Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 32GK850G-B G-Sync Gaming monitor (Video)

29.05.2018 16:56 | 0 Multimedija
Test: LG 32GK850G-B G-Sync Gaming monitor (Video)

Pravi balans karakteristika i malo LG kreativnosti. Iako monitori ovakve veličine i specifikacije, naročito zbog skupe G-Sync implementacije, mahom prelaze, za naše uslove mitsku cifru od 1000€, 32GK850G je pomalo iznenađujuće, znatno pristupačniji i sa cenom od nešto preko 700€ predstavlja vrlo validan izbor za gamere koji žele kvalitetan monitor, praktično bez kompromisa kada su u pitanju najvažnije gaming funkcije.

Ivan Mančić

 

Šta je to što čini idealan gejming monitor?
Svaki gejmer će verovatno imati različit odgovor na ovo pitanje, zavisno od hardvera koji koristi, specifičnih potreba i preferenci. Ipak, postoje neka univerzalna pravila oko koji će se većina složiti. Na primer, svi volimo veliki ekran, zapravo, što veći, sve dok nije toliko velik da zahteva da gledamo levo desno tokom igranja jer nam njegove ivice izlaze iz vidnog polja. Takođe, visoka rezolucija je svakako poželjna jer nudi više detalja i bolju oštrinu slike, ali previsoka rezolucija (poput 4K) donosi i visoke zahteve po pitanju hardvera, a naročito grafičke karte koja u toj rezoluciji može da izbaci pristojan frame rate. Svi koji su probali neki od monitora sa visokim osvežavanjem znaju koliko je ta karakteristika sjajna stvar kada je gaming u pitanju. Nakon igranja na 144Hz, jako je teško vratiti se na 60 i biti zadovoljan. Naravno, tu su i stvari koje važe za sve monitore, a ne samo gejming modele, poput reprodukcije boja, kontrasta, uglova gledanja (koji su razlog zbog kog većina izbegava TN panele) i sl. Zaista, puno faktora koje nije lako uklopiti u jedan proizvod. 

Srećom, na test nam je stigao jedan od LG noviteta koji pretenduje da objedini mnoge od karakteristika poželjnih za moderan gaming. U pitanju je monitor sa oznakom 32GK850G-B koji poseduje 31.5” VA panel, rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, osvežavanje od 144Hz overklokabilno do čak 165 i nVidia G-Sync podršku. Vrlo impresivan set karakteristika koji nas je zaintrigirao da ovaj monitor istestiramo i proverimo kako radi u praksi i da li je sve baš tako dobro kao što zvuči. 

Dizajn, konektori

lg32gk850g04_resize.jpg

LG se kod ovog modela odlučio za jednostavan i efektan dizajn. Iako nepogrešivo izgleda kao proizvod namenjen gejming populaciji, nije se preterivalo sa detaljima, pa monitor ne bode oči, već je sve podređeno funkciji. Panel je sa gornje i bočnih strana okružen tankim okvirom od oko 5mm, dok je sa donje strane on oko duplo širi. Postolje je V oblika, kakav smo već viđali i na modelima drugih proizvođača, ali tanje i elegantnije, a opet dovoljno robusno da uliva poverenje i nudi adekvatnu stabilnost. Na postolju se nalaze i crveni akcenti koji doprinose gejming utisku, kao i nVidia G-Sync logotip. Kako je za svaki monitor, a naročito model namenjen dugotrajnom igranju, udobnost jako bitna stavka, postolje u ovom slučaju nudi podešavanje visine u rasponu od 110mm, nagiba panela od -5 do 15 stepeni, rotaciju od 20 stepeni na levo i desno kao i pivot panela u portrait i landscape mod. Na zadnjoj strani postolja se nalazi i plastični dodatak koji pored sprovođenja kablova može imati i funkciju nosača za slušalice.

