Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 32GK650-F gaming monitor (Video)

23.01.2020 10:51 | 0 Multimedija
Test: LG 32GK650-F gaming monitor (Video)

Iz LG-a nam dolazi gaming monitor sa velikim ekranom i interesantnom kombinacijom rezolucije panela i osvežavanja

Ivan Mančić

Ukoliko volite igre koliko ih volimo mi, testiranje novih gaming monitora je aktivnost koja teško može da dosadi. Dobar prikaz u igrama je izuzetno bitna stvar za dobar gaming doživljaj, a svaki novi model potencijalno donosi i neka unapređenja koja igračko iskustvo mogu podići na viši nivo. 


Na poslednjem IFA sajmu u Berlinu, LG je predstavio čitav spektar vrlo interesantnih modela, sa specifikacijama kakve do tada nismo imali prilike da vidimo. Iako je među njima bilo i nekih ekstravagantnijih modela, poput npr. onih sa pravom HDR podrškom ili IPS panelima sa rekordno visokim osvežavanjem koje bismo rado videli na testu, do nas je došao jedan od modela koji će verovatno biti interesantniji domaćoj publici, obzirom da je u u pitanju monitor sa cenom koja je pristupačna, naročito kada se u obzir uzmu specifikacije. 
U pitanju je LG 32GK650-F.

Dizajn

lg32gk650f06_resize.jpg


Ono što je prvi utisak kada ovaj monitor izvadite iz kutije je njegova veličina. Sa čak 32”, ovaj model je na gornjoj granici kada je u pitanju upotrebljivost za gaming, makar ukoliko vam monitor stoji na stolu, ali je nesumnjivo da ovako veliki ekran ostavlja impresivan utisak. 
Dizajn monitora je relativno jednostavan, ali moderan, sa tankim gornjim i bočnim ivicama, koje ga čine pogodnim i za multimonitor konfiguracije, mada sumnjamo da će se puno ljudi odlučiti da spaja dva ili tri 32” monitora u surround setup. Tanak okvir je praćen i marginom od par milimetara sa svih strana, a na donjoj strani je očekivano šira lajsna na kojoj se nalazi i LG logotip.
 

lg32gk650f07_resize.jpg


Zadnja strana monitora je znatno interesantnija, jer se na njoj nalazi kružni rashladni otvor, ovog puta bez RGB osvetljenja, kao i sekcija sa jednim Display Port 1.2, dva HDMI konektora, izlazom za slušalice i konektorom za strujni adapter koji je izmešten iz samog monitora. LG i na svojim televizorima voli da bude aktuelan kada su konektori u pitanju, pa je i ovde prisutan HDMI u verziji 2.0, što znači da ćete i preko njega moći da koristite punu rezoluciju i osvežavanje.

lg32gk650f08_resize.jpg

Postolje je uobičajenog V oblika sa crvenim akcentima i dodatkom na koji po potrebi možete okačiti slušalice, doduše sa zadnje strane monitora.  Što se tiče ergonomije, moguće je podešavanje visine u opsegu od 110mm, nagiba 5° ka napred i 20° ka nazad, rotacija levo i desno za po 20°, kao i okretanje panela za 90 stepeni, što će ako izuzmemo pivot, sve dobro doći kako biste ovako veliki monitor postavili na stolu u zgodan položaj za igranje. Sve na monitoru, osim samog mehanizma postolja, je izrađeno od plastike, ali odaje utisak kvalitetne izrade, što je nešto što od LG-a svakako i očekujemo. 

lg32gk650f13_resize.jpg


Kontrola monitora se vrši putem mini joystika, t.j. višesmernog tastera na sredini donjeg dela, a u kombinaciji sa dobro dizajniranim menijem, podešavanje je vrlo brzo i jednostavno. Pored predefinisanih modova slike, monitor nudi i detaljna podešavanja temperature i individualnih kanala boje, aktivaciju dinamičke kontrole kontrasta, i pomalno konfuznu gamma kontrolu, a od gaming specifičnih funkcija tu je prikaz jednog od četiri nišana na sredini ekrana i Black Stabilizer funkcija koja u igrama izdiže nivo crne radi lakšeg uočavanja protivnika koji se kriju u nekoj senci. 

lg32gk650f15_resize.jpg

Slika

lg32gk650f18_resize.jpg


Što se slike tiče, za dijagonalu od 32” je neophodna i nešto viša rezolucija kako individualni pikseli ne bi bili vidljivi sa standardne razdaljine, pa tako i 32GK650 dolazi sa QHD rezolucijom, odnosno 2560x1440 piksela, što pruža solidnu gustinu prikaza i dovoljno oštrine za dobar prikaz. Kada su igre u pitanju, u ovoj rezoluciji je primetno dosta više detalja u odnosu na Full HD, što svakako doprinosi boljem vizuelnom utisku tokom igranja. Razlika je najuočljivija na detaljnijim teksturama i lakšem uočavanju sitnih objekata u daljini, poput protivnika npr. Negativna strana je da viša rezolucija povećava hardversku zahtevnost, pa će vam uz ovakav monitor biti potrebna i odgovarajuća grafička karta koja je u stanju da svojim performansama isprati veću rezoluciju. 

