Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 34UC89G-B G-Sync 166Hz

05.12.2017 19:39 | 7 Multimedija
Test: LG 34UC89G-B G-Sync 166Hz

LG-jev novi, gigantski gaming monitor stigao je nedavno u Benchmark redakciju, gde smo ga podvrgli vrlo rigoroznom testiranju. Razlog za to leži u činjenici da ovaj 34“ UC89G-B dolazi sa 144Hz IPS panelom i mogućnošću overclock-a na 166Hz, uz dodatak G-Sync tehnologije i par vrlo zanimljivih feature-a.

Vladimir Pejić
 
Ovih dana u Benchmark redakciji dešava se prava invazija zakrivljenih gaming monitora, ali uvek ima mesta za još jedan. Taj jedan koji nam je poslednji stigao na test nosi oznaku 34UC89G-B, a potpisuje ga LG. Ako ste pomislili da naziv ovog modela deluje nemaštovito složićemo se sa vama u potpunosti. Mi smo oznaku odlučili protumačiti kao 34“ dijagonala, UltraWide, Curved, G-Sync, Black ... dok za ovu 89 cifru nemamo ideju šta tačno predstavlja. Međutim, naše tumačenje je odmah palo u vodu kada smo videli da je npr. 34UC79G-B ustvari FreeSync monitor, tačnije FreeSync verzija ovog istog modela. Smatramo da bi LG trebao ipak malo više poraditi na ovim nazivima.
 
LG34UC89G1mala.jpg
 
LG34UC89G2mala.jpg
 
Već prilikom prvog pregleda kutije možemo zapaziti sada već prepoznatljive crvene naglaske koji krase i ostale LG gaming modele ove godine. Na boku kutije vidimo i nVidia G-Sync oznaku, koja je ovde vrlo zanimljiva budući da LG u svojoj ponudi ima mnogo više FreeSync monitora (na zvaničnoj LG US stranici izlistano je čak 17 FreeSync i samo 2 G-Sync modela).
 
LG34UC89G3mala.jpg
 
Kada kutiju otvorite, na vrhu će vas dočekati sva prateća oprema, i ovo je detalj koji nam se dopada budući da smanjuje debljinu same kutije. Tu ćete pronaći čuveno „bumerang“ postolje, power brick i prateći strujni kabl, DisplayPort kabl, USB "upstream" kabl, plastični dodatak za urednije vođenje kablova na radnom stolu, prateća uputstva i CD sa drajverima za monitor ukoliko ga vaš OS ne prepoznaje automatski, kao i prateći softver za OnScreen kontrole. Ako kojim slučajem nemate CD čitač u računaru, sve ovo možete pronaći i u sekciji za podršku LG sajta. Ispod svega ovoga, zajedno sa monitorom nalazi se njegov centralni nosač. Ono što nas je iznenadilo je da se sa UC89G-B ne isporučuje sertifikat o fabričkoj kalibraciji slike.
 
LG34UC89G4mala.jpg
 
LG34UC89G5mala.jpg
 
Montaža je izuzetno jednostavna. Postolje se fiksira za centralni nosač pomoću zaljučanog šrafa sa velikim „prstenom“ koji ne zahteva alat za instalaciju, a sam nosač zatim jednostavno „klikne“ u predviđen otvor na zadnjoj strani monitora. Tu ćete pronaći i taster za lako odvajanje ovog nosača. Vrlo jednostavno, brzo i u praksi uliva veliko poverenje, što je vrlo važno budući da je sam monitor zaista ogroman ako se, poput mene, prvi put srećete sa ovakvom dijagonalom na 21:9 formatu.
 
LG34UC89G6mala.jpg

LG 34UC89G-B G-Sync 166Hz - dizajn

Kada ga sastavite i poskidate gomilu nalepnica i folija kojima su zaštićene neke od "glossy" površina, UC89G-B će izgledati prilično masivno na svakom radnom stolu, ali to je svakako tek posledica njegove masivne dijagonale. Generalno gledajući, monitor sledi minimalistički dizajn koji su započeli manji LG modeli pre njega. Već pomenute crvene ukrasne detalje ćete pronaći na postolju, centralnom nosaču i ventilacionom grilu pozadine monitora. Prilično su diskretni i svedeni, ali u isto vreme na elegantan način definišu pripadnost specifičnoj seriji. 
 
