Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga Tablet 8

09.04.2014 21:52 | 1 Mobile
Test: Lenovo Yoga Tablet 8

Tablet sa ugrađenim stalkom koji ga održava u horizontalnom položaju na vašem stolu? To je svakako nešto novo i drugačije na tržištu i stiže u vidu osmoinčnog Yoga modela kompanije Lenovo. Možda vas ova oznaka asocira na Windows 8 zbog dobro poznatih laptop-tablet hibrida, ali ovde je reč o čistokrvnom Android tabletu. Pred nama je primerak sa 3G podrškom, koji poseduje dual prednje zvučnike i bateriju od č

Dragoljub Radovanović

Yoga Tablet 8 je svakako nešto što ne viđamo svakog dana, a možete nam verovati na reč jer se često srećemo sa raznim modelima. Lenovo je ovom prilikom hteo da se istakne među mnogim proizvođačima koji se bave ovim tipovima uređaja i predstavi pomalo neobičan tablet. Po čemu je neobičan? Definitivno po svom ugrađenom postolju, pomoću kojeg može da stoji uspravno pod uglom na vašem stolu. Kada kažemo uspravno, ne mislimo na vertikalnu orijentaciju već horizontalnu, tako da je ovo landscape orijentisan model. To naravno ne znači da ga ne možete koristiti u vertikalnom položaju, već samo da on nije standardan.

Interesantno rešenje, a u isto vreme nekom može delovati i pomalo čudno - verovatno iz razloga što je ovo nova ideja na tržištu. Kod drugih tableta potrebno je obezbediti posebno postolje ili specijalnu futrolu kako bi ga na stolu držali u ovakvom položaju, ali Yoga Tablet 8 ovu mogućnost donosi direktno na svom kućištu. Kako je sve to rešeno i na koji način funkcioniše pokrićemo detaljnije u dizajn sekciji, a pre toga par reči o hardveru. Kratka digresija - pored 8-inčnog takođe postoji i veći 10-inčni model sa identičnim specifikacijama i nešto višom cenom.


Hardver

Lenovo Yoga Tablet 8 sa svojim specifikacijama spada u srednju kategoriju tableta. Kineski proizvođač je poznat po korišćenju čipova kompanije MediaTek, čije poreklo vodi iz iste zemlje. Konkretan čipset koji je ovde u pitanju je Mediatek MT8125 i on se sastoji od četvorojezgarnog Cortex A7 procesora na 1.2 GHz i PowerVR SGX544 grafičkog čipa. Ne može se reći da je ovo poslednja generacija kada je CPU ili GPU u pitanju, ali sam čipset je relativno svež iz maja meseca prethodne godine.

Skladište ovog modela može se pronaći u 16 ili 32GB verziji - kod nas je konkretno 16GB verzija kod koje je korisniku na raspolaganju blizu 13GB prostora. Proširivo je microSD karticama do 64GB-a, a ovde je prisutan i microSIM slot koji omogućava 3G konekciju preko mobilne mreže. Od ostalih detalja tu je recimo 5MP zadnja kamera, Dolby sertifikovani stereo zvučnici i možda najzanimljiviji detalj od svih - dosta veliki kapacitet baterije od 6000 mAh.


 

 

Dizajn

Tablet stiže u crnoj kutiji, čija se sadržina može nazvati potpuno uobičajnom. Sam uređaj je umotan u providnu foliju, na kojoj su odštampane neke osnovne instrukcije. Tu je microUSB kabl kao i adapter za punjenje, vodič za brzi početak na nekoliko jezika, garantna knjižica, itd. Ovde u maloj kesici dolaze i dve samolepljive stopice, koje su tu kako bi sprečile klizanje tableta dok je na stolu. Na pomenutoj kesici čak stoji i upustvo na kojoj lokaciji ih treba zalepiti.

Sam izgled tableta je neuobičajan, što uopšte ne mora biti negativna stvar - naprotiv. Ključni element koji ovaj model izdvaja od ostalih je ugrađena aluminijumska šarka, koja se može postaviti u tri položaja. Prvi je sklopljen dok tablet držite u ruci, drugi kada želite da koristite tablet na stolu pod uglom i treći koji nudi horizontalni položaj pod uglom od 110 stepeni do 135, u zavisnosti da li šarku otvorite "do kraja". U predelu šarke tu je izbačeniji cilindrični deo, u kojem je zapravo smeštena 6000 mAh baterija. Odluka da se baterija smesti baš na ovaj način dozvoljava da ostatak tableta bude dosta tanak.

