Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 27UD68 4K FreeSync (video)

28.06.2016 15:28 | 2 Multimedija
Test: LG 27UD68 4K FreeSync (video)

Polako ali sigurno, zastupljenost 4K rezolucije se povećava. Kao i kod svakog relativno svežeg noviteta na tržištu monitora, 4K nije toliko pristupačan, pre svega cenovno. LG se potrudio da kupcima visoku rezoluciju učini dostupnijom, ali ne metodom korišćenja TN umesto IPS panela kako bi cena bila niža. Ovde imamo kvalitetan AH-IPS panel u dijagonali od 27 inča, uz podršku za AMD-ovu FreeSync tehnologiju. Naše impresije možete pročitati u nastavku...

Dragoljub Radovanović

Iako još uvek nije usledio period masovnijeg prelaska sa 1080p ili 1440p monitora na visoku 4K rezoluciju, neminovno je da će se u narednim godinama to i dogoditi. Proizvođači ne spavaju po tom pitanju, takmiče se i nude modele koji su iz godine u godinu primamljiviji kupcima. Dok sa jedne strane korisnici žele da naprave prelazak na veću 3840x2160 rezoluciju monitora, postoji i ona druga strana koja će uvek biti presudna - viša cena 4K modela. Svi mi volimo novitete ali često nemamo dovoljno novca da ih sebi priuštimo.

 

Srećom po sve nas, primetili smo snižavanje cena 4K monitora, opet ne do te mere da ih svako može priuštiti, mada polako ali sigurno postaju pristupačniji. LG je proizvođač koji želi da spusti tu cenovnu granicu na prihvatljiviji nivo, ali ne ubacivanjem jeftinih TN panela.

LG u svom 27UD68 modelu donosi kvalitetan AH-IPS tip panela u dijagonali od 27 inča, a koristi se uobičajni 16:9 odnos stranica. Tačna rezolucija ovog panela je 3840x2160 tačaka, stopa osvežavanja je takoreći standardna i iznosi 60Hz, tako da ovo nije jedan od onih 120Hz ili 144Hz IPS modela. Sa druge strane, oni što je svakako interesantno gejmerima koji žele da se igraju u 4K rezoluciji jeste podrška za varijabilnu stopu osvežavanja, tačnije AMD FreeSync tehnologiju.

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 27UD68-W
 • Dijagonala 27
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5MS GTG
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 615 x 49.3 x 365.1 mm
 • Masa 4,6kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije 2x HDMI, 1x Display port, 1x Audio izlaz
 • Mogućnosti promene ugla Promena nagiba
 • Ugao gledanja 178/178°

Maksimalno osvetljenje ekrana iznosi 300 cd/m2, koju većina i neće koristiti, ali ipak je dobro znati da će u svetlijim ambijentima monitor pružati svetao prikaz ukoliko se to od njega zahteva. Odziv ekrana je 5ms G2G, što je vrlo prikladna cifra s obzirom da je tip panela IPS koji je po pravilu "sporiji" od TN-a.


lg_27ud68_s.jpg


Dizajn

Pre svega, istakli bismo da postoje dve varijante monitora o kojem pišemo, prva koju imamo 27UD68-W, što je sufiks koji označava boju monitora, tačnije beli model sa srebrnim postoljem. Drugi model koji postoji jeste 27UD68-P, koji je varijanta u crnoj boji. Prateća oprema koja se nalazi u pakovanju uključuje adapter nalik onima za laptopove, što doprinosi smanjivanju debljine boka monitora, a tu su i DisplayPort i HDMI kablovi u beloj varijanti. LG uključuje i papir sa rezultatima fabričke kalibracije, CD, kao i par plastičnih elemenata za menadžment kablova.


lg_27ud68_1_s.jpg


lg_27ud68_2_s.jpg


lg_27ud68_3_s.jpg


Monitor sveukupno izgleda vrlo lepo i elegantno, što je svakako bitan aspekt pri kupovini, jer u njega gledamo najveći deo vremena dok koristimo računar. Kada je reč o postolju, ono je lučnog izgleda, izrađeno je od plastike ali odaje utisak da se radi o brušenom metalu. Posebno bismo istakli vrlo uzan okvir oko ekrana, nešto što smo imali prilike da u više navrata vidimo kod različitih proizvođača, a govorimo o takozvanom "nevidljivom okviru" dok je monitor isključen. Bokovi su isto tako vrlo tanki, takođe su srebrne boje, tačnije rečeno imaju isti izgled brušenog metala kao kod postolja. Jedina negativna stvar ovakvog dizajna jeste ograničena ergonomija, jer poseduje isključivo promenu nagiba ekrana.


