Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 32UD59 FreeSync (Video)

08.01.2018 14:32 | 2 Multimedija
Test: LG 32UD59 FreeSync (Video)

Ako ste se i vi poput mene već malo zabrinuli da na testu nećemo više nikada imati neke normalne „flat“ monitore u standardnom odnosu stranica, LG nam je pripremio jedno lepo iznenađenje za kraj 2017. u vidu 32“ 4K UHD monitora za profesionalne korisnike na budžetu.

 
Vladimir Pejić
 
Koliko god cool bio onaj 49“ Samsungov Super Ultra Wide monitor koji smo nedavno testirali, činjenica je da će većini kupaca kod nas ipak biti zanimljivije nešto „ravno“ i u „normalnijem“ formatu, ili u prevodu jeftinije. Upravo zbog toga nam je LG-jev UD59 bio pravo osveženje kada smo ga otpakovali i povezali sa test bench konfiguracijom. Međutim, iako ovde nije reč o zakrivljenom ultra širokom modelu on i dalje poseduje jednu vrlo zanimljivu karakteristiku – dijagonalu od 32 inča. Uz to ona je upotpunjena i 4K UltraHD rezolucijom od 3840x2160 piksela, a korišćen je Vertical Aligment panel što je vrlo neuobičajeno za LG. Ugrađeni
 
 
VA panel dolazi sa 8-bit matricom koja ima mogućnost A-FRC dithering-a što u paru sa DisplayPort konekcijom osigurava simulaciju 10-bit prikaza boja. Reći da je ovde reč o FreeSync kompatibilnom monitoru nije neko veliko iznenađenje, ali ono što ga izdvaja od većine sličnih je Extended Range koji nudi u svojim OSD opcijama. To znači da ćete ovde umesto standardnih 40-60Hz FreeSync vrednosti, biti u prilici da raspon proširite na 35-60Hz. Ovo možda ne zvuči kao neka velika razlika, ali itekako znači kada se igrate na 4K UHD rezoluciji. 
 LG32UD59B1mala.jpg
 
LG32UD59B2mala.jpg
 
Osvetljenje od maksimalno deklarisanih 300 nita nije ništa spektakularno, ali je zato pokrivenost DCI-P3 spektra od 95% u DisplayPort modu za pohvalu, međutim u pakovanju nismo dobili sertifikat o kalibraciji panela, na šta ćemo posebno obratiti pažnju u nastavku kada budemo analizirali rezultate merenja kolorimetrom. Od nekih bitnih dodataka i funkcija koje monitor još nudi izdvajamo već dobro poznati Black Stabilizer, koji ovde zbog VA panela ima malo više smisla nego na IPS monitorima kao i činjenicu da monitor dolazi sa totalno upotrebljvim zvučnicima.
 
LG32UD59B3mala.jpg
 

LG 32UD59 - dizajn

 
Ovde se 32UD59 nije preterano proslavio budući da deluje pomalo nekonzistentno kombinujući plastiku jeftinog izgleda na samom monitoru sa sjajnom „brušeni metal“ završnom obradom na postolju. Iako su svi delovi u crnoj boji, postolje će pod malo jačim svetlom izgledati mnogo svetlije. E sad, iako sama plastika deluje jeftino, monitor je prilično dobro utegnut i sastavljen. Montaža centralnog nosača je svedena na jedan „klik“ potez, dok se tzv bumerang na samom dnu lako šrafi i bez alata. Sve ovo zbog svoje širine drži monitor potpuno stabilno na stolu, ali se on u isto vreme vrlo lako pomera zbog vrlo male mase tog istog postolja. To možete smatrati ili minusom ili skrivenom swivel opcijom, koju monitor inače ne poseduje zvanično. 
 LG32UD59B4mala.jpg
 
LG32UD59B5mala.jpg
 LG32UD59B6mala.jpg
 
Osim tog slučajnog swivela, monitor možete podizati i spuštati u rasponu od 12cm, a dostupan je i tilt od -5 do +20 stepeni. Kako je ovde ipak reč o budget rešenju monitora, generalno nemamo zamerki za ovaj raspon mogućnosti. Kako su fizičke ivice oko ekrana nešto veće, LG nije bio primoran da stavlja dodatne na sam panel što izgleda vrlo dobro u radu. Kada je pozadina u pitanju dopada nam se što je u pakovanje ubačen plastični nastavak za cable management i što su konekcije jako uredno i lepo raspoređene. 
 
