Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga C940-14IL (Video)

03.11.2019 18:06 | 2 Mobile
Test: Lenovo Yoga C940-14IL (Video)

Jedan od najboljih “2-u-1” mobilnih računara koji se smatra skoro rodonačelnikom ove klase. Nova Yoga C940 sa ekranom od 14 inča, na delu pokazuje kako se iz jednog koncepta rodio uspešan računar koji svakom sledećom generacijom biva sve bolji i bolji. Toliko da je možda postao i klasa za sebe jer konkurencija sve teže prati izazove koje postavlja u zahtevnom segmentu hibridnih prenosnih uređaja...

Ukoliko pričamo o prenosnim računarima, ultra lake konstrukcije i promenljive prirode, svakako vam je prva asocijacija na konvertiblne “2-u-1” računare. Njihova glavna odlika je da se za tili čas pretvaraju iz laganog ultrabook u tablet računar. A, kada je tema takav hibridni uređaj, nezaobilazni model je Lenovo Yoga - jedna od prepoznatljivih ikona novog talasa ultra lakih računara.
 
 
 
Danas vam prikazujemo  o jednoj takvoj Yoga spravi i to najnovijem izdanju koje smo imali prilike da nedavno upoznamo na IFA 2019 sajmu, a već danas je u našim rukama. Povod da se ozbiljno pozabavimo ovim malim, ali respektabilnim računarom koji je želja mnogih korisnika.
 
Ukoliko ste ikada zamišljali idealan prenosni računar koji ćete lako poneti sa sobom, bilo gde i pri tome ga rado koristiti u svim situacijama bez obzira da li se relaksirate osamljeni u nekom mirnom kutku ili ste usred sklapanja posla sa važnim partnerima, kladimo se da kada bi pretočili vaše misli i želje u stvarnost, dobili bismo računar koji je vrlo sličan današnjem Yoga C940-14 uređaju.

Lenovo Yoga C940-14IL - karakteristike

U besprekorno izrađenom sivom aluminijumskom kućištu, prefinjenog osećaja na dodir hladnog metala, stiže nova Yoga. Elegantnija nego ikada pre, dotakla je granicu premijum segmenta. Kućište 14" velikog uređaja je pre svega kompaktnih dimenzija i savršeno tanke linije. Za razliku od konkurencije Yoga se ne uvija, čvrstoća metalne šasije ne ostavlja mesta za sumnju. Zbog toga ne treba da se ustežete u pokretima plašeći se za njenu krhku prirodu. Možete je koristiti uobičajenim pokretima jer Yoga C940 uopšte nije bolesno krhke građe, već realan, svakodnevno upotrebljiv uređaj, a ne neka kapriciozna tehno skulptura.
 
 Yoga_C940_1s.jpg
 
Malo zadebljanje sa prednje strane u delu poklopca ekrana olakšava pokret kada otvarate notebook i na njemu se zapravo nalazi kamera, deo sa senzorima i mikrofonima. Dotična kamera ima mehanički zatvarač koji štiti vašu privatnost. 
 
A onda vam pogled zaokuplja predivna silueta ekrana. 14" veliki panel je svojim najvećim delom prekriven staklenim filterom. Ivice ekrana su smanjene na najmanju moguću meru. Ekran koristi IPS matricu poslednje generacije sa pomenutim staklastim filterom i DolbyVision specifikacijom. Za jedan čitav korak bolje u odnosu na kvalitet slike prethodne generacije. Ekran sa 1920x1080 rezolucijom prikaza i osvetljenjem od 400 nita vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim zbog kristalno bistre slike i izražajnog kolora.
 
 Yoga_C940_2s.jpg
 
Ekran ne samo da je lep nego poseduje čuvenu Yoga šarku koja će vam omogućiti da obrnete ekran i začas pretvorite uređaj u klasični tablet računar, obzirom da je ekran osetljiv na komande dodira. Ukoliko klasično dodirivanje tastera na ekranu ne zadovoljva sve potrebe preciznog rada i navigacije tu je i olovka sa kojom možete do mile volje škrabati po ekranu, hvatati zabeleške ili crtati u trenucima nadolaska inspiracije.
 
 Yoga_C940_3s.jpg
 
Moram priznati da sama osovina šarke koja se praktično pruža čitavom širinom je sklonjena iz vidokruga korinsika korišćenjem jedne perforirane lajsne sa logoom. Sve to izgleda mnogo lepše i prefinjenije nego na starijim modelima kojima je mehanizam šarke bio vidljiv, a to verujte na reč nije nimalo lep prizor. Em što je sada lepše, em što je Lenovo iskoristio dodatni prostor ispod ove maske da ugradi pravi pravcati sound bar, pa je zvuk pravo iznenađenje na ovom malom računaru. Ni manjeg računara ni boljeg zvuka - detalj koji mu daje potpuno novu dimenziju jednog pravog multimedijalnog prenosnog računara.
 
