Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 27MU67 4K FreeSync

04.01.2016 12:47 | 12 Multimedija
Test: LG 27MU67 4K FreeSync

Za gejmere koji imaju poprilično snažne mašine, LG je spremio 4K monitor sa FreeSync tehnologijom. Nije reč o TN panelu sa visokom stopom osvežavanja od 144 Hz, već se radi o IPS ekranu sa klasičnim osvežavanjem od 60Hz-a. Uz to, odlikuje se dobrom ergonomijom i privlačnim dizajnom. Može se reći da je LG 27MU67 kompromis između profesionalnog i gejming monitora, i to po uslovno pristupačnoj ceni...

Napredak na polju monitora u poslednjih nekoliko godina je očigledan. IPS monitori su u današnje vreme drastično pristupačniji u odnosu na period u kojem je TN panel bio dosta zastupljeniji. Sada je situacija obrnuta, ogroman broj ljudi je migrirao na IPS, mada TN i dalje nije zanemaren, jer se i dalje koristi u gejming monitorima sa visokim stopama osvežavanja. Sa jedne strane imamo osobe kojima su tačniji i bolji prikaz i širi uglovi gledanja bitniji od izuzetno niskog odziva i 144Hz osvežavanja, sa druge strane se nalazi gejming orijentisana publika kojoj odnedavno znači prisustvo AMD-ovog FreeSync rešenja, ili G-Sync kada je u pitanju NVIDIA.

Već smo videli pokušaje da se premosti jaz između IPS i TN panela, recimo u vidu Asusovog MG279Q koji je IPS monitor sa 144Hz sa 1440p rezolucijom i FreeSync podrškom. LG ovde nudi gejmerima još jednu alternativu, sa značajnom razlikom da je ovde reč o prilično višoj 4K rezoluciji umesto 2560x1440. Takođe, monitor dolazi sa FreeSync podrškom, ali bez 144Hz osvežavanja jer je reč o 60Hz panelu. Korejska kompanija se potrudila da privuče dve grupe korisnika svojim 27MU67 modelom - osobe koje žele prednosti IPS panela, ali takođe i gejmere ubacivanjem AMD FreeSync podrške.


lg_27mu67_4k_s.jpg


Odlika koja će privući korisnike koje imaju poslove u kojima je bitna tačnost boja jeste da je ovde reč o nešto naprednijem AH-IPS tipu panelu, ne o ekonomičnijem e-IPS ekranu kakav srećemo u najjeftinijim IPS monitorima. Dobra vest je da ovaj panel pokriva 99% sRGB spektra, tako da bi trebalo da ponudi tačnu temperaturu boja, odnosno precizne boje i nijanse. Drugoj ciljnoj grupi - gejmerima - LG je pripremio izuzetno nisko ulazno kašnjenje za IPS panele od samo 9.7ms. Tu su naravno i druge gejming odlike, kao što su posebni igrački režimi slike za FPS i RTS naslove. Detaljnije karakteristike uključuju 5ms G2G vreme odziva, 1000:1 citirani statični kontrast, 178/178 uglove gledanja i 300cd/m2 maksimalnu svetlinu ekrana.


Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model MU67 4K FreeSync
 • Dijagonala 27
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 643 x 250 x 438.6
 • Masa 7.7kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije 2x HDMI, DisplayPort, miniDisplayPort, 3.5mm audio
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine, nagiba od +5 do -35 stepeni, promena vertikalnog ugla, Pivot režim
 • Ugao gledanja 178/178 stepeni

Dizajn

LG je napravio relativno privlačan i kvalitetan 4K monitor. Pre svega, dolazi u fino oslikanoj beloj kutiji sa crvenim detaljima i istaknutim najbitnijim odlikama. Unutar pakovanja stiže poveći broj prateće dokumentacije, uputstva, izveštaj fabričke kalibracije, itd. Lepo je videti i da je u kutiji uključen prateći DisplayPort kabl koji proizvođači često zanemare, a LG takođe daje i HDMI kabl u paketu. Pošto je napajanje unutar samog monitora, LG 27MU67 koristi standardni naponski kabl. U pakovanju je ekran lepo zaštićen mekanom kesicom, tu je i poveće postolje, kao i valjkasti vrat postolja.


lg_27mu67_4k_1_s.jpg


lg_27mu67_4k_2_s.jpg

Izgled monitora je jednostavan, ali dopadljiv. Trake oko ekrana nisu previše široke, uobičajne su širine, a osim logoa i oznaka opcija u donjem desnom uglu nema drugih elemenata sa prednje strane, ako izuzmemo fabričku nalepnicu u gornjem desnom ćošku. Ergonomija monitora je baš onakva kakvu biste očekivali od nekog profesionalnog modela namenjenom grafičkim dizajnerima i ostaloj poslovnije orijentisanoj publici. Ceo monitor je izrađen od mat plastike, a nama je drago da je to slučaj jer glossy plastika često privlači otiske prstiju i jasnije pokazuje zaprljanja i prašinu.