lg_27ud68_4_s.jpg


lg_27ud68_5_s.jpg 


Kao kontrast crnoj prednjoj strani monitora - poleđina ovog monitora je bele boje, izrađena od sjajnog tipa plastike koja se u širini od nekoliko milimetara spaja sa srebrnim bokom. Raduje nas to što nema odvojenih tastera na poleđini koji su komplikovani za snalaženje, već je tu mnogo praktičniji džojstik taster sa donje strane monitora. Konektivnost ovog modela je solidna, uključuje dva HDMI 2.0 porta sa 4K-60Hz podrškom, kao i DisplayPort 1.2a+ koji predstavlja bolje rešenje - jer ovim tipom konekcije omogućavate FreeSync podršku.


lg_27ud68_6_s.jpg


lg_27ud68_7_s.jpgOSD i kalibracija

Meni monitora se poziva uz pomoć džojstika sa donje strane i podeljen je u četiri kategorije, a tu je i dodatna, peta, koja služi za resetovanje monitora. Prva kategorija nudi brza podešavanja kojima kontrolišemo osvetljenost, kontrast, jačinu zvuka, menjamo izvor signala ili aspekt ekrana. Takođe postoje opcije za sliku pored slike, naprednije podešavanje prikaza u vidu temperature boja, brzine odziva, RGB korekcije, i ostalo. Tu su i generalna podešavanja kojima menjamo jezik, opcije vezane za uštedu energije i slično. Na raspolaganju je čak deset predefinisanih režima, nekoliko njih je vezano za gejming, kao što su FPS i RTS režimi, tu je i sRGB, dok je od svih zapravo najprecizniji fabrički Custom režim sa Warm opcijom temperature boja.

Prikaz je tačan i prijatan na oko, zahvaljujući solidnoj fabričkoj kalibraciji, dok se dodatnom kalibracijom otvara mogućnost da prikaz boja postane izuzetno precizan, što smo tokom testiranja i iskoristili zahvaljujući EyeOne Display Pro kolorimetru. Sa druge strane, ukoliko ne posedujete ovakvu opremu, napomenućemo da su fabričke vrednosti jako dobro i precizno podešene. Ističemo Custom fabrički režim koji je po našim merenjima najtačniji među ponuđenim. FPS i RTS režimi imaju nešto manje precizan prikaz i hladniju tempreturu boja, kao i preoštren izgled za naš ukus.

Custom Default

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
-
Contrast
-
Režim slike
Custom Default

 

 lg_27ud68_custom_6500k_default.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
347
Black Point (cd/m2)
0.33
Temperatura boja
6660K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
1028:1
Delta E prosek
2.7
Delta E maksimum
6.6

 

Custom režim donosi solidno tačan Gamma prikaz, cifru od 2.3 i 5% odstupanja od idealne 2.2 vrednosti. Temperatura boja koju smo izmerili iznosi 6660K, svega 160K više od 6500K tražene vrednosti, tako da su boje prijatne i tople. Osvetljenje je čak i više od citiranih 300cd/m2, cifra koja se nalazi u specifikacijama monitora, a mi smo tačnije izmerili 347cd/m2 vrednost. Boje su kao što smo i rekli, sasvim precizne u fabričkom režimu, njihov prosek DeltaE vrednosti je nizak i iznosi 2.7, dok su malo problematičnije ili bolje rečeno netačnije plava i zelena boja, koje podižu Delta E Maximum na 6.6.

LG 27UD68 je vrlo raspložen za kalibraciju, sarađuje vrlo lepo po tom pitanju i može se prilično lako dovesti do idealnih vrednosti, bez prevelike muke i nekog finijeg nameštanja RGB slajdera. Ovako kalibrisan ulazi na listu među monitora sa najpreciznijim bojama, jer smo Delta E prosečnu vrednosti doveli na svega 0.2, dok maksimalna DeltaE vrednost iznosi 0.4. Kontrast u fabričkom režimu je vrlo dobar, čak je i nešto viši od citirane vrednosti, 1028:1, dok je nakon kalibracije ta cifra usled spuštanja svetline na 120cd/m2 logično nešto niža i iznosi 836:1. Prilično smo zadovoljni kako fabričkom kalibracijom, tako i rezultatima sopstvene kalibracije koje smo izvršili uz pomoć I1 Display Pro kolorimetra.

 

Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
43
Contrast
81
Režim slike
Custom R49 G23 B38

 

lg_34um68_43b_81c_r49_g23_b38_blueeye_kalibrisan.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
122
Black Point (cd/m2)
0.14
Temperatura boja
6484K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
836:1
Delta E prosek
0.2
Delta E maksimum
0.4


 

 

U praksi

Uglovi gledanja su široki jer je reč o kvalitetnom AH-IPS panelu, kontrast je u očekivanim vrednostima za ovaj tip panela i u potpunosti isporučuje navedenu vrednost. Zahvaljući 4K rezoluciji prikaz na ekranu LG 27UD68 monitora je veoma oštar; i dok oštrina prikaza jeste bitna karakteristika, možda je još bitnija ogromna radna površina koju nudi 3840x2160 rezolucija.

