Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 29UM69G-B (Video)

11.08.2017 10:57 | 2 Multimedija
Test: LG 29UM69G-B (Video)

U proteklih nekoliko godina ponuda Ultrawide monitora se drastično “proširila”, a i cene su počele osetno da se spuštaju na vrlo prihvatljive „grane“. Međutim, u isto vreme, bar kada su gejming 21:9 modeli u pitanju, izgledalo je da su gotovo svi proizvođači koncentrisani samo na onu najskuplju 34“ 3440x1440 kategoriju, kao i da su kupci sa ograničenim budžetom potpuno zaboravljeni. Sa 29UM69G-B modelom, koji danas imamo na testu, LG će pokušati da osvoji i tzv. “budget” gejming segment.

Vladimir Pejić

Pripreme za 2017. gaming sezonu su uveliko počele, i ako ovih dana razmišljate o kupovini novog monitora za gaming, a nemate na raspolaganju enormne sume novca, ubeđeni smo da su trenutno “u igri” samo dve dijagonale – regularna 16:9 27” i ultra-široka 21:9 29” – budući da su obe, svaka na svoj način, ovogodišnji must have! Danas ćemo se skoncetrisati samo na ovu drugu, ultra-široku dijagonalu budući da 29UM69G-B dolazi upravo sa tim odnosom stranica, kao i 2560x1080 rezolucijom. Kako je ovde reč o monitoru čija se cena kreće oko 300€, ova dijagonala i rezolucija su sasvim očekivane stavke.


 


Međutim, LG nije stao na tome. Ubačena je i podrška za AMD Freesync tehnologiju, a monitor dolazi i sa nativnim osvežavanjem panela od 75Hz, što je izuzetno poželjno u ovoj gaming kategoriji. Raspon Freesync-a ovde iznosi od 40-75Hz, preko DisplayPort konekcije, što znači da vaša grafička kartica mora isporučivati broj sličica između ove dve vrednosti kako bi sve funkcionisalo bez problema.


 lg_29um69g_5_s.jpg


Ono što deluje kao slabija strana u teoriji je upotreba osnovnog 6-bit IPS panela, koji doduše koristi A-FRC (Frame Rate Control) tehnologiju za simulaciju 8-bit prikaza. Naravno, kao i kod Freesync-a tako i ovde preporučujemo da koristite samo DisplayPort konekciju za najkvalitetniji prikaz slike. Na svu sreću, ovaj model monitora dolazi sa čak dva DisplayPort konektora, ali o tome ćemo malo kasnije. Panel je deklarisan na 250cd/m2, i pokriva preko 99% sRBG spektra boja. Odziv mu iznosi 5ms GtG, ali vam određeni Game modovi omogućavaju korišćenje tzv. Motion Blur redukcije, koja odziv navodno spušta i na svega 1ms. Od važnijih stvari navodimo još i da 29UM69G-B dolazi sa integrisanim 2x 5W MaxxAudio zvučnicima.

 

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model LG 29UM69G-B
 • Dijagonala 29
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 2560 x 1080
 • Odnos stranica 21:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms GtG (1ms MBR)
 • Maksimalno osvetljenje 250cd/m2
 • Dimenzije 702.5mm x 204.1mm x 415mm (sa postoljem)
  702.5mm x 63.8mm x 328.4mm (bez postolja)
 • Masa 5.5kg (sa postoljem)
  5.0kg (bez postolja)
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast Mega
 • Konekcije HDMI 1.4
  DisplayPort 1.2
  USB Type-C (Alt. DisplayPort)
 • Mogućnosti promene ugla -5º (napred) ~ 20º(unazad)
 • Ugao gledanja 178/178
 

 

Dizajn

Izgled LG 29UM69G-B modela u potpunosti je u skladu sa nedavno testiranim, takođe gejmerskim, 24MP59G modelom, što je vrlo pozitivno gledajući iz ugla kupca. Umesto da “žonglira” prilično konfuznim oznakama monitora, dovoljan će biti samo pogled na vrlo specifično postolje ovih modela kako bi znao da je reč o gaming seriji. Samo postolje nam se izuzetno dopada. Dizajn je odličan, kao i kombinacija boja, monitor na stolu drži vrlo stabilno, a potrebno je zavrnuti samo tri šrafa prilikom montaže.


 lg_29um69g_1_s.jpg


Okvir monitora je ovde nešto drugačiji, pa tako na dnu ima standardnu glossy bazu na kojoj se nalazi LG logo, dok gornja i bočne stranice imaju tzv. bezel-less dizajn, što kada je monitor isključen stvara optičku varku da sam okvir ne postoji. Naravno, kada monitor uključite videćete da na sve tri stranice imate okvir od oko 1cm debljine. Ovo je naravno potpuno normalno za sve Edge-LED osvetljene ekrane i tu nemamo nikakvih zamerki.


