Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo YOGA 9i (Video)

28.04.2022 10:03 | 0 Mobile
Test: Lenovo YOGA 9i (Video)

Nakon određenog perioda obnavljanja izgleda, možemo reći da je prethodna generacija Lenovo YOGA modela ušla u fazu krize identiteta i pomalo dosadnog dizajna koji se u suštini ponavljao iz serije u seriju. Nova YOGA za 2022. godinu donosi vidno lepši i moderniji dizajn i ono što je još zanimljivije, pravljen je sa prvenstvenom namerom rada pod Windows 11 okruženjem, jer pola stvari pod “desetkom” ne funkcioniše kako treba. Onog trenutka kada mu instalirate Windows 11, ovaj računar bukvalno “oživi”...

Kako vreme brzo prolazi, koliko juče smo se radovali probi prvog koncept računara sa tada revolucionarnom šarkom koja dopušta da okrenete ekran za 360 stepeni, a danas eto imamo priliku da vam ekskluzivno predstavimo 7. generaciju Yoga računara. Lenovo Yoga 9i nam ovog proleća stiže još lepša sa modernijim izgledom koji omogućuje zgodnije nošenje i korišćenje ovog računara inače poznatog po svojoj svestranoj prirodi i osobini da vrlo lako menja svoju funkcionalnost zbog čega ga većina vlasnika smatra nezamenjivim.

Dizajn i karakteristike

Kao da su ga pripremili za prolećno vreme i izlazak iz kuće, tek nova Yoga je primetno drugačija od prethodnika i to u pogedu promene na bolje. Odmah ćete primetiti drugačiji dizajn koji je od pomalo već dosadnog klasičnog oblika prenosnog računara kome su dodate šarke za rotaciju ekrana, ovoga puta dobio mekše linije, zaobljene ivice i sveukupno zanimljiviju i u krajnjem praktičniju formu dok ga nosite. Nema više oštrih prelaza i ivica, već je sve “mekše” i mnogo lepšeg osećaja pod rukom. Onog trenutka kada ga prebacite u tablet režim rada, on stvarno i tako izgleda pa osim u funkcionalnom tako i vizuelno, sada neodoljivo podseća na ovu kategoriju prenosnih uređaja.
 
yoga_1s.jpg
 
Uz sve to se i kao laptop razlikuje od sličnih 2-u-1 uređaja pa je bez obzira da li vam se sviđa zaobljeni dizajn ili ne, tek sigurno doneo pravo osveženje među mobilne računare.
 
I nije u pitanju samo novi dizajn. Ekran kod 2-u-1 uređaja je kritični deo od koga zavisi osećaj i utisak o čitavom računaru. Lenovo se baš potrudio i konkretno u naš model, čiju oznaku imate u naslovu, ugradio ekran 16:10 formata ultra visoke 4K rezolucije čak i više od toga jer prikazuje 3840x2400 piksela, a što je zaista izazov na dijagonali od svega 14”. Najlepše od svega je da se radi o OLED IPS tipu ekrana sa raskošnim bojama i osvetljenjem od 360 do 400 nita, a što u kombinaciji sa podatkom pokrivanja 100% palete boja po DCI-P3 standardnu, rezultira slikom poput one na koju ste navikli  kod telefona sa kvalitetnijim ekranom ali ovog puta u mnogo većoj dijagonali i vidljivoj površini. Uz sve to ne zaboravimo da je osetljiv na komande dodira tj da možete raditi sa njim pipkajući komande i tastere umesto da to činite upotrebom miša. Inače, uz ovaj model Yoge se standarndo isporučuje Precision Pen 2 olovkica koja se na žalost ovog puta u žurbi da što pre stigne na Benchmark test – zagubila u putu!
 
yoga_2s.jpg
 
Fenomenalni ekran se sjajno uklapa u Yoga koncept te korišćenje mahom u onih svakodnevnih aplikacija i pregleda velike količine multimedia i web sadržaja. Tome je uostalom podređena pojava i priroda rada Yoga serije računara. Pored prikaza dinamičnog kolora koji je pojačan odličnim kontrastom, prisutan je obilan efekat refleksije zbog “glossy” premaza koji može biti problematičan u situacijama izrazito sunčanih dana i korišćenja uređaja na otvorenom prostoru. Verujemo da ćete se snaći u ovakvim situacijama i potražiti senku, pri ćemu će pomoći i činjenica natprosečne svetline OLED ekrana.
 
