Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 27GN600 (Video)

01.06.2021 10:40 | 0 Multimedija
Test: LG 27GN600 (Video)

Među novitetima u 2021. kada su monitori u pitanju ima onih koji pomeraju granice, ali su tu i modeli koji su predviđeni da za razuman novac ispune najveći broj očekivanja korisnika. Jedan takav nam se ovog puta našao na testu u vidu LG 27GN600 gaming monitora, koji donosi Full HD rezoluciju, osvežavanje od 144Hz, zvaničnu G-Sync i Freesync podršku i solidne gaming performanse u tom cenovnom rangu. Dobar gejming monitor za 300€? Da, smatramo da bi LG 27GN600 mogao biti dobar odabir.

Kako 2021. odmiče, a bližimo se polovini još malo, na test nam dolazi sve više noviteta, od kojih u domenu displej tehnologija nekako najviše i očekujemo. Od onih najava s početka godine i zaista impresivnih inovacija, do sada nismo videli nijedan monitor koji se može smatrati modelom “naredne generacije”, iako je bilo onih koji su blaga evolucija u odnosu na ono što smo viđali u 2020. Razlog je verovatno to što modeli koji su pristupačniji širem krugu korisnika najviše i učestvuju u ukupnoj prodaji, a ujedno su i dostupni u većim količinama, što u doba pandemije nije zanemarljivo, jer znamo već koliko je teško doći do nekih novih uređaja ove godine. Nadamo se naravno da ćemo uskoro biti u prilici da vidimo i nešto iz najviše klase.
 
 
Ipak, na testu nam se ovoga puta našao jedan LG monitor, koji po specifikacijama možda ne donosi neku značajnu inovaciju, što s obzirom na cenu od oko 36.000 dinara odnosno nešto preko 300€ i ne čudi, ali koji pripada osveženoj liniji LG Gaming monitora i obećava dobre performanse za razumnu sumu novca. 

Dizajn i karakteristike

U pitanju je LG 27GN600, 27” gaming model sa standardnom kombinacijom Full HD rezolucije i osvežavanja od 144Hz, zvaničnom podrškom za nVidia G-Sync i još ponečim, pa hajde da vidimo šta to možete očekivati od ovog modela ukoliko ste u potrazi za novim gaming monitorom.
 
Najpre, što se dizajna tiče, LG je ponudio nešto što je ujedno i prepoznatljivo i drugačije.  
 
LG1s.jpg
 
27GN600 podseća na prošlogodišnji GK650F koji ste takođe imali prilike da gledate na našem YouTube kanalu, ali je dizajn doživeo i određene izmene.
 
Od prepoznatljivih elemenata, tu je postolje V oblika sa crvenim akcentima, koje je malo pojednostavljeno u odnosu na prošlu godinu i koje podržava samo podešavanje nagiba ka gore i dole, ali ne i podešavanje visine, rotaciju ili pivot. Od svega toga, visina je svakako najbitnija, a ako vam je to potrebno, imate opciju ili da stavljate nešto ispod monitora ili da ga eventualno montirate na neki VESA nosač ili ruku, što je takođe podržano. 
 
LG2s.jpg
 
Drugi prepoznatljivi element je crveni krug na zadnjoj strani, koji je već postao zaštitni znak LG gaming monitora i koji moramo priznati privlači pažnju, jer je nekoliko ljudi koji su ga videli komentarisalo kako izgleda dobro. Novitet u odnosu na prošlu godinu je Ultra Gear logotip koji je tu umesto tradicionalnog LG logotipa koji svi dobro znamo, očigledno u cilju izdvajanja ove gaming serije proizvoda. Novi logo je u crvenoj varijanti, poput nekih krila i možda mnogi korisnici neće odmah ni shvatiti da predstavlja dva slova. Da li je ovo bolje ili lošije, procenite sami - svakako izgleda više “gejmerski”, iako je standardni logo utisnut u crnu plastiku na prošlogodišnjim modelima izgledao možda malo elegantnije unutar kruga. 
 
Pored logotipa, tu su i konektori, koji su ponovo na vrlo zgodnom mestu i orijentisani ka nazad, što je daleko praktičnije od uobičajene lokacije na dnu zadnje strane, kao kod većine drugih proizvođača. 
 
U sekciji ćete pronaći jedan DisplayPort 1.4 i dva HDMI 2.0 porta, pri čemu sva tri podržavaju maksimalnu rezoluciju i osvežavanje, ali samo DisplayPort podržava nVidia G-Sync. Tu su još i izlaz za slušalice, servisni USB port i konektor za napajanje na koji se povezuje eksterni adapter relativno kompaktnih dimenzija. 
 
LG3s.jpg
 
S prednje strane, LG 27GN600 izgleda kao i većina modernih monitora, sa tankim okvirom i 5mm dodatne margine, i nešto širom donjom lajsnom na kojoj se nalazi LG logotip, kao i neizbežna nVidia nalepnica. Takođe, ekran dolazi i sa uobičajenim Anti-Glare premazom, pa dosta dobro smanjuje refleksije svetla u dnevnim uslovima. 
 
Ono što pozdravljamo je i mini joystick koji se nalazi na sredini ispod panela, a koji ujedno služi i za uključivanje i kontrolu menija, pa je u pitanju apsolutno najpraktičnije rešenje kojim ćete najbrže obaviti šta god vam je potrebno, čak i pri prvom kontaktu sa monitorom. 
 
