Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga 510

10.04.2017 10:51 | 0 Mobile
Test: Lenovo Yoga 510

Lenovo je svoj Yoga koncept ne samo održao živim, već ga je – istina, diskretno – nametnuo kao svojevrsni tržišni standard. Na taj način je kreirana čitava posebna klasa 2-u-1 uređaja kod kojih se komponente ne odvajaju, već kome se rotira ekran kako bi preuzeo formu tableta, ili bio postavljen u neki međupoložaj. No, Yoga uređaji su uvek bili skupi. Da li se nešto promenilo po tom pitanju, posebno pošto hardver spada u Kaby Lake generaciju?

Lenovo Yoga 510

Filip Majkić

Yoga hibridi su veoma praktični jer ih možete lako postaviti u formu u koju želite bez potrebe da vodite računa gde se nalaze odvojeni delovi. Običnom rotacijom na lak i elegantan način naprava se iz ultrabuka može pretvoriti u tablet ili obrnuto. Zapravo, obzirom da postoje još dva osnovna režima, zavisno od toga pod kojim je uglom ekran u odnosu na bazu (tent, kada su obe ivice na stolu, odnosno presentation, kada se ekran zarotira za više od 180 stepeni što omogućava skrivanje tastature) može se reći da se radi o 4-u-1 uređaju.Za one koji ne pamte toliko detaljno, Yoga je unela veliki pomak i zbog toga što se nije insistiralo na premium materijalima. Nemojte brkati – kvalitetna izrada nije sinonim za kvalitetne materijale, iako su potonji modeli u određenoj meri prešli na metal kao primarni materijal. Yoga je bila (relativno) pristupačna, izrađivala se od plastike, i bila je vrlo dobro izrađena, sa kvalitetnim spojevima, bez krckanja pojedinih delova i slično. Da li je i dalje takva situacija? Više nego ikada, ako je suditi po našem druženju sa Yoga 510 uređajem.


Dizajn, konektori

Yoga 510 spada u pristupačnije Yoga uređaje, te stoga relativno skromno pakovanje ne iznenađuje. Stiže sa strujnim punjačem malih dimenzija i...to je sve. Međutim, upravo se tu krije veliki adut Yoga 510 hibrida. Reč je o punjaču sa Rapid Recharge tehnologijom, koji omogućava da se laptop – po specifikacijama proizvođača – napuni 40% brže nego inače. Lenovo navodi 8 sati autonomije, te da laptop do 100% napunjenosti stiže za samo 2.5 sata.


lenovo_yoga_510_12_s.jpg


Sam uređaj je pomalo neobičan – potpuno je bele boje. Veoma nam se dopao i svakako je drugačiji od mnoštva sličnih varijanti koje kao po kalupu silaze sa fabričkih traka. U izradi se koristi plastika, i to vrlo kvalitetna, tako da nijednog trenutka ne dolazi u pitanje dobro iskustvo korišćenja. Nema nikakvih krckanja, niti sumnjivih zvukova, što je posebno važno budući da se ekran ove sprave može rotirati za 360 stepeni. Naravno, znamo da će mnogi korisnici odmahnuti rukom i reći da ne priznaju ništa osim aluminijuma i sličnih metala – šta da se radi, oni će biti na gubitku.


lenovo_yoga_510_17_s.jpg


Unutrašnjost je izrađena od identičnih materijala, sa tom razlikom što je okvir oko ekrana crne boje. Isto važi i za tastere tastature. Nasloni za dlanove su beli i izrađeni od plastike, što ima i svojih prednosti. Recimo, u hladnim danima neće biti ledeno hladni kao kod metalnih mobilnih uređaja. Dimenzije i težina su kompaktne, budući da je reč o uređaju od 14 inča sa težinom od 1.75 kilograma. Pozamašno ako ga posmatrate kao tablet, ali vrlo lepo ako ga posmatrate kao laptop. Uostalom, da se ne lažemo, 90% vremena (ako ne i više) ovakvi uređaji provedu u laptop formi, dok su tablet i međukoraci tu da posluže.


lenovo_yoga_510_15_s.jpg

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Alienware 15 R3 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109