Ekran je naravno moguće okrenuti i postaviti pod određenim radnim uglom pa vam može poslužiti kao klasični laptop ili tablet ili ga možete koristiti u tzv. šator režimu. Da se neće skršiti i slomiti dok izvodite akrobacije sa Yoga ekranom uz pomoć njegovih čuvenih šarki, poverenje vam uliva potpuno metalno kućište dajući neophodan osećaj čvrstine u ovim situacijama. Pošto u takvim prilikama obično nemate vremena da ga pipkate i mazite, ova osobina je itekako dobrodošla. 
 
Poboljšana je i web kamera koja sada snima u većoj Full HD rezoluciji, a uz to je dobila i IR senzor za prepoznavanje lica i podršku Windows Hello sigurnosnoj funkciji. Nije izostavljen ni obavezni zatvarač sočiva kako je to već tradicija kod Lenovo modela. Uz sve to je tu Lenovo softver, pa je kvalitet video komunikacije zaista podignut na jedan viši nivo.
 
yoga_3s.jpg
 
A nije zapostavljen ni zvuk. Čak šta više i on je doživeo ozbiljnije poboljšanje. Sistem je projektovao niko drugi do Bowers&Wilkins. Zvučni sistem se ističe jer koristi četiri zvučnika – par na standardnoj poziciji bočnih prednjih ivica i ispod baze sa perforacijama na lajsnama kako bi zvuk dobio prostornu dimenziju, dok preostali par visokotonaca se nalazi integrisan u šarku što nesumnjivo pomaže kada ga koristite u tablet i šator modu. Odlično zvuči naročito u zoni frekvencija koje proizvode topao i neuobičajeno bogat zvuk za ovu vrstu uređaja pa je pravo zadovoljstvo slušati u pozadini neki spori blues-jazz dok radite na računaru neke dosadnije i automatizovane poslove. Prava uživancija je i dok gledate filmove ili neke zabavne multimedia sadržaje. 
 
Brzinu i oštrinu u radu obezbeđuje najnovija Intelova mobilna platforme Core 12. generacije u vidu Alder Lake i7-1260P modela sa nekom prosečnom potrošnjom od 28W mada zna da povuče i celih 64W u turbo modu kada pojedinačna jezgra dostignu 4.7 GHz. Procesor ima hibridnu arhitekturu sa 4 jezgra visokih performansi i 8 energetski efikasnih jezgara. Dakle ukupno 12 jezgara za izvršavanje 16 tredova istovremeno. Podsećam vas da efikasna jezgra ne podržavaju “hyper threading”. Procesor i integrisano Intel Xe grafičko jezgro u verziji sa 96 izvršnih jedinica imaju na raspologanju 16 GB LPDDR5 memorije na efektivnih 5200 MT/s. Za podatke brine jedan brzi M.2 PCIe x4 sa kapacitetom od 1TB, SSD koji je praktično već postao standard na svim modernim prenosnim računarima i jedan od ključnih faktora brzog osećaja rada na paltformi koja je ipak hardverski slabija od nekog klasičnog desktop hardvera. Sada subjektivno više nema te razlike u brzini praktično jednako glatko radite kao i na bilo kom sličnom desktop modelu.
 
yoga_4s.jpg
 
Obzirom da se radi o ultra prenosnom modelu računara, poseduje isključivo bežičnu WiFi 6E konekciju na mrežu sa dodatnim opsegom frekvencija od 160MHz i to u vidu najnovijeg i najbržeg 802.11 AX standarda. Za povezivanje bežičnih mahom perifernih uređaja tu je podrška za BT 5.2 konekciju.
Tatstatura je realno govoreći najbolja u ovoj klasi, gde je zapravo Lenovo postavio visoke standarde i  predstavlja izazov za ostale proizvođaće. Brzo se prilagođavate na dobro, ali tek kada probate nekoliko sličnih shvatate koliko je tastatura zaista dobra, sa fino podešenim otporom i osećajem pritiska prilikom kucanja. Uz to je osvetljena belim LED svetlom i ima lokalizovane karaktere. Plus je što ova Yoga ima i red dodatnih tastera sa single klik funkcijom na mestu gde otprilike očekujete numerički deo tastature.
 