 Yoga_C940_4s.jpg
 
Deo sa tastaturom je prefinjenog osećaja, velikih komfornih tastera sa osećajm metala pod jagodicama prstiju koji svetle mlećno belim pozadinskim osvetljenjem.  Ugrađeni senzori će učiniti da tastatura zasvetli čim približite prste, a isto tako će ga ugasiti kada odmaknete ruke od tastature. Obožavam kada uređaj stigne sa orginalno izvedenim lokalnim karakterima - bravo za Lenovo. Touchpad je lep, komforan i precizan.
 
Ponuda konektora je konkretizovana pa sa desne strane uređaja ne postoji ni jedan otvor dok na levoj zatičemo jedan USB-A 3.0, zatim jedan USB-C 3.1, sledi 3.5mm audio džek i USB-C Thunderbolt 3 koji ujedno služi i kao port za napajanje uređaja ispravljačem snage 65W te za povezivanje sa DisplayPort monitorima.  Olovka je skrivena sa zadnje strane u gornjem desnom uglu. 
 
 Yoga_C940_5s.jpg
 Yoga_C940_6s.jpg
 
Prva pomisao... šta.. i to je sve? Uh pa malo je kestremno oskudnoo... Ne brinite u pakovanju stiže USB-C dodatak razdelnik sa još jednim USB-A 3.1 Gen2 portom, jednim HDMI video priključkom i arhaičnim VGA  konektorom. Da dodatak bud ečudniji, stiže u varijanti bele boje koja potpuuno odura od čelično sive koja asocira na nauništivost ove Yoge. Šta će bele rukavice Ironman-u?
 
Ispod poklopca se nalazi potpuno nova Intel Core platforma 10. generacije. Srce sistema je Core i5 - 1035G4 procesor čija 4C/8T jezgra “kucaju” na frekvencijama u rasponu od 1.1-3.7 GHz. U pitanju je nova generacija Intelovih mobilnih procesora proizvedenih u 10nm tehnologiji i koji nose kodni naziv Ice Lake. Poseduju ukupno 8MB L2+L3 memorije za keširanje podataka i prosečno troše oko 15W električne energije. 
 
Zanimljivost je svakako i činjenica da je Ice Lake generacija dobila novo integrisano grafičko jezgro - Intel Iris Plus sa 48 izvršnih jedinica i hardverskom akceleracijom   media enkoder dela za H.264, H.265 i ostale aktuelne video formate. 
 Yoga_C940_7s.jpg
 
Procesor je opremljen sa 8 GB LPDDR4X RAM memorije na 3733 MHz koja je zalemljena na matičnu ploču i kuriozitet je da radi na naponu od samo 0.6V.  
 
Komunikacija sa internetom se odvija preko ugrađenog Intel AC9560 WiFi 5 adaptera sa 802.11ac + BT5.0 specifikacijama i podrškom za 2x2 MIMO komunikaciju sa bežičnim uređajima.
 
 Yoga_C940_8s.jpg
 
Uređaj je opremljen sa 4-ćelijskom litijum polimerskom baterijom, što prema podacima proizvođača u idealnim uslovima treba da obezbedi 18 časovnu autonomiju koja je u praksi, naravno manja. Isporučeni adapter maksimalne snage od 65W raspolaže funkcijom brzog punjenja.
 
Yoga C940 je široka 32 cm, duboka je 21.5 cm i debela 1.5 cm. težina uređaja je oko 1.35 kilograma.

Lenovo Yoga C940-14IL - utisci u radu

Prvi utisak je da se radi o laganom, veoma okretnom ali prilično robusnom uređaju bez obzira na njegovu tvigi liniju.
 
Ekran je fantastično čitljiv iako instalirani Windows 10 Home OS stiže u startu sa 150% uvećanim sistemskim fontom i ikonama, prilično je čitljiv i jasan na osnovnih 100% prikaza, a što govori u prilog ovog kvalitetnog 14" velikog ekrana. Komande na dodir proširuju polje upotrebe kao i olovkica. Sve zajedno povećava komfor rada kada računar prebacite u tablet mod ili zauzme tzv šator položaj.
 
Procesor je dovoljan za većinu svakodnevnih poslova, pregled zahtevnih web sadržaja, gledanje filnova u FHD i UHD rezoluciji, izvršenje Office aplikacija i neki laganiji izlet u kreiranje sadržaja poput obrade fotografija, video editing. Da bi zagrizao “jači” softver, nedostaje mu procesorske snage i više RAM memorije. 
 
 Yoga_C940_9s.jpg
 
Procesor lako dostiže visoke granične vrednosti od 3.7GHz ali se tada intezivno greje dostižući granicu od 100 stepeni Celzijusa kada reaguje automatika i obara frekvenciju na nekih ustaljenih 2.2 GHz (850 C), dok se u procesorski zahtevnim aplikacijma, neretko spušta na 1.5 GHz i niže. 
 