lg32gk850g07_resize.jpg

Iako je prednja strana monitora relativno diskretnog izgleda, poleđina izgleda vrlo avangardno. Razlog je što se na njoj nalazi krug koji izgleda poput nekog ovalnog zvučnika, sa crnim prorezima i crvenom mrežicom, a koji ustvari krije Sphere Lightning RGB osvetljenje. U pitanju je interesantan sistem koji projektuje svetlo na zid iza monitora. Projekcija je moguća u nekoliko različitih modova, od dinamičkog moda sa bojama koje se menjaju kroz ceo spektar, do nekoliko fiksnih boja. Ovo će vam omogućiti da vaše gejming  okruženje učinite zanimljivijim ili da osvetljenje monitora prilagodite postojećem LED osvetljenju u vašem računaru. Možda tražimo puno, ali prava je šteta što osvetljenje ne poseduje i neki mod koji bi bio interaktivan sa sadržajem ekrana ili zvukom, jer bi u tom slučaju zaista bilo fantastičan dodatak.

lg32gk850g22_resize.jpg

No, pored čisto vizuelnog efekta, osvetljenje poseduje i nekoliko predefinisanih modova namenjenih prijatnijem gledanju. Naime, projekcijom svetla određene boje i intenziteta iza samog panela, monitor bi gledanje u ekran u mračnoj prostoriji trebao učiniti prijatnijim i manje napornim za oči. Pored različitih modova, moguće je i podešavanje intenziteta. Kontrola osvetljenja se vrši putem točkića, nalik onom na mišu, koji se nalazi na sredini donje strane panela. Rotacija kontroliše intenzitet svetla, dok pritisak služi za cirkulisanje između različitih modova.

lg32gk850g18_resize.jpg

Odmah pored pomenutog točkića nalazi se i višesmerni taster, koji služi za kontrolu menija, uključivanje monitora i izbor ulaza. Ovaj vid kontrole je ne samo jednostavniji od klasičnih tastera, već je i znatno praktičniji i intuitivniji i drago nam je da ga sve češće srećemo na monitorima i televizorima. Sam interfejs menija je takođe sjajno dizajniran, sa modernim gejming izgledom i potpuno prilagođen kontroli putem direkcionog tastera.
Konektori su takođe locirani sa zadnje strane i vrlo lako dostupni, što je prijatna promena u odnosu na trend postavljanja konektora sa donje strane, koji iako diskretniji, nije baš praktičan za slučajeve kada vam je potreban iole češći kontakt sa kablovima i konektorima. Na raspolaganju su vam po jedan Display Port 1.2, HDMI 1.4, konektor za slušalice (monitor ne poseduje i zvučnike) i jedan USB 3.0 upstream port za povezivanje sa računarom, kao i dva downstream porta za povezivanje dodatnih USB uređaja. Tu je i konektor za napajanje, a monitor u tu svrhu koristi eksterni adapter dimenzija poput onog za prosečan laptop.

lg32gk850g10_resize.jpg

Slika

32GK850G poseduje zaista veliki 31.5” ekran koji uživo deluje prilično impresivno i igranje na ovako velikom ekranu je definitivno pravo uživanje. Iako je na granici da bude prevelik, uz odgovarajuće pozicioniranje na vašem stolu moći ćete birati između potpunog doživljaja (bliže) ili dobre preglednosti (dalje). Problem može biti samo ukoliko vam je bitno da vam ceo monitor bude u vidnom polju, a radni sto je suviše plitak. Moguća je i montaža na zid, ali će vam u tom slučaju biti potreban VESA mount plate koji se nažalost posebno poručuje.