Poseduje podešavanje po visini - tačnije, na raspolaganju je 13cm izduženja vrata postolja, pa se može postaviti dosta visoko iznad stola i biti u nivou očiju viših korisnika, ali se i može spustiti dosta nisko za mlađe korisnike. Naravno, dostupna je i korekcija nagiba, do 5 stepeni unapred ili čak 35 stepeni unazad. Takođe, dostupan je i takozvani Pivot režim u kojem možete rotirati ekran i postaviti ga u uspravni položaj.


lg_27mu67_4k_3_s.jpg


lg_27mu67_4k_4_s.jpg


lg_27mu67_4k_5_s.jpg


lg_27mu67_4k_6_s.jpg


LG 27MU67 nije preterano tanak monitor kada je bok u pitanju, štaviše nešto je i deblji nego inače. Najtanji je na ivicama i postepeno se širi ka sredini. Vrat postolja je prilično čvrst, postolje ima veliku površinu, pa je ceo monitor dosta stabilan na stolu, tačnije dosta je otporan na klackanje ekrana. Poleđina je takođe mat kao prednja strana, postoji dovoljna ventilacija za odvođenje toplote, a vrat monitora se pričvršćuje u VESA stilu, pločom na koju idu četiri šrafa. 

Pomenuli smo da se na prednjoj strani monitora nalaze oznake opcija, a tasteri koji izvršavaju te komande su kapacitivnog tipa, osetljivi na dodir i smešteni sa donje strane i vidu blagih ispupčenja. Od konekcija pozadi imamo dva HDMI ulaza, a treba napomenuti da oba podržavaju 4K@60Hz, zatim DisplayPort koji je potreban za FreeSync opciju, a takođe je prisutna i miniDisplayPort varijanta. Tu je i port za slušalice. Primetili ste da nismo pomenuli USB portove ni sa strane ni na poleđini, a razlog tome je što USB portovi uopšte nisu prisutni na ovom modelu. Ko je navikao da uključuje svoje USB fleševe sa strane, zasmetaće mu što ta mogućnost ne postoji kod LG 27MU67.


lg_27mu67_4k_27_s.jpg


lg_27mu67_4k_7_s.jpg


lg_27mu67_4k_8_s.jpgOSD

Navigacija i podešavanje opcija odvijaju se uz pomoć kapacitivnih tastera koje smo pomenuli na prethodnoj strani. Oni su malo ispupčeni kako bismo ih lakše napipali prstima, a postoji šest senzora osetljivih na dodir - Menu, gore, dole, levo, desno, OK i Power. Taster gore takođe ima funkciju prečice za brzu promenu režima slike ako se duže zadrži prst na njemu. Sva podešavanja podeljena su u četiri kategorije - Quick Settings, PBP, Picture i General. Prva kategorija je standardna i služi za brzu promenu osvetljenja, kontrasta, nivoa zvuka, ulaza i odnosa stranica ekrana.


lg_27mu67_4k_osd_1_s.jpg

PBP je interesantna kategorija koja dozvoljava da podelite sliku monitora na više delova, tačnije na dva dela. Dual Link Up opcija dozvoljava da povežemo više uređaja na jedan monitor, recimo dva računara, ili računar i konzolu, pa sa jedne strane možete da igrate nešto, a sa druge da pratite informacije sa drugog izvora. Picture kategorija sadrži stvari vezane za podešavanje slike i boja. U Picture Mode opciji imamo čak devet predefinisanih režima slike, a to su Custom, Reader, Photo, Cinema, sRGB, FPS Game 1, FPS Game 2, RTS Game i Custom (Game). U Picture Adjust može da se uključi Super Resolution+ opcija, podešava oštrina, nivo crne boje, omogući HDMI Ultra HD Deep color i da se uključi DFC opcija (dinamički kontrast).