Sa prednje, strane ako ga posmatramo u standardnom horizontalnom položaju, ispod crnih traka na srebrnim delovima smešteni su stereo zvučnici, što je po našem mišljenju odlična lokacija. Sa leve strane tu je poveće kružno Power dugme sa dubljim hodom, koja nas dosta podseća na dugme sa Apple Wireless tastature. Štaviše, ako je nožica sklopljena i ako ga naopako spustimo na sto, ceo tablet pomalo podseća na pomenutu tastaturu, samo naravno bez dugmića. Dugme svetli ili bolje reći polako pulsira belom bojom kada imamo nepročitanu notifikaciju, što je sasvim korisna stvar.

Iznad Power dugmeta sa leve strane tu je samo još microUSB port. Sa suprotne strane u cilindričnom delu smešten je 3.5mm priključak za slušalice, iznad njega dvodelni taster za jačinu zvuka, i na kraju rupica mikrofona. Na gornjoj strani koja je dosta tanka nemamo nikakvih detalja, niti bi šta tu moglo da stane. Ostatak je zapravo smešten iza metalne šarke na poleđini tableta, i tu imamo slot za microSIM i odmah do njega slot za microSD karticu. Iako naizgled može delovati da je ceo tablet izrađen od metala, zapravo je samo šarka aluminijumska dok je ostatak kućišta od srebrne plastike.

 

 

Softver

Lenovo Yoga Tablet 8 je bazirana na Android platformi, a konkretna verzija koju ovde srećemo je Jelly Bean 4.2.2. Ne može se reći ni da je baš preterano sveža, jer su ispred nje 4.3, ili najnovija KitKat 4.4.2. Nadogradnja na KitKat je planirana, ali kada će biti dostupna za ovaj model - možemo samo da špekulišemo. Lenovo kao i obično koristi sopstveni skin za korisnički interfejs, tako da se razlikuje od Google AOSP Jelly Bean verzije. Mi nismo preterani ljubitelji ovog UI-ja, ali lepota je zaista subjektivna kategorija.

Lockscreen je donekle klasičan, jer poseduje elemente kao što su veliki časovnik, manji datum i kružić koji prevlačite u bilo kom smeru u cilju otključavanja ekrana. Pošto je reč o 4.2.2 verziji koja je prva donela widgete na lockscreenu, na raspolaganju imamo pet različitih - Calendar, Gmail, Google Now, Google+ i Messaging.Glavni početni ekran u vrhu sadrži dva widgeta - levi je vezan ya AccuWeather vremensku prognozu i pokazuje časovnik, datum i dan u nedelju, dok je drugi vezan za prezentaciju mogućnosti Yoga tableta. Ispod je smešten Google Search Bar, dok je u dnu ekrana šest ikonica u Dock-u kojima možete menjati položaj ili promeniti ih za sa onima koje vama više odgovaraju.

Kao i kod Lenovo P780 ili K900 smartfona koje smo testirali, ovde takođe važi "Apple filozofija" koja podrazumeva da nema odvojene fioke sa aplikacijama, već su aplikacije smeštene na narednim početnim ekranima. Maksimalan broj ekrana koji se mogu naći aktivni je čak 18, što je možda i previše, mada višak ne može da škodi. Nove aplikacije koje instalirate a niste pokrenuli iz ovog dela dobijaju oznaku New, a u opcijama možete nameštati efekte tranzicije između ekrana, beskonačno skrolovanje, napraviti backup podešavanja launchera, ili odrediti tri gesta koji će izvršavati određene akcije.
Meni sa notifikacijama je podeljen na notifikacije i Quick Toggle dugmiće, što nam se više dopada od sjedinjavanja u jedan meni koji može biti nepregledan i pretrpan. Za notifikacije potrebno je prevući prst sa vrha u levom delu ekrana, dok isto to samo sa desne strane radite za meni brzog uključivanja/isključivanja opcija. Na raspolaganju su i tri teme, dok deo sa widgetima pozivate dužim zadržavanjem prsta na ekranu.

