Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga 730 (Video)

07.05.2018 08:22 | 0 Mobile
Test: Lenovo Yoga 730 (Video)

Nakon prošlogodišnjeg iznenađenja, ovaj put smo ceo koncept dočekali daleko spremniji. Pred nama je Yoga 730, hibridni uređaj koji je u suštini namenjen da bude sve svima. Da li je on to u stanju? Svakako ima puno aduta u rukavu i pregršt mogućnosti. U prilici smo da vam ekskluzivno predstavimo model koji se još uvek ne može naći u prodaji na ovim prostorima...

Verujemo da vam je ime Yoga veoma dobro poznato. U pitanju je (ne)krunisani kralj hibridnih prenosnih računara koga proizvodi Lenovo. Prošli put smo bili pomalo iznenađeni budući da je model 720 iz prethodne generacije stigao u pomalo neočekivanom formatu od 15,6 inča i sa  svakako neočekivanom diskretnom grafikom. Ovog puta nismo bili iznenađeni, makar ne toliko. Ipak, i pored toga, teško je ne osmehnuti se kada vidite ovako raskošan i svestran računar pred sobom.

 


Nova Yoga 730 je najavljena početkom godine na CES sajmu u Las Vegasu, a potom za evropsko tržište prikazana na MWC sajmu u Barseloni. Računar će dolaziti u dve verzije - veća od 15,6 inča će omogućiti prisustvo diskretne grafike i generalno snažniji hardver, dok će varijanta od 13,3 inča biti fokusirana na mobilnost i prenosivost. Postoje i neke stvari koje će izostati sa naših verzija, poput Alexa integracije u koju Lenovo polaže puno nade i koju možemo da vidimo u mnogim proizvodima ove kompanije, od laptopova do telefona. Pošto smo upoznali krucijalne karakteristike računara, a već vrlo dobro znamo da od Yoga računara možemo da očekujemo najviše, možemo da krenemo dalje...


Dizajn

Nažalost, nova Yoga 730 je došla kao sempl kompanije Lenovo (kojoj se svakako zahvaljujemo na tome što je omogućila da testiramo uređaj), što znači da ne znamo šta će se sve nalaziti u kompletnom pakovanju. Posebno bi zanimljivo bilo videti da li će se isporučivati olovka, koja bi značajno podigla upotrebljivost uređaja i zanimljivost korišćenja. Ovako, stigli su nam sam hibrid i njegov punjač.


 yoga730_10_s.jpg


Ostavljajući to po strani, definitivno smo izuzetno zadovoljni opštom slikom ovog hibrida. Sećamo se da nas je Yoga 720 veoma prijatno iznenadila pre samo nekoliko meseci, a sada Yoga 730 nastavlja u istom ritmu. U suštini, njihova kućišta su veoma slična i zajedničko im je da su izrađena od metala. To naglašavamo jer se Yoga hibridi u principu tradicionalno izrađuju od plastike, i tek odskora su najviše serije ovih računara dobile metalna kućišta sa mikronanosom koja zaista ostavljaju utisak premijum proizvoda.


 


Na gornjem delu zatičemo čiste površine, koje “remeti” samo Yoga simbol u ćošku, izrađen od sitno naboranog metala. Na donjoj i zadnjoj strani zatičemo više otvora za hlađenje, što krucijalno pomaže ventilaciju računara. Na donjem delu oslonac omogućavaju gumirane nožice spreda, odnosno gumirana traka pozadi. Na bokovima pri levoj i desnoj strani zatičemo zvučnike koje je izradio JBL, sa kojim Lenovo sarađuje već godinama.


 


Unutrašnjost računara je podjednako kvalitetna, a ne možemo da ne primetimo da je tastatura kompaktna i bez numeričkog dela uprkos tome što se radi o “petnaestici”, što ostavlja utisak sličan onom kod MacBook računara. Materijali su identični spoljašnjim. Okviri oko ekrana su prilično tanki na gornjem delu i bokovima, dok je okvir ispod ekrana nešto deblji i tu je zapravo predviđeno mesto za držanje kada ovaj hibrid korisite u tablet modu.


 


Pojedini delovi su metalizovani, pa tako šarke koje drže ekran imaju metalnu boju, baš kao i neke rubne površine poput ivica tačpeda ili skenera za otisak prsta. Njega zatičemo desno od tačpeda, i u kombinaciji sa 720p HD webkamerom omogućava čitav spektar funkcionalnosti koje donosi Windows 10 na profesionalne računare, odnosno Windows Hello funkciju i generalno povišen stepen bezbednosti. Kada smo kod bezbednosti, drago nam je što možemo da prijavimo da su šarke na Yoga 730 prilično čvrste, baš kao i kod prethodnika.

