Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 27GK750F-B 240Hz gaming monitor (Video)

06.06.2018 13:02 | 3 Multimedija
Test: LG 27GK750F-B 240Hz gaming monitor (Video)

LG možda nije kompanija koju na prvu loptu vezujemo za e-Sports, ali se ne može osporiti da umeju da naprave dobar ekran za svaku priliku.

Ivan Mančić

Kada je gejming u pitanju, brzine nikad dosta. Bilo da je u pitanju frame-rate, osvežavanje, odziv, ping ili bilo koji drugi parametar, uvek važi pravilo što brže to bolje. Ovo posebno važi za e-Sports i takmičarske igre gde brzina više nije pitanje udobnosti igranja, već u situacijama kada je veština igrača izjednačena predstavlja i realnu i opipljivu prednost. Upravo iz tog razloga, mnogobrojni proizvođači gejming hardvera konstantno pomeraju granice njegovih mogućnosti. Kada su monitori u pitanju, nakon inicijalne popularnosti modela sa osvežavanjem od 144Hz, na tržište su počeli da dolaze i modeli sa osvežavanjem od do skora neverovatnih 240Hz.

Svaki racionalan gamer će se naravno zapitati da li je u pitanju nešto od čega ima realne koristi i što ima smisla kupovati, ili je u pitanju samo marketinški trik. I nakon pojave modela od 144Hz se postavljalo pitanje da li je moguće videti razliku u odnosu na one sa osvežavanjem od 100 ili 120Hz.
Odgovor ovog puta nije baš tako jednostavan. Iako vizuelno razliku između 144 i 240 slika u sekundi nećete primetiti, odnosno oku je jako teško ili nemoguće da primeti razliku čak i u direktnom poređenju, ovako brzo osvežavanje ima neke propratne efekte koji su ustvari i bitniji od onog što se vidi, a zbog kojih će određenom delu gaming populacije ovakvi modeli biti odličan izbor.


Jedan upravo takav monitor nam je stigao na test iz kompanije LG pod oznakom 27GK750F-B. U pitanju je monitor koji pripada ovoj elitno brzoj gejming klasi, a sa dijagonalom od 27”.

Dizajn

LG 27GK750F-B izgledom vrlo podseća na nedavno testirani 32GK850G-B, sa kojim doduše, osim izgleda praktično i nema drugih dodirnih tačaka. Osim manjeg ekrana, krasi ga i nešto deblji okvir oko ekrana, oko 1cm sa strane i gore i nešto manje od 2cm sa donje ivice. Kompletna izrada je od plastike, što doduše ne utiče na izgled, kao ni na kvalitet, jer monitor deluje dobro po oba pitanja.

27gk750f05_resize.jpg


Sa zadnje strane monitora se nalazi interesantan crveni krug sa prorezima, koji smo takođe imali prilike da vidimo na pomenutom većem modelu. Iako je u tom slučaju krug služio za RGB osvetljenje, ono je na ovom monitoru odsutno, pa krug predstavlja isključivo estetski detalj, doduše vrlo interesantan i praktično daje ovom monitoru pravi gejming identitet. Unutar njega se nalazi i polje koje sadrži sve konektore. Na raspolaganju su vam Display Port, dva HDMI i dva USB 3.0 porta, kao i jedan upstream USB 3.0 koji monitor povezuje sa računarom.

27gk750f10_resize.jpg


Konektori su zbog svoje pozicije vrlo lako dostupni, a ne smetaju u pozicioniranju blizu zida, jer kablovi ne prelaze granicu postolja. Kada smo kod postolja, ono je vrlo jednostavno i elegantno i uklapa se u gejming temu. Baza je V oblika, sa crvenim detaljima i kratkom stopicom koja dodaje stabilnost sa zadnje strane. Sam nosač je cilindričan, sa crvenim krugom na vrhu i opcionim plastičnim dodatkom koji pored sprovođenja kablova može služiti i za kačenje slušalica u trenucima kada nisu u upotrebi.

27gk750f06_resize.jpg


Postolje je, kako i dolikuje jednom gejming modelu vrlo fleksibilno i nudi praktično sva podešavanja ergonomije koja vam mogu biti potrebna. Moguće je naginjati panel od -5 stepenu na dole do 15 stepeni ka gore, rotirati ga 20 stepeni u oba pravca, podesiti visinu u opsegu od 110mm, kao i rotirati panel u portrait i landscape mod.

Što se tiče kontrole, svi parametri od uključivanja do menija se kontrolišu jednim direkcionim tasterom / joystick-om koji se nalazi na sredini donjeg dela panela. Iako nije vidljiv, lako ga je pronaći, a kontrola je vrlo intuitivna, uz odličan i pregledan meni.

