Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 23EA63 IPS

01.07.2013 22:14 | 1 Multimedija
Test: LG 23EA63 IPS

Od LG-a nam na test stiže još jedan od njihovih mnogobrojnih monitora sa IPS tehnologijom ekrana. Ovoga puta je reč o 23-inčnom modelu sa Cinema Screen dizajnom i takozvanom Super Resolution tehnologijom za smanjivanje zamućivanja i degradacije slike. Kao što je to uvek slučaj, IPS tip nudi široke uglove gledanja, a kod ovog modela je takođe i istaknuta fabrička kalibracija boja koju smo svakako proverili našim kolorimetrom. Rezolucija ekrana od 1920 x 1080 se može nazvati standardnom, što takođe važi i za 5ms vreme odziva...

Dragoljub Radovanović

Već duže vremena imamo situaciju da je IPS tip ekrana sišao u budžet klasu monitora, te ponuda ne prestaje da cveta. Kome su bitni široki uglovi gledanja i tačan prikaz boja svakako će se odlučiti za jedan od ovakvih modela, koji po našem mišljenju predstavljaju bolju kupovinu od monitora sa TN tipom ekrana. Ipak, Twisted Nematic ekrani svakako ostaju na relevantni na tržištu, jer su ipak nešto bolja solucija kada je gejming jedan od prioriteta, jer je njihov odziv ipak niži - govorimo o TN modelima sa 2ms vremenom odziva. Kod gejminga svakako treba obratiti pažnju i na stopu osvežavanja, tako da 120hz ili 144hz modele ne možete naći sa IPS tipom ekrana.

Ipak, IPS monitori su daleko od neupotrebljivih za gejming, ali ko se "igra" na nešto profesionalnijem nivou, monitorom sa ovim tipom ekrana neće biti u vrhu liste poželjnijih. Pošto nismo svi profesionalni gejmeri, model kao što je ovaj će svakako odgovarati širokoj populaciji iz već pomenutih razloga, tačnije prednosti koji ova tehnologija povlači sa sobom. Kompanija LG nam je ustupila 23EA63 model, koji se sa svojom cenom svrstava u cenovno pristupačnije. Njegova dijagonala ekrana se može zaključiti iz imena i iznosi 23 inča, dok je rezolucija ekrana 1920 x 1080 tačaka.Tu su i još neke ključne karakteristike kao što su maksimalna osvetljenost ekrana koja iznosi 250 cd/m2 i citirani statični kontrast od 1000:1, kao i dinamički od 10.000.000:1 koji je u našoj knjizi ipak klasifikovan kao čist marketing. Brzina odziva iznosi 5ms, što će biti dovoljno svakom prosečnom korisniku, tačnije svim osobama koje se ne bave igranjem igara na nešto profesionalnijem nivou. LG kod modela 23EA63 ističe Cinema Screen dizajn i Super Resolution tehnologiju, koja bi trebalo da dodatno smanji degradaciju i zamućivanje slike.Specifikacije:


 

Dizajn

Kao i prethodni model koji smo imali prilike da testiramo, LG 23EA63 stiže u braon kutiji napravljenoj od recikliranog kartona, što je danas dosta česta pojava i kod drugih proizvođača - lepo je biti ekološki svestan i "zelen". U pakovanju smo pre svega zatekli papir sa rezultatima fabričke kalibracije, zatim CD sa uputstvom i softverom, a tu je i prateća papirna dokumentacija. Od kablova se dobija samo tip sa VGA priključkom, tako da ako želite DVI vezu, kabl morate dokupiti sami. Tu su još i adapter, postolje i vratni deo koji spaja postolje i ekran.

