Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 24GM79G (Video)

14.07.2017 10:51 | 3 Multimedija
Test: LG 24GM79G (Video)

Novi gejming monitori kompanije LG nedavno su stigli do Benchmark kancelarije. Prvi model koji vam prikazujemo nosi oznaku 24GM79G i neke od njegovih interesantnih odlika su 144Hz osvežavanje, AMD FreeSync podrška i 1ms Motion Blur Reduction opcija...a tu je i još mnoštvo karakteristika koje će se dopasti gejmerima, od samih odlika panela do interesantnog dizajna.


Dragoljub Radovanović

Ukoliko pratite ponudu monitora kompanije LG u poslednjih nekoliko godina, mogli ste steći utisak da je južnokorejski proizvođač sve više fokusiran na gejming kategoriju. Svakako da ima razloga da se kompanija kao što je LG osvrne na igračku populaciju i ponudi potrošačima ono što je već duži period aktuelno i popularno. Gejming groznica ne prestaje, lista eSports igara i profesionalnih turnira je sve veća, tako da je PC igranje zaista već neko vreme preraslo u pravi sport. Naravno, ne trebati svaki gejming biti "profesionalan", mogu se svi popularni FPS, RTS i MOBA naslovi igrati i za svoju dušu u kućnoj varijanti.

 

lg_24gm79g_prva_1_s.jpg


Gejming je u velikom broju slučajeva i skup hobi, ali ne mora uvek biti. Imali smo prilike da testiramo monitore čije se cene kreću i preko sedam ili osam stotina evra, pojedini modeli čak i više od toga. LG je ovde hteo da donese nešto pristupačnije monitore od toga, sa manjom dijagonalom ekrana od onoga na šta smo često navikli i sa kojima se družimo kada su noviteti u pitanju, a to je 27 inča pa naviše. Pred nama je 24-inčni model, koji se ističe 144Hz stopom osvežavanja, podrškom za FreeSync i još par gejming odlika koje ćemo istaći tokom teksta.
Jasno je i kome je LG 24GM79G, a to su igrači koji žele nešto naprednije gejming mogućnosti u odnosu na svoj trenutni monitor. Stopa osvežavanja je možda i najveća stavka zbog koje bi korisnik prešao na novi monitor, tako da je taj uslov ovde svakako ispunjen. Drugo, korisnici AMD grafičkih karti žele da iskoriste benefite FreeSync opcije koja eliminiše cepanje slike u igrama, isto kao i njeno podrhtavanje. Takođe, bitna je i dobra prilagodljivost korisniku, tako da monitor mora imati dobru ergnomiju. 

lg_24gm79g_prva_2_s.jpg

Rezolucija ekrana je 1920x1080 tačaka, što znači da je reč o standardnijem FullHD modelu. Dijagonala od 24 inča takođe nije prevelika, ali manja dijagonala povlači i pristupačniju cenu, tako da i to treba uzeti u obzir. Maksimalna svetlina koju LG 24GM79G nudi je 350 cd/m2, što je vrlo dobra vrednost. Tip panela je TN koji za sobom povlači i brz odziv, konkretno 1ms uz pomoć MBR opciji, ili 5ms GTG odziv. 


Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 24GM79G
 • Dijagonala 24
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms GTG, 1ms MBR
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 567.6 x 57.3 x 354
 • Masa 5.94kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast Mega
 • Konekcije 2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2, 2 x USB 3.0, 3.5mm
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine 130mm, -5 do 35 stepeni nagib, pivot režim
 • Ugao gledanja 170/160

Dizajn

Gejming monitori se po pitanju dizajna često ističu od ostalih modela u većoj meri, ali ne i LG 24GM79G koji donosi tradicionalniji pristup. To ne znači da izgleda potpuno obično, već da nema previše nekih napadnih oblika, šara i detalja koje često srećemo kod drugih gejming modela. Tu su i dalje određeni detalji kojima se odvaja od klasičnih modela, a jedan od njih je kombinacija crne boje sa crvenom.