 lg_29um69g_10_s.jpg


Mogućnosti prilagođavanja položaja posmatranja su potpuno standardne za ovu klasu i svedene su samo na manipulaciju nagibom monitora, koja se ovde kreće između -5~20°. Možda je daleko od idealnog, ali je i dalje u potpunosti u skladu sa cenovnom kategorijom ovog modela, ali i budget gaming klasom. Pozadina monitora je vrlo zanimljiva, jer je u potpunosti prekrivena glossy plastikom sa takozvanim klavirskim finišom, što izgleda vrlo elegantno. Ispod ogromnog LG logo-a primetne su četiri rupe koje donose 75x75mm podršku za ugradnju na zidne nosače.


lg_29um69g_6_s.jpg


Tek pri dnu pozadinske stranice ostavljen je usečen prostor na kojem se nalaze svi konektori kojima ovaj model raspolaže. Tu ćete redom pronaći jedan HDMI 1.4 ulaz, standardni DisplayPort 1.2 i USB Type-C konektor, koji takođe prenosi sliku kao alternativni DisplayPort ulaz i može poslužiti kao video mirroring konekcija sa npr. novijim mobilnim telefonima. Bitno je istaći i da ovaj Type-C konektor možete koristiti i kao port za punjenje baterije različitih uređaja, budući da isporučuje napon od 5V – 1.5A. Pored pomenutih konektora tu su još i izlaz za slušalice ili eksterne zvučnike, kao i konektor za povezivanje eksternog napajanja.


lg_29um69g_7_s.jpg

 

OSD, merenje i kalibracija

Za ulazak u meni, kao i navigaciju po istom koristićete vrlo intuitivni 5-smerni LG joystick koji se nalazi ispod ruba prednje strane monitora. Jedan klik vam izbacuje tzv. brzi Meni iz kojeg možete brzo prebacivati prikaz sa input konekcija, menjati neke od predefinisanih Game modova, isključiti monitor ili ući u neka naprednija podešavanja slike i dodatnih funkcija.


 lg_29um69g_23_s.jpg

lg_29um69g_24_s.jpg

Naša pretpostavka je da ćete Game Mode sekciju najviše i posećivati, pa tu možete pronaći specifično podešene FPS Game 1, FPS Game 2, RTS Game i Custom (Game) modove. Interfejs ovog Game Mode brzog menija je predstavljen tzv “karticama” na vrhu, u kojima se nalaze sve Gaming specifične opcije kao npr. Black Stabilizer, FreeSync, 1ms Motion Blur Reduction i Response Time.


 lg_29um69g_25_s.jpg

lg_29um69g_33_s.jpg


Ako zađete u malo detaljnije podešavanje monitora Picture sekcija će vam ponuditi još i generalni Custom mod, Reader, Photo, Cinema i Color Weakness, uz naravno i već pomenute Game modove, koje iz ovog naprednijeg menija možete još dodatno, ali ne i previše, podešavati. Takođe, kada je generalni Custom mod u pitanju izdvajamo i Six Color opciju podešavanja boja, koja je u drugim modovima zaključana. Ovde dobijate dodatnu opciju finog tuniranja za ukupno 6 boja, što može dodatno pomoći kod vrlo precizne kalibracije i profesionalnije upotrebe ovog konkretnog modela monitora.


 kallg29um69g1.jpg

kallg29um69g2_s.jpg


Za ispitivanje predefinisanih modova koristili smo kolorimetar, a zaključak je da je nekoliko modova prikaza vrlo pažljivo podešeno za kvalitetnu reprodukciju slike. Takođe u pakovanju sa monitorom dobijate i sertifikat o izvršenoj fabričkoj kalibraciji. Iako je ovde prvenstveno reč o gejmerskom monitoru sa filmskim 21:9 odnosom stranica, zanimljivo je da upravo filmski Cinema mod standardno donosi verovatno i najprecizniju sliku. Odstupanja kod Gamma-e i temperature boja su samo 1%, osvetljenje sa izmerenih 247 cd/m2 je u okviru deklarisanog, a DeltaE prosek od 2.1 sa maksimumom od 3.6 predstavlja najbolji rezultat koji smo primetili na ovom 29UM69G-B modelu, naravno u poređenju sa ostalim predefinisanim modovima.


kallg29um69g3.jpg

kallg29um69g4.jpg


FPS Game1 i RTS Game modovi su vrlo slično i generalno prilično solidno podešeni, dok se npr. kod FPS Game 2 moda jasno vidi da dolazi sa Black Stabilizer opcijom, ali i osvetljenjem koje sa vrednošću od 253cd/m2 malo čak i prelazi deklarisane vrednosti.