Grafika poseduje media akcelerator sa podrškom za Quick Sync funkciju, korisnu kod konverzije različitih video formata. Takođe hardverski dekompresuje H.264 i H.265 video formate. Tokom testova smo izmerili da prilikom repordukcije FHD filmova u H.264 i H265 formatu zauzeće CPU i GPU resursa praktično na izuzetno niskim vrednostima 3-5%, dok se 4K H265 prebacuje pod okrilje GPU-a s a15% angažovanja i u potpunosti rasterećuje rad CPU čipa.
 
Zabava se svodi na gledanje filmova u visokom kvalitetu kao i veoma dobrom zvuku. Igranje je ograničeno na podešavanja sa tek minimalnim nivoom grafičkih detalja pri rezoluciji od 1920x1080 piksela. DOTA 2 na baznim setovanjima isporučuje prosečnih 40-50 frejmova u sekundi, dok se FORTNITE muči sa Medium detaljima 17/23fps.
 
 Yoga_C940_10s.jpg
 
Yoga_C940_11s.jpg
 
Baterija uprkos prilično ambicioznim obećanjima proizvođača ne traje ni približno dugo. Pri osvetljenju ekrana na 80% i standardnom miksu testova aplikacija za obradu fotografija, videa i zvuka, izdržala je tačno 4 časa. Kada kapacitet padne na 20% Windows 10 sistem ulazi u ekstremno štedljivu fazu, pa spušta procesor na frekvenciju ispod 1GHz, a sve kako bi obezbedio rad vitalnih podsistema.
 
Zabeležili smo umereno grejanje pre svega u zoni gde se izvodi topao vazduh - to je onaj deo slobodnog prostora između tastature i donje ivice ekrana. Uglavnom na najtoplijem mestu nije prelzila 48, podeok na Celzijus skali, dok je pod prstima bila u rasponu do 38-43 stepena. Malo je toplija u zoni “WASD” tastera kada ostaje u navedenom intervalu i nakon nekoliko sati neprestanog rada.
 
Tastatura je solidno kvalitetna, veoma plitka obzirom da smo od onih koji su svakodnevno naviknuti na komfor mehaničkih tastera. Osećaj nije na nivou Thinkpad modela, ali to je već cena ultrabook platforme.
 
Poseban karakter Yoga C940 dobija zahvaljujući radu brzog Samsung NVMe PCIe x4 SSD diska koji prilično brzo podiže i još žustrije gasi sistem, a što daje subjektivni osećaj veoma brzog odziva u realnom radu ovog računara.

Lenovo Yoga C940-14IL - performanse

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Gaming Basic ( DOTA 2 - 1080p, Basic details )
1920x1080
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gaming Basic ( APEX Legends - 1080p, Low Details )
1920x1080
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming Basic ( Fortnite - 1080p, Low Details )
1920x1080
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

Lenovo Yoga C940-14IL - zaključak

Kada se prisetimo prvih Yoga modela i eksperimentisanja sa ARM Windows platformom, današnja Yoga C940 skoro da nema dodirnih tačaka sa dalekim rođakom. 
 
 
 
Sadašnji model je pun samopouzdanja, sa kvalitetnim monitorom, premijum šasijom i najmodernijom procesorskom platformom niske potrošnje. Izgled i osećaj u radu je prefinjen i daleko je evoluirao od prvobitne ideje. Postao je zreliji i kompletniji uređaj, a ne eksperimentalni zamorčić sa neizvesnom sudbinom. Zato je Yoga stvorila novu kategoriju i sebi obezbedila vernu korisničku grupu što nije ni malo lako u današnje vreme.
 
Yoga C940-14 je pre svega namenjen korisnicima u pokretu sa dinamičnim navikama korišćenja računara. Jasno je da ovakvi računari nisu nimalo jeftini, jer zalaze u kategoriju uređaja preko 1000 evra. 
 
 Yoga_C940_12s.jpg
 
Ipak, u pitanju je ozbiljan uređaj prilično dobrih karakteristika. Onaj ko traži idealno upotrebljiv prenosni računar, pronanći će mnogo svojih želja na spisku specifikacija Yoga C940-14 modela i zbog toga ne sumnjamo da će nova inkarncija čuvenog hibrida u svetu prenosnih računara, pronaći put do svoje verne klijentele. Do izlaska neke novije i još ekskluzivnije verzije - preporučujemo Yoga C940-14IL.

 
Prednosti:
- Kvalitet izrade
- Izdržljivo metalno kućište
- Odličan IPS ekran 
- Konvertibilna priroda
- Brzi SSD disk
- Olovka
- Brza WiFi konekcija
 
Nedostaci:
- Ograničen kapacitet ssd diska
- Tek solidna autonomija
 
Cena: oko 1500 evra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Omen X 2S 15 (Video)

Test: Acer Predator Helios 300 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109