Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga Book (Video)

10.01.2017 21:00 | 2 Mobile
Test: Lenovo Yoga Book (Video)

Prilikom posete IFA 2016 sajmu u Berlinu, verovatno najveći utisak na nas je ostavila pretprodukcijska verzija specifičnog uređaja koji nije moguće smestiti u bilo koju kategoriju. On je suviše jedinstven i specifičan. Reč je o Lenovo Yoga Book hibridu, koji može da posluži na toliko načina, a verovatno najzanimljiviji i po kome se najviše izdvaja jeste upravo mogućnost korišćenja zajedno sa običnim - papirom i olovkom. Pogledajmo o čemu je reč.

Filip Majkić

Kada su računari u pitanju, svojevrsni sveti gral u proteklom periodu je bio dostizanje stepena interakcije koji bi pomirio "staromodne" i "nove" metode računarskog inputa. Pod starim podrazumevamo interakcije sa drugim predmetima, naročito onim iz kojih stičemo znanje a da nisu računari (tipičan primer - knjige), dok su nove metode interakcije upravo one koje su optimizovane za upotrebu računara. Između ovih kategorija je veoma teško napraviti pomirljivi kompromis, uprkos svemu što je pokušavano u proteklim decenijama.Međutim, izgleda da je Lenovo uspeo u tome. Pravo niotkuda, na naše veliko iznenađenje, pojavio se uređaj koji upravo uspeva da pomiri papir i olovku sa tastaturom i mišem, odnosno tačpedom, te pruži korisniku totalni izbor. Pisanje na papiru i digitalni rad ne deluju kao nešto što funkcioniše skupa, ali u praksi se pokazuje da Yoga Book odlično uspeva da isporuči sjajno iskustvo u oba smera. Evo i na koji način.


Dizajn, konektori

Tanka i elegantna kutija u kojoj se isporučuje Yoga Book u potpunosti odgovara prefinjenoj prirodi samog proizvoda. U njoj se isporučuju i svi dodaci, pored samog uređaja. Najpre imamo tanki punjač baziran na micro-USB 2.0 kablu, kao i olovku. Uz olovku dolazi nekoliko rezervnih punjenja, a ona može da se koristi kao flomaster ili hemijska olovka. Važi i obrnuto - pišite olovkom po papiru i sve će funkcionisati odlično i kopirati se na ekran uređaja. Tu je i iglica za slot koji sadrži mesto za SIM i microSD memorijsku karticu - 4G je podržan, naravno. Da li nam fali nešto? Nema OTG adaptera, što je mana jer nema drugog načina da se USB uređaji povežu. To se lako može nabaviti, ali je stvar u tome što je prosto neophodno da biste imali potpuno funkcionalan uređaj.


lenovo_yoga_book_1_s.jpg

lenovo_yoga_book_2_s.jpg


Sama naprava je izuzetno jednostavna i veoma elegantna. Zamislite sledeću situaciju - dve ploče, spojene izuzetno kvalitetnim šarkama između njih. Upravo tako deluje ovaj 10.1-inčni hibrid, koji možete koristiti i kao laptop i kao tablet, u zavisnosti od svojih želja i potreba. Izrada je jednostavno vrhunska. Watchband šarke prepoznajemo sa drugih Yoga serija novije generacije, i radi se o izuzetno kvalitetnom sistemu koji je bez sumnje jedan od aduta u pogledu izrade, a i izgleda izuzetno dopadljivo, poput snopa pruća sastavljenog od malih, dugih i tankih valjkova.