lg32gk650f25_resize.jpg


Panel ovog monitora je VA tipa, pravi osmobitni, što obećava relativno visok kontrast i dobar prikaz, ali i nešto uže uglove gledanja, mada obzirom na njegovu gaming namenu i podešavanje ergonomije to i ne predstavlja neki problem. 
Izmereni kontrast od 3076:1 nije preterano visok za jedan VA panel, ali je i dalje višestruko veći od onoga što su u stanju da isporuče IPS modeli, što se svakako odražava i na vizuelni utisak koji slika ostavlja. Maksimalna svetlina je deklarisana na solidnih 350 nita, a nivo crne je tipično nizak za VA tip panela.

lg32gk650f01_resize.JPG


Što se prikaza boja tiče, pokriće gamuta je vrlo solidno za osmobitni panel, ali preciznost prikaza ni u jednom od fabričkih modova nije na naročito visokom nivou. Iako ovo jeste gaming monitor, ipak čudi odluka LG-a da na njega stavi samo 5 predefinisanih profila, među kojima su četiri namenjena gamingu i jedan čitanju, a da izostavi sRGB mod ili makar neki namenjen profesionalnom radu. Prava šteta, jer je ovaj panel svakako u stanju da vrlo uspešno iznese i takve zadatke. Ipak, uz malo podešavanja je moguće ispraviti i to, pa smo stavljanjem Black Level opcije na  Low, Color Temp na Cool i Gamma podešavanja u Mode 1 izmerili Delta E odstupanje od solidnih 3.5, pri čemu se popravio i kontrast i nivo crne, pa ova podešavanja preporučujemo svim budućim ili trenutnim vlasnicima ovog monitora. 

lg32gk650f02_resize.JPG

Gaming opcije

Još jedna specifičnost ovog modela je kombinacija QHD rezolucije, VA panela i osvežavanja od 144Hz, što uz njegovu veličinu ovaj monitor čini vrlo interesantnim izborom za gaming. Zanimljivo je da se pored 32GK650-F verzije na testu, a koja poseduje podršku za Freesync, u ponudi LG-a nalazi i praktično identičan monitor 32GK650-G koji dolazi sa G-Sync sertifikatom. Istina, i Freesync varijanta je tokom našeg testa radila sasvim korektno u G-Sync compatible modu, i pored toga što nije zvanično sertifikovana kao kompatibilna, pa je ovaj monitor dobar izbor za vlasnike grafičkih karti oba tabora. Jedna napomena doduše - G-Sync je dostupan samo putem Display Porta, ne i putem HDMI veze.

lg32gk650f19_resize.jpg


Varijabilno osvežavanje na ovom modelu je podržano u opsegu od 48 do 144Hz, uz podršku za LFC, odnosno dupliranje frejmova ukoliko frame rate padne ispod 48 slika u sekundi. Vredi pomenuti i impresivno niski input lag od svega 8.5ms, što je među najboljim rezultatima koje smo izmerili na nekom od testiranih monitora. 

lg32gk650f23_resize.jpg


VA panel doduše ima i svojih negativnih strana u vidu sporijeg odziva, naročito u tamnijim delovima scene. Na maksimalnom osvežavanju, LG 32GK650 se ponaša prilično dobro za jedan VA panel, ali odziv naravno nije na nivou bržih TN panela. U tom smislu, ovaj model nije primarno namenjen esports populaciji i ljubiteljima brzih FPS igara, već pre igračima koji žele da uživaju u grafici i samoj igri.

lg32gk650f16_resize.jpg


LG je implementirao i funkciju pod nazivom 1ms MotionBlur Reduction, koja je zapravo zatamnjivanje pozadinskog osvetljenja između svakog frejma i koja monitoru značajno smanjuje realan odziv. Iako on ni u tom slučaju nije baš 1ms, rezultat je zapravo prilično dobar. Jedini problem je što ovu funkciju nije moguće koristiti istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, pa je naša preporuka da ipak držite Freesync i G-Sync uključene, jer su daleko korisniji i pored sporijeg odziva, obzirom na glatkoću koju daju prikazu u igrama.

Zaključak


Ukupno, LG 32GK650-F je zbog pomenute kombinacije svojih karakteristika interesantan model koji će nekim od korisnika predstavljati idealan spoj. 
Uz veliki ekran i specifikacije koje predstavljaju korak napred u odnosu na standardnu 144Hz Full HD formulu, ovaj monitor može pružiti zaista dobro gaming iskustvo, a dobra vest je i da je cena na našem tržištu u proseku oko 500€ što i nije tako puno obzirom na sve što on nudi.
Lepo je što se tržište monitora polako pomera u nekim novim smerovima, a mi željno iščekujemo da vidimo i neke nove modele koje će nam doneti 2020.Prednosti:

  • Kombinacija veličine, QHD rezolucije i 144Hz osvežavanja

  • Dobar kontrast i nivo crne usled VA panela

  • Freesync i G-Sync podrška

 

Mane:

  • Loša fabrička kalibracija boja

  • Sporiji odziv VA panela koji nije za E-Sports

Test: Aorus CV27F taktički monitor

Test: Benq EX2780Q Monitor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309