LG34UC89G7mala.jpg
 
LG34UC89G8mala.jpg
 
Nakon prvog uključivanja odmah smo primetili dve zamerke. Pre svega nisku rezoluciju koja se odmah prepoznaje po veličini samih ikonica, njihovoj nazubljenosti itd. 2560x1080 rezolucija (82dpi na 34”) je UltraWide ekvivalent standardnoj 1080p rezoluciji, koje nismo ljubitelji čak ni na mnogo manjim 27” 16:9 modelima. Ovde na 34” proširena 1080p rezolucija predstavlja popriličan kompromis, koji donekle može opravdati činjenica da sam monitor ipak dolazi sa visokim stepenom osvežavanja i nVidia G-Sync podrškom. Druga stvar su vrlo primetni okviri oko ekrana. Na bočnim i gornjoj stranici to i nije neka retkost, zbog same prirode EdgeLED osvetljenja, ali ovo je svakako prvi put da vidimo jedan takav okvir i na dnu. Sve bi to imalo više smisla da sam monitor već ne poseduje i standardnu “bradu” na dnu.
 
LG34UC89G9mala.jpg
 
Kombinacija masivnog i teškog nosača, kao i velikog postolja drže ovaj monitor prilično čvrsto i stabilno na stolu. Nosač poseduje integrisan "slajder" koji omogućava manipulaciju visinom panela od 120mm. Pored toga tu je još samo i "Tilt" opcija sa rasponom nagiba od -5° to 20°. "Sviwel" i "Pivot" su izostali što zbog dizajna postolja, tako i zbog zakrivljenog panela. Sam panel dolazi sa prilično blagim zakrivljenjem kakvo i inače ima više smisla na ovolikoj širini. Budući da se ovde radi o IPS panelu sama “krivina” ne doprinosi mnogo kada je povećanje kvaliteta prikaza u pitanju ili povećana imerzija kada npr. igrate igru/gledate film u mraku. Cool dizajnerski/praktični dodatak svemu ovome su dva mala otvora na donjoj strani panela, za koje dobijate mali plastični nosač u pratećem paketu opreme. Reč je tzv. držaču kabla miša koji će vam dosta pomoći kod gaming-a.
 
LG34UC89G10.jpg
 
Pozadina monitora je većim delom matirana, ali poseduje i "glossy" sekcije koje su u pakovanju lepo zaštićene od ogrebotina. Ovakva kombinacija nam se ipak mnogo više dopada od "full glossy" pozadine na 29UM69G-B modelu, koji smo na testu imali u avgustu. Takođe, ono što je na 34UC89G-B modelu bolje izvedeno je prostor za montažu standardnog nosača, koji ovde objedinjuje i "VESA Mount". Odmah pored, smeštena je I/O sekcija sa vrlo lepim rasporedom konekcija. Ovde ćete pronaći dva USB 3.1 Gen1 Type-A konektora, kojima čak u OSD-u možete aktivirati tzv. "Charge" funkciju za punjenje baterija vaših "gadgeta" čak i kada je monitor isključen. Oba pružaju maksimalan napon od 5V 1.5A. Tu je naravno i njihov  USB port koji služi za vezu sa računarom. Od video konekcija pronalazimo HDMI 1.4 i DisplayPort 1.2 koji su standardni za G-Sync module već neko vreme. Odmah uz strujni konektor nalazi se još i 3.5mm audio izlaz za slušalice ili eksterne zvučnike, koji možete koristiti za dobijanje zvuka preko HDMI konekcije.
 
LG34UC89G11mala.jpg
 
LG34UC89G12mala.jpg
 
LG34UC89G13mala.jpg
 
Jedan od najboljih delova ovog monitora nalazi se na sredini donjeg dela u vidu 5-smernog joystick-a za navigaciju OSD-om, kontrolu zvuka itd. Ovo je svakako "highlight" svakog novijeg LG monitora, pogotovo iz ovakve Gaming serije i nadamo se da će se više proizvođača ugledati baš na LG, kada su OSD kontrole u pitanju. Njegova osnovna funkcija je trostruka – jedan regularan klik će uključiti monitor ako je isti isključen, ili će otvoriti OSD ako je monitor uključen. Pomeranje u levu ili desnu stranu izbacuje kontrolu jačine zvuka, a dugi pritisak isključuje uključen monitor. Isključiti ga takođe možete i odabirom istoimene opcije u OSD-u.
 
LG34UC89G14mala.jpg

LG 34UC89G-B G-Sync 166Hz - OSD, merenja i kalibracija

Kao što smo već rekli za ulazak u OSD potreban je samo klik joystick-a na dnu monitora. Tada dobijate pristup ka četiri najosnovnije i na monitorima najčešće korišćene funkcije. Možete ga isključiti sa odabirom “Power Off”, brzinski promeniti način rada odabirom “Game Mode”, promeniti prikaz sa DP na HDMI odabirom “Input” opcije ili dobiti pristup mnogo detaljnijim podešavanjima odabirom “Menu” opcije.
 