lenovo_yoga_book_3_s.jpg


Situacija se ne menja ni kada bacite pogled u unutrašnjost. Ekran od 10.1 inča je standardna stavka, mada mu karakteristike svakako nisu uobičajene za ovu klasu. Međutim, ravna ploča će vas dočekati tamo gde se obično nalazi tastatura. Zapravo, unutrašnjost je "podeljena" na kapacitivni displej sa podrškom za AnyPen tehnologiju, kao i "Create Pad", ploču na kojoj bi se trebali nalaziti tasteri tastature, koja je takođe kapacitivna i podržava EMR Pen tehnologiju. Kako u teoriji, tako i u praksi, ovakav spoj do sada nismo imali prilike da vidimo i verovatno vam je već jasno zbog čega je Yoga Tab jedinstven proizvod na tržištu.


lenovo_yoga_book_6_s.jpg


Kada su konekcije u pitanju, tu nažalost dolazi do izražaja priroda računara. Veoma je tanak i lagan, a broj prisutnih konektora je sveden na minimum. U praksi, tu su samo po jedan mini USB i micro HDMI. U pakovanju nema adaptera, kao što smo već spomenuli. Da, dobijate standardne opcije po pitanju bežičnog povezivanja, ali bojimo se da nema ništa od lakog povezivanja postojećih USB periferija i dodataka. Tu je slot za microSD i SIM karticu, i sve je to smešteno na levom boku. Po jedan zvučnik je raspoređen na bokovima, a desno se nalaze tasteri za paljenje i pojačavanje zvuka, kao i audio konektor.

 

Hardver, specifikacija

Sa težinom od 690 grama i debljinom ispod jednog centimetra (ili tik preko 4 milimetra, ako posmatramo jednu ploču), sasvim je jasno da je Yoga Book veoma specifičan uređaj, koji iziskuje poseban hardver. Pogađate, insistira se na štedljivim procesorima sa pasivnim hlađenjem, te integrisanoj grafici.


lenovo_yoga_book_5_s.jpg


Yoga Tab koristi Intelovu štedljivu Cherryview platformu. Reč je o Atom procesorima poslednje generacije, iz čega je sasvim jasno da je hibrid predviđen za nezahtevne potrebe i visok stepen prenosivosti, što je sasvim očekivano. Karakteristike su iznenađujuće solidne, posebno za one koji su pomalo ispali iz "štosa" sa Atomima. Naime, procesor ima četiri jezgra koja rade na 1.44 GHz podrazumevano, sa mogućnošću da u Turbo režimu dostignu i 2.4 GHz. Dolazi li do trotlovanja? Naravno, kao i kod 99% hibrida današnjice, ali o tome nešto kasnije.


lenovo_yoga_book_7_s.jpg


Potrošnja procesora je deklarisana na svega 2 W, što nam deluje gotovo nestvarno. Istina, po Intelovom SDP (Scenario Design Power) sistemu, ali svejedno, ovako niska disipacija je zaista impresivna, posebno imajući u vidu kako računar radi u realnosti. Izrađuje se u 14-nanometarskoj izradi i nema podršku za HyperThreading, što i nije neka šteta obzirom da, kao što smo rekli, ima četiri jezgra. Ne zaboravimo ni 2 MB keš memorije.  

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model Yoga Book
 • Procesor Intel Atom x5-Z8550, 1.44 GHz, Turbo do 2.4 GHz
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije LPDDR3 1600MHz
 • Skladište 64 GB
 • Dijagonala ekrana 10.1 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS
 • Grafika Intel HD 400
 • Portovi Card Slot : microSD™; Supports Up to 128 GB
 • Web kamera Zadnja: 8 MP, autofokus
  Prednja : 2 MP
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 256.6 x 9.6 x 170.8 mm
 • Masa 690 g
 • Baterija 8500 mAh, Li-ion Polymer
 • Operativni sistem Windows 10 Pro
 • Dodatno Vibrator
  G-Sensor
  Ambient Light Sensor
  Hall Sensor
  GPS

  Real Pen
  Ink Refills
  Book Pad & Paper

Jedna karakteristika procesora jeste i prisustvo Intel HD 400 grafičkog čipa. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt može da se penje do skromnih 600 MHz. Ne deluje naročito impresivno, ali odrađuje posao, posebno za nezahtevne korisnike u realnim scenarijima u kojima ćete zapravo i koristiti ovu mašinu. Yoga Book stiže sa 4 GB LPDDR3 memorije.

yogabook_lifestyle_12_s.jpg

Kao skladišni sistem se koristi eMMC fleš memorija, što nije rešenje koje preferiramo, ali svakako zadovoljava određene aspekte, pre svega zahvaljujući malom vremenu pristupa. Pored toga, već smo rekli da se skladište može proširiti upotrebom memorijske kartice kapaciteta do 128 GB.

