Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad X1 Yoga (Video)

26.08.2019 13:57 | 0 Mobile

Kompanija koja je sa svojom ThinkPad serijom već dugi niz godina sinonim za poslovne laptopove – Lenovo, nastavila je sa osveženim verzijama svojih najpopularnijih modela. Pored X1 Carbon, ultimativne poslovne mašine, sve popularniji su konvertibilni Yoga modeli, pa nam je na test stigla upravo ovogodišnja - četvrta generacija Lenovo ThinkPad X1 Yoga modela.

 

Lenovo Thinkpad je serija kod koje retko kada možete očekivati nešto revolucionarno. Naime, pre bilo kakve implementacije novih mogućnosti slede bukvalno godine testiranja i provera, pa se promene uglavnom dešavaju sporije u odnosu na neke široko dostupne komercijalne modele. Rezultat je prepoznatljiv izgled ovih uređaja.

Sve ovo pominjemo jer novi X1 Yoga 4. generacije pravi mali presedan. U odnosu na prošlogodišnji model, pa i one pre njega, laptop odbacuje magnezijumsko kućište i prepoznatljivo crno kućište, i vraća se na nekadašnja tamno-siva (Iron-gray ako pitate Lenovo) rešenja, i aluminijum kao osnovni materijal. Ovo nikako ne treba smatrati lošim potezom, naprotiv. Aluminijum možda nije toliko lagan kao legura magnezijuma, ali daje dodatnu strukturnu čvrstinu, što je jasno čim ga uzmete u ruke. Nema krckanja, uvijanja, savijanja, nismo se usudili da sednemo na njega, ali smo uvereni da se ništa ne bi desilo i da jesmo. Jedini deo koji je ostao od magnezijumske legure je donji, pre svega zbog želje da se težina održi na niskom nivou.

360 stepeni

Osnovna karakteristika X1 Yoga modela je potpuna rotacija ekrana i pretvaranje laptopa u tablet, ili u neki od režima rada u međukoracima. Samo kućište je definisano fizičkim dimenzijama 14-inčnog ekrana i njegovim okvirima. Imajte na umu da konvertibilni laptopovi moraju da imaju okvire kako bi bilo moguće fizički ih držati kada su u tablet režimu, a da pritom ne pritiskate nešto na ekranu. Prilikom rotacije, prethodna generacija je imala tastaturu, čiji su se tasteri uvlačili nazad prilikom rotacije, što je imalo dve pozitivne strane: nešto više tastere, za udobnije kucanje, i ravniju površinu u tablet režimu.

ThinkBook_X1_Yoga_2s.jpg 

Bez obzira na ergonomiju, svakako bismo voleli da vidimo malo manje okvira, a više ekrana sa donje strane gde je to prilično izraženo. Model koji smo mi dobili raspolaže sa veoma oštrim QHD IPS ekranom rezolucije 2560x1440 piksela sa sjajno zasićenim kolor prikazom, osetljivim na dodir. IPS panel garantuje vrhunske uglove gledanja, velika rezolucija oštrinu, a za precizne radnje, tu je i ThinkPad Pen Pro olovčica (Wacom) koja se udobno smešta u otvor na kućištu sa desne strane. Olovčica ima vrh koji detektuje različit pritisak, pa će i umetničke duše biti zadovoljne, a dobra strana je i integrisana baterija koja se puni kada je olovka u svom slotu.

 ThinkBook_X1_Yoga_21s.jpg

Sam ekran poseduje staklasti sloj koji povećava dinamiku prikaza sadržaja i sliku čini značajno lepšom, ali sa druge strane može praviti problem ako ga koristite pod jakim izvorom ambijentalnog svetla zbog refleksije, pa predlažemo da potražite hlad i da izvor svetla ne bude iza vas, kako biste kompenzovali odbljesak. Svetlina ekrana nije dovoljna da nadomesti spoljašnje uslove, pa preporučujemo korišćenje napolju samo kada je to neophodno.

ThinkBook_X1_Yoga_3s.jpg

Unos podataka

Prepoznatljiva osvetljena AccuType Lenovo tastatura je prisutna i u slučaju ovog modela sa standardnih šest redova tastera i blago izdvojenim kursorskim tasterima u donjem desnom uglu. Kao što smo pomenuli, hod je nešto plići nego kod modela iz 2018, ali to nikako ne utiče na udobnost, čak ni pri unosu velike količine teksta. Tasteri su lepo oblikovani, sa blagim udubljenjem ka središnjem delu, i dovoljno prostora između njih. Hod je odmeren i precizan, pa teško da vam se može desiti da niste sigurni da li ste neki taster pritisli ili ne. Čak je i buka smanjena, zvuk je mekši, i eliminisan je onaj zveketavi prizvuk koje obično generišu tastature laptopova, tako da prilikom kucanja nećete smetati nikome oko vas.

Tu je i zaštitni znak ThinkPad modela – TrackPoint, sa pripadajućim tasterima, koji se može koristiti umesto miša, bez potrebe da pomerate ruke sa tastature. Trijumvirat okružujućih tastera: “GHB” je nešto nižeg profila od ostatka, kako bi pristup i pronalaženje popularne “bradavice” bio jednostavniji “na slepo”.

ThinkBook_X1_Yoga_4s.jpg 

Touchpad je nešto manji nego kod prošlogodišnjeg modela, a matirano staklo je obojeno kao i ostatak kućišta. Odziv je vrlo precizan, bilo da se radi o pomeranju kursora ili gestikulaciji, a dobrodošao je i klik celom površinom, koji proizvodi zadovoljavajući zvuk i dovoljno je responzivan za svakodnevni rad. Tik pored njega se našlo mesta za senzor otiska prsta, koji omogućava korisnicima dodatni nivo bezbednosti podataka, a kao što smo i očekivali, preciznost je na visokom nivou.

Novi raspored, nove konekcije

Pored sveukupnog izgleda transformaciju su doživeli i bokovi, pa se izduv rashladnog sistema sada nalazi na desnoj strani, bliže šarkama ekrana. Ovo se neće svideti većini korisnika, jer će topao vazduh usmeravati ka mestu gde uglavnom držite miša. Pored izduva su smešteni USB 3.1 port pune veličine, „power“ taster i slot za pomenutu olovčicu. Sa suprotne strane, mesta se našlo za još jedan USB 3.1 tip A port, HDMI u 1.4 verziji i kombinovani audio konektor. Uz gornju ivicu su smeštena dva USB-C Thunderbolt konektora (jedan za punjenje), pored kojih se nalazi mini LAN adapter port koji služe za mrežnu konekciju preko adaptera ili za povezivanje „docking“ konektora. Naš model došao je opremljen i slotom za SIM kartice, koji se nalazi sa zadnje strane, na prevoju između ekrana i kućišta, pa je moguće obezbediti stalni LTE signal, što će značiti korisnicima koji su često u pokretu.

ThinkBook_X1_Yoga_5s.jpg