LG34UC89G15mala.jpg
 
LG34UC89G16mala.jpg
 
LG34UC89G17mala.jpg
 
“Input” i “Power Off” opcije ne treba objašnjavati budući da su prilično logične, pa zato krećemo od “Game Mode” koji dizajnerski stvarno oduševljava. Odabirom ove sekcije OSD-a dobijate pregledan GUI koji u centralnom delu prikazuje trenutni mod rada, dok su iznad poput ikonica predstavljene sve mogućnosti koje aktuelni mod rada nudi standardno. Modove menjate jednostavnim pomeranjem joystick-a levo-desno, a zajedno sa njima menjaju se i neke predefinisane stavke poput nivoa aktivacije Black Stabilizer i ULMB tehnologija. G-Sync i Overclock sekcije su striktno vezane za vaš odabir u nVidia Control Panelu i njihov status zavisi samo od vaših preferencija. Ovde naravno vidite i osvežavanje monitora koje je trenutno izabrano (60Hz, 85Hz, 100Hz, 120Hz, 144Hz i 166Hz).
 
LG34UC89G18mala.jpg
 
LG34UC89G19mala.jpg
 
LG34UC89G20mala.jpg
 
LG34UC89G21mala.jpg
 
LG34UC89G22mala.jpg
 
“Menu” je nešto poput napredne opcije prikaza “Game Mode” opcije. Smešten je u donjem desnom uglu, kao i kod 99% ostalih monitora i pruža zavidan nivo podešavanja svega što poželite. Prva od pet stavki je Game Mode, koji se ne razlikuje od već opisanog "quick" menija iz prethodnog pasusa, samo mu je raspored malo drugačiji. Game Adjust je već malo napredniji i nudi vam pre svega mogućnost aktivacije/deaktivacije overclock-a na 166Hz, manuelni odabir nivoa Black Stabilizer i ULMB (Response Time) tehnologija, odabir "cross hair overlay-a" koji vam može pomoći da npr. varate u nekim zahtevnijim MP FPS igrama u kojima je nišanska opcija rezervisana samo za “nooB-ove”, a tu je naravno i opcija resetovanja svih ovih podešavanja na fabrička.
 
LG34UC89G23mala.jpg
 
Picture Adjust je vezan za manipulaciju pozadinskim osvetljenjem, kontrastom, gamom, temperaturama boja kao i pojedinačnim RGB kanalima i ono što je jako bitno da se ovde istakne je činjenica da nijedna od ovih opcija nije zaključana bez obzira na mod prikaza koji ste odabrali. To znači da bukvalno sami možete definisati ukupno 6 vlastitih modova, tako što svaki od postojećih možete promeniti onako kako vama odgovara i naravno sačuvati to za dalju upotrebu. Ako kojim slučajem preterate sa ovom sekcijom i ona poseduje svoj vlastiti reset koji neće resetovati npr. Game Adjust podešavanja. Ovo je nešto što bi voleli videti na svakom monitoru, čista desetka za LG!
 
LG34UC89G24mala.jpg
 
LG34UC89G25mala.jpg
 
LG34UC89G26mala.jpg
 
Čak vam i “Input” sekcija nudi nešto naprednije u ovom advanced modu pa tako dobijate opciju promene odnosa stranica, što ovaj monitor može lakše prilagoditi nekim starijim ili UltraWide neprilagođenim sadržajima. Primer, povezali ste gaming konzolu preko HDMI-ja i 16:9 slika je razvučena na 21:9 – odaberete Original opciju i imate normalan 16:9 prikaz. Kada je General sekcija u pitanju tu ćete menjati jezik interfejsa, aktivirati/deaktivirati LED svetlo u joystick-u, aktivirati/deaktivirati Quick Charge opciju na pozadinskim USB konektorima, promeniti samu lokaciju ovog naprednijeg OSD-a (možete ga staviti na sredinu npr.) itd. Takođe, ovde imate i generalni Reset koji kompletan monitor vraća na početna podešavanja. Sve u svemu, jedan od najboljih i najbogatijih OSD-ova koje smo videli u skorije vreme. LG je odradio fantastičan posao.
  
