poseduje pregršt podešavanja.

TV prijem i Smart mogućnosti

Kada se završi proces pretrage kanala, bilo da je reč o kablovskom ili antenskom izboru, dobija se lista sa određenim trocifrenim brojem digitalnog kanala. Pozicija kanala, ime i šta se trenutno emituje na programu pojavljuje se u crnoj kartici u gornjem levom uglu.

Klikom na središnji taster na daljinskom dobijaju se i nešto detaljnije informacije kao što je aspekt, rezolucija kanala, kategorija emitovanja i dokle traje ono što se trenutno emituje, ali takođe i časovnik i datum u gornjem desnom uglu. Odavde se može pristupiti i opcijama za PVR i TimeShift. Naravno, tu je detaljniji TV Vodič u kojem se dobija pregled kanala i vreme emitovanja, emisija, odakle se može zakazati i snimanje na eksterni hard disk.


lg_49lf630_6_s.jpg


lg_49lf630_7_s.jpg


lg_49lf630_16_s.jpg


lg_49lf630_21_s.jpg


lg_49lf630_22_s.jpg


WebOS 2.0 nudi odlične smart mogućnosti, uz pregledan i privlačan korisnički interfejs


Centralni deo WebOS 2.0 platforme je Launcher, tačnije klizeći meni. To je zapravo skup kartica raznih boja, koje služe kao prečice ka određenim Smart aplikacijama, podešavanjima, izvorima, ugrađenom browseru, Smart Hub-u, bežičnim screenshare opcijama kao što je Miracast, SmartShare za DLNA ili USB reprodukciju, itd. Tu je i YouTube aplikacija sa 1080p video podrškom, i preglednim korisničkim interfejsom.


lg_49lf630_17_s.jpg


lg_49lf630_18_s.jpg


lg_49lf630_19_s.jpg


lg_49lf630_20_s.jpg

Prisutne su i domaće smart aplikacije kao što je Sportal, u kojoj se mogu saznati najbitnije sportske vesti i razne informacije generalno vezano za sport. Što se tiče ugrađenog browsera, iskustvo sa korišćenjem klasičnog daljinskog nije baš najbolje, definitivno ne učitava stranice toliko brzo kao vodeći 4K model, ali sa nabavkom Magic daljinskog svakako bi utisak u korišćenju bio bolji u odnosu na D-Pad, dok nam ovako nije bio preterano interesantan i upotrebljiv.


lg_49lf630_24_s.jpg


lg_49lf630_23_s.jpg

Kvalitet slike

S obzirom da je reč o televizoru pozicioniranom u srednjoj klasi, kvalitet prikaza ne može biti identičan kao na na modelima iz visoke klase, ali razlika zapravo i nije toliko velika koliko smo očekivali da će biti. Opet, kao što je slučaj i kod skoro svih LG modela do sad, najbolji kvalitet slike smo dobili korišćenjem ISF Expert predefinisanih režima slike. Odlična stvar kod LG televizora je što kod njih uvek možete računati na odličan prikaz boja zbog korišćenja IPS panela, pa smo i ovde dobili vrlo tačne boje i svetao prikaz, korišćenjem fabričkih podešavanja IPS Expert 1 režima.


lg_49lf630v_calman_s.jpg


lg_49lf630v_hcfr_s.jpg

Prosečna vrednost DeltaE koju smo izmerili kolorimetrom iznosi odličnih 3.36, temperatura boja je blago toplija u poređenju sa idealnom vrednosti i iznosi 6324K, što i nije veliko odstupanje od idealne 6500K granice. Gamma kriva je jako dobra i blisko prati referentnu krivu uz cifru od 2.18. Obično IPS paneli nisu toliko dobri po pitanju crne boje i statičnog prikaza, nažalost ni LF630V ovde nije baš najbolji, ali smo merenjem zatekli nešto bolje vrednosti od uobičajnih, tačnije kontrast koji iznosi 1324:1 i 0.12 cd/m2. Nažalost, PVA/MVA paneli su po ovom pitanju dosta bolji, pružajući sveukupno bolji kvalitet slike, mada će većini korisnika tačan prikaz IPS panela biti i više nego dovoljan za filmove, serije, tv kanale, itd.