Postavljeni su tasteri za brzo biranje režima rada, prozivanje web kamere i odgovarajućeg Lenovo softvera, zatim pretpodešenih zvučnih profila za slušanje muzike, gledanje filmova ili igranja te konačno biranja dnevne ili noćne teme Windows interfejsa. Celokupno dobar utisak podiže ogromni touch pad 135x80mmm efektivne površine poput nekog smart telefona. Ima osećaj staklaste površine, a što je trend kod novijih uređaja. Prst klizi bez ikakvog otpora, a površina je zaista prijatna sa dve klackalice za levi i desni klik, čiji mehanizam nam se ne dopada previše, gde mislimo na osećaj propadanja dok ih aktivirate.
 
yoga_5s.jpg
 
Na novoj Yogi preovlađuje prisustvo brzih USB-C portova kada govorimo o povezivanju sa ostalim uređajima. Ima ih čak tri na obe strane uređaja, a dva imaju i podršku za Thunderbolt 4 standard. Naravno tu je i Power Delivery funkcija za punjenje drugih mobilnih uređaja i mogućnost povezivanje monitora preko Display Port adaptera. U pitanju su ultra brzi portovi sa varijacijom brzine transfera do maksimalnih 20 Gbps. Mi smo izmerili performanse USB 3.2 druge generacije dakle 10 Gbps, mada proizvođač tvrdi da u zavisnosti od situacije maksimalni transfer je manji od 20 Gbps, čime se na neki indirektan način sugeriše na USB 3.2 2x2 performanse.
 
Yoga 9i model napaja 4-ćelijska polimerska baterija kapaciteta 75WHr skoro kao kod nekog gejming laptop teškaša. USB-C punjač snage 100W sa podrškom za funkciju brzog punjenja za 15-ak minuta puni 20% baterije. Pun kapacitet možete očekivati nakon nešto više od 2 sata konstantnog punjenja. Obzirom na štedljivu platformu autonomija bi trebala do pokrije radni dan nekog umerenog tempa. Ipak mi smo u našem testu zabeležili 4 sata i 5 minuta rada na bateriji. Nivo inteziteta osvetljenja OLED ekrana itekako diktira kojim ćete tempom iscrpeti bateriju.
 
Takođe, moramo da naglasimo da je naš Yoga 9i bio čist primer prototip uređaja, obzirom da je toliko ekskluzivan da na netu jedva možete pronaći članak o novoj verziji uređaja, pa stoga uzmite u obzir i tu činjenicu koja nije bezazlena, prilikom analize rezultata performansi. One će svakako biti bolje u slučaju finalnih primeraka namenjenih tržištu krajnjih kupaca. Međutim i ovo što imamo bilo nam je dovoljno da steknemo preliminarne utiske o performansama nove  Yoge.
 
yoga_6s.jpg
 
 
 
Specifikacije test sistema:

CPU: Intel Core i7-1260P, 12C-16T, 2.1-4.7GHz Turbo Boost,
GPU: iGPU Intel Iris Xe, 96EU, shared memory,
RAM: 16GB, LPDDR5, DC, 5200 MT/s
STORAGE: 1 TB, M.2 PCIe x4 Gen4,
DISPLAY: 14” 4K OLED 3840x2400px, IPS, 400 nits, 16:10, 60Hz, 100% DCI-P3, HDR
CONNECTIVITY: Intel Wi-Fi 6E AX211 IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax 2x2 MIMO & Bluetooth 5.2
AUDIO: Bowers & Wilkins, Dolby Atmos
KEYBOARD: QWERTY, Backlit, 1-Click  Functions Key, Fingerprint reader
TOUCHPAD: 135x80 mm Glass Touchpad
ADDITIONAL FEATURES: sTPM 2.0, Webcam: 1080p IR Hello, Precision Pen 2
BATTERY: 75WHr 4-cell polymer battery
INPUT & OUTPUT: 3 x USB-A 3.2 Gen 2, 2 x Thunderbolt 4 (USB-C), 1 x USB-A 3.2, 1 x Audio Combo Jack
DIMENSIONS: WxDxH 318 mm x 230 mm x 15.25 mm / 1.4 kg
FINISH: Aluminum, Storm gray
OS: Windows 11 Home