Kada su merenja kolorimetrom u pitanju rezultati istih nam tačno pokazuju rezultate našeg ranijeg zapažanja da u pakovanju nismo pronašli sertifikat o izvršenoj fabričkoj kalibraciji. Razlog za to je što ista nije ni odrađena. Ako izuzmemo Gamer 1 mod koji ima aktiviran napredniji oblik Black Stabilizer tehnologije i Reader mod kod kojeg je sve prilagođeno manjem naprezanju očiju prilikom čitanja teksta, svi ostali modovi su gotovo identično postavljeni. Odstupanja Gamma-e su masivna sa preko 17%, a Delta E prosek i maksimum su debelo u crvenom. Međutim, ovo zvuči strašno samo na papiru dok u praksi izgleda vrlo prijatno za oči. Čak štaviše Gamer 1 i RTS modovi nude najlepšu sliku baš zbog tih par nijansi koje ih razdvajaju od ostalih modova. Ono što nas je dodatno oduševilo su rezultati kalibracije – malo odstupanje kod temperature boja (1%) inače je bilo primetno i kod svih predefinisanih modova. Zahvaljujući otključanim mogućnostima Gamma-u smo lako postavili na idealnih 2.2, a DeltaE prosek i maksimum sa 0.3 i 0.6 vrednostima su blago rečeno idealni. Ovo je jedan od najkvalitetnijih 8-bit IPS panela do sada.
 
Gamer 1 
 
LG34UC89G27.jpg 
 
 RTS
 
LG34UC89G28.jpg
 
  
Kalibrisan
 
LG34UC89G29.jpg
 

LG 34UC89G-B G-Sync 166Hz - u praksi

Tokom korišćenja 34UC89G-B monitora nismo primetili nikakve probleme ili anomalije u radu, čak štaviše i na samu rezoluciju smo se vrlo brzo navikli. Činjenica je da bi mogla biti i veća, ali to onda sa sobom povlači i dodatna ulaganja u ostatak hardvera koji svojom snagom treba da prati ogromne zahteve UltraWide 1440p rezolucije pri 166Hz. Ovako na UltraWide 1080p možete lakše iskoristiti mogućnosti ovog monitora uz malo umereniji hardver.
 
LG34UC89G30mala.jpg
 
LG34UC89G31mala.jpg
 
Uniformnost ekrana testirali smo u predefinisanim modovima prikaza, budući da će velika većina vas upravo njih i koristiti, i rezultat na maksimalnom osvetljenju možete videti na slici ispod gde je monitoru osvetljenje bilo postavljeno na 100%. Da budem iskren, morao sam dva puta proveriti da se monitor nije kojim slučajem sam isključio. 
 LG34UC89G32mala.jpg
 
Uglovi posmatranja su standardno IPS odlični, što se u ovom slučaju dodatno isticalo nakon prethodnog TN modela koji smo imali na testu. Kao što smo i ranije u tekstu naveli krivina ovog modela nije preterano izražena pa neće mnogo uticati na povećanje ili pogoršanje kvaliteta prikaza kada monitor posmatrate sa strane. Odziv je izuzetan kada overclock-ujete monitor a zamućivanje objekata koji se brzo kreću je vrlo fino svedeno na minimum zahvaljujući ULMB tehnologiji, u praksi je doduše vrlo teško  uočiti bilo kakvu razliku između native 144Hz moda rada i OC 166Hz moda.
 
LG34UC89G33mala.jpg
 

LG 34UC89G-B G-Sync 166Hz - zaključak

Budimo realni, kupcima u Srbiji jedna od najvažnijih stavki prilikom kupovine bilo čega je cena. Cena je ujedno i najčudniji deo vezan za ovaj monitor. Možda ste već i ranije primetili da kod LG monitora nema neke velike razlike u ceni kada poredimo naše i strana tržišta. Odstupanja su vrlo mala i npr. ovaj konkretni model kod nas košta tek 50-ak eura više u odnosu na evropske zemlje. E sad, zašto je ovo čudno – na početku teksta smo pominjali da 34UC89G-B (G-Sync) ima i svoju FreeSync verziju u vidu 34UC79G-B modela. Dakle, i ovde je takođe reč o zakrivljenom 2560x1080 monitoru sa IPS panelom identičnih specifikacija i mogućnosti 144Hz osvežavanja. Međutim, razlika u ceni ova dva modela iznosi gotovo neverovatnih 400€. 
 