Hardver

Glavna razlika i prednosti Yoga 730 u odnsou na Yoga 720 računar je upravo u domenu hardvera. Nakon Kaby Lake generacije, stigao je naizgled “samo” Kaby Lake refresh. Međutim, to se ispostavilo verovatno najvećim pomakom u domenu hardverskih platformi za tanke i lake računare još od njihovog lansiranja. Novi procesori su doneli više jezgara i realno ubrzanje performansi od 25 i više procenata u svim prilikama, a ono neretko ide i do 60% u određenim scenarijima.Konkretan model stiže sa Intel Core i5-8250U procesorom. Imajući u vidu već rečeno, odnosno da Core i5 i Core i7 procesori za ultrabuk računare više nisu dvojezgarni već četvorojezgarni, te da podržavaju izvršavanje do osam threadova putem Hyperthreadinga, imamo situaciju da su performanse zaista nikad bolje. Može li hlađenje da odgovori tom izazovu? Novi procesori imaju istu termalnu envelopu od 15 W, tako da u teoriji ne bi trebalo da bude problema.


Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model Yoga 730
 • Procesor Intel Core i5-8250, 4 jezgra, 1.6 GHz, Turbo do 3.4 GHz
 • Klasa procesora Core i5
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište SSD 512 GB (Samsung)
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS Anti-Glare Multi-Touch
 • Grafika Nvidia GeForce GTX 1050 4GB GDDR5
 • Portovi 2 x USB 3.0
  Type-C Thunderbolt
  HDMI
  Audio jack
 • Web kamera 720p HD web kamera
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.1
 • Dimenzije 360 x 249 x 17.15 mm
 • Masa 1.89 kg
 • Baterija 3-ćelijska, 51,5 Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home
 • Dodatno JBL zvučnici
  Dolby Atmos


CPU nominalno radi na 1.6 GHz. U slučaju potrebe, radni takt se može podići na do 3,4 GHz! Logično je da se za tako veliki raspon mora obezbediti i adekvatno hlađenje koje će moći da opsluži CPU i u režimima velikog opterećenja, a ne samo u nezahtevnim situacijama, naročito u hibridima gde je prostor skučen. Sam procesor je izrađen u 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji, prisutno je 6 MB keš memorije.

Ukoliko ste mislili da se nešto promenilo po pitanju integrisane grafike, varate se. I dalje je tu Intel HD grafički čip i to sufiksa 620. No, on se ne razlikuje previše od modela 630 koji se nalazi u Core i7-8550U, koji smo ranije isprobali u testovima nekih drugih uređaja. Zapravo, karakteristike su praktično identične. Razlika je samo u maksimalnom taktu - od 300  MHz do 1.1 GHz za Intel HD 620, odnosno od 300 MHz do 1.15 GHz za Intel HD 630. Ostale stavke su identične. Podržava DX12, tri displeja, 4K u 60 Hz.


 


No, baš kao i krajem prošle godine, stvari postaju mnogo impresivnije kada shvatite da je tu i diskretna grafika, što znači da je moguće koristiti najbolje od oba sveta, odnosno integrisanu grafiku u nezahtevnim režimima, kao i diskretnu grafiku kada to situacija nalaže. To ranije nije bilo moguće u hibridnim računarima usled poteškoća vezanih za termalnu disipaciju i hlađenje. Međutim, očito je tehnologija prilično napredovala.

Stoga, Yoga 730 koristi Nvidia GeForce GTX 1050 diskretnu grafiku. Za razliku od prethodne generacije, koja je koristila model sa 2 GB, ova koristi verziju sa 4 GB GDDR5 memorije. Ne deluje kao naročito impresivan napredak, ali zapravo u praksi ume da znači da možete da odigrate širi dijapazon igara prilično udobnije. Osim igara, možete da hibrid koristite u raznim drugim situacijama. Ne samo da možete da se udobnije igrate, već i da upotrebite kartu za akceleraciju, multimedijalnu zabavu, ili pak za vrlo ozbiljne poslovne primene zahvaljujući tome što su brojne aplikacije konačno uhvatile korak sa razvojem hardvera i nude GPU akceleraciju proračunavanja.


 


Laptop na našem prikazu stiže sa čak 16 GB DDR4 memorije! Verujemo da će u prodaji biti dostupan u raznim konfiguracijama, i iskreno mislimo da je za ovakve računare sve preko 8 GB svojevrsni “overkill”. No, novinarski sempl nikad nije dovoljno jak, snažan ili bogato opremljen, to već veoma dobro znamo.