 
Performanse:
 
Media_Performance_Graph.png
 
 
Office_Performance_Graph.png
 


Gaming_Performance_Graph.png
 
 
Ako poredite performanse u nekom srednje zahtevnom scenariju rada na notebook-u koji podrazumeva korišćenje Photoshop Elements-a u 2020 verziji za obradu fotografija, zatim Espresso 7.5 konverziju video klipova i obrade audio datoteka u Audacity-u videćete da u ovoj beta fazi platforme, mobilni Alder Lake zaostaje za Rocket Lake i7-1195G7 primerkom koji je takođe štediša u istom energetskoj kategoriji sa prosekom od 28W, 4 jezgra i 8 tredova, pa se praktično gubi efekat dodatnih energetskih jezgara. Ponavljamo da je ovo test prototip uređaja koji će dobiti bolju optimizaciju na nivou BIOS-a, i realno je očekivati bolje performanse. Ipak, ne možemo sakriti malo razočarenje što nova Intel platforma o kojoj se puno pričalo i obećavalo, nije makar i u ovoj beta verziji pokazala neki osetniji napredak u odnosu na prethodnika.
 
Sa druge strane Office je u delu Word i PPT testova nagradio novi Alder Lake ali ga isto tako kaznio sa 10% lošijim rezultatima u Excel-u. Očekivano brži je u Premijeru ali i Phosotshop-u. Uglavnom tu su negde stari i novi u ovoj beta verziji, ali možete naslutiti neku prednost od 10ak procenata dok stigne BIOS optimizacija i aplikacije koje znaju d aiskoriste energetska jezgra...
 
Termo1.jpg

Finalni utisci

Što se tiče utisaka u radu, nova Yoga deluje lepše i atraktivnije na pogled ali i bolje na dodir. Onako sofisticirano meka i zaobljena više podseća na mobilni uređaj nego na računar, ali je zato morate sigurnije držati. Obzirom na metalnu pojavu jedne četrnaestice sa kompleksnim šarkama ima i respektabilnu težinu od skoro kilogram i po pa ćete je pre grilit kao što to učitelj čini sa đačkim dnevnikom, a ne držati jednom šakom kao što obično činite sa klasičnim tablet modelom. 
 
 
Sve to uz ionako dobre osobine prethodnih generacija koje su zadržane i delimično poboljšane u tim finim i sitnim detaljima, zajedno stvaraju utisak da je Yoga 9i osetno bolja i rekoh pre svega svežija i u tom pogledu definitivno zanimljivija u odnosu na prethodnike. Otuda će za ne mali broj korisnika koji su srce poklonili YOGA konceptu, nova verzija u vidu 7. generacije, biti razlog vredan da se apgrejduju na savremeniju i bolju verziju. Sa druge strane novi korisnici biće prijatno iznenađeni mogućnostima nove Yoge, a posebno nam se svidela u šator modu uz kombinaciju odličnog ekrana i jednako dobrog zvuka. 
 
Cena novih Yoga 9i modela startuje sa 1800€, a ovaj konkretan primerak na testu košta tek nešto malo više od 2000€.
 
____________________________________________________________________
 
Prednosti:
- Novi dizajn sa zaobljenim ivicama,
- Dobar OLED ekran
- Intel Alder Lake mobilna platforma
- Odlična tastatura,
- Brze konekcije, obilje USB-C portova
- YOGA šarke
- Natprosečan zvuk
 
Nedostaci:
- Ograničena autnomija 
- Potreban Windows 11 kako bi sve funkcionisalo na pravi način
- Performanse hibridnog CPU-a u neoptimizovanim App

Test: Razer Blade 15 Advanced (Video)

Test: Lenovo Legion 5 15IAH7 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109