Kamere su veoma dobre. To se posebno odnosi na zadnju kameru od 8 megapiksela sa autofokusom koja pravi sasvim dobre i kvalitetne fotografije. Prednja kamera od 2 megapiksela će biti sasvim dovoljna za četovanje i konferensing. O konektivnosti smo rekli dosta na prethodnoj strani. Dual Band WiFi, Bluetooth, sve je kako treba, ali standardne "žičane" konekcije - tu stvari stoje slabo. Opet, sasvim razumljivo.

yogabook_lifestyle_11_s.jpg

Ostatak informacija i podataka možete videti u priloženoj tabeli, uključujući i spisak ugrađenih senzora, egzaktne dimenzije i slično...

 

 

Testovi

Na ovom mestu možete videti rezultate koje Lenovo Yoga Book postiže. Naravno, treba imati u vidu da namena računara nije u ostvarivanju što većeg broja poena u sintetičkim testovima, niti su mu ambicije da juri krunu u domenu performansi.

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
5 17 33 50 70
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
1 4 7 11 15
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
Ideapad Miix 700-12ISK
Yoga Book
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

Zanimljivo je da je Lenovo Yoga Book jedan od uređaja koji stižu u različitim varijantama po pitanju operativnog sistema, što je prava retkost u današnje vreme. Naime, moguće je nabaviti ga sa Androidom i sa Windows 10 Pro operativnim sistemima. Iskreni da budemo, nama se Windows 10 više dopada, mada je moguće da je to posledica činjenice da smo poklonici Windowsa toliko godina. Apsolutno razumemo zašto bi se neko opredelio za Android, a u toj varijanti svakako dobijate jednu od najproduktivnijih Android naprava na tržištu.


lenovo_yoga_book_9_s.jpg


Stoga, kako stvari funkcionišu? Krenimo od osnova. Uređaj možete koristiti u četiri osnovna moda - kao laptop, kao tablet, odnosno u tent i presentation modovima koji zavise od ugla postavljanja uređaja, odnosno šta konkretno želite da radite. Zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir, prisustvu olovke, kao i tastaturi i tačpedu, imate na raspolaganju obilje opcija za unos i interakciju, u zavisnosti od toga šta su vam prioriteti i želje.

Lenovo je opremio Yoga Book uređaje specijalnom kapacitivnom tastaturom, koju je nazvao Halo i koja se pojavljuje na zahtev! Naime, ona se pojavljuje na Create Pad-u kada je potrebna, a nestaje kada nije. Takođe simulira poznato iskustvo kucanja sa vibrirajućim odgovorom na dodir. Slično važi i za tačped, koji je takođe "virtuelan".

yogabook_lifestyle_8_s.jpg

Dolazimo do poente Yoga Book-a. Bilo da govirmo o školi ili poslu, o ozbiljnom projektu, hvatanju beležaka na času, o običnom spisku namirnica za kupovinu, pisanje i zapisivanje beleški deo je svakodnevice. Lenovo je omogućio da reči i pokreti zapisani na listu papira Yoga Book-a budu odmah "digitalizovani u letu," tako da nikada više nećete morati da brinete o gubljenju beleški ili listi.