U praksi

Utisci u praksi, prilikom korišćenja 29UM69G-B monitora su vrlo pozitivni. Dijagonala od 29” u kombinaciji sa 2560x1080 rezolucijom i dalje predstavlja sasvim dobar izbor kada gledamo iz ugla veličine samih piksela, oštrine prikaza itd. Trenutno se na tržištu mogu pronaći i veći (34”) modeli sa identičnom rezolucijom, ali nekako smatramo da njima ipak više odgovara 3440x1440 rezolucija. Uostalom, konkretna kombinacija rezolucije, dijagonale i mogućnosti ovog monitora omogućiće većini korisnika vrlo prijatno gejming iskustvo, za koje im neće trebati ništa snažnije od GTX 1060 ili RX580 grafičkih kartica, s tim da će korisnici AMD karti imati dodatnu prednost Freesync tehnologije.


 lg_29um69g_18_s.jpg

lg_29um69g_16_s.jpg


Uniformnost ekrana smo testirali u Gaming modovima prikaza uglavnom, budući da je to i glavna namena ovog monitora, a ono što smo primetili je izraženo probijanje svetla na levoj polovini ekrana. U isto vreme desna polovina je gotovo u potpunosti uniformna. Međutim u praksi se ovo uopšte ne primećuje, a glavni razlog je upravo u odnosu stranica. Pored toga što video igre standardno ispunjavaju čitavu sliku, filmovi takođe savršeno koriste ovaj 21:9 odnos stranica.


 lg_29um69g_17_s.jpg

lg_29um69g_14_s.jpg


Za one koji su pojavljivanje 21:9 monitora pratili od samog starta nije iznenađenje da baš ovakvi paneli nikada nisu imali problema sa odzivom, čak ni kod onih standardnih non-gaming modela, a pogotovo kod onih modela iz najviše klase. Zbog toga su Ultrawide modeli i postali toliko popularni i poželjni u zadnjih par godina. Slična situacija se ponavlja i sa 29UM69G-B modelom koji na standardni GtG 5ms odziv dodaje još i odlično izvedenu MBR tehnologiju.


 lg_29um69g_uniformnost1_s.jpg


Kao “šlag” na kraju svega navedenog dolazi činjenica da je ovde reč o IPS modelu monitora. To u startu znači da su uglovi posmatranja gotovo idealni. Kako god da se postavite dobićete odličan kvalitet prikaza i savršenu oštrinu. Poređenje sa TN modelima ovde ne bi imalo smisla budući da TN ni ne postoji u u ovoj Ultrawide klasi, a VA kao jedini konkurent među manama na prvom mestu uvek ima istaknute loše uglove posmatranja.


lg_29um69g_uglovi_s.jpg

lg_29um69g_ufotest1_s.jpg

lg_29um69g_ufotest2_s.jpg

Zaključak

Konačno smo, uz par kompromisa, dobili jedan vrlo zanimljiv gaming monitor sa 21:9 odnosom stranica, za koji nije potrebno imati izuzetno “duboke džepove”. Kompromisi koje navodimo se najviše ogledaju u nedostatku nekih naprednih mogućnosti podešavanja monitora zbog jednostavnog dizajna postolja ili u tome što nam je na raspolaganju samo “bazično” gaming osvežavanje od 75Hz. S druge strane opet imamo vrlo kvalitetan IPS panel sa mogućnostima koje čak pomalo i prevazilaze osnovnu namenu ovog monitora.


 


Sve ovo obogaćeno je kvalitetnom izradom, odličnim postoljem, malom debljinom kućišta i  na kraju vrlo lepo zaokruženo više nego pristojnom cenom. Tehnologije poput Black Stabilizer-a, MBR-a i Fast Response-a ne predstavljaju nikakav marketinški trik i ovde zaista omogućavaju prijatniji gaming bez ikakvih “nuspojava” koje obično prate ove tehnologije na jeftinim gaming modelima. Merenja su pokazala da ćete sa ovim modelom podjednako uživati kako prilikom gejminga, tako i prilikom gledanja filmova, što je nekako i prirodno zbog filmskog 21:9 odnosa stranica. Zbog toga redakcija Benchmark-a LG 29UM69G-B monitoru dodeljuje Value for Money nagradu!


award_lg_29um69g_s.jpg


Prednosti:

- AMD Freesync
- 75Hz osvežavanje
- Konektori
- Cena
- Kvalitetan prikaz ugrađenog IPS panela


Nedostaci:

- Slabija uniformnost
- Bazična ergonomija


Cena: oko 300 evra


Monitor za potrebe testa ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 24MP59G (Video)

Test: ASUS RoG XG27VQ

10304
10305
10306
10307
10308
10309