Osvrnimo se ukratko i na kutiju LG 24GM79G modela. Pretežno je crne boje sa crvenim elementima, baš kao i sam monitor.  Unutar pakovanja je uključen DisplayPort kabl, kabl za napajanje, plastika za grupisanje kablova na poleđini, i prateća dokumentacija. Zanimljiva stvar je da se kupovinom monitora dobija kod za aktiviranje Ghost Recon Wildlands igre, što je igra vrednosti tridesetak evra, tako da to uopšte nije loš poklon.


lg_24gm79g_1_s.jpg


lg_24gm79g_2_s.jpg


lg_24gm79g_3_s.jpg


Pomenuli smo da je ergonomija bitan aspekt kada se kupuje monitor. LG 24GM79G sa tim uopšte nema problema jer nudi sve što je potrebno skoro sve da se prilagodi korisniku monitora. Možda i najbitniji deo, barem nama, je promena po visini, gde konkretno postoji mogućnost da se podešava visina ekrana u rasponu od 130mm. Horizontalni nagib je moguće promeniti u rasponu od -5 do 35 stepeni. Nema nezavisne rotacije ekrana u odnosu na postolje, ali to i nije neka preterana mana. Bitan element koji se ističe na prednjoj strani monitora koji je netipičan za monitore, jesu fizički tasteru za direktnu promenu gejming režima. Ima ih pet komada i nude brz prelaz između FPS1, FPS2, RTS, Custom (Game) i Custom režima.


lg_24gm79g_4_s.jpg


lg_24gm79g_5_s.jpg

 

Vrat postolja je širok, tako da nudi dobru stabilnost i krutiju vezu sa ekranom, pa nema nepoželjnog klackanja na stolu. Samim tim je i baza postolja nešto većih dimenzija, što je uvek po našem mišljenju uvek dobra stvar i doprinosi sveukupno "čvršćoj" poziciji monitora na stolu. Pored standardnih ergonomskih opcija, LG 24GM79G je moguće okrenuti i u uspravan položaj ukoliko je to potrebno, a ovaj uspravni položaj je poznat i kao Pivot režim. Dolazimo i do elementa koji se obično nađu kod gejming monitora, a to je neka od jarkih boja pored crne. U ovom slučaju to je crvena boja, koja se nalazi na bokovima monitora gde su prorezi za hlađenje. Takođe, na levom boku tu su smeštena i dva USB 3.0 porta i priključak za slušalice.


lg_24gm79g_7_s.jpg

 


lg_24gm79g_8_s.jpg


lg_24gm79g_9_s.jpg


Sviđa nam se što je plastika celog kućišta monitora u mat varijanti, a ne glossy kod koje se često vide sitne ogrebotine, lako se prlja i ostavlja otiske prstiju. Crveni detalji vidljivi su i sa zadnje strane LG 24GM79G modela, gde primećujemo i opciju kačenja monitora na zid uz pomoć postolja, gde su dimenzije ove alternative standardizovane i iznose 100x100mm. Ceo monitor je osmišljen u nekim oštrijim linijama i uglovima, tako da nam deluje ozbiljnije, izgleda više kao monitor za profesionalno radno okruženje, tačnije izgledao bi da nema crvenih detalja i fizičkih tastera za režime spreda. Od konekcija na poleđini imamo dva HDMI ulaza, jedan DisplayPort i USB hub vezu sa računarom, potrebnu za funkcionisanje USB portova sa strane monitora.


lg_24gm79g_10_s.jpg


lg_24gm79g_11_s.jpg


OSD, merenje i kalibracija

LG je jedna od kompanija koja donosi način rukovanja monitorom, za koji smatramo da bi svaki monitor trebao da ga poseduje. Umesto postavljanja gomile nepristupačnih tastera na poleđinu, na bok ili na prednju stranu monitora, sve to menja jedan multifunkcionalni džojstik taster ispod ekrana. Vrlo je lako ga napipati u mraku, a nudi praktičan sistem kretanja kroz menije jer ga je moguće pomeriti u svakom pravcu, a uz to je i klikabilan pa se takvom akcijom potvrđuje ulazak u opciju menija. LG 24GM79G ima i fizičke tastere koje smo pomenuli, ali oni donekle i imaju smisla jer su brze prečice kojima se menjaju gejming režimi.