lg32gk850g23_resize.jpg

Panel je VA tipa, potpisan od strane AU Optronics-a, sa 8 bita po kanalu boje, što je i očekivano obzirom da nije u pitanju model sa HDR podrškom ili namenjen profesionalnoj upotrebi. Kontrast je očekivano visok za ovaj tip panela i deklarisan na 3000:1, uz deklarisano osvetljenje od 350 cd/m2 i uglove gledanja od 178 stepeni. Realni uglovi su nešto malo uži, opet tipično za VA panele, pa je iz baš ekstremnih uglova primetan blagi color shift, mada naravno neuporedivo bolje nego što je to slučaj sa TN panelima. Takođe, nismo primetili ni bilo kakav problem sa probijanjem osvetljenja ili neuniformnosti prikaza. Ekran poseduje matirani 3H anti-glare premaz, pa vam tokom rada i igranja neće smetati dosadne refleksije, već ćete se moći koncentrisati na samu igru. Usled mat premaza, intenzitet boja i kontrasta možda nije kao kod modela sa refleksivnim staklom (npr. nedavno testirani AOC VA model), ali svakako pozdravljamo ovakav izbor i mislimo da je u pitanju vredan kompromis u korist znatno prijatnijeg svakodnevnog korišćenja. Rezolucija ovog monitora je 2560x1440 piksela, što možda nije prevelika gustina piksela za ovu dijagonalu, ali je takođe dobar balans između detaljnosti prikaza i hardverske zahtevnosti kada je u pitanju gejming monitor. Kada su podešavanja slike u pitanju, u meniju ćete pronaći nekoliko modova prilagođenih igrama, poput FPS, RTS, kao i dva Gamer moda koje možete prilagoditi svojim željama i Reader mod namenjen prijatnijem dugotrajnom čitanju.

lg32gk850g19_resize.jpg

U merenjima kolorimetrom, najtačniji fabrički mod je bio Gamer1, sa prosečnim DeltaE odstupanjem od 3.4 i maksimalnim od 9.9. Ne tako impresivno, ali u skladu sa ciframa koje su česte za gaming modele. Pre kalibracije smo ipak odlučili da malo pročačkamo po meniju i na naše iznenađenje, jednostavno smanjenje zelene boje za 6 koraka (44 umesto default 50), bez dodatnih podešavanja je tačnost boja dovela na sjajnih 1.7 za prosečno i 4.7 za maksimalno DeltaE odstupanje, što je već stvarno odličan rezultat. Iako verovatno postoje varijacije od panela do panela, preporučujemo vlasnicima ovog modela da probaju ovo i na svom primerku.

lg32gk850g14_resize.jpg

Kalibracija je naravno dodatno poboljšala rezultat, a merenja nakon nje su pokazala i izmereno pokriće boja od 97.3% sRGB, 60.4% Adobe RGB i 74% DCI P3 spektra. Najveće izmereno osvetljenje je bilo u skladu sa specifikacijom i iznosilo 358.3 nita, dok je maksimalni izmereni kontrast bio blizu deklarisanog, sa 2913:1.

lg32gk850g01_resize.jpg

Gejming

Ono što je netipično kod ovog monitora je visoko osvežavanje od čak 144Hz. Iako ne tako neverovatna stvar samo po sebi, ovo je nešto što nismo često viđali na VA modelima. LG je čak otišao korak dalje i omogućio overklok na 165Hz koji radi prilično dobro. Zašto odmah nisu stavili da je maksimalno osvežavanje 165Hz? Kao i svaki overklok, LG, kao uostalom i drugi proizvođači, ne garantuje da će monitor raditi savršeno na OC vrednostima. Iako verujemo da će u 99% slučajeva sve raditi besprekorno, verovatno je ostavljena mogućnost da određeni primerci pokažu blage manje ili više uočljive artefakte pri ovom osvežavanju, pa je otud ono deklarisano kao overklok.

lg32gk850g01_resize.jpg

Visoki refresh rate donosi odličan odziv u igrama, kao i znatno bolji prikaz objekata koji se brzo kreću na ekranu. Fluidnost prikaza u odnosu na 60Hz modele je teško opisati, ali kada ga vidite uživo, 60Hz će vam u poređenju izgledati kao igranje na vrlo niskom frame rate-u. Povećani refresh rate će vam pored boljeg prikaza brzih scena, omogućiti i dodatni opseg frame rate-a u kome možete uživati u igranju bez tearing i stutter problema. Naravno, ovo je omogućeno zahvaljujući podršci za G-Sync tehnologiju i dostupno samo vlasnicima Nvidia grafičkih karti, dok će oni sa AMD Radeon grafikama morati da potraže neki drugi model. Sve dok se frame rate igara koje igrate nalazi u opsegu od 24-165Hz, G-Sync će biti aktivan, što je vrlo visok opseg i pogodovaće velikom broju igrača, bez obzira na hardver i zahtevnost igre.

