Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 24MP59G (Video)

20.07.2017 15:29 | 5 Multimedija
Test: LG 24MP59G (Video)

Nekada su samo TN modeli mogli biti nazvani gejming monitorima, ali je situacija danas nešto drugačija. Nakon testa LG24GM79G modela, sada vam predstavljamo i IPS varijantu gejming monitora, u istoj dijagonali, sa osetno pristupačnijom cenom. Dok stopa osvežavanja nije toliko visoka kao kod pomenutog, 24MP59G takođe donosi AMD FreeSync podršku i druge opcije koje ga čine gejming modelom...

Dragoljub Radovanović

Koliko novca ste spremni da izdvojite za gejming monitor? Pojedini modeli mogu biti prilično skupi iz nekoliko razloga, kao što su velika dijagonala, visoka rezolucija, ultraširoki odnos stranica, visoka stopa osvežavanja, itd. Ukoliko slutite da je tako nešto van cenovnog domašaja, LG je predstavio pristupačno rešenje u vidu 24MP59G modela. Da, ovo je gejming monitor sa cenom od oko dve stotine evra, što sa sobom povlači određene kompromise na koje je potrošač spreman da pristane.

 

lg_24mp59g_prva_1_s.jpg

 

Ne govorimo o tome kao lošim stranama modela kao što je 24MP59G, već kao karakteristikama koje su tu da spuste monitor ovog tipa u nižu cenovnu kategoriju. Šta podrazumevamo pod tim? Pre svega, dijagonala od 24" je nešto manja kada se u obzir uzme prosek veličina monitora koji se nalaze u ponudi, mislimo na često zastupljene dijagonale od 27 inča pa naviše. Druga stvar, rezolucija monitora sve više teži ka 1440p i 4K ciframa, dok je LG 24MP59G skromniji po tom pitanju i donosi klasičnu FullHD 1920x1080 rezoluciju.
Šta je to što 24MP59G izdvaja iz mase jeftinih ne-gejming modela? Nekoliko stvari, zapravo. Prva od njih je podrška za FreeSync, koja već znate čemu služi, ali ponovićemo još jednom u svakom slučaju - ona eliminiše cepanje slike, poskakivanje i čini gejming iskustvo sveukupno boljim. Druga stvar, koja nije tako ključna, ali je svejedno dobrodošla, jeste stopa osvežavanja koja je nešto veća od klasične cifre od 60Hz - ona iznosi 75Hz.  


lg_24mp59g_prva_2_s.jpg


IPS tip panela kao što je ovde slučaj donosi široke uglove gledanja, sasvim solidan matični 5ms GTG odziv, ali što je posebno bitno i 1ms Motion Blur Reduction opciju koja unapređuje gejming iskustvo. Citirano maskimalno osvetljenje je 250 cd/m2, statični kontrast ide do 1000:1 kako je navedeno od strane LG-a, što je i uobičajna cifra koju proizvođači navode u specifikacijama.


Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 24GM79G
 • Dijagonala 24
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms GTG, 1ms MBR
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 567.6 x 57.3 x 354
 • Masa 5.94kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast Mega
 • Konekcije 2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2, 2 x USB 3.0, 3.5mm
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine 130mm, -5 do 35 stepeni nagib, pivot režim
 • Ugao gledanja 170/160

 

Dizajn

Kako možete razlikovati gejming od klasičnog modela samo po izgledu? Obično se proizvođači potrude da to istaknu kombinacijom privlačnijeg dizajna, dodavanjem određenih šara ili elemenata u drugoj boji. Iako suptilno na prvi pogled, dodavanjem crvenih detalja na crnu bazu postolja sugeriše se da ovo nije standardni monitor. Kombinacija crne i crvene nam se uvek dopada i smatramo da ista lepo stoji LG 24MP59G modelu. 