Što se skladišta tiče, koristi se brzi SSD. Reč je o NVMe modelu koji potpisuje kompanija Samsung, i koji je strahovito brz, te je pravo uživanje koristiti računar. Raspolaže kapacitetom od 512 GB. Uvek kažemo da je veoma bitno da hibridni računari koriste brze SSD-ove, jer će biti korišćeni u mnogim prilikama. Ne samo u klasičnoj ultrabuk formi, već će biti prebacivani u različlite položaje, davani iz ruke u ruku i slično, te je veoma važno zadržati utisak odlične odzivnosti u radu u svim prilikama, o čemu se upravo i stara ovakav SSD. Tu su i podrška za Bluetooth 4.1 i WiFi Dual Band AC. Lenovo Yoga 510 se isporučuje sa Windows 10 operativnim sistemom.


 


Konektori

Veoma nam je drago što vidimo da je Lenovo naučio prošlogodišnju lekciju. To se ovde lepo vidi. Sećate se da smo u uvodu rekli da je kućište “skoro identično”? Jedan od problema prošlogodišnjeg modela jeste insistiranje na novim portovima i adapterima, odnosno izostavljanje prisustva tradicionalnih konektora i izlaza. USB je i dalje u kategoriji “dovoljno”, budući da su prisutna dva USB 3.0 konektora. Naravno, tu je i jedan neizbežni Type-C Thunderbolt port. No, sada je tu i HDMI izlaz pune veličine, koji je nedostajao Yoga 720 laptopu. Sve u svemu, odličan posao!

Testovi

Na ovom mestu možete videti rezultate koje Lenovo Yoga 730 ostvaruje. Da bi sve bilo zanimljivije, uporedili smo ga direktno sa njegovim prethodnikom, modelom oznake IdeaPad Yoga 720. No, istovremeno smo se postarali i da ga uporedimo sa najdirektnijim rivalom - laptopom koji smo nedavno testirali - Acer Nitro 5 Spin! Pogledajte koliko koji uređaj može...

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
Yoga 730
Nitro 5 Spin
IdeaPad Yoga 720
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

 

Utisci

U performansama je prisutna velika razlika između Yoga 730 hibrida i hibrida prethodnih generacija. Jednostavno, novi Intel procesori su doneli toliki pomak, da je načinjen značajan otklon. Tamo gde su razlike nekada bile simbolične, sada su veoma izražene. To je definitivno najveći utisak koji nosimo nakon testiranja, i koji možete videti potkrepljen činjenicama na prethodnoj strani u smislu rezultata testova.

 


Ponavljamo se - to nije neočekivano, i to smo znali da će se desiti čim smo bacili letimičan pogled na specifikacije, poučeni iskustvom standardnih laptopova koji su koristili Kaby Lake Refresh i koji su bili na našem testu. Prethodni Yoga 720 je koristio mejnstrim procesor sa 4 jezgra da bi se istakao performansama, ali sada više nema potrebe za tim i proizvođač se vratio na “ultrabuk hardver”, koji je i sam dobio četvorojezgarne procesore, ali to u praksi znači bolju autonomiju i izraženiji fokus na termalnom menadžmentu.

Druga stavka koja je strahovito uticala na realnu upotrebu hibrida jeste Windows 10. Ne samo u svojoj izvornoj formi, već i u kombinaciji sa apdejtima poput Creator’s Update-a, donesene su nove mogućnosti na tanke i lake računare, posebno one sa ekranom osetljivim na dodir koji su u stanju da koriste olovku, zahvaljujući Windows Ink podršci. Ali i sama fluidnost korišćenja je sada na veoma visokom nivou, i to jasno vidite kada prebacujete uređaj iz režima u režim.


 


Yoga 730 je u stanju da radi u čak četiri generalna režima korišćenja. Možete je koristiti kao ultrabuk ili tablet, ili pak kao tent (kada zarotirate ekran za preko 90 stepeni i oslonite mašinu na njene ivice) ili presentation, kada zarotirate ekran za preko 270 stepeni i postavite tako da tastatura bude sakrivena i zapravo bude oslonac računara, a ekran bude isturen u prvi plan. Naravno, možete se igrati i otkrivati šta vam najviše odgovara. Naša pretpostavka je da će ipak tablet režim biti najmanje korišćen, jer sa masom od skoro dva kilograma i ekranom od preko 15 inča jednostavno nije previše udobno koristiti računar na taj način.

Na raspolaganju je zaista dosta snage. Čak i ukoliko se desi da računar blago trotluje, što je neizbežno u ovako tankim modelima sa snažnijim hardverom, i dalje postoji mnogo lufta za udoban rad u praksi. Pohvalili bismo i zvuk JBL zvučnika, koji zaista deluju daleko ubojitije nego što bismo mogli pomisliti. Sam sistem radi izuzetno brzo i odzivno, na čemu ponajveće priznanje odajemo strahovito brzom SSD-u.

