Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 34WP88C (Video)

15.06.2022 11:16 | 0 Multimedija
Test: LG 34WP88C (Video)

LG 34WP88C je jedan od monitora koji možda ne donosi neke revolucionarne karakteristike, ali "već viđeno" kombinuje na izuzetno upotrebljiv način, što ga čini retko praktičnim u svakodnevnoj upotrebi.

Korejski LG je kompanija koja ima zaista širok portfolio proizvoda koji pokriva praktično sve u domenu potrošačke elektronike. Malo je toga što LG ne proizvodi i u svim kategorijama imaju vrlo respektabilan nivo kvaliteta, ali je čini se njihova display divizija nešto gde je LG možda i najjači i gde je, makar na tržištima van domaćeg u Koreji, najvidljivija njihova inovativnost.
 
 
U ovome svakako prednjače televizori, naročito OLED modeli, mada LG tradicionalno ima i jaku ponudu monitora svih namena, tim pre što većina, ako ne i svi koriste upravo panele sopstvene proizvodnje, čime se malo proizvođača monitora može pohvaliti – zapravo, osim LG-a nam napamet padaju samo NEC i Samsung, eventualno Sony u profesionalnom segmentu.
 
Iako smo na IFA sajmu svake godine na LG štandu viđali monitore koji pomeraju granice u ogređenom aspektu, na test su nam mahom dolazili neki realni modeli koji će domaćim kupcima i biti najzanimljiviji.
 
Slično je i sa modelom koji vam danas predstavljamo, iako je u pitanju monitor koji ima nekoliko ne baš standardnih karakteristika što ga uostalom i čini interesantnim.

Dizajn i karakteristike

LG 34WP88C je ultraširoki zakrivljeni monitor sa HDR podrškom, Ergo postoljem, MaxxAudio zvukom i USB Type-C vezom. Interesantna kombinacija koja će određenim korisnicima biti praktično idealna za rad, ali hajde da vidimo kako to zapravo radi u praksi.
 
lg34wp88c_1s.jpg
 
Kao i uvek, krećemo od dizajna koji je relativno klasičan kada je panel u pitanju - crna plastika, peskirane teksture sa zadnje strane i polirana na svim delovima okvira panela. Okvir je naizgled veoma tanak, kako na bokovima i vrhu, tako i na donjoj lajsni, ali je na tri strane tu i prilično široka margina od čak 8mm koja malo kvari taj utisak kada je monitor uključen.
 
Prednja strana je prilično svedena, na njoj se nalazi samo mali LG logotip na sredini donje lajsne, a u relativno sličnom stilu je i poleđina monitora na kojoj se ističe samo veliki logotip na sredini gornjeg dela i ventilacioni otvor koji je diskretno skriven u prorez koji se nalazi iznad nosača.
 
Tipično za LG, sekcija sa konektorima je takođe na vidnom mestu i moramo reći da nam se ovo jako dopada u odnosu na ono što rade drugi - sve je pregledno i lako dostupno, pa ne morate da izvodite gimnastiku ili pogađate gde je koji konektor kako biste povezali nešto. Pritom, ne možemo reći i da vizuelno deluje loše, ali eto, recite nam u komentarima slažete li se sa tim i koje rešenje se vama više dopada i sa praktične i estetske strane.
 
Od konektora tu su jedan DisplayPort 1.4, dva HDMI 2.0, konektor za slušalice, dva USB 3.0 porta za povezivanje uređaja i jedan USB Type-C za vezu sa računarom.
 
lg34wp88c_2s.jpg
 
Ovaj Type-C port je doduše više od običnog porta i nekim korisnicima će biti od izuzetne koristi i znatno olakšati korišćenje, naročito ako monitor koriste na poslu ili za posao u kombinaciji sa nekim modernim laptopom. Štos je u tome da u ovom slučaju Type-C podržava i prenos slike, takozvani AltDP mod, pa ako laptop to podržava ne morate povezivati HDMI, a podržan je i Power Delivery odnosno napajanje laptopa putem porta sa do 96W snage, pa ako imate laptop koji se puni putem tog porta, nije vam potreban ni dodatni punjač.
 
Samim tim, praktično jednim jedinim kablom dobijate i punjenje i prenos slike i USB hub sa dva dodatna USB 3.0 porta pune veličine, što je itekako praktično i značiće onima koji često povezuju laptop.
 
Kad smo kod praktičnosti, ovo je jedan od LG modela koji dolaze sa takozvanim Ergo postoljem, a koje je LG-eva verzija popularnih aftermarket nosača odnosno “ruku” za monitore.
 