LG32UD59B7mala.jpg 
LG32UD59B8mala.jpg
 
Ovde ćete tako dobiti jedan DisplayPort u 1.2 verziji sa HDCP 2.2 podrškom, ali i dva HDMI 2.0 konektora što itekako pohvaljujemo budući da na ovaj način imate čak tri opcije za prikaz slike u punom 2160p 60Hz kvalitetu. HDMI 2.0 konektori u paru sa 32“ dijagonalom čine ovaj monitor vrlo zanimljivim i za ljubitelje konzola, gde izdvajamo Xbox ONE X koji će ovde moći da iskoristi čak i FreeSync funkciju. Ako vam se kojim slučajem zvuk sa ugrađenih zvučnika ne dopada, tu je i 3.5mm izlaz za eksterne zvučnike ili slušalice.
 
LG32UD59B9mala.jpg
 

LG 32UD59 - OSD, merenja i kalibracija

 
Za pristup OSD interfejsu koristićete 5-smerni joystick na dnu monitora koji uvek pohvaljujemo jer nudi savršeno laku navigaciju. Prvi korak je mali cirkularni „brzi“ meni, gde možete lako i brzo pristupiti osnovnim funkcijama kao što su predefinisani Game modovi, promena inputa i isključivanje monitora, dok vas pokret na desno vodi u napredni interfejs. Sve ovo izgleda potpuno identično kao i kod većine LG modela. Jedino gde smo primetili veliku razliku u dizajnu bilo je kod nedavno testiranog 34“ G-Sync modela gde je OSD bio potpuno drugačiji. 
 LG32UD59B10mala.jpg
 
Ako zađete u malo detaljnije podešavanje monitora Picture sekcija će vam ponuditi još i generalni Custom mod, Reader, Photo, Cinema i Color Weakness, uz naravno i već pomenute Game modove, koje iz ovog naprednijeg menija možete još dodatno, ali ne i previše, podešavati. Takođe, kada je generalni Custom mod u pitanju izdvajamo i Six Color opciju podešavanja boja, koja je u drugim modovima zaključana. Ovde dobijate dodatnu opciju finog tuniranja za ukupno 6 boja, što može dodatno pomoći kod vrlo precizne kalibracije i profesionalnije upotrebe ovog konkretnog modela monitora.
 
Merenja kolorimetrom su nam pokazala da uz cenovni razred kojem ovaj monitor pripada ne možemo očekivati neke idealne rezultate, barem kada su fabrička podešavanja u pitanju. Cinema, Custom, Custom Game i FPS 1 modovi fabrički su podešeni potpuno identično, iako će vam tek Custom ponuditi da se malo i poigrate sa podešavanjima ukoliko želite da odradite preciznu kalibraciju. Ono što će profesionalcima možda biti problem je što OSD u skoro svakom modu nudi neka ograničenja. Gaming modovi vam dozvoljavaju manipulaciju Black Stabilizer tehnologije ali ne i podešavanje RGB kanala, dok Custom nudi detaljno podešavanje boja a Black Stabilizer ostavlja na nešto višoj vrednosti, što se i primećuje na slici nakon kalibracije. Sve u svemu ugrađeni panel ima veliki potencijal i iz njega se definitivno može „izvući“ fenomenalan rezultat kalibracijom. Osvetljenje je ipak nešto slabije od deklarisanog sa maksimalnih 238 nita od navedenih 300.
 