lg_27mu67_4k_osd_2_s.jpg


Game Adjust donosi podešavanja u vidu brzine odziva, uključivanje FreeSync opcije, i Black stabilazer opcija pomoću koje može da se posvetle tamnija područja slike. Color Adjust meni donosi pristup promeni Gamme, temperature boja, prisutni su RGB slajderi za ručno podešavanje, ali takođe i SixColor opcija u kojoj se može posebno podešavati zasićenost i nijansa primarnih i sekundarnih boja. General opcija dozvoljava promenu jezika, podešavanje Smart Energy Saving opcije, mogućnost da isključimo ili uključimo Power LED, za koliko vremena će monitor otići u standby, uključiti DisplayPort 1.2 standard i na kraju zaključati OSD. Poslednja kategorija u meniju nudi resetovanje monitora na fabrička podešavanja.


lg_27mu67_4k_osd_3_s.jpg


Merenje i kalibracija

Pomenuli smo da LG ima čak devet predefinisanih režima slike, pa smo zapravo prošli detaljno kroz svaki i izmerili uz pomoć kolorimetra koliko su njihova podešavanja tačna ili netačna. Kako se to i obično ispostavi, često je najtačniji onaj režim koji je fabrički podešen kao aktivan kada uključimo monitor, a u ovom slučaju to je Custom fabrički režim. Ostali režimi su ili skoro identični kao Custom, ili su osetno netačniji od njega. Recimo, Reader spušta svetlinu monitora i čini boje toplijim, možda i previše toplim i netačnijim. Photo režim je izrazito plav, boje su prehladne za reprodukciju fotografija. Cinema i sRGB imaju identične rezultate merenja kao fabrički Custom, tako da nismo tačno sigurni šta je LG tu zamislio.

Custom fabrički:


lg_27mu67_fabricki_custom_100b_70c.jpgFPS Game 1 je dosta izoštren, tačnije preoštren za naš ukus, ima hladne boje i malo je tamniji od fabričkog Custom režima, a pritom ima i netačnije boje. FPS Game 2 sličan slučaj, samo što su boje još netačnije i blago je tamniji od FPS Game 1. RTS Game je takođe preoštar i ima izuzetno hladnu temperaturu boja od čak 9486K. Na kraju, Custom (Game) je identičan kao Custom, Cinema i sRGB. Custom je dakle najtačniji u ovom izboru, ali ni on nije skroz dobar. Recimo, trebalo bi da cilja temperaturu boja od 6500K, a zapravo nudi 7551K, tako da je LG ovde omašio čitavih 1000K. Pokušali smo da odaberemo 6500K predefinisanu temperaturu u opcijama, ali bez promene, jer kolorimetar je isto vraćao vrednost od oko 7500K. Dakle, po pitanju "podešavanja iz kutije", LG je ovde nažalost uradio slab posao.

Cinema:


lg_27mu67_cinema_100b_70c.jpg


Photo:


lg_27mu67_photo_100b_70c.jpg


RTS Game 1:


lg_27mu67_rts_game_100b_70c.jpg


Evo i još nekih detalja koji se tiču merenja kolorimetrom u Custom režimu slike - Gamma je 2.1 uz 4% odstupanja od 2.2 vrednosti, maksimalna svetlina koja je zabeležena je 301 cd/m2, tako da to potvrđuje citiranu maksimalnu svetlinu od 300 cd/m2. Prosečna Delta E vrednost je 2.7, dok problem najviše prave netačna plava i zelena boja, delimično i žuta, tako da maksimalna Delta E vrednost skače na 7.0. Dubina crne boje je tek prosečna na maksimalnoj svetlini, iznosi 0.38 cd/m2 i samim tim nudi uobičajni statični kontrast za IPS panele, konkretno 791:1 od citiranih 1000:1.

Kalibracija monitora ipak otkriva punu prednost sRGB 99% pokrivenosti spektra, i vrlo je preporučljiva u slučaju ovog modela. Ipak, nismo mogli da dovedemo parametre skroz do idealnih vrednosti, Gammu smo doveli 2.2 i drastično unapredili tačnost boja gde je sad Delta E prosek samo 0.2 a maksimum vrlo niskih 0.4, pa je to izuzetno uspešna kalibracija u tom smislu. Mada, temperatura boja nam je i dalje malo "bežala", najbolje što smo uspeli da postignemo jeste 6453K od tražene 6500K vrednosti i 119 ili 121 cd/m2 svetlinu od tražene 120 cd/m2 vrednosti. Nisu to neka velika odstupanja, ali profesionalniji IPS monitori ipak imaju preciznije "skokove" između parametara slike, pa se mogu preciznije kalibrisati. Takođe, pomenuti imaju i tačnije fabričke režime slike, gde LG u ovom slučaju nije baš toliko pouzdan. 


