Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga 910 (Video)

05.07.2017 12:47 | 1 Mobile
Test: Lenovo Yoga 910 (Video)

Lenovo je svoj Yoga koncept ne samo održao živim, već ga je – istina, diskretno – nametnuo kao svojevrsni tržišni standard. Na taj način je kreirana čitava posebna klasa 2-u-1 uređaja kod kojih se komponente ne odvajaju, već kome se rotira ekran kako bi preuzeo formu tableta, ili bio postavljen u neki međupoložaj. No, Yoga uređaji su uvek bili skupi. Da li se nešto promenilo po tom pitanju, posebno pošto hardver spada u Kaby Lake generaciju?

Lenovo Yoga 910

Filip Majkić

Nedugo nakon druženja sa Yoga 510 modelom, na test nam stiže i Yoga 910. Ukoliko ste upućeni o čemu se radi, ili prosto pratite Benchmark, verovatno bi bilo dovoljno da vam kažemo da je Yoga 910 zapravo Yoga 510 izrađen od metala, tj. vrhunskih premium materijala. No, svi veoma dobro znamo da to nije dovoljno, već da postoji niz finesa i sitnica koje katkad život znače.

Gde je prednost Yoga hibrida u odnosu na klasične laptopove? Pre svega, oni su veoma praktični jer ih možete lako postaviti u formu u koju želite bez potrebe da vodite računa gde se nalaze odvojeni delovi. Običnom rotacijom na lak i elegantan način naprava se iz ultrabuka može pretvoriti u tablet ili obrnuto. Zapravo, obzirom da postoje još dva osnovna režima, zavisno od toga pod kojim je uglom ekran u odnosu na bazu (tent, kada su obe ivice na stolu, odnosno presentation, kada se ekran zarotira za više od 180 stepeni što omogućava skrivanje tastature) može se reći da se radi o 4-u-1 uređaju. Stoga ne čudi što je svaki ovakav uređaj veoma zanimljiv široj publici...Dizajn, konektori

Za razliku od modela sa kojima smo se već upoznali, Yoga 910 spada u skuplje modele. Nažalost, to se neće videti po relativno skromnom pakovanju, koje je doduše veoma elegantno i podseća na najfinije kutije za cipele. Unutra zatičemo strujni ispravljač i nešto dokumentacije. Veoma skromno za računar koji košta oko 180 hiljada dinara.


lenovo_yoga_910_1_s.jpg


Uređaj nam se vizuelno veoma dopada, a samo reči hvale imamo i za osećaj “pod prstima”. Fenomenalna unibody izrada je praćena vrhunskim šarkama o kojima smo već puno puta pisali, kao i JBL zvučnicima koji pružaju više nego solidan audio užitak. Primarni materijal koji se koristi je aluminijum. Kada kažemo “unibody”, treba reći da to nije sasvim istinito. Vizuelno, sve je na nivou kakav treba da bude, ali Lenovo Yoga računari imaju donju stranu koja se može otvoriti. Ovo je fantastična stvar za korisnike koji žele da intervenišu na računaru, bilo da ga nadograde, ili da ga očiste, a olakšava svaku vrstu servisa i glavobolje oko potencijalnih kvarova su svakako manje nego sa klasičnim unibody laptopovima.


lenovo_yoga_910_3_s.jpg


Unutrašnjost uređaja umnogome sledi dizajn eksterijera, što je za očekivati. Veliki tačped, čiklet tastatura crne boje, metalik sive površine, uključujući i naslone za dlanove, sve je na svom mestu. Iznenadio nas je skener za otisak prsta, ali o tome nešto više u nastavku teksta. Ono što nam se ne dopada jeste površina ispod donje ivice ekrana. Naime, Lenovo se svojski trudio da “istanji” bokove i gornju ivicu, tako da se ekran na tim delovima prostire skoro do ivice. Međutim, na donjem delu je ogromna razdaljina od ivice ekrana do dna, i to kvari vizuelni doživljaj računara. Možda su u kompaniji mislili da se taj deo koristi za držanje kada je uređaj u formi tableta, ali sami prosudite sa naših slika dopada li vam se ovakvo rešenje.


lenovo_yoga_910_6_s.jpg


Srećom, Lenovo nije jurio svetske rekorde kada je reč o istanjivanju računara, iako je on poprilično tanak. Stoga je implementirao jedan USB port pune veličine, čime je izbegnuta potreba za adapterom (i njegovom isporukom u pakovanju, takođe). On je smešten sa desne strane, zajedno sa audio konektorom i tasterima za paljenje i resetovanje uređaja.


lenovo_yoga_910_11_s.jpg

lenovo_yoga_910_12_s.jpg


Levo su dva USB-C porta, a na jedan od njih se povezuje i strujni ispravljač. Sve u svemu, računar lepo kombinuje podršku za dosadašnje i buduće uređaje. Sve dok se ne uhvatite video izlaza – nema ni HDMI ni micro-HDMI izlaza, sve morate preko USB-C porta, ili pak da se sami snađete za adapter...

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS ZenBook 3 UX390U (Video)

Test: HP Envy x360 15

10104
10105
10106
10107
10108
10109