Cinema Screen dizajn je postao jako čest kod monitora kompanije LG, tako da smo ga i ovoga puta zatekli kod 23EA63 modela. Ako još uvek niste imali prilike da saznate šta on podruzemeva, sada imate priliku. Reč je o takozvanoj nevidljivoj ivici, koja daje utisak da gornji i vertikalni levi i desni deo okvira ne postoje dok je monitor ugašen. Kada je monitor uključen, priča je nešto drugačija, ali su ivice i dalje poprilično tanke, tačnije njihova debljina je 10.1mm. Pored toga što ima uzane ivice, bok monitora je prilično tanak, tako možemo reći da nam se njegov izgled sveukupno dopao.

Ispod ekrana nalazi se šest senzora osetljivih na dodir, pomoću kojih ćete upravljati opcijama ovog modela. LG 23EA63 poseduje fiksno postolje koje dozvoljava samo promenu vertikalnog ugla, tačnije nagiba, što i nije baš najbolje rešenje. Okretanjem pozadine monitora otkrili smo zanimljivu šaru sa trouglićima, a na zadnjoj strani smo zatekli i njegove konekcije, tačnije HDMI ulaz, 3.5mm ulaz za slušalice, DVI i D-Sub, kao i priključak za napajanje.
 

OSD i testiranje

Korisnički interfejs ovog modela podrazumeva manji kvadrat sa crnom pozadinom, u kojem se nalaze elementi bele i sive boje. Glavni deo menija sadrži samo promenu vrednosti osvetljenja i kontrasta, dok nešto detaljnija podešavanja možete naći u Next Menu sekciji. Unutra možete menjati stvari kao što su oštrina, Super Resolution opcija, Gamma, temperatura boja, detaljnija RGB podešavanja, četiri opcije podešavanja vremena odziva, itd. My Key senzor poziva predefinisane režime slike, kojih ima ukupno pet - Custom, Text, Photo, Cinema i Game.

Moramo priznati da smo očekivali nešto tačnije vrednosti od izmerenih, s obzirom da LG ističe da je kod ovog modela izvršena fabrička kalibracija. Po našem merenju kolorimetrom EyeOne Display 2, prva stvar koju smo zabeležili je nešto veće odstupanja Gamma vrednosti, tačnije 8% odstupanja od 2.2 granice. Što se tiče temperature boja, tu se svakako primećuje fabrička kalibracija i 0% odstupanja od 6500k granice. To je nešto što će biti veoma korisno osobama koje ne poseduju kolorimetar, tako da bez ikakvog podešavanja dobijate dosta dobar kvalitet prikaza.
Po pitanju tačnosti boja situacija je relativno dobra. Prosečna Delta-E vrednost je 3.7, što je svakako ispod < 5 granice kod koje se boje mogu nazvati tačnim. Ipak, situacija nije toliko dobra kod tačnosti plave boje, koja maksimalnu Delta-E vrednost podiže na 8.7. Izmereni statični kontrast u photo režimu iznosi 892:1, dok je u fabričkom Custom on nešto niži, tačnije 819:1. Dubina crne boje je uobičajna za monitore sa IPS tipom i na maksimalnom osvetljenju iznosi 0.27 cd/m2.

 

Testovi

Custom fabrički

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
70
Režim slike
Custom fabrički
 
Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
221
Black Point (cd/m2)
0.27
Temperatura boja
6494K
Gamma
2.0
Contrast Ratio
819:1
Delta E prosek
3.7
Delta E maksimum
8.7
 

 

Photo

 

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
70
Režim slike
Photo
 
Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
243
Black Point (cd/m2)
0.27
Temperatura boja
6561K
Gamma
2.0
Contrast Ratio
892:1
Delta E prosek
3.6
Delta E maksimum
8.0
 

 

Cinema

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
70
Režim slike
Cinema
 
Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
242
Black Point (cd/m2)
0.27
Temperatura boja
6576K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
899:1
Delta E prosek
3.6
Delta E maksimum
8.3


Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
40
Contrast
81
Režim slike
Custom
 
Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.16
Temperatura boja
6481K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
751:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
1.4


 