Kalibrisan:


lg_27mu67_blueeye_kalibrisan_27b_79c_r44_b25_g20.jpg

U praksi

4K rezolucija je zaista jedna od najbitnijih stvari, često i glavni razlog zašto bi se ljudi odlučili na kupovinu ovakvog monitora. Osobama koje žele da pređu sa 1080p ili 1440p modela, oštrina prikaza, ali i možda čak bitniji faktor u vidu znatno veće radne površine, biće presudne stavke u odabiru 4K monitora. Znate i sami koje su prednosti 4K rezolucije kod monitora ukoliko ste čitali naše prethodne testove 4K monitora. Da biste koristili 3840 x 2160 u standardnim operacijama kao što su surfovanje i gledanje filmova ne morate previše da se dvoumite po pitanju grafike jer svaka modernija grafika će biti dorasla tom poslu. Sa druge strane, gejming u 4K rezoluciji je izuzetno zahtevan, potrebna vam je poprilično jaka grafička karta, tako da nam je AMD uz monitor ustupio moćni R9 Fury.


lg_27mu67_4k_22_s.jpg

Pre kupovine takođe trebate proveriti da li vaša grafička podržava AMD FreeSync opciju da biste je mogli koristiti, a spisak možete naći ovde. U konkretnom korišćenju nakon kalibracije bili smo veoma zadovoljni LG 27MU67 modelom. Ergonomija je vrlo slična Dell U2713HM monitoru koji autor poseduje, tako da je proces navikavanja bio vrlo kratak. Dostupne opcije promene visine i nagiba dozvolile su nam da ga podesimo prema svojim potrebama, a kao što smo napomenuli, 27MU67 ima čvrsto postolje i vrat postolja, tako da je stabilan na stolu. Što se tiče FreeSync opcije, upravo radi kao što je i reklamirano, eliminiše cepanje slike,  mikro štucanje i poskakivanje, pa donosi bolje gejming iskustvo.


lg_27mu67_4k_25_s.jpg


lg_27mu67_4k_freesync_s.jpgSkaliranje je potrebno podesiti prema svojim potreba u Windows-u, jer na 100% ikonice i tekst se mogu učiniti presitnim za gledanje. Sa druge strane, u 100% scaling imate najveću radnu površinu koja nudi 3840 x 2160 rezolucija. Možda nije loše isprobati kako leži i 150% scaling gde su ikonice i ostali GUI elementi veći. Iako su veći i dalje izgledaju savršeno oštro, svakako zbog visoke nativne rezolucije panela, pa šta god da korisnik odabere, uvek će imati izuzetno oštar prikaz.  


lg_27mu67_4k_23_s.jpg


lg_27mu67_4k_24_s.jpg

 

Možete videti naših nekoliko primera o kakvom iskustvu i kolikoj radnoj površini je reč, unutar desktopa, pretraživača, Lightroom i Premiere Pro programa. 4K zaista vredi, ali za gejming u ovoj rezoluciji spremite se da izdvojite novac na jedan R9 Fury koji se zatekao u našoj konfiguraciji. Što se tiče uniformnosti osvetljenja, LG 27MU67 je pokazao uobičajne rezultate za IPS panel, isijavanje po ćoškovima, najviše u gornjem levom uglu kod našeg primerka, manje u gornjem desnom, najmanje u donjem levom, a ima i vidljivog probijanja uz donju ivicu blizu desnog ćoška. Nije sjajan po pitanju uniformnosti, ali retko koji IPS jeste.

0% osvetljenje:


lg_27mu67_4k_20_s.jpg


50% osvetljenje:

lg_27mu67_4k_21_s.jpg


100% osvetljenje:


lg_27mu67_4k_19_s.jpgUglovi gledanja:


lg_27mu67_4k_uglovi_s.jpgPrimeri 4K rezolucije:


lg_27mu67_4k_primer_1_s.jpg


lg_27mu67_4k_primer_2_s.jpg


lg_27mu67_4k_primer_3_s.jpg


lg_27mu67_4k_primer_4_s.jpg


Zaključak

Najjednostavniji zaključak kada je LG 27MU67 u pitanju jeste da je u pitanju prilično interesantan 4K monitor koji nudi IPS panel i AMD FreeSync u jednom paketu, pa je delimično i gejming monitor. Kao što smo pomenuli, ovo je monitor koji se nalazi na sredini između profesionalnog monitora za rad sa bojama i ekrana koji je pogodan za gejmere. Donosi odličnu ergonomiju, ali sa druge strane utisak o konektivnosti narušava izostavljanje uvek pogodnih USB portova. Prisutan je dobar AH-IPS panel koji nudi 99% pokrivenosti sRGB spektra, ali je LG pokvario utisak nepreciznim predefinisanim režimima slike. Potrebno je svakako da ga ručno podesite po svom ukusu, ali preporučljivo je - ukoliko je to moguće - izvršiti hardversku kalibraciju, kojom ćete svakako unaprediti kvalitet prikaza.