Panel i gejming prednosti

LG 27GK750F-B dolazi sa TN panelom od 27” i rezolucijom od 1920x1080 piksela. Iako će mnogima izbor TN panela u 2018. godini delovati arhaično, naročito u kombinaciji sa Full HD rezolucijom, u ovom slučaju oba izbora potpuno imaju smisla. Prvo, u pitanju je moderan TN panel koji za razliku od nekadašnjih modela, zbog kojih taj tip panela i ne volimo, ima vrlo pristojne uglove gledanja. Sve do nekih 30 stepeni u oba pravca slika je solidno konzistentna, odlične svetline i zasićenih boja i generalno vrlo dopadljiva, naročito za gejming. Najuočljivije promene su kada se monitor posmatra sa donje strane gde dolazi do promene boja i zatamnjenja slike, tipične za TN panele, ali je ovo moguće izbeći pomenutim podešavanjima ergonomije. Druga stvar koja ide u prilog izboru ovog panela je da profesionalnim igračima, naročito onima koji igraju brze FPS igre poput CS:Go, PUBG i slične, niža rezolucija omogućuje da lakše postignu veći frame-rate, naročito obzirom da na ovakvom monitoru želite da budete što bliže gornjoj granici od 240 frejmova kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti. Full HD rezolucija na ekranu od 27” daje i dalje prihvatljivu oštrinu, a ne zahteva tako jaku grafičku kartu kao npr. WQHD ili 4K. Treća stvar u prilog izbora je da je TN i dalje jedini tip panela koji može da ponudi ovako visoko osvežavanje. IPS modeli su se za sada zadržali na 165Hz, neki od VA modela su dostigli 200Hz, a 240 je i dalje rezervisano samo za TN modele. Pritom, TN i dalje nudi znatno nižu cenu kada su u pitanju modeli sa visokim osvežavanjem, kao i prednost kada je u pitanju brzina odziva.

27gk750f12_resize.jpg


Tu se vraćamo na onu “nevidljivu” prednost visokog osvežavanja. Ono gde ovaj monitor svakako briljira je prikaz brzih akcionih scena. Naime, kod sporijih panela sa nižim osvežavanjem, dolazi do zamućenja objekata koji se brzo kreću na ekranu. Osvežavanje od 240Hz čini da se slika menja na svakih 4.1ms, što znatno doprinosi jasnoći prikaza, čak i u odnosu na 144Hz gde se slike menjaju na 6.9ms. Pored ovoga, LG je implementirao i 1ms Motion Blur Reduction tehnologiju koja je tu da dodatno poboljša prikaz i upotpuni efekat brzog panela. Naime, jedan od problema sa LCD panelima je prilikom svake promene frejma vidljiv ostatak prethodnog, dajući na taj način efekat zamućenja ukoliko se neki od objekata u sceni kreće velikom brzinom. Tehnologija koju je LG implementirao nije nova i svodi se na gašenje pozadinskog osvetljenja pri svakom osvežavanju slike. Na ovaj način oko ne registruje prelazna stanja u kojima se dešava mešanje dva frejma, jer je slika u tim trenucima tamna, već samo sredinu frejma u kojoj je on oštar. Na ovaj način oko ne registruje zatamnjenja jer se ona dešavaju izuzetno brzo (naročito na 240Hz), već samo vrlo oštru i jasnu sliku brzih objekata, pa je motion blur praktično eliminisan u potpunosti. Zaista, ova tehnologija u kombinaciji sa osvežavanjem od 240Hz i Fast overdrive podešavanjem je apsolutno prikaz sa najmanjim pixel persistance-om koji smo videli do sada, na bilo kom monitoru i pravo je uživanje videti kako to radi u praksi, bilo u igrama ili na UFO testu.

27gk750f16_resize.jpg


Pored toga, ovaj monitor podržava i AMD Freesync tehologiju koja će, ukoliko ste vlasnik neke od AMD Radeon grafičkih karti, refresh rate podešavati u skladu sa frame rate-om igara, za brz odziv i eliminisanje tearing i stuttering problema. Podržani opseg osvežavanja u kome će Freesync raditi je 48-240fps. Nažalost, nije moguće koristiti Freesync u kombinaciji sa 1ms MBRT, već samo jednu od ove dve tehnologije, pa ćete zavisno od igre morati da izaberete koja od njih daje bolji rezultat u konkretnom slučaju. Srećom, zahvaljujući tako visokom osvežavanju, monitor je svakako vrlo upotrebljiv i bez Freesync opcije.