Što se tiče pokretne rezolucije i stope osvežavanja televizora, TruMotion opcija postoji, ali ne pruža preterano dobre rezultate kao što je to slučaj kod modela iz više klase, tačnije pri brzim scenama može se videti zamućenje, ali barem TruMotion opcija eliminiše judder i poskakivanje pri panovanju u filmovima, ali pošto opcija nema custom podešavanja opcije, filmovi dobijaju neprirodni ubrzani "sapunica" izgled. Skaliranje je dobro, televizijski program u standardnoj definiciji se lepo sklaira na 1080p panelu, nema nazubljenih ivica ili bilo kakvih anomalija.


lg_49lf630_11_s.jpg


lg_49lf630_25_s.jpg

Vrlo tačan prikaz, uz nešto slabiji kontrast i dubinu crne boje


Uniformnost slike je sasvim dobra, nema većeg probijanja ili takoreći izraženog efekta "prljave slike". Sa druge strane, pošto nije prisutan agresivniji antirefleksivni premaza, refleksija može biti problem ukoliko se televizor nalazi blizu prozora. Zvuk sa ugrađenih zvučnika je prosečan, pa nije loša ideja prikačiti televizor na neki spoljašnji izvor, tačnije sistem sa odvojenim zvučnicima.


lg_49lf630_27_s.jpg


lg_49lf630_28_s.jpg


lg_49lf630_29_s.jpg


lg_49lf630_30_s.jpg


lg_49lf630_31_s.jpg

Zaključak

Sa nedavnim testovima vodećih 4K televizora koje smo prikazali na Benchmarku, može se steći utisak da je 49LF630V dosta jednostavniji i regularniji televizor. Moramo reći i da jeste, u pitanju je model iz srednje klase koji nije zamišljen da vas potpuno obori sa nogu svojim mogućnostima i odlikama, već da vam ponudi cenu koja je vam je zapravo pristupačna.

Smešten je u klasi od nešto iznad sedam stotina evra, što zaista nije visoka cifra uzevši u obzir dijagonalu od 49-inča. Osim toga, dopada nam se WebOS 2.0 platforma, koja da budemo iskreni i nije tako brza na ovom konkretnom modelu, tačnije mnogo je brža na UF950V 4K televizoru koji smo takođe testirali.


lg_49lf630v_s.jpg


Ipak, na kvalitet slike definitivno ne možemo da se požalimo, jer prisutan 1080p IPS panel donosi vrlo tačne boje i široke uglove gledanja, ali kao što je to i uvek slučaj, nešto slabiji statični kontrast i ne tako dubok prikaz crne boje. Nema Magic daljinskog u pakovanju, ali postoji opcija da ga dokupite posebno, što nam se dopada. Skaliranje slike je na dobrom nivou, mada problem može nastati ako ste veliki ljubitelj sporta, jer stopa osvežavanja nije tako visoka i javlja se zamućenje u brzim scenama. Ukratko, LF930V nije ubitačno impresivan model, niti se to očekuje u srednjoj klasi, ali svakako ima svojih prednosti zbog kojih je vrlo pristojna kupovina u ovoj cenovnoj kategoriji.

Sasvim solidan televizor iz srednje klase, po ceni koja je sasvim pristojna za ovu dijagonalu


Prednosti

- Vrlo tačan prikaz
- WebOS 2.0 platforma
- Solidan dizajn i izrada
- Dobre Smart mogućnosti
- Ugrađen WiFi i Magic Remote podrška

Mane

- Slab procesor ne nudi glatko iskustvo korišćenja
- Slabiji kontrast i dubina crne boje
- Osvežavanje slike

Cena: oko 730 evra za 49-inčnu varijantu

Televizor na test ustupio LG.

r!sc! Član postova: 2031
Odlično! Zahvaljujem.
Gizmo Vip member postova: 7319
Od open source varijanti preporučujem HCFR --- link ---
r!sc! Član postova: 2031
Ja imam Spyder 4 Pro, ali samo verziju softvera za monitore. Koliko vidim, plaća se upgrade na TV HD verziju programa. Možete li mi preporučiti neki drugi softver koji podržava Spyder 4 Pro, recimo neku besplatnu varijantu, kojim bi se mogao postupak kalibracije TV-a odraditi?
Gizmo Vip member postova: 7319
Problem kod preporuke ovakvih detaljnih podešavanja jeste to što nijedan panel na televizorima nije potpuno isti. Čak i da se iskopiraju podešavanja kalibrisanog tv-a, neće to izgledati tako kao na kalibrisanom primerku, baš se zato i svaki tv lično kalibriše kolorimetrom. Moja preporuka ako baš hoćete da izvučete najbolji kvalitet iz svog televizora jeste ili da nabavite kolorimetar i kalibraciju izvršite sami, ili jednostavno da unajmite usluge kalibratora, ima ljudi kod nas koji se bave tim poslom.
r!sc! Član postova: 2031
Nađoh i ovo podešavanje:

Test: Samsung 65JS9580 SUHD

Test: Samsung 40JU6000W

10304
10305
10306
10307
10308
10309