Praktičnost takvog rešenja u odnosu na bilo koje standardno postolje daleko je bolje iz par razloga - najpre veća fleksibilnost pomeranja plus mogućnost da panel približite i odaljite od sebe, a bonus je što vam na stolu ostane i više prostora jer Ergo Stand ne zauzima prostor poput klasičnih postolja. 
 
U brojkama to znači rotaciju po 280 stepeni levo i desno, dakle panel možete okrenuti punih 360 stepeni, zatim nagib ka dole i ka gore za po 25 stepeni, podešavanje visine u opsegu od 13cm i približavanje i udaljavanje u opsegu od 18cm. Tipično za ultraširoke i zakrivljene modele, izostao je jedino pivot panela.
 
lg34wp88c_3s.jpg
 
Postolje je za sto moguće pričvrstiti na dva načina, stegom na ivicu stola ili dodatkom kroz rupu na stolu, a mala zamerka je što veličina i dizajn stege nisu baš prilagođeni stolovima koji sa zadnje strane imaju i dodatnu pregradu za stabilizaciju - u tom slučaju mora da radi neki alat.
 
Kada je slika u pitanju, LG 34WP88C je opremljen 34” panelom odnosa stranica 21:9, dakle ultraširoki format sa rezolucijom od 3440x1440 piksela. Ovo je praktično ekvivalent nekog standardnog 27” 16:9 modela sa QHD rezolucijom, samo sa dodatnom širinom, pa je i oštrina prikaza praktično idealna za većinu primena. Širi format uz ovu rezoluciju nudi dosta radnog prostora, ne baš kao na nedavno testiranom 32:9 modelu, ali svakako primetan korak ispred nekog 16:9 QHD monitora. Rekli bismo čak da je 21:9 u praksi možda i upotrebljiviji od 32:9, kako po pitanju podrške za taj format slike, tako i u pogledu preglednosti jer ga je lakše smestiti u vidno polje.
 
Što se scenarija upotrebe tiče, najviše će iz ovog modela dobiti oni koji ga koriste za rad, pogotovo multimedijalne aplikacije, Premiere, Photoshop ili neki Digital Audio Workstation program gde dodatni radni prostor rad čini lakšim. Na ekran vrlo uredno staju dva ili čak tri prozora browsera, a podržan je i prikaz slike pored slike sa dva različita ulaza, pa možete na levoj polovini nešto raditi, a na desnoj gledati TV sa STB uređaja.
 
Kada je gledanje videa u pitanju tu će doživljaj zavisiti i od formata - ako gledate neke serije koje su snimane u 16:9 imaćete crne linije sa leve i desne strane i praktično utisak gledanja na standardnom 27” monitoru. Ako pak gledate neki film koji je sniman u 21:9, kojih ima prilično, koristite punu površinu ekrana i efektnih 34”, pa je i utisak znatno bolji.
 
lg34wp88c_4s.jpg
 
Iako ovo nije specifično gaming model, moguće je naravno i igrati se na njemu, iako je osvežavanje ograničeno na maksimalnih 75Hz, dakle malo više od standardnih 60. Varijabilno osvežavanje je podržano, zvanično samo AMD Freesync, ali ga možete aktivirati i na Nvidia kartama putem DisplayPort veze. Input lag smo izmerili na oko vrlo dobrih 9ms putem HDMI veze. Što se odziva tiče, on je korektan za ovo osvežavanje, naravno ne na nivou 144Hz ili bržih monitora, a u meniju su vam na raspolaganju i overdrive podešavanja - Fast je podrzumevana i najbolja opcija, dok Faster pokazuje blagi overshoot odnosno inverzni ghosting.
 
O igranju u 21:9 formatu smo već pričali i to nam je možda i omiljeni format slike za gaming - malo više širine, bolji pregled okoline u igri i odlična podrška u praktično svim igrama.
 
Pored šireg formata, ekran LG 34WP88C je i blago zakrivljen. U specifikaciji se ne navodi radijus, ali se čini da on nije onako agresivan kao na nekim modelima, a daje malo prirodniji osećaj pri gledanju od ravnog ekrana usled jednakog rastojanja svih tačaka ekrana od vaših očiju.
 
LG_34WP88C_test2s.jpg
 
Kada je kvalitet prikaza u pitanju, rekli smo već da se LG oslanja na panel sopstvene proizvodnje, a u pitanju je naravno IPS, što je uostalom pored OLED-a i njihova specijalnost.
 