27gk750f13_resize.jpg


Za dodatnu prednost i igrama, LG je implementirao i Black stabilizer tehnologiju koju možete uključiti po potrebi i podesiti njen željeni nivo, a koja će vam promenom gama krive, odnosnom nivoa senki, olakšati uočavanje protivnika u tamnim scenama. Tu je i opcija prikaza nišana na sredini ekrana, sa nekolikorazličitih boja i izgleda, koji će vam pomoći u igrama u kojima se nišan teže uočava, poput PUBG-a. Ova opcija radi ok u većini igara, mada smo naleteli i na neke gde nišan nije u centru ekrana, a nažalost u meniju monitora ne postoji mogućnost korekcije njegove pozicije, što bi u takvim igrama dobro došlo.

Slika

LG 27GK750F-B poseduje nekoliko predefinisanih modova prilagođenih prikazu u određenom tipu igara, koji pored osvetljenja, game i drugih parametara slike menjaju i Freesync, 1ms MBRT, Overdrive panela i Black Stabilizer za optimizovan prikaz. Na raspolaganju su vam dva FPS Game, jedan RTS Game, kao i dva Gamer moda koja možete prilagoditi po želji, a tu je i Reader mod koji je predviđen za čitanje, pa nudi relativno tamnu sliku toplih boja.
Kao što smo spomenuli, slika je subjektivno dopadljiva i prilagođena multimediji i igrama, sa prijatno zasićenim bojama i solidnim kontrastom i svetlinom. U meniju je moguće podešavanje svih parametara, poput osvetljenja, kontrasta, gama vrednosti, topline boja i individualnih RGB kanala, a tu je i opcija automatske kontrole osvetljenja zavisno od sadržaja ekrana, nešto poput dinamičkog kontrasta koji smo viđali na drugim monitorima.

27gk750f02_resize.jpg


Na testovima kolorimetrom, Gamer1 mod se pokazao kao najtačniji sa prosečnim DeltaE odstupanjem od 3.4 i maksimalnim od 8.4. Prihvatljivi rezultati za jedan TN gaming monitor, ali naravno malo van granice od 3 koja se smatra neprimetnom razlikom u odnosu na originalnu nijansu.

Maksimalno izmereno osvetljenje je iznosilo odličnih 449.2 nita, oko 10% iznad deklarisanog, dok je maksimalni kontrast bio za TN panel sasvim solidnih 843:1.
Nakon kalibracije, prikaz je naravno došao u granice tačnog, uz pokriće od 88,6% sRGB spektra.

27gk750f01_resize.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 27GK750F-B
 • Dijagonala 27
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 2ms
 • Maksimalno osvetljenje 400 cd/m2
 • Dimenzije 62.51 x 46.61 x 27.22cm
 • Masa 4.6Kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 5000000:1
 • Konekcije Display Port 1.2
  HDMI 2.0 x2
  USB 3.0 1xUpstream, 2xDownstream
  Headphone Out
 • Mogućnosti promene ugla Nagib -5 do 15 stepeni
  Rotacija +-20 stepeni
  Visina 110mm
  Pivot 90 stepeni
 • Ugao gledanja 170/160 stepeni
 

Zaključak


Kupovina gejming monitora, a naročito monitora namenjenog za e-Sports povlači malo drugačije kriterijume od onih koje bismo imali kada je u pitanju multimedija ili svakodnevno korišćenje. U tom smislu, LG 27GK750F-B je zaista odličan gaming monitor namenjen takmičarski orjentisanim igračima. Ovaj model nudi apsolutno superioran prikaz brzih scena kakav do sada nismo imali priliku da vidimo na bilo kom drugom monitoru, a koji će vam definitivno omogućiti da prilikom brze akcije lako uočite svaki detalj. Ako je izbor panela bio diktiran njegovim tehničkim mogućnostima, smatramo da njegov kvalitet kompenzuje neke od nedostataka koji su karakteristični za TN modele. Odnos veličine ekrana i rezolucije je takođe dobro odabran za takmičarski gejming, pa nudi dobru preglednost, solidnu oštrinu i niže hardverske zahteve za visok frame-rate.

27gk750f09_resize.jpg 


Iako u trenutku testa nije bio dostupan na našem tržištu, sa očekivanom cenom od oko 400€, ovaj monitor predstavlja jedan od najboljih eSports monitora u klasi, naročito u kombinaciji sa AMD Radeon grafičkom kartom, pa ako vam je brz odziv i maksimalna prednost u igrama na prvom mestu, svakako ga vredi uzeti u obzir pri izboru novog gejming monitora.

 
Prednosti:
- 240Hz osvežavanje
- Najmanji pixel persistance do sada
- Freesync

Mane:
- Nemogućnost istovremenog korišćenja 1ms MBRT i Freesync-a 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus ProArt PA27A profesionalni monitor

Test: AMD FreeSync 2 HDR tehnologija

10304
10305
10306
10307
10308
10309