Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 27MA73 IPS

15.06.2013 17:22 | 1 Multimedija
Test: LG 27MA73 IPS

Ako su vam potrebni televizor i monitor u jednom uređaju, LG vam može ponuditi rešenje. Susreli smo se sa takozvanim Personal TV modelom koji igra dve uloge, od kojih je jedna HDTV koji će vam služiti za praćenje tv kanala, a u drugoj ulozi služi kao kompjuterski monitor. Ovaj 27-inčni FullHD IPS hibrid poseduje Cinema Screen dizajn, široke uglove gledanja, kao i USB za video reprodukciju...

Dragoljub Radovanović

LG 27MA73 hibrid je namenjen osobama koje žele da gledaju televizijski program u svojoj sobi, ali takođe i da imaju PC monitor veće dijagonale, a da pritom ne kupuju dva odvojena uređaja. Pre nešto manje od godinu dana testirali smo model koji takođe ima dvostruku ulogu, mada sa nešto manjom dijagonalom od 23 inča. Ovoga puta na testu imamo novajliju sa unapređenim dizajnom i većom dijagonalom, dok je u ostalim stvarima skoro identičan sa pomenutim.

Takozvani Personal TV vam donosi HDTV mogućnosti sa ugrađenim digitalnim DVB-T i DVB-C tjunerima, tačnije da pored analognih kanala možete pratiti i digitalne u zavisnosti od vašeg kablovskog provajdera. Sa sigurnošću znamo da Ikom nudi osnovni paket digitalnih kanala besplatno, mada koliko smo čuli isti je slučaj i kod kablovskih provajdera Targo Telekom i Radijus Vektor. Prednost ovog modela je to kada završite sa gledanjem tv kanala, jednostavno promenite izvor i televizor postaje kompjuterski monitor.Evo i par tehničkih podataka o samom uređaju. Reč je o hibridnom uređaju sa ekranom dijagonale 27 inča, koji poseduje rezoluciju od 1920 x 1080 piksela. Njegovo pozadinsko osvetljenje je LED tipa i nudi maksimalnu osvetljenost od 250 cd/m2. Panel je IPS tipa tako da nudi široke uglove gledanja, a odziv panela je 5 milisekundi. Još jedna korisna stvar je prisustvo USB porta, koji vam dozvoljava reprodukciju multimedijalnog sadržaja sa eksternih hard diskova ili USB Flash stikova.

Dizajn

Ovaj 2 u 1 TV monitor stiže u standardnoj braon kartonskoj kutiji u kojoj zatičemo pre svega postolje monitora, "vratni" deo koji se spaja sa postoljem, daljinski sa dve AAA baterije, VGA kabl, MHL kabl za vezu sa smartfonom ili tabletom, vezicu za kablove, adapter za napajanje i CD uputstvo.

Ono što je različito u odnosu na prethodno testirani M2352D model je svakako dizajn ovog monitora, koji je dosta napredniji. Ovaj tv-monitor poseduje Cinema Screen dizajn sa kojim smo se sreli u nekoliko modela kao što su recimo LG IPS277L ili LG UltraWide 27EA93. Glavna prednost ovog dizajna je takozvana nevidljiva ivica kada je monitor u standby režimu, dok u korišćenju dobijate jako uzan crni okvir.
Donja ivica je nešto šira od ostalih i poseduje šaru paralelno postavljenih linijica. Na njoj se nalazi "brada" na kojoj je smeštena LED traka koja svetli crveno bojom kada je monitor isključen i narandžasto dok je u standby režimu. Kontrole monitora nalaze se ispod ekrana i dolaze u vidu senzora osetljivih na dodir, mada je nama više odgovaralo korišćenje daljinskog za kretanje kroz opcije. Daljinski je srednje veličine i poseduje crne gumene tastere koji su prostrani i prijatni na dodir.

Postolje ima oblik prstena i ekranu nudi dosta ograničene mogućnosti promene ugla, zapravo postolje je fiksno tako da monitoru možete menjati samo ugao nagiba, tačnije ugao od -5 do 20 stepeni. Na pozadini monitora nalaze se sledeće konekcije - VGA ulaz, dva HDMI ulaza jedan od kojih ima MHL podršku, kompozitni video ulaz i izlaz, komponentni, skart i PC audio ulaz. 

 

Testovi, deo 1

OSD i merenje vrednosti

Ono što nam je poznato kod ovog hibrida je njegov korisnički interfejs, kakav smo sretali u LG televizorima prethodnih generacija, dok su nove generacije televizora dobile redizajn menija i opcija. Pritiskom na Settings na daljinskom dobijamo osam kvadrata - Picture, Audio, Setup, Time, Lock, Option, Input i MyMedia. Postoji ukupno sedam predefinisanih opcija slike od kojih možete izabrati Vivid, Standard, Cinema, Sport, Game, ISF Expert 1 i ISF Expert 2. Priključivanjem našeg kolorimetra saznali smo da su ISF režimi zapravo i najtačniji.