Pakovanje ovog monitora je izrađeno u standardnoj varijanti, braon kutija sa odštampanim ključnim specifikacijama monitora. Kutija se otpakuje položena i nakon što se ukloni uobičajna lepljiva traka, odmah su dostupni njeni elementi unutar stiropora.  Unutra se nalaze standardne stvari, kao što su HDMI kabl, adapter za napajanje, CD, plastikica za organizaciju kablova, kao i prateća dokumentacija. Za razliku od 24GM79G modela kod kojeg je korišćena mat plastika u izradi kućišta, 24MP59G ima više glossy (sjajnih) elemenata koji su zaštićeni folijom.


lg_24mp59g_1_s.jpg


Jedna od stvari koje su tipične za nižu cenovnu kategoriju jeste da ergonomija monitora nije baš najbolja, što znači da se ne može tako dobro podesiti potrebama korisnika. Konkretno, to znači da nema podešavanja po visini, rotacije postolja ili pivot režima, već je dostupna samo promena nagiba ekrana u rasponu od -2 do 15 stepeni. Koliko je to bitan nedostatak ostaje ipak korisniku da proceni. Postolje je interesantnog oblika, takozvano V-Line postolje, čiji je oblik, pogodili ste u nešto raširenije slovo V. Dva kraka koja se oslanjanju na površinu stola, sa gornje strane poseduju crvene detalje, što doprinosi sveukupno lepšem izgledu monitora.


lg_24mp59g_2_s.jpg


lg_24mp59g_3_s.jpg


Sam monitor sveukupno nije velikih dimenzija, niti je preterano težak, uzevši u obzir dve stvari - prvu, da je napajanje monitora rešeno eksterno u vidu adaptera, i drugo, da sam ekran nije preterano velik zbog 24" dijagonale. Posmatrano sa boka, monitor je tanak, gde izuzetak pravi deo pri dnu koji se proširuje i udomljava potrebnu elektroniku. Još jedna stvar koju ne srećemo prvi put, jeste odluka da se kod monitora izostave USB portovi, kako na boku tako i na poleđini. Ipak se tu štedi koji evro/dinar u proizvodnji.


lg_24mp59g_4_s.jpg


Kada posmatramo LG 24MP59G sa zadnje strane, vidimo da su leđa podeljena u dve sekcije - veću površinu koja nije glossy i nema nikakvih elemenata na sebi, i drugu manju površinu gde se nalaze sve konekcije i slično koja je sjajnog (glossy) tipa. Vrat postolja je takođe od sjajne plastike, spaja se lako sa poleđinom, kao i sa bazom postolja uz pomoć jednog šrafa, bez pomoćnog metalnog prstena koji omogućava ručno stezanje, što je previd kompanije LG. Koje konekcije su dostupne? Postoje tri načina povezivanja sa grafikom - VGA, HDMI i DisplayPort putem, a tu je i 3.5mm priključak za slušalice.


lg_24mp59g_5_s.jpg


lg_24mp59g_6_s.jpg

OSD, merenje i kalibracija

LG je jedna od kompanija koja donosi ovaj način rukovanjem monitoru, za koji smatramo da bi svaki monitor trebao da ga poseduje. Umesto postavljanja gomile nepristupačnih tastera na poleđinu, na bok ili na prednju stranu monitora, sve to menja jedan multifunkcionalni džojstik taster ispod ekrana. Vrlo je lako ga napipati u mraku, a nudi praktičan sistem kretanja kroz menije jer ga je moguće pomeriti u svakom pravcu.


lg_24mp59g_7_s.jpg

Pritisak na džojistik taster poziva prvenstveno kružni meni, u kojem je moguće pristupiti promeni ulaza, ući u gejming sekciju, ugasiti monitor i pristupiti glavnom meniju. Meni je lepo podeljen i vrlo pregledan. Prva kategorija je Quick Settings, gde se brzo može promeniti ono što je najbitnije, a to su osvetljenost, kontrast i jačina zvuka. Dalje, u kategoriji Picture koja se bavi detaljnijim podešavanje slike mogu se pronaći pre svega predefinisani režimi slike, ima ih deset i to su Custom, Reader, 1, Reader 2, Photo, Cinema, Color Weakness, i gejming režimi FPS Game 1, FPS Game 2, RTS Game i Custom (Game).

Game Adjust sekcija kojoj je moguće pristupiti i brže iz kružnog menija sadrži opcije kao što su brzina odziva, uključivanje/isključivanje FreeSync opcije, zatim Black Stabilizer koji posvetljava tamnije oblasti u igrama, bitna 1ms Motion Blur Reduction opcija, te opcija kojom uključujete nišane na ekranu.  General kategorija u kojoj se podešava jezik, LED lampica, standby vreme i zaključavanje OSD-a. Na kraju je tu Reset sekcije kojom se vraćaju fabrička podešavanja monitora.

lg_24mp59g_8_s.jpg


lg_24mp59g_9_s.jpg


lg_24mp59g_10_s.jpg

lg_24mp59g_11_s.jpg


lg_24mp59g_12_s.jpg

 