Yoga 730 koju smo imali na testu je raspolagala Full HD ekranom IPS tipa. Sam ekran je veoma dobar. Boje su prilično dobre i živahne, osvetljenje korektno, uglovi odlični, što je važno imajući u vidu da računaru možete menjati formu pa je samim tim verovatnije da ćete ga gledati iz različitih uglova, a ne samo iz idealnog položaja. Međutim, da li je Full HD nešto što vas zadovoljava danas na 15-inčnom ekranu? Druga opcija će biti 4K ekran, koji je opet u neku ruku “overkill” po našem mišljenju. Idealno bi bilo da postoji neka 2K opcija, ali od toga za sada ništa...


 


Tastatura je - standardno za Lenovo - veoma dobra. Već smo rekli da nema numerički deo, što je pomalo čudno na jednom 15,6-inčnom uređaju. Odlični (za ovu klasu) AccuType tasteri sa ulubljenjima za jagodice su i dalje tu, tako da je island-style tastatura u svakom pogledu odlična za svakodnevnu upotrebu. Raspolaže i pozadinskim osvetljenjem bele boje, koje se može kontrolisati preko funkcijskih tastera na tastaturi. Tačped je standardne veličine. Može da funkcioniše kao klikped, odnosno ceo može da funkcioniše kao klik miša i ponovo imamo situaciju da radi korektno.

Buka i zagrevanje su na sasvim prihvatljivom nivou, slično kao i kod prethodnika. Utisak o kvalitetu je izvanredan, pa nas i ne čudi što se pazilo na toplotnu izolaciju delova sa kojima je korisnik najčešće u kontaktu. Intenzivniji rad ume da dovede do primetnijeg zagrevanja, ali ne govorimo o nikakvim preterano visokim temperaturama ili nelagodnostima tokom korišćenja, već više o sasvim očekivanom scenariju za jedan tanak i lagan računar.Baterija


Baterija je pokazala odlične rezultate, čak i preko Lenovo specifikacija! Naime, proizvođač deklariše bateriju na 11 sati autonomije, a mi smo postigli oko 11 i po sati, odnosno 690 minuta. Naravno, ukoliko opteretite mašinu nečim, ta cifra će se smanjiti, ali je zaista lepo znati da možete računati na dugo trajanje baterije. Sama baterija je troćelijska, raspolaže kapacitetom od 51,5 Wh i, pogađate, ugrađena je u uređaj te joj se ne može pristupiti. Ništa čudno, ni neočekivano.

Zakjučak

Kada smo imali priliku da krajem prethodne godine testiramo Yoga 720 računar, rekli smo da smo bili izuzetno iznenađeni njegovom upotrebljivošću i svestranošću. Sada je to podignuto na novi nivo, budući da je hardversko unapređenje “otključalo” novi nivo performansi. Da ne bude sve na tome, proizvođač se postarao uklanjanjem sitnijih nedostataka, slušajući primedbe koje su novinari upućivali, za šta je tipičan primer implementacija HDMI porta pune veličine na novom modelu.
Sve u svemu, Lenovo je još jednom demonstrirao vođstvo u ovom segmentu. I drugi imaju sličan hardver, u stanju su da ponude sličan koncept, ali niko ne može da napravi hibridni računar u Yoga stilu tako uravnoteženim. Puno je tu faktora. Treba rešiti hlađenje, treba imati veoma čvrste šarke, stvoriti i ponuditi kvalitetan ugođaj u korišćenju, obezbediti dovoljno kvalitetne komponente...To definitivno ne može svako.


 


Stoga, imajući u vidu da je Yoga 730, baš kao i sve što nosi oznaku Yoga, moguće koristiti u raznim formama, imamo situaciju da se radi o strahovito svestranom i prilagodljivom računaru. Šteta je što ne znamo cenu, ali ukoliko je suditi po prethodniku, ona neće biti mala. No to sigurno neće umanjiti činjenicu da se radi o vrhunskom uređaju kome je izuzetno teško naći manu. Lenovo ima razloga da bude ponosan na svoje inženjere.


Prednosti:


- Veoma izražena svestranost računara
- Kvalitetan hardver
- Diskretna grafika
- Odlično ponašanje u raznim hibridnim režimima
- Baterija
- Upotrebljiv za brojne vrste primena u odnosu na druge hibride
- Izrada

Nedostaci:

- Očekivana visoka cena
- Bez numeričkog dela na tastaturi 15.6-inčnog računara


Računar na test ustupio Lenovo

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Nitro 5 Spin (Video)

Test: Acer Aspire 3 A315-41 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109