Nakon merenja smo saznali sledeće - Gamma vrednost monitora na u izabranom ISF Expert 1 režimu je iznosila 2.2 uz samo 1% odstupanja. Temperatura boja je takođe blizu ciljane 6500K granice, tačnije izmerili smo 6660K što je zapravo samo 2% odstupanja od granice. Sa fabričkim vrednostima pozadinskog osvetljenja i kontrasta dobija se nešto mračnija slika, što lako možete korigovati iz menije bez uticaja na druge vrednosti.
Tačnost boja je solidna, mada za nešto veću maksimalnu vrednost Delta-E zaslužne su netačna plava i zelena boja. Ono što nas je dosta razočaralo kod ovog modela je njegova visoka vrednost dubine crne boje, koja čak i na ovom standardnom tamnijem podešavanju izgleda dosta sivkasto. Na ostalim režimima gde je vrednost pozadinskog osvetljenja veća, crna deluje gotovo sivo, što rezultuje u prilično lošoj vrednosti statičnog kontrasta od 257:1.

ISF Expert 1

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50 svetlina, 50 osvetljenost
Contrast
80
Režim slike
ISF Expert 1

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
98
Black Point (cd/m2)
0.38
Temperatura boja
6660K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
257:1
Delta E prosek
2.7
Delta E maksimum
7.3

 

 

Testovi, deo 2

Uglovi gledanja

Uglovi gledanja na LG MA73D modelu su veoma dobri, zahvaljujući IPS tipu panela. Ovo će vam svakako biti korisno u situaciji u kojoj ćete monitor-televizor posmatrati recimo sa kreveta, koji je ispod nivoa stola. Naravno, horizontalni uglovi će biti takođe veoma dobri, ukoliko niste pozicionirani na sredini ekrana.PixPerAn

Odziv ovog modela iznosi 5ms, što znači da će biti prihvatljiv za gejming upotrebu. Ghosting postoji u aplikaciji koja je namenjena za njegovo testiranje, ali u realnim uslovima mali procenat ljudi će ga zapaziti, tako da neće biti nekih problema.
 


Uniformnost osvetljenja

Procedura koja uobičajno koristima kako bi smo ispitali uniformnost osvetljenja podrazumeva postavljanje crne pozadine i povećavanje nivoa osvetljenja po vrednostima 0, 50 i 100. Na minimalnom osvetljenju, ekran je ostajao dosta uniforman. Na polovini osvetljenja nazire se blago probijanje osvetljenja po ćoškovima, ali fotoaparat ih malo više ističe. Na maksimalnom osvetljenju je probijanje veće, ali i dalje u normalnim granicama.

 

 

Tjuneri i USB multimedija

LG MA73D poseduje digitalne DVB-C i DVB-T tjunere, kao i analogni tjuner. Dovoljno je samo povezati ga na antenu od kablovske ili loga antene, skenirati kanale i spremni ste za gledanje televizije. Postoje liste kanale u kojoj možete menjati ime kanalima, i njihov raspored. Na daljinskom takođe postoji dugme kojim aktivirate teletekst na kanalima koji ga poseduju.
Multimedijalni plejer je veoma upotrebljiv i podržava reprodukciju HD fajlova, što uključuje i reprodukciju MKV formata. Mada, nismo sigurni koliko će vam ova mogućnost biti zanimljiva, jer će ovaj hibrid svejedno biti prikačen na vaš računar. Jedina prednost ove metode je to što ćete moći da koristite komande sa daljinskog.
 

Zaključak

LG je ponudio dobar izbor korisnicima koji žele dva uređaja u jednom - HDTV i PC monitor na svom radnom stolu. U odnosu na model koji smo testirali prethodne godine nema puno promena, ali napretka po pitanju dizajna svakako ima. Cinema Screen dizajn sa nevidljivim ivicama nam se izuzetno dopada i smatramo da će ovaj hibrid sasvim sigurno doprineti ulepšanju vašeg radnog prostora.Podešavanja koja nudi ISF režim slike su relativno tačna, mada nam se nije dopao slabiji prikaz crne boje, koji drastično utiče na statični kontrast i negativno utiče na kvalitet prikaza. Prisustvo DVB-C tjunera vam može ponuditi lak pristup digitalnim kanalima, ukoliko su oni otključani kod vašeg kablovskog provajdera. Ukoliko ste u potrazi za ovakvim hibridnim uređajima sa nešto većom dijagonalom ekrana i dobrim dizajnom, LG 27MA73D predstavlja solidnu kupovinu...


Prednosti

- Cinema Screen dizajn
- IPS panel koji nudi dobre uglove gledanja
- Dva HDMI ulaza, jedan sa MHL-om
- Multimedijalni USB port
- DVB-C tjuner


Mane

- Postolje je fiksno
- Dosta loša dubina crne boje


Uređaj na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung S24C450B

Test: LG 23EA63 IPS

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309