Koji režim koristiti od čak ponuđenih deset i koji je najprecizniji i nudi najbolju sliku sveukupno? Kako se ispostavilo merenje uz pomoć našeg kolorimetra, to je FPS 1 režim. Odlična stvar kod njega je što je Gamma vrednost idealna, 2.2 uz 0% odstupanja. Druga stvar, boje su dosta tačne tu, zapravo najtačnije od ponuđenih režima, Delta E prosek je dosta dobar, svega 1.7, ali problem pravi plava boja koja podiže Delta E max na 7.9. Temperatura boja je vrlo korektna, 6329K uz 3% odstupanja od 6500K vrednosti. FPS 1 režim je malo tamniji od drugih, pa je kod njega svetlina 151 cd/m2. Kontrast koji smo izmerili je 888:1, što je donekle tipična vrednost za IPS. Dubina crne boje je korektna i iznosi 0.17 cd/m2

Drugi najbolji režim je Custom Game. Kod njega vrednosti gamme odstupaju svega 1% od idealnih, konkretno 2.2 i 6441K vrednosti.  Svetlina sa standardnim podešavanjima na 100% Brightness je upravo onoliko koliko i LG citira, 256 cd/m2. Što se tačnosti boja tiče, one su dobre, sve izuzev plave boje koja je neprecizna i koja maksimalnu Delta E vrednosti podiže na čak 9.2. Prosek ostalih boja je veoma solidan, vrednost Delta E je 2.2, što znači da su boje tačne na ovom IPS gejming monitoru unutar Custom Game režima. Kontrast kod Custom Game režima je 893:1 uz dubinu crne boje od 0.28 cd/m2, što nije baš sjajno, pa se vidi da je crna boja malo sivkasta na ovom nivou svetline. Kalibracija je prošla odlično, lepo je sarađivao tokom promene RGB i drugih vrednosti i brzo smo uspeli da ga doteramo na optimum.  Kontrast nakon kalibracije iznosi 736:1, uz dobru reprodukciju crne boje - 0.16 cd/m2 na 120 cd/m2 svetlini.


FPS 1:lg_24mp59g_100b_70c_fps1.jpgCustom Game:

lg_24mp59g_100b_70c_customgame.jpg

Kalibrisan:


lg_24mp59g_52b_76c_r39_g24_b29_blueeye.jpg

U praksi

Kakav smo utisak stekli tokom korišćenja LG 24MP59G modela? Pre svega osvrnimo se na ergonomski aspekt korišćenja. Reč je o omanjem monitoru, koji neće zauzimati puno mesta na stolu, pogotovo sa svojim V-Line stilom postolja. Negativne ergonomske strane? To bi bila nemogućnost da ga podesimo baš kako nama odgovara po pitanju visine ekrana, čija sredina treba da bude u nivou očiju. Dakle, nije podesiv po visini, jedino što korisnik dobija jeste promena nagiba ekrana, ostatak monitora je fiksan. Svakodnevna upotreba unutar Windows-a? Vrlo pristojna možemo reći, prikaz je prijatan za gledanje, sa lepim bojama i širokim uglovima gledanja. FullHD rezolucija nije najoštrija u današnje vreme, ali šta je, tu je.

 

lg_24mp59g_13_s.jpg


lg_24mp59g_14_s.jpg


Kakvo je gejming iskustvo na LG 24MP59G modelu? Bićemo realni i reći da svakako nije na nivou skupljih gejming monitora, ali je bolje nego na standardnim ne-gejming modelima. Bitnu ulogu igraju AMD FreeSync podrška uz pomoć koje će slika u igrama biti bez cepanja, trzanja i poskakivanja. Stopa osvežavanja nažalost nije visoka kao na prethodno testiranom TN modelu LG 24GM79G, ali je nešto bolja od standardnih modela, i iznosi 75Hz-a. Tek blago uglađenije u odnosu na klasčne monitore, a kada je u pitanju AMD FreeSync opcija, ona će biti aktivna između 40 i 75 Hz-a. U prevodu, u igrama morate imati između 40 i 75 FPS-a da bi FreeSync radio, a sa FullHD rezolucijom to neće biti teško. Brži FPS naslovi, vožnje, RTS naslovi, itd, izgledaće lepo na ovom cenovno pristupačnom gejming monitoru.