LG34UC89G34mala.jpg
 
LG34UC89G35mala.jpg
 
S druge strane, ako pogledamo samo G-Sync modele sa identičnom 34” dijagonalom i npr. 1440p rezolucijom videćemo da je maksimum koji na njima dobijate 100Hz osvežavanje. Takvi modeli koštaju i do 300€ više od 34UC89G-B modela, što znači da se isti nalazi na tzv. “zlatnoj poziciji”. Ako su vam G-Sync i visoke vrednosti osvežavanja bitni, a monitor koristite isključivo za gaming, tada vam bez problema možemo preporučiti baš ovaj 34UC89G-B model. Ako se pored gejminga bavite i nekim naprednijim video editing-om, tada će vam na ovoj dijagonali 1440p modeli doneti veću oštrinu i preko potreban radni prostor. Tu već imate i sjajan kompromis u vidu ASUS MX34VQ modela koji nudi 1440p@100Hz za gotovo identične novce. S treće strane, 34UC79G-B, dakle FreeSync verzija, predstavlja mnogo dobru kupovinu ako bacimo pogled na rezultate naših merenja i kalibracije. Kod tog modela adaptivnu sinhronizaciju će moći iskoristiti samo vlasnici AMD grafika, dok će nVidia korisnici i dalje preko DisplayPorta imati pristup 2560x1080@144Hz prikazu, što i nije toliko loše kada se upari sa nekom GeForce GTX 1070 ili GTX 1080 grafikom.
 
LG34UC89G36mala.jpg
 
Ako za trenutak izbacimo cenu iz svega ovoga, monitorom smo izuzetno zadovoljni. Kod nas je bio povezan sa GTX 1070 Ti karticom, koja je mogla dosta dobro da ga iskoristi kako u starijim tako i u modernijim igrama. G-Sync je savršeno “peglao” varijacije u broju sličica, ULMB se brinuo da do zamućenja kod brzih pokreta ne dolazi nikad, dok smo sa "Black Stabilizer" tehnologijom jasno videli neprijatelje sakrivene u mračnim sekcijama levela, pri čemu naglašavamo da celokupan kolorit igre nije bio nimalo narušen. Sve u svemu u pitanju je sjajan gejming monitor, koji strogo gledajući trenutno nema konkurenciju u G-Sync 21:9 144Hz segmentu. 
 
 
Prednosti:
- OSD interfejs i navigacija
- 166Hz Overclock
- Vrhunski IPS panel
 
Nedostaci:
- Cena u odnosu na FreeSync verziju
- Niska rezolucija za 34”
- Veliki okvir ekrana na dnu
 
Cena:  800€
 
Monitor je  na test ustupio LG.

vladimirdowla Član postova: 3361
Citiram korisnika: AleksandarKoristim već par meseci skoro identičan LG model, 34UC79G-B. Ono što mogu da primetim jeste prilično izražena probijanja pozadinskog osvetljenja kao i dosta tamniji prikaz prilikom 144 Hz osvežavanja. To se da korigovati black stabilizer opcijom koja je kod mene na vrednosti 60. Obzirom da vi navedene mane ne pominjete na 34UC89G-B modelu , slobodan sam zaključiti da je verovatno i cena zbog toga i utoliko viša.
G-Sync modeli sa 3D Vision tehnologijom imaju LightBoost u tim 100Hz+ modovima.
Nikbos Neregistrovan korisnik
Postavljajte vise fotografija sa prikazom aplikacija koje se cesto koriste.
Boris Neregistrovan korisnik
Izgleda kao regularan monitor, ali presjecen napola (horizontalno)...
Aleksandar Neregistrovan korisnik
Koristim već par meseci skoro identičan LG model, 34UC79G-B. Ono što mogu da primetim jeste prilično izražena probijanja pozadinskog osvetljenja kao i dosta tamniji prikaz prilikom 144 Hz osvežavanja. To se da korigovati black stabilizer opcijom koja je kod mene na vrednosti 60. Obzirom da vi navedene mane ne pominjete na 34UC89G-B modelu , slobodan sam zaključiti da je verovatno i cena zbog toga i utoliko viša.
Bojan Neregistrovan korisnik
Možete li da dođete u posed nekog od 38" modela odnosno napravite test sa fokusom na produktivnost, manje na gejming?
Retko gde se može videti kako izgleda rad sa više prozora (browsera, editora, mesindžera i sl) otvorenih u isto vreme. Uglavnom svi prave testove ovakvog hardvera za gejmere iako im to nije uvek namena.
LG 38UC99-W, Dell U3818DW...

Test: ASUS RoG PG27VQ (Video)

Test: Samsung LC49HG90 32:9 144Hz Freesync 2 (Video)

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309