lg32gk850g21_resize.jpg

I pored ovako visokog osvežavanja za VA panel, ostao je tipičan sporiji Gray-to-Gray odziv od 5ms, koji zadržava određeni motion blur koji se npr. ne vidi na TN panelima pri istom osvežavanju. Iako se ovo lako uoči u direktnom poređenju na UFO testu, u realnom radu je brzina ovog panela bila na sasvim zadovoljavajućem nivou i nije kvarila odličan utisak koji daje ostatak specifikacija.  

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 32GK850G-B
 • Dijagonala 31.5
 • Tip panela VA
 • Rezolucija 2560 x 1440
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms GTG
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 715.26 x 423.9 x 57.15 mm
 • Masa 6.7kg
 • Citirani statični kontrast 3000:1
 • Konekcije Display Port 1.2, HDMI 1.4, USB 3.0 usptream + 2x USB 3.0 downstream
 • Mogućnosti promene ugla Nagib -5~15
  Rotacija -20~+20
  Visina 110mm
  Pivot 0~90
 • Ugao gledanja 178/178
 

Pored hardverskih mogućnosti, ovaj monitor donosi i dve tehnologije napravljene sa ciljem da gejmerima daju prednost u takmičarskim igrama. Prva je Black Stabilizer tehnologija, koja ustvari menja gama krivu, omogućujući bolju vidljivost u tamnim delovima scene, za lakše uočavanje protivnika koji se kriju u senkama. Drugi dodatak je i prikaz nišana, sa nekoliko različitih izgleda, koji će vam poboljšati njegovu vidljivost u FPS igrama i samim tim ubrzati njegovo pozicioniranje na protivnika.

lg32gk850g06_resize.jpg

Neki će čak možda misliti da ovo nije fer, naročito jer anti-cheat zaštita raznih igara slične softverske dodatke prepoznaje kao varanje, ali ako baš budete imali grižu savesti, svakako ih ne morate koristiti.

Zaključak

lg32gk850g11_resize.jpg 

LG je po našem mišljenju sa ovim modelom napravio pun pogodak. Veliki ekran, kvalitetna slika koja uz malo doterivanja može biti čak odlična, visoko osvežavanje i G-Sync podrška ostavljaju vrlo malo što biste mogli poželeti kod drugog monitora. Sa takvim setom mogućnosti, 32GK850G-B gejmerima nudi zaista puno i obećava pun doživljaj, makar dok se HDR modeli ne odomaće, što po svemu sudeći neće biti tako skoro. Sphere Lightning RGB osvetljenje je pored toga praktično bonus, ali svakako zanimljiv dodatak koji pored impresioniranja prijatelja može imati i korisnu ulogu.

Iako monitori ovakve veličine i specifikacije, naročito zbog skupe G-Sync implementacije, mahom prelaze, za naše uslove mitsku cifru od 1000€, 32GK850G je pomalo iznenađujuće, znatno pristupačniji i sa cenom od nešto preko 700€ predstavlja vrlo validan izbor za gamere koji žele kvalitetan monitor, praktično bez kompromisa kada su u pitanju najvažnije gaming funkcije. Stoga, ukoliko ste vlasnik neke od GeForce grafičkih karti i u potrazi za gaming monitorom sa kojim biste bili zadovoljni na duže staze, LG 32GK850G ima našu preporuku.

award_resize_1.jpg 

Prednosti:
- Veliki 31.5" WQHD VA ekran
- 165Hz osvežavanje
- G-Sync
- RGB Osvetljenje

Mane:
- Propuštena prilika da osvetljenje bude interaktivno sa zvukom ili slikom

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Legion Y25F Gaming monitor (Video)

Test: Asus ProArt PA27A profesionalni monitor

10304
10305
10306
10307
10308
10309