lg_27mu67_4k_nagrada.jpgJasno je da LG 27MU67 nije idealan monitor, ali treba uzeti u obzir pristupačnu cenu od oko 650 evra na našem tržištu, što je u okvirima u kojima se krećemo - 4K IPS monitora - zaista povoljno, iako se radi o pozamašnoj sumi u apsolutnim iznosima. 27-inčni 4K monitor sa IPS ekranom i AMD FreeSync opcijom za taj novac itekako deluje primamljivo. Jasno je da mu je 4K rezolucija najveća prednost, ogromna radna površina i oštrina su možda i najbolji razlozi za kupovinu, uz to dodajte kvalitetan IPS panel i FreeSync, sve to ide u korist LG 27MU67 monitora, koji stoga od nas dobija zasluženo priznanje...

Prednosti

- 4K rezolucija
- AMD FreeSync podrška
- AH-IPS panel
- Odlična ergonomija
- Pristupačnija cena

Mane

- Netačni fabrički režimi slike
- Nedostatak USB portova

Cena: 79.990 RSD

Monitor na test ustupio LG. 

Ranger Novi član postova: 221
Kade se pojave 144 Hz, IPS, 4K monitori, mozemo razmisljati o njima, ali samo od 32" pa navise.
Bryan Fury Član postova: 568
Citiram korisnika: GizmoJel si probao? Ja svaki put moram da se privikavam kad se vratim na svoj 27-inčni 1440p monitor nakon testiranja.
Jel može kratko poređenje sa pomenutim monitorom i koji bi kupio od ta dva da sad uzimaš?
Gizmo Vip member postova: 7319
Engleski mi se toliko zavukao pod kožu zbog svakodnevnog kontakta sa istim, da mi se nekad desi da nekad znam kako se nešto kaže na engleskom a ne pada mi ta reč na pamet na srpskom, jezivo. Zato nekad i pravim taj kompromis, "nativno" da ne upotrebim baš englesku reč, podsvesno je sve to.
Verujte mi na reč, na veću rezoluciju se lako navikneš, uvek je lakše navići se na "bolje" Problem je sa jedne strane još uvek malo jača cena takvih monitora, treba sačekati još malo da se to omasovi. Druga stvar, da imam 4K monitor sad, hteo bih da igram sve u 4K rezoluciji, a grafike nam većini nisu dovoljno moćne za takve stvari, čast izuzecima
Mare Član postova: 5393
Citiram korisnika: GizmoIzvinjavam se, navika, u nedostatku boljeg prevoda nekad u brzini upotrebim reč koja je meni najsmislenija jer znam na šta se misli. Naravno, može "maternja", "standardna", "osnovna", šta god još već, ali "native" rezolucija je specifična fraza u ovom kontekstu, nema potpuno odgovarajući prevod.
Native mi je jos i OK, ali mi nekako dodje cudno kad se eng. reci menjaju po srpskim padezima. Nekako mi se cini da se vise tezi tome da nesto zvuci cool kad je tako stilizovano eng. Anyway... back to topic --- link --- pricam bas sa drugarom kako je meni odvratno koristiti 40"+ Full HD TV (a i 32) kao platformu za rad... gde me on ubedjuje kako je to ipak sve lepo upeglano nekim setovanjima. Ne budem lenj i vidim da rez. tih TV-a nije ni u rangu ekrana za desktop od pre 20 god. kada su dominirali sa 1024 na 13.8" vidljive dijagonale... sve se vrtelo oko cifre 96 +/- par pixela...Po toj logici, ne bi smeli uzeti veci ekran od 23" da ne bi uradili downgrade u odnosu na ono sto smo gledali pre 20 godina, a i tada i sada smo videli pixele bez problema...Za daljinu sa koje se gleda monitor, 150 ppi je OK za vecinu, i to treba "gadjati" .
Exodusbgd Član postova: 4843
Svaka čast onda, meni je i 1440p negde knap za 27". 4k sam video na 28" i izgleda prilično lośe.

Test: Asus MG278Q

Test: Asus MG24UQ

10304
10305
10306
10307
10308
10309