Uglovi gledanja

Kao što je to do sada već poznato, e-IPS tip ekrana nije potpuno savršen po pitanju zadržavanja nijansi boja sa promenom ugla gledanja kao kod skupljih h-IPS, s-IPS i p-IPS tipova ekrana, već pokazuje blago posvetljenje kada se pomerite iz sredine. Ova promena je najviše očigledna gledanjem monitora odozgo, ali kakav god da je slučaj, e-IPS je i dalje miljama ispred TN tipa panela po pitanju uglova gledanja.PixPerAn

Mnogi su skeptični po pitanju gejminga na bilo kakvom IPS tipu monitora. Možemo vam reći da preteranog razloga za brigu nema sa 5ms odzivom koji poseduje LG 23EA63. Ako ste nešto ozbiljniji gejmer i izrazito ste osetljivi na pojavu duhova na ekranu, svakako ćete više sreće imati sa nekim 2ms TN monitorima sa 120hz osveženjem, umesto sa ovim modelom. Bilo kako bilo, gejming na IPS monitorima nudi veoma pristojno iskustvo i takozvani ghosting će smetati samo nešto naprednijim gejmerima koji traže savršenstvo.
Input lag

Kao i uvek, vrednosti ulaznog kašnjenja merimo isključivo u poređenju sa CRT tipom monitora. Kako smo saznali nakon postavljanja oba monitora u Clone režim i aktiviranja brojača koji u sebi sadrži milisekundi, saznali smo da se ulazno kašnjenje 23EA63 modela kreće između 16 i 17ms. To su veoma solidne vrednosti koje će vam omogućiti prilično neometano korišćenje monitora, kako u poslovnoj upotrebi, tako i u igrama.Testovi, nastavak

Semplovi kvaliteta slike
Uniformnost ekrana

Uniformnost osvetljenja ekrana merimo tako što postavimo monitor u tri različite vrednosti osvetljenja. Prva vrednost je zapravo i minimalna, tačnije nula, zatim postavljamo osvetljenje na polovinu, tačnije na 50 i na kraju procenjujemo kakva je slika na maksimalnom osvetljenju. Na minimalnom osvetljenju primetili smo blago isijavanje iz donjeg levog ćoška, dok smo postavljenjem osvetljenja na 50 videli slično isijavanje iz desnog donjeg i gornjeg ugla. Povećavanjem vrednosti na maksimum, pojavilo se i primetnije isijavanje iz gornjeg levog ugla, dok je probijanje iz preostala tri ugla postalo više primetno. Sveukupno, uniformnost ovog modela bismo procenili kao prosečnu.
Zaključak

Kompanija LG nas nikada nije razočarala kada su u pitanju IPS monitori, a 23EA63 svakako ne pravi izuzetak. U cenovno pristupačnijoj klasi monitora, moraju postojati neka ograničenja, kojih nema puno kod ovog modela. Zapravo, jedina stvar na koju bismo se lično požalili je ograničenost promene ugla zbog fiksnog postolja koje je ovde prisutno. Stavka koja nam se veoma dopada je svakako njegov Cinema Screen dizajn sa dosta uzanim ivicama.Kvalitet prikaza je dobar zahvaljujući fabričkoj kalibraciji, a po pitanju odziva monitora ne bi trebalo da imate ikakvih briga. Kada saberemo i oduzmemo, moramo priznati da ovaj model sa svojom niskom cenom predstavlja dobru kupovinu i zaslužuje našu Value for Money nagradu. U obzir možete uzeti i još nekoliko dobrih IPSmodela koji nam trenutno padaju na pamet, kao što su recimo HP Pavilion 23xi kao i poprilično popularni Dell UltraSharp U2312 model...


Prednosti

- Odličan Cinema Screen dizajn
- Dobar odziv ekrana za IPS tip
- Fabrička kalibracija
- Dobra konektivnost

Mane

- Fiksno postolje nudi samo promenu nagiba

Uređaj na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 27MA73 IPS

Test: Asus Designo UltraWide MX299Q

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309