lg_24gm79g_6_s.jpg

Pritisak na džojstik taster poziva prvenstveno kružni meni, u kojem je moguće pristupiti promeni ulaza, ući u gejming sekciju, ugasiti monitor i pristupiti glavnom meniju. Meni je lepo podeljen i vrlo pregledan. Prva kategorija je Quick Settings, gde se brzo može promeniti ono što je najbitnije, a to su osvetljenost, kontrast i jačina zvuka. U kategoriji Input se menja ulaz, da li je to HDMI1, HDMI2 ili DisplayPort, ali takođe ovde se može promeniti i aspekat slike.


lg_24gm79g_12_s.jpg


lg_24gm79g_13_s.jpg


lg_24gm79g_14_s.jpg

Dalje, u kategoriji Picture koja se bavi detaljnijim podešavanje slike mogu se pronaći pre svega predefinisani režimi slike, ima ih devet i to su Custom, Reader, Photo, Cinema, Color Weakness, i gejming režimi FPS Game 1, FPS Game 2, RTS Game i Custom (Game). Game Adjust sekcija kojoj je moguće pristupiti i brže iz kružnog menija sadrži opcije kao što su brzina odziva, uključivanje/isključivanje FreeSync opcije, zatim Black Stabilizer koji posvetljava tamnije oblasti u igrama, bitna 1ms Motion Blur Reduction opcija, i opcija kojom uključujete nišane na ekranu. 


lg_24gm79g_15_s.jpg


lg_24gm79g_16_s.jpg


lg_24gm79g_17_s.jpg
 


Moguće je detaljnije i podesiti sliku i korigovati Gamma vrednosti, temperaturu boja, ali takođe i odabrati Custom opciju temperature boja gde se ona podešava uz pomoć RGB slajdera. Na kraju tu su generalne opcije monitora, kao što su jezik, ušteda energije, standby vreme i slično.


lg_24gm79g_18_s.jpg

lg_24gm79g_19_s.jpg


Koji je najbolji režim slike od devet ponuđenih i pomenutih? Rekli bismo da je to Custom Game, koji nudi sveukupno najprecizniji prikaz. Na 70% osvetljenja na kojem je fabrički podešen, Custom Game nudi svetllinu od 279 cd/m2. Izmereni statični kontrast je veći od 1000:1, što je obično obratno, obično je ispod te citirane vrednosti, i konkretno iznosi 1073:1. Dubina crne boje je 0.26 cd/m2 pri toj svetlini, što je donekle u redu. Gamma vrednost je 2.2 i odstupa 2% od idealne, isto važi i za temperaturu boja koja iznosi 6363 i odstupa 2% od idealne 6500K. Boje su solidno tačne, problem prave najviše zelena i plava boja koje su manje tačne, isto tako i nijanse crne, što znači da je prosek Delta E vrednosti 3.2, a maksimum se penje na 7.4. 

Custom fabrički režim ima nešto tačnije boje, Delta E 2.6 i 5.1 kao maksimum, ali su zato manje tačne vrednosti gamme i temperature boja, kao što se može videti na slici ispod. Ipak, Custom fabrički režim ima znatno bolji prikaz crne boje, gde je na čak i većoj svetlini crna boja dosta dublja, 0.14 cd/m2. Kontrast je u ovom slučaju 1075:1. Kao još jedna opcija ostaje FPS1 režim koji ima malo bolje vrednosti gamme i temperature boja u odnosu na custom fabrički, ali i dalje lošije od Custom Game režima.  FPS1 ima dosta nižu svetlinu od ostalih, pa je prijatniji za igranje u mraku. Tačnost boja je malo lošija od Custom fabričkog i Custom Game režima. Kontrast FPS1 režima iznosi 1043:1. Najzad, kalibracijom smo podesili vrednosti na najoptimalnije moguće za ovaj monitor, nisu i dalje 100% idealne, jer je kalibracija malo pipava kod ovog modela, ali smo zadovoljni postignutim rezultatima u svakom slučaju. 