Task Switcher je klasičan jer u njemu dobijate kartice sa nedavno otvorenim aplikacijama, koje možete ukloniti prevlačenjem u levo ili desno, tačnije dole ili gore ako tablet koristite u horizontalnoj orijentaciji. Od značajnijih aplikacija koje dolaze preinstalirane tu je recimo Navigate 6 navigacija, lep elektronski vodič kroz mogućnosti tableta, AccuWeather za vremensku prognozu, Kingsoft Office, itd. Tu je i ShareIT - zanimljiva aplikacija za deljenje konekcije ili fajlova putem Bluetooth veze, sa osobama koje takođe imaju ovu aplikaciju.
 

Utisci

Ono što bi možda dosta zanimalo korisnike je kako Yoga Tablet 8 deluje kada ga držite i koristite u ruci a ne na stolu. Iznenađujuće, ni blizu čudno koliko smo mi predviđali. Štaviše, cilindrični deo za koji smo mislili da će smetati pri upotrebi zapravo pruža mesto za koje ćete držati tablet levom ili desnom rukom, u zavisnosti od toga da li ste levoruka ili desnoruka osoba. Pošto je reč o osmoinčnom modelu, on je sa ovim dodatnim cilindričnim delom sigurno preširok kako bi ga korisnik sa prosečnom veličinom šake mogao obuhvatiti, ali zbog cilindričnog dela to neće ni biti potrebno. Iako nije od aluminijuma kao što deluje, on je svejedno dosta čvrst i ima dobar kvalitet izrade. Aluminijumska nožica i veća baterija mu malo dodaju na težini, ali i dalje ostaje na sasvim prihvatljivih 404g.Ekran je IPS tipa, dijagonale je 8 inča i u ovom trenutku poseduje ne tako visoku 1200 x 800 rezoluciju. Obzirom da Nexus 7 2013 dolazi sa 1920 x 1200 ekranom, oštrina od 189 tačaka po inču zaista nije preterano visoka. Ukoliko ostavimo prosečnu oštrinu po strani, kvalitet ekrana je sasvim pristojan. On je dosta svetao, ima solidan kontrast, donekle tačne boje i široke uglove gledanja zahvaljujući IPS panelu. Boje su dosta živahne, možda čak i nešto više nego što je potrebno, tako da celokupni prikaz vuče ka toplijim tonovima, što i žućkasti prikaz bele boje dokazuje. Kvalitet ekrana je sveukupno sasvim solidan, sa glavnim nedostatkom u vidu manje oštrine i pomalo krzavog teksta i elemenata.
Kada su performanse u pitanju, jako slično iskustvo smo imali tokom korišćenja Lenovo P780 smartfona. Korišćenje koje podrazumeva ne baš tako dobar nivo glatkoće pri realnoj upotrebi. Isti čipset sa identičnim procesorom i grafičkim čipom je prisutan kod pomenutog smartfona, tako da ponovo na nas nije ostavio preterano pozitivan utisak. Iako su prisutna četiri jezgra, smatramo da je glavni krivac starija A7 arhitektura procesora. Tablet je potpuno upotrebljiv, ne pričamo o drastičnom seckanju, kočenju ili slično, ali zaista ostavlja takav utisak da nije preterano gladak pri korišćenju. Utisak pri surfovanju takođe nije preterano dobar u poređenju sa konkurencijom, mada nije ni preterano loše iskustvo - negde je na sredini i generalno može da prođe po našim standardima.
 