LG4s.jpg
 
Dizajn menija je takođe gejmerski, ali vrlo pregledan i sa dobrom organizacijom stavki. Panel ovog modela je, kao što smo pomenuli, veličine 27” i Full HD rezolucije, odnosno 1920x1080 piksela, što je vrlo bazična opcija u današnje vreme, mada i manje hardverski zahtevna, pa možda i bolja za one koji imaju nešto skromniji hardver, a žele da iskoriste prednosti visokog osvežavanja. Oštrina prikaza teksta, kao i na drugim modelima ove dijagonale i rezolucije nije idealna, ali je korektna ako niste baš previše strogih kriterijuma.
 
Sam panel je IPS tipa, pa su u skladu sa tim i uglovi gledanja vrlo dobri, ali je sa druge strane tu i umereni IPS glow, kao i blago probijanje svetla koje smo na testiranom primerku primetili u gornjem levom uglu, što se srećom vidi samo kada posmatrate crnu pozadinu ili neki taman sadržaj u potpunom mraku.
 
LG5s.jpg
 
LG 27GN600 podržava prikaz sa 8bita po kanalu boje, tačnije panel je 6bita sa upotrebom FRC-a, ali iznenađujuće u stanju da prikaže veoma dobrih 85.5% DCI-P3 spektra, kao i naravno kompletan sRGB spektar. Ovako širok gamut za jedan povoljan gaming monitor je tu pre svega zbog HDR mogućnosti, jer je podržan HDR10, pa samim tim i igranje igara u HDR modu, ali od ovoga ne treba očekivati previše, jer je maksimalno osvetljenje od 342 nita koje smo izmerili ipak nedovoljno za HDR iskustvo koje se bitno razlikuje od onog u standardnoj definiciji i praktično se svodi na nešto bolji prikaz boja.
 
Kad smo kod boja, od 7 fabričkih modova slike, najbolje performanse nudi RTS mod, sa Delta E odstupanjem od 3.9 i dosta visokom svetlinom koja omogućuje pomenuto pokriće gamuta. Najveći kontrast je dostupan u HDR Effect modu, ravno 1000:1, dok je prirodni kontrast panela nešto niži, oko 900:1. Monitor podržava opciju dinamičkog podešavanja ukupnog osvetljenja kako bi malo proširio dinamički opseg između tamnih i svetlih scena, a koji radi relativno transparentno, ali samo kada na ekranu nije scena koja sadrži i jako svetle i jako tamne detalje. 
 
LG6s.jpg
 
Podešavanja vezana za sliku su vrlo detaljna, pa je teoretski monitor moguće iskalibrisati prilično dobro, ali je za to potrebna odgovarajuća oprema, pa sumnjamo da će ciljna publika ovog modela biti naročito zainteresovana za to.
 
Što se gaming performansi tiče, LG 27GN600 dolazi sa osvežavanjem panela od 144Hz, što je i dalje mahom dovoljno za najveći broj korisnika, naročito u ovoj klasi cene, sve dok vaš računar u igrama koje igrate retko premašuje fps od više od tih 144.
 
Ovaj model podržava varijabilno osvežavanje i na nVidia i AMD grafičkim kartama, sa zvaničnim G-Sync Compatible i AMD Freesync Premium sertifikatima i u tom smislu je tokom testiranja u igrama radio zaista besprekorno.
 
LG7s.jpg
 
Što se odziva panela tiče, navikli smo već da novija generacija IPS modela nudi prilično dobre performanse, iako one u ovom slučaju možda nisu baš na nivou najboljih testiranih modela - zvanično 1ms, a realno pre oko 4. Ono što itekako doprinosi utisku je skoro perfektno podešen overdrive panela na Fast opciji koja je ujedno i podrazumevana, pa je oštrina objekata u pokretu u igrama vrlo dobra za 144Hz. Ako izaberete Fastest, dolazi do blagog overshoot-a, odnosno inverznog ghostinga, dok su normal i off podešavanja nešto mutnija od Fast.
 
Prisutna je i opcija strobovanja pozadinskog osvetljenja radi poboljšanja odziva koja uspeva da spusti odziv na blizu 1ms, istina uz blagi inverzni ghosting, ali nju nije moguće koristiti istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, pa je kao i uvek vrlo upitne upotrebljivosti, osim možda za neke emulatore retro arkadnih mašina.  
 
LG8s.jpg
 
Ono što treba pohvaliti je input lag koji smo izmerili na odličnih 8.6ms, vrlo blizu najboljih rezultata koje smo na nekom modelu dobili našim instrumentom.
 
Od dodatnih gaming opcija u meniju, tu je samo Black Equalizer koji dodatno podiže nivo crne radi lakšeg uočavanja protivnika u senkama, kao i opcija prikazivanja nišana sa predefinisane liste. 

Zaključak

Sve u svemu, LG 27GN600 gaming monitor je model koji po relativno povoljnoj ceni, rekli smo oko 300€ pruža vrlo solidan paket za one kojima je monitor najpre potreban za igre i generalnu, ne-profesionalnu upotrebu. Solidno veliki ekran koji za PC gaming i ne bi trebao biti veći, solidno osvežavanje i odziv, odličan input lag i generalno vrlo pristojno iskustvo u takmičarski orijentisanim igrama će biti dovoljni da zadovolje one koji žele solidan gaming monitor, a ne žele da potroše baš previše novca.
 
 
LG 27GN600 svakako i nema ambicije da bude više od toga - LG ima i jačih modela od kojih ćemo neke uskoro takođe predstaviti, ali je u pitanju dosta dobro odmeren model sa svim esencijalnim stvarima koje su vam potrebne za gaming.

Test: Acer XB253Q GX (Video)

Test: LG 27GN880 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309