lenovo_yoga_book_4_s.jpg


Dovoljno je da "podmetnete" blok papira na Create Pad i - počnete sa beleškama ili crtanjem. Za tu svrhu se u pakovanju isporučuju Real Pen i Book Pad, odnosno sveska sa papirom kompatibilne veličine. Real Pen obavlja sve, sa 2048 nivoa osetljivosti na pritisak, što unapređuje odzivnost i reakcije, a kreativne osobe koje bi koristile uređaj za crtanje će to itekako znati da cene. Tu su i kertridži sa mastilom, kao i podrška za Wacom EMR tehnologiu, kako ne biste uopšte morali da punite olovku, te nije potrebno korišćenje baterije.


yogabook_lifestyle_9_s.jpg


Sve u svemu, Create Pad podloga u kombinaciji sa listom papira i Real Pen olovkom omogućava iskustvo kao nikada do sada. Vidimo ovo kao fantastičnu alatku u rukama kreativnih osoba, crtača, slikara, ilustratora, karikaturista. Takođe treba znati da će Microsoft uskoro, sa Creators apdejtom za Windows 10, dodatno unaprediti integraciju olovke kao uređaja za unos, kako u nivou samog operativnog sistema, tako i u drugim aplikacijama uključujući i Office paket, te doneti mnoštvo novih opcija i mogućnosti. Isto tako, fenomenalna je opcija za zabavu. Najlepše od svega je što se sve radi u realnom vremenu i sa savršenim odzivom na vaše pokrete i kreacije. Što nacrtate na papiru, preslikava se na ekran. Sjajno!


Ekran

Ekran je odličan! Osvetljenje je izuzetno, sa preko 330 cd/m2 na praktično svakom delu. Odzivnost je odlična, imajući u vidu da je reč o ekranu osetljivom na dodir. Takođe, reč je o IPS ekranu, sjajnog prikaza i odličnih uglova gledanja i živahnih boja. Rezolucija je 1920 x 1080 piksela, što je više nego dovoljno na dijagonali od samo 10.1 inča...

ekran_yogabook.jpg


Tastatura, tačped

Utisci o ovom delu su pomešani. Sa jedne strane, za nezahtevnu upotrebu, biće sasvim dovoljni. Sa druge strane, ipak nam fali malo taktilnog osećaja. Sa treće strane (da, i ona postoji u ovom slučaju), na 10.1-inčnim mobilnim računarima teško da ćete vrlo intenzivno kuckati, i na toj dimenziji zapravo ni taktilni tasteri ili tačped ne bi pružali neki naročiti osećaj u radu. Sve u svemu, smatramo da je dovoljna da obavi posao, a usput je Create Pad ploča na kojoj je tastatura vizuelno izuzetno atraktivna, naročito kada vršite tranziciju i (de)aktivirate samu tastaturu.


yogabook_lifestyle_6_s.jpg


Buka

Buke nema. Kao što smo rekli, računar se hladi pasivno. Stoga je ova inače standardna sekcija u našim prikazima mobilnih računara zapravo ovog puta višak...


Zagrevanje

Kada je zagrevanje računara u pitanju, sa tim nema nikakvih problema, ni najmanjih. Površine su hladne na dodir, najčešće čak i kada je računar opterećen. Jednim delom, to dolazi i otuda što postoji solidan stepen trotlovanja. No, stoga su termalne karakteristike - izvanredne!

temp_min_yogabook.jpg

temp_max_yogabook.jpg


Baterija

Baterija je veoma dobra! Izmerili smo 550 minuta, odnosno tik preko 9 sati realnog rada. Dok Lenovo obećava čak do 13 sati, u praksi sa ekranom dovoljno osvetljenim da se nešto zapravo može videti autonomija ostvaruje naveden rezultat. Više nego korektno što se nas tiče. Reći ćemo da je reč o Li-Ion Polymer bateriji kapaciteta 8500 miliamperčasova.