Ovo će svakako značiti osobama koje koriste Adobe paket programa za dizajn, obradu i fotografija i videa, tačnije Lightroom, Photoshop ili Premiere. Gejmerima će od posebne koristi biti FreeSync podrška, ali napominjemo da je za komforan gejming u 4K rezoluciji ipak potrebno imati prilično snažan hardver. Odlična karakteristika LG UD27UD68 jeste to što se svrstava u pristupačnije IPS 4K modele, pa neće dodatno opterećivati budžet ukoliko se odlučite za kupovinu monitora koji nude 4K rezoluciju.


lg_27ud68_8_s.jpg


lg_27ud68_9_s.jpg


Varijabilno osvežavanje postaje popularna stvar među gejmerima, tako da je to neizostavna stavka ukoliko kupujete monitor na kojem planirate da se igrate. LG 27UD68 koristi AMD-ovo FreeSync rešenje, tehnologija koja je direktan rival NVIDIA G-Sync rešenju koje zbog posebnog modela obično rezultuje nešto većom cenom monitora u odnosu na FreeSync varijantu, gde je akcenat na reči "Free". Sve to lepo funkcioniše u igrama, eliminiše cepanje slike kao što je i obećano, a dodali bismo da takođe nema ni mikroposkakivanja ili štucanja tokom igranja. FreeSync dakle nudi glatkije i lepše iskustvo igranja u odnosu na monitore koji ne podržavaju ovu tehnologiju.


lg_27ud68_13_s.jpg


lg_27ud68_11_s.jpg


lg_27ud68_12_s.jpg


IPS monitori nisu toliko brzi po pitanju odziva kao TN modeli, ali u praksi nam postaje sve teže da uočimo razliku u specijalizovanom UFO Ghosting testu. Pojava duhova je vrlo teško primetna, ona postoji ukoliko zumirate naše primere, ali u praksi tokom gejminga zaista je teško primetiti ghosting na 5ms GTG ekranu.


lg_27ud68_14_s.jpg


lg_27ud68_15_s.jpg


Uniformnost ekrana je još jedna stavka koji može da zabrine potencijalnog korisnika, a možemo reći da nema razloga za brigu kod 27UD68 modela. Retko koji ekran je sasvim savršen po ovom pitanju, IPS tip panela uvek sadrži određen nivo isijavanja, ali ono što je bitno kod prikaza crne pozadine jeste da nema nekih nepravilnih oblaka po ekranu, već na 50% i 100% osvetljenja primetno je samo isijavanje u ćoškovima ekrana, takoreći tipičan "IPS glow".


lg_27ud68_16_s.jpg


lg_27ud68_17_s.jpg


lg_27ud68_18_s.jpg

Zaključak

Vreme je da sumiramo utiske koje smo stekli tokom višenedeljnog korišćenja LG 27UD68 modela. Da budemo iskreni, u samom početku smo bili skeptični šta to u ovoj cenovnoj klasi ima da nam ponudi, ali se ispostavilo da je LG odradio vrlo fin posao. Za 4K model sa ovom cenom donedavno se mogao očekivati TN panel, ali za nešto malo više novca u odnosu na pomenute, LG sada nudi drastično kvalitetniji AH-IPS panel koji nudi dosta bolji prikaz. Ne može se reći da je ovo gejming monitor, ali poseduje dobre odlike koje ga čine pogodnim za igranje, pre svega FreeSync podršku. Druga stvar je 5ms GTG odziv, koji je za IPS tip panela sasvim solidan, i kao takav neće ponuditi vidljiv ghosting u praksi.


lg_27ud68_nagrada.jpg

Ergonomija nije jedna od prednosti ovog modela, na nečemu je ipak moralo da se uštedi i napravi pristupačnija cena za korisnika. Ovde nismo zatekli podešavanje po visini, nezavisnu rotaciju ekrana, pivot režim, itd, već je dostupna samo promena nagiba. Dizajn je vrlo elegantan i monitor će izgledati sasvim lepo na bilo kom stolu, a ono što je ipak najbitnije u celoj priči oko monitora je sam kvalitet prikaza.

Pogodna stvar LG27UD68 je to što nudi precizan kvalitet slike bez potrebe za većom intervencijom ili kalibracijom. Opet, ukoliko se odlučite za kalibraciju, ovo je model koji lako dozvoljava da se iz njega izvuče maksimum kvaliteta prikaza. Svetlina je visoka, kontrast je dobar, boje su precizne. Kombinovati sve to sa razumnijom cenom i 4K rezolucijom, jasno je da LG 27UD68 predstavlja primamljivu kupovinu, i po našem mišljenju nudi odličan odnos između uloženog i dobijenog...


Prednosti

- Kvalitetan AH-IPS panel
- 4K rezolucija
- FreeSync podrška
- Precizna fabrička kalibracija
- Privlačan dizajn

Mane

- Ograničena ergonomija
- Nedostatak u vidu prisustva USB portova
- Dobro poznati IPS glow u ćoškovima 

Cena: 70.920 RSD

Monitor na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Predator XB271HU

Test: HP 22es

10304
10305
10306
10307
10308
10309