 

Custom Game:


LG_24gm79g_70b_70c_custom_game.jpg


Custom Fabricki:


LG_24gm79g_70b_70c_custom_fabricki.jpg

FPS 1:LG_24gm79g_70b_70c_fps1.jpg


Kalibrisan:


LG_24gm79g_13b_85c_r38_g22_b42_blueeye.jpg

U praksi

Kako se LG24GM79G pokazao u svakodnevnom korišćenju? Dosta dobro, na stolu ne zauzima puno prostora, deluje ozbiljno i stabilno, od nas ima veliki plus što se može podesiti prema visini posmatrača. Imamo blažu zamerku koja se tiče podešavanja nagiba monitora, jer smo navikli da to činimo jednom rukom u sredini donje ivice monitora, pa se dešavalo da pritom slučajno pritisnemo taster i pređemo u drugi režim slike. Unutar Windows operativnog sistema, 144Hz pruža znatno "glatkije" iskustvo u poređenju sa 60Hz monitorima. Animacije su tečnije, pomeranje prozora, surfovanje, sve nekako deluje brže i privlačnije, tako da 144Hz nije pogodan samo za gejming, već prija i u svakodnevnom radu.


lg_24gm79g_20_s.jpg


lg_24gm79g_21_s.jpg


lg_24gm79g_22_s.jpg


Pošto ovo ipak jeste gejmiing monitor, naravno da će na tom polju briljirati. Skrećemo pažnju da AMD FreeSync opcija u monitoru nije uključena po difoltu, već je sami morate aktivirati pre nego što počnete da se igrate. FreeSync svakako da ima svoje prednosti, a opseg u kojem je aktivan je između FreeSync 48 i 144Hz-a. U prevodu, trebate imati više od 48 FPS-a u igrama da bi FreeSync funkcionisao, što nije teško obzirom na manje zahtevnu FullHD rezoluciju monitora. 

 

lg_24gm79g_23_s.jpg


lg_24gm79g_24_s.jpg

Vožnje, First Person Shooter igre, RTS ili MOBA naslovi, sve će to funkcionisati lepo na ovom gejming monitoru. Konkretno u našem slučaju, neki od naslova koje smo pokrenuli na LG 24GM79G monitoru su popularni Prey i Project Cars. Nismo primetili nikakve anomalije, duhove i cepanje slike tokom igranja, tako da funkcioniše kao što je i reklamiran. 


lg_24gm79g_26_s.jpg


lg_24gm79g_27_s.jpg


lg_24gm79g_28_s.jpg


TN tipovi monitora su obično više uniforni po pitanju pozadinskog osvetljenja u odnosu na IPS modele, pa smo takvu situaciju zatekli i kod ovog modela. IPS monitori često pate od isijavanja po ćoškovima, što ovde nije prisutno. Kao nijedan monitor, nij 24GM79G nije potpuno uniforman, na većem nivou svetline pokazuju se žućkastiji predeli sa leve i desne strane ekrana, pomalo i u sredini, kao što možete videti na primerima ispod.

lg_24gm79g_33_s.jpg


lg_24gm79g_32_s.jpg


lg_24gm79g_31_s.jpg


Pojava duhova na posebnom testu koji je namenjen za traženje istih je minimalna, što znači da 1ms MBR opcija radi svoj posao kada je uključena. U igrama ćete teško spaziti ghosting, tako da smo zadovoljni rezultatima koje je ovaj monitor postigao u poznatom UFO Ghosting testu.


lg_24gm79g_29_s.jpg

lg_24gm79g_30_s.jpg


Oblast kojom nismo zadovoljni su uglovi gledanja koje TN panel pruža. Nisu svi TN paneli isti po ovom pitanju, neki su malo bolji, neki gori, a LG 24GM79G je nažalost u ovoj drugoj kategoriji. Promena nijansi boja vidljiva je čim se pomerimo iz centralne tačke gledanja, boje menjaju zasićenost i nijansu, odozgo postaju svetlije i ispranije, a kao i obično, od ispod kada se posmatra, dobija se mračni negativ efekat. Baš iz ovog razloga što je prikaz nekonzistentan kada se promeni ugao gledanja, ipak više preferiramo IPS gejming monitore. 