  Lenovo Yoga Tablet 8 LG G Pad 8.3
Quadrant 4702 9789
Nenamark 1 60.3 fps 56.3 fps
Nenamark 2 46.7 fps 53.9 fps
Vellamo 1565 2159
Antutu 13360 19739
Linpack 38.245, 119.962 328.758, 730.159
BenchmarkPi 373ms 129ms
CF-Bench 13024 21947
Sunspider 1425ms 865ms
BrowserMark 2126 2304
Peacekeeper 569 712
Octane 1428 2192
SmartBench 3604 7334
GFXBench 2.5 Egypt 2.8 fps offscreen, 4.8 fps onscreen 37 fps offscreen, 36 fps onscreen
Epic Citadel 57.9 fps (1280 x 800) 52.5 fps (1920 x 1200)
3D Mark Ice Storm 3182 720p, 2586 Unlimited 8891 720p, 5178 1080p Extreme


Zvučnici su zaista iznad proseka, i kvalitet zvuka nas je iznenadio kada je u pitanju uređaj kao što je tablet. Zvuk je glasan i jasan, a s obzirom da su zvučnici stereo tipa i pozicionirani na prednjoj strani tableta, još više doprinose iskustvu. Nedostaje im bas kao i na mnogim drugim modelima tableta, ali je zvuk nešto puniji u odnosu na ono što često imamo priliku da čujemo.
Zadnja kamera je sporedna stvar kod modela namenjenom korišćenju na stolu, a za kvalitet fotografija koje 5MP senzor nudi nemamo reči hvale. Fotke su mutne, detalji na niskom nivou i sveukupno ih prati "ulje na platnu" izgled. Takozvani 1080p video snimak ni ne liči na pravi 1080p, i važi isto ono što je rečeno za fotografije, sa dodatkom da je i 20 frejmova u sekundi takođe loš rezultat i čini snimak usporenim. Kamera je sveukupno loša.
Za kraj naših utisaka ostavili smo poslasticu i možda najbolji razlog za kupovinu ovog modela - 6000 mAh baterija. Lenovo je zaista autonomiju mobilnih uređaja shvatio ozbiljno, i uz P780 smartfon koji nas je oduševio trajanjem baterije, takođe smo dobili šampiona i u tablet kategoriji. Tamo gde konkurencija pruža, četiri do pet časova uključenosti ekrana, Yoga Tablet 8 je ostvario izvanrednih 10 časova i 28 minuta neprekidnog surfovanja pri osvetljenju ekrana od 50%. Zaista fenomenalan rezultat. Jako dobar model za osobe koje nemaju čest pristup punjaču.


 

 

 

Zaključak

Lenovo nudi nešto novo, nešto drugačije na tržištu i donosi neke karakteristike u svom Yoga Tablet 8 modelu koje su dosta pozitivne, ali nažalost i stvari koje umeju da pokvare utisak. Sa jedne strane, imati mogućnost da bez ikakvih pomagala tablet držite uspravno na vašem stolu je veoma korisna stvar, a slično važi i za zvučnike čiji je kvalitet iznad proseka. Sa druge, tu su ne tako dobre performanse, koje nisu zapravo ni toliko loše, ali su svejedno slabije od onoga što smo očekivali. U praksi nam smeta što osnovno korišćenje tableta nije skroz glatko, već ima zastajkivanja i povremenih lagova.Kvalitet ekrana je sasvim dobar, mada 1280 x 800 bi polako trebalo da odlazi u istoriju, tako da nismo oduševljeni oštrinom koju ovaj ekran pruža. Sama izrada tableta je solidna, on je čvrst, ništa se ne ugiba i po tom pitanju smo sasvim zadovoljni. Zadnja kamera nije vredna pomena i može se reći da je tu čisto da postoji. Ubedljivo najsvetlija tačka Yoga Tablet 8 modela je njegova autonomija, koja je zaista spektakularna , jer je gotovo 50% duža od konkurencije. Prednost je i to da se on nalazi u ponudi Telenora i ima 3G konekciju. Što se tiče cene od 280 evra u slobodnoj prodaji, smatramo da je ona mogla biti povoljnija, ali zato možete dobiti ovaj tablet po ceni i od svega 1 dinara u odgovarajućim Telenor paketima.


Prednosti

- Ugrađeno postolje
- Kvalitet zvuka iznad proseka
- Fenomenalna autonomija

Mane

- Osrednje performanse
- Loša kamera
- Slabija oštrina ekrana

Cena: 280 evra


Uređaj na test ustupio Telenor.

Testirano u Telenor Pametnoj Mreži.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus VivoTab Note 8

Test: Asus FonePad 7 ME175CG

10104
10105
10106
10107
10108
10109