U pitanju je desetobitni panel, tačnije 8bita+FRC, a koji je u stanju da prikaže široki gamut boja, po specifikaciji 95%, a u našim merenjima i dalje odličnih 91.8% DCI-P3 spektra. Iako bi po ovoj cifri ovo mogao biti Nano IPS, kako se to nigde ne ističe, izgleda da je ipak u pitanju samo veoma dobar “običan” IPS.
 
lg34wp88c_5s.jpg
 
Kalibracija boja doduše nije baš dobra kao pokriće gamuta, pa je najbolje Delta E odstupanje koje smo izmerili iznosilo 5.4 što je šteta - ovo je monitor koji itekako ima potencijala i za ozbiljan rad u primenama gde je preciznost boja bitna, ali će vam za to biti potrebna dodatna kalibracija. 
 
Kad pominjemo široki gamut, 34WP88C dolazi i sa podrškom za HDR, ali samo u vidu aktivacije HDR-a u Windowsu i reprodukcije formata. Neki vid sertifikacije je izostao, jer monitor ne ispunjava zahteve ni bazičnog HDR400 - maksimalna svetlina koju smo izmerili je iznosila 345 nita, što uz nivo crne od oko 0.37 nita daje kontrast od 932:1 - na nivou proseka za IPS. Ovo nije dovoljno da HDR dođe do izražaja, ali je svetlina više nego dovoljna za SDR sadržaje, čak i ako monitor posmatrate u jako osvetljenoj prostoriji. Ipak,subjektivni utisak je da je prikaz zaista dobar, sa prijatno zasićenim i živim bojama, pa uz malo dodatne kalibracije ovaj model može pružiti veoma dobar kvalitet slike.  
 
LG_34WP88C_test1s.jpg
 
Pored slike moramo pomenuti i zvuk koji kod monitora obično nije bitna stavka, ali se proizvođačima povremeno omakne neki model koji ne zvuči baš kao monitor. Takav je slučaj i sa ovim modelom koji zvuči vrlo pristojno i iako nije baš na nivou dobrih kompjuterskih zvučnika itekako može uspešno da zameni zasebne zvučnike za koje biste izdvojili par desetina evra za rad, slušanje muzike i igranje.
 
lg34wp88c_6s.jpg
 
Glasnoće je dovoljno i za slušanje u okviru radne sobe, ne samo u poziciji za monitorom, a frekventni balans je prijatno iznenađenje jer u okviru toga što jeste zvuči solidno rafinirano, bez nekih delova spektra koji štrče. Za ovo je verovatno zaslužna kompanija Waves koja je onima koji se bave audio produkcijom dobro poznata po svojim zaista vrhunskim pluginovima za procesiranje zvuka, a koja je u ovom slučaju sarađivala sa LG-em na Waves MaxxAudio procesiranju koje je implementirano na ovom modelu. Bas frekvencije su upotrebljive do oko 60Hz, mada nakon 120Hz glasnoća značajnije opada, pa nije baš da trese pod - niskih frekvencija ima toliko da ono što slušate ne zvuči tanko.
 
Zvuk izvire iz četiri proreza na dnu monitora uz čak pristojnu zvučnu sliku za jedan monitor. 
 
Za kraj ćemo pomenuti i to da se monitor u potpunosti kontroliše putem mini joysticka ispod sredine donje ivice panela, što nam dopada i vrlo je praktično. Meni je pregledan, jasnog dizajna i jednostavan za korišćenje i snalaženje, bez previše opcija, ali je tu sve što vam je bitno za podešavanje slike, zvuka i dodatnih mogućnosti.

Finalni utisci

Sve u svemu, LG 34WP88C je monitor koji ne donosi neku revoluciju ili novitete, ali je u pitanju vrlo dobra implementacija već viđenog i vrlo praktičan monitor za rad, pa i povremeno igranje.
 
 
Puno radnog prostora na ekranu u kombinaciji sa ergonomskim unapređenjima poput blagog zakrivljenja i Ergo postolja čine ovaj model vrlo zgodnim za svakodnevno korišćenje, pa će se u tome najpre i pronaći oni kojima je ovaj monitor namenjen. Što se cene tiče, ona iznosi oko 105.000 dinara, odnosno oko 890€ što je priznaćemo, malo "jača" cena nego što smo očekivali, ali ako vam se ovaj model dopada, a nije vam potreban USB-C, punjenje i prenos slike putem njega, bacite pogled i na 34WN780-B koji je osim toga skoro identičan, ali za stotinak evra manje.

Test: AOC Agon AG493UCX2 (Video)

Test: Samsung M8 Smart monitor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309