Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Yoga 2 Pro

19.02.2014 23:00 | 0 Mobile
Test: Lenovo Yoga 2 Pro

Otprilike godinu dana nakon što smo se družili sa originalnim Yoga 13 hibridom, i koji mesec nakon Samsunga koji je prvi predstavio ultrabuk sa ekranom QHD+ (3200 x 1800) rezolucije, imamo priliku da se družimo sa veoma interesantnim koncept-proizvodom kompanije Lenovo. Reč je o Yoga 2 Pro hibridu, uređaju koji može da radi i u laptop režimu i u tablet režimu, naizgled, podjednako uspešno. Pred nama je još jedan hibrid, koji ima za cilj da unapredi pozitivan utisak koji je Yoga 13 ostavila na tržištu i pridobije nove poklonike. No, da li je to u stanju?

Test: Lenovo Yoga 2 Pro

Filip Majkić

Rotiranje ekrana kojim se kompletan računar jednostavno pretvara u tablet – to je koncept koji je kineski Lenovo iskoristio prilikom inicijalnog predstavljanja Yoga hibrida, za čije je ime inspiracija nesumnjivo bilo upravo to istezanje i obrtanje. Danas imamo pred sobom naslednika, koji se mnogo čime može podičiti. Od fantastičnog ekrana, preko svežeg Haswell hardvera, do raznih sitnijih unapređenja, naizgled bismo mogli reći da je Yoga 2 Pro napredak u svakom pogledu.
 


No, da li je taj napredak otklonio najbitnije nedoumice oko ovog hibrida, koji pokušava da pomiri svetove ultrabuka i tableta, ili ih je možda dodatno produbio? Osnovna odlika uređaja koji je pred nama jeste što može da radi u više režima. Lenovo navodi da ih ima ukupno četiri, ali u suštini, to su ultrabuk i tablet režimi sa različitim uglovima pod kojima su ekranski i donji deo uređaja postavljeni. Kakvo je iskustvo korišćenja u njima? To pokušavamo da odgonetnemo u ovim redovima...


Dizajn, izrada

Ispratili ste naš prošlogodišnji prikaz Yoga 13 hibrida? U tom slučaju, znajte da se u ovom domenu Yoga 2 Pro nije nimalo odmakla od Yoga 13 modela. Praktično sve je isto, i kućište, i materijali, i dizajn, i spisak konektora, uz svega par manjih izmena. Pođimo redom.
 


Najpre da se suočimo sa najbitnijom stavkom iz ovog domena – računar je izrađen od plastike! Isto kao i kod prošlogodišnjeg modela, zatičemo situaciju da je korišćeni materijal zapravo plastika. Takođe, baš kao i kod Yoga 13 hibrida, ni kod Yoga 2 Pro modela to nijednog trenutka nećete jasno primetiti, budući da postoji značajan mat sloj od delimično hrapavog materijala, a pride, laptop nema komponente koje ga naročito greju, tako da se ni ne oseća zagrevanje od termalne disipacije. Sve u svemu, u praksi ovo rešenje deluje vrlo elegantno pod prstima i stvara  specifičan osećaj da se radi o predmetu od kože. Međutim, plastika je u pitanju. Od vašeg gledišta na tu stavku zavisi mišljenje o tome da li već u startu imamo deal-breaker situaciju ili ne. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je ovogodišnji model skuplji za čitavih 40-ak hiljada dinara.


Uređaj je dostupan u dve osnovne boje, slično kao i kod prethodnika – sivoj i narandžastoj. Unutrašnjost je, sa druge strane, potpuno crne boje, što pravi kontrast sa spoljašnošću. Tačped je solidne veličine i radi kao klikped, odnosno ceo može da funkcioniše kao klik miša. Vrlo je dobre upotrebljivosti i lepo se ponaša u radu.
 


Tastatura je, kao i uvek kod Lenova, posebna priča. Njihovi AccuType tasteri su zapravo kombinacija implementacije ulubljenja za jagodice u svakom tasteru i ergonomskog oblikovanja tastera tako da oni nisu klasični pravougaonici i kvadrati, već imaju zakrivljene površine. Rezultat možda ne odgovara svakome, ali je za većinu udobniji nego kod klasičnih tastatura. Takođe, sam koncept tastature je "čiklet", tako da svi moderni zahtevi od jedne kvalitetne laptop tastature bivaju ispunjeni. Ispravljena je i mana prethodnog modela, koji nije nudio pozadinsko osvetljenje. Ono je sada prisutno, i to u beloj boji.

Konektori

Ukoliko se ponavljamo, znajte da nije do nas. Ponovo, imamo praktično identičan spisak konektora kao i kod prethodnika. To u praksi znači jedan USB 3.0, jedan USB 2.0 konektor, mini HDMI, čitač SD kartica i...to bi otprilike bilo sve, uz standardne audio konektore. Malo ili dovoljno? Mnogo svakako nije.


Hardver

Sa hardverom Yoga 2 Pro računara smo se u suštini već veoma dobro upoznali. Računar se bazira na Intel hardverskoj platformi. Reč je o mobilnoj varijanti Haswell-a, sa kojim se po prvi put susrećemo u mobilnom računaru. Na mobilnoj platformi, za razliku od desktopa, mnoga unapređenja Haswella zapravo imaju itekakvog smisla! Ne samo po pitanju bržeg rada procesora, frekvencija ili brže grafike, već takođe u raznim optimizacijama za brojne scenarije koje su razvijene i koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.

CPU našeg hibrida je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle da se radi o ultrabuk procesoru, koji nije mejnstrim platforma. To je Core i5 4200U, koji radi na 1,6 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,6 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W.


Novitet u njemu jeste Intel HD 4400 grafički čip. Pre svega, Intel obećava bolje performanse, ali i podršku za displeje veće rezolucije nego do sada, što se ispunjava direktno na primeru današnjeg laptopa. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1 GHz. Podržava do tri simultano povezana displeja, a ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model IdeaPad YOGA 2 Pro 13 - 59403721
 • Procesor Intel Core i7-4500U 1.8 GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 256GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 3200 x 1800
 • Tip ekrana Glare, QHD LED IPS Multi-touch
 • Grafika Intel HD 4400
 • Portovi 1x 3.5mm Ulaz za mikrofon/Izlaz za slušalice, USB 2.0, USB 3.0, 1x HDMI, 1x MMC, SD čitač kartica
 • Web kamera 1.0 MegaPiksela sa mikrofonom
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 32.9 x 21.9 x 1.6 cm
 • Masa 1.39 kg
 • Baterija do 9 sati idle, do 6 sati FHD playback
 • Operativni sistem Windows 8.1 64bit

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS ZenBook UX301

Test: Toshiba Satellite M50D-A-10Z

10104
10105
10106
10107
10108
10109