 
 CUSTOMGENERALNI.png
I CINEMA, CUSTOM, FPS 1 I CUSTOM GAME MODOVI
 
 
 KALIBRISAN.png
II KALIBRISAN

LG 32UD59 - u praksi

 
Utisci u praksi su vrlo pozitivni kod ovog modela, a slika koju smo dobili nakon kalibracije je blago rečeno izvanredna. Monitor smo povezali sa AMD VEGA 64 karticom, odvrnuli detalje na max i prepustili se uživanju u kristalno jasnom 4K UHD gamingu, dok je Freesync naravno „peglao“ sve varijacije u framerate-u. Osim činjenice da pod malo većim uglom posmatranja dolazi do blagog gubitka boja, što je inače posledica VA panela, nijedan drugi problem nismo zapazili. UFO test nam je pokazao koliko dobro je odzivan sam panel, a jedini potencijalni dodatni „problem“ smo zapazili prilikom prvog pokretanja Windowsa 10 gde je skaliranje prikaza bilo postavljeno na 100%. Kada smo ga podesili na 150% sve je bilo rešeno, ali u protivnom bi mogli da se pomučite da pročitate neki tekst, koliko su na 100% skaliranju slova bila sićušna.
 
Odziv:
 
LG32UD59B11mala.jpg
 
 
Uglovi:
 
Uglovimala.jpg
 

LG 32UD59 - zaključak

 
Uvek kada dođemo do zaključka, “na sto” bacimo sve ono pozitivno i negativno što smo primetili tokom testiranja. Naravno, naše tržište, takvo kakvo je, zahteva da se u miks obavezno ubaci i cena, jer u jako velikoj meri utiče na finalno mišljenje, budući da i sami verovatno znate kako i koliko cene kod nas mogu varirati u odnosu na neka daleko veća IT tržišta. Dakle, u ne baš privlačnom ali kvalitetno izrađenom kućištu ovog modela LG je smestio 32” VA panel sa simulacijom 10-bit prikaza. Osim toga, za razliku od većine 32” 1440p monitora kod nas, ovaj dolazi sa većom 4K UHD rezolucijom što mu osigurava vrlo dobru gustinu piksela od 137ppi. Ako kojim slučajem smatrate da su kombinacija 27” i 1440p rezolucije bolje rešenje – takvi modeli imaju gustinu od tek 109ppi. Dakle – veliki gabariti plus velika radna površina. Tokom kalibracije sve što je bilo potrebno je blago podesiti R i B kanale, iako sam monitor fabrički nije bio kalibrisan. Ovo implicira da pored velike radne površine dobijate i izvanredan kvalitet prikaza.
 
 
Slaba tačka su mu uglovi, ali ugao iz kojeg smo mi uspeli da vidimo tek blagu promenu boja u praksi nikada nećete koristiti. Igrate li se na PC-u ili modernim konzolama ovaj monitor ponovo oduševljava. Ne samo što vam nudi prošireni FreeSync raspon, on dolazi i sa HDMI 2.0 konekcijama. Dakle u kombinaciji sa npr. Xbox ONE X konzolom možete u potpunosti iskoristiti sve gaming dodatke i tako napraviti 4K UHD gaming setup za oko 1000€. Preporučena cena za ovaj 32UD59 monitor trebala bi se kretati oko 599€, što na prvu loptu deluje visoko, ali ako ga uporedite sa drugim monitorima sličnih karakteristika koji koštaju preko 100.000 dinara ovaj LG predstavlja odličnu kupovinu i zbog toga mu dodeljujemo “Value For Money” nagradu!
  
LG32UD59B01mala.jpg 
 
Prednosti
- Cena
- Dijagonala
- VA panel
- Extended FreeSync
- HDMI 2.0 konekcije
- Kvalitet prikaza
- Ugrađeni zvučnici
 
Mane
- Lošiji uglovi (standardno za VA)
 
CENA: 600€

tesseract Novi član postova: 127
Kontrast je deklarisan na 3000:1, ali me zanima koju ste vrednost vi dobili merenjem? Nigde nisam nasao u tekstu.

Test: Samsung LC34H890 Freesync

Test: AOC Q3279VWF (video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309