 

Zaključak

Sveukupan doživljaj rada na Lenovo Yoga Book uređaju je pravo zadovoljstvo. Bez obzira da li želite da ga koristite kao mini laptop, kreativnu alatku za zabavu, napravu koja će vam olakšati praćenje nastave i učenje, ili kao tablet kojim ćete opušteno konzumirati multimedijalni sadržaj, Yoga Book će odlično odgovoriti na vaše potrebe. Uz sve to, reč je o zaista jedinstvenom proizvodu specifičnog koncepta koji primamljuje i prosto priželjkujete da ga koristite čak i kada ne morate.Kao i svaki mobilni računar malih dimenzija i mase, sa sobom nosi određene kompromise, kao i osobine koje ga čine jednostavno drugačijim od većeg dela tržišne ponude. U isto vreme on je nepraktičan (po pitanju konektivnosti) i neverovatno praktičan (bojenje i crtanje, beleške, različite forme u kojima se može koristiti). Hardver trotluje i iako procesor u teoriji radi do 2.4 GHz, on će se relativno brzo spustiti na neki niži takt kako bi termalna disipacija bila zadržana u razumnim okvirima. Možete da povežete kablom Yoga Book direktno na USB port drugog računara i tako mu puniti bateriju.

yogabook_lifestyle_4_s.jpg

Međutim, kada podvučemo crtu, ukupan utisak doživljaja uređaja i njegovih mogućnosti je - fenomenalan! Inovativan pristup, sveukupan kvalitet i raskošne mogućnosti i opcije koje pri tome bivaju otvorene korisnicima zaista kreiraju jedinstvenu celinu kojoj ćete rado oprostiti svaku boljku koju eventualno ima. Jednostavnije rečeno, sve osim pozitivnih utisaka samo po sebi biva potisnuto u zapećak, te stoga Yoga Book možemo oceniti samo najvišim ocenama!


yogabook_lifestyle_1_s.jpg


Kupci u suštini i nemaju izbor u slučaju da su im potrebne mogućnosti koje pruža Lenovo Yoga Book. Jedinstvenost samog proizvoda je potvrđena na nekoliko nivoa, a samim tim i inovativan pristup kompanije Lenovo. Slično smo se osećali kada smo probali prvi Yoga hibrid, iznenadivši se praktičnošću tog rešenja koje su u međuvremenu drugi kopirali. Sada će se istorija očigledno ponoviti. Hibridni uređaj koji nudi izuzetno visok stepen mobilnosti, raznovrsne metode inputa, uključujući olovku, kontrolu dodirom, tastaturu i tačped, čak četiri osnovna moda u kojima funkcioniše, te izbor između Android i Windows platforme sa svim njihovim aplikacijama (ne u istom uređaju, već birate koju verziju kupujete) - zaista nema dileme da se radi o fenomenalnom uređaju, verovatno najboljoj mobilnoj napravi koju smo probali u prethodnih godinu dana, možda i najpoželjnijoj. Stoga Lenovo Yoga Book hibridu dodeljujemo više nego zasluženo Editor's Choice priznanje našeg sajta.

award_yogabook_s.jpg


Prednosti:


- Fenomenalna funkcionalnost
- Ekran
- Autonomija
- Kvalitet izrade
- Dobra svakodnevna upotrebljivost
- Prenosivost
- Sjajna alatka za razvoj kreativnosti i učenje
- Mnogi kompromisi izvedeni na sjajan način

Nedostaci:

- Trotlovanje
- Bez OTG adaptera u pakovanju
- Konektivnost
- Određeni kompromisi neizbežni na ovako kompaktnom računaru


Računar na test ustupio Lenovo.

 

Gile Neregistrovan korisnik
Izvanredan uredjaj, stvarno jedna lepa i korisna inovacija. Nije za svakoga ali verujem da ce oni kojima tako nesto treba, umeti da prepoznaju i iskoriste takve funkcionalnosti

Zašto vaš stari PC nije dovoljan

Biramo najbolji Windows Ink uređaj (Anketa)

10104
10105
10106
10107
10108
10109