LG_24gm79g_uglovi_s.jpg


Zaključak

Za osobe koje su u potrazi za skromnijim gejming monitorom manje dijagonale, i samim tim niže cene, LG 24GM79G može biti rešenje. Nema 1440p, niti visoku rezoluciju kao pojedini UltraWide gejming monitori, ili pak 4K, daleko je od toga, ali sa FullHD 1920x1080 rezolucijom može se računati na odlične performanse u igrama. Imati visok frejmrejt neće biti teško sa ovim modelom ukoliko imate neku od svežijih grafičkih karti koje podržavaju FreeSync. Kad smo već kod FreeSync, operativan je u rasponu od 48 do 144Hz-a, a u većini slučajeva FPS u igrama će biti dovoljan, jer dobiti preko 48 FPS na FullHD-u nije teško.


Interesantna je inkorporacija fizičkih rastera za gejming režime na prednjoj strani monitora, a isto tako nam se dopada i ne tako upadljiv kancelarijsko-poslovni dizajn. Ergonomske mogućnosti su dobre, pa neće biti problema sa prilagođavanjem. 144Hz osvežavanje je ipak ključna karakteristika ovog modela, pa će u kombinaciji sa FreeSync podrškom utisak prilikom igranja biti veoma dobar. Ne dopada nam se jedino što su uglovi gledanja slabi, pa kad se pomerimo iz sredine dobijamo dosta slabiji prikaz, ali to je boljka svih TN panela. U svakom slučaju, ovo je korektan gejming monitor sa manjom 24" dijagonalom, treba ga razmotriti ukoliko se pronalazite u njegovom cenovnom rangu i specifikacijama...
Prednosti

- 144Hz osvežavanje
- AMD FreeSync podrška
- 1ms MBR odziv
- Dobra ergonomija

Mane

- Manja 24" dijagonala
- Uglovi gledanja
- Malo viša cena nego što smo očekivali za monitor ovih karakteristika

Cena: oko 375 evra

Monitor na test ustupio LG.

Vlada Neregistrovan korisnik
Ma onaj Samsung CHG49 je neprevazidjen. Ludilo.Ultrawide HDR QLED.
3840x1080. Samo da je 5cm visi bio bi jos bolji. Suvise je stanjen.
Bane Neregistrovan korisnik
Svi znamo koliki je prosecan budzet "domaceg gejmera" cak i ako sa tim racunarom zaradjuje novac, uglavnom najskuplja stavka u kompjuteru je procesor i graficka, treba imati ssd, dovoljno ram-a ... pa tek onda dodje na red monitor. Licno posedujem LG 24" IPS (kupljen sada vec pre 3 godine) mada odavno razmisljam o zameni za neki 27" model, ali opet nemam nameru ni novac da bi mogao da razmisljam o modelima 700-1500 eura (IPS, 144hz+).
U martu prosle godine objavili ste vest o zakrivljenim 24 i 27" Samsung monitorima sa FreeSync podrskom, vidim da sad vec izlaze novi modeli sa Quantum Dot - ali bi meni bio jako interesantan vas review modela od prosle godine, specificno zbog FreeSync a takodje da li su zakljucani na 60Hz ili mogu i da se "overklokuju" na 72 ili 100hz mozda (moramo da trazimo) i naravno da li je kvalitet prikaza VA panela uporediv sa IPS modelima (ipak treba dobar deo dana da sluzi za graficki rad)?
Hvala unapred.

Test: Acer H277HU (Video)

Test: LG 24MP59G (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309