 

lg_24mp59g_15_s.jpg


lg_24mp59g_16_s.jpg


lg_24mp59g_18_s.jpg


Pozadinsko osvetljenje nikada nije idealno uniformno, što se može proveriti postavljanjem potpuno crne pozadine na ekran monitora. IPS monitori obično pate od isijavanja po ćoškovima, pa je i ovde takav slučaj. Ne previše, ali ćoškovi pate od žućkastog probijanja kako svetlina raste. Naš konkretan primerak je ispoljio i probijanje u sredini desne ivice, ali i svetlijeg dela u donjem desnom predelu. Nije to tako strašno, imali smo prilike da iskusimo i gore slučajeve.

lg_24mp59g_23_s.jpg


lg_24mp59g_22_s.jpg


lg_24mp59g_21_s.jpg


IPS monitori postaju sve bolji i bolji kada je odziv ekrana u pitanju. Matičnih 5ms GTG se može poboljšati do 1ms, upotrebom Motion Blur Reduction opcije. Rezultati u UFO Ghosting testu su dobri, može se reći ćak i uporedivi sa TN varijantom LG 24GM79G. U igrama neće biti vidljivih duhova i to je ono što je na kraju krajeva prosečnom gejmeru bitno.


lg_24mp59g_19_s.jpg

lg_24mp59g_20_s.jpg


Po cenu da se još jednom ponavljamo, ne možemo dovoljno da istaknemo koliko široki uglovi gledanje znače za sveukupno iskustvo korišćenja monitora. TN nema tu sreću kao IPS da se može gledati odakle god, a da prikaz ostane uglavnom nepromenjen. Bilo da monitor posmatramo pozicionirani direktno ispred njega, pomereni u levo, desno, odozgo ili odozdo, nijanse boja ostaju skoro pa identične, što je i sjajna prednost IPS tipa ekrana naspram ne tako dobrog TN-a.

lg_24mp59g_uglovi_s.jpgZaključak

Ukoliko bismo ga morali opisati jednom rečenicom, rekli bismo da je LG 24MP59G dobra alternativa za kupce koji traže pristupačan gejming monitor. LG je ovde uradio veoma solidan posao, naravno uzevši u obzir nižu cenovnu klasu. Ne može se porediti sa mnogo skupljim gejming modelima, svakako da iskustvo nije isto kao kod njih, ali da je bolji od klasičnih jeftinih monitora - to svakako jeste. Dijagonala od 24" može se učiniti manjom, isto tako i FullHD rezolucija nije ništa što će zadiviti korisnika, ali za budžet do dve stotine evra, to je nekako i očekivano.


Oblast gde LG 24MP59G jeste dobar je svakako gejming. AMD FreeSync podrška će itekako značiti tokom igranja, nešto veće osvežavanje od 75Hz ne baš toliko, ali svejedno je bolje od standardnih 60Hz-a. Iskustvo u igrama je dakle vrlo dobro za ovaj cenovni rang. Isto važi i za svakodnevno korišćenje van igara, prikaz je prijatan i tačan, i uglovi gledanja su vrlo široki, za razliku od TN modela LG 24GM79G kod kojeg su uglovi gledanja ograničeni. Voleli bismo da smo je prisutno barem podešavanje po visini, ali nažalost, LG je to izostavio na ovom monitoru.  Naše generalno iskustvo je sasvim pozitivno, tako da 24MP59G predstavlja solidan odabir u klasi monitora do dve stotine evra...Prednosti


- AMD FreeSync podrška
- 75Hz osvežavanje
- 1ms MBR opcija
- Dobar za gejming za svotu novca koji se traži

Mane

- (Samo) 24" dijagonala
- Slabija ergonomija
- Izostavljanje USB portova

Cena: oko 200 evra

Monitor na test ustupio LG.

Haos Neregistrovan korisnik
Dali Freesync radi samo na VGA kabl ili moze i na HDMI??
Daum Član postova: 883
Ne kapiram šta je ovaj čovek hteo da kaže. Ima 60hz gaming monitor, i..........dobro?
laza Neregistrovan korisnik
i sta ti rece sada
BaneJ Član postova: 120
Pre 2 godine sam uzeo LG 24MP55 isto tako 24" IPS matrica samo je osvezavanje standardnih 60Hz, kada se overdrive stavi na fastest ima malo duhova, ali na srednjem podesavanju nema duhova i generalno odlicna je slika. Pored poslovne svrhe igrao sam svasta na njemu i nemam zamerke (koliko para toliko muzike). Sada naravno razmisljam o vecem - 27" mozda.

Test: LG 24GM79G (Video)

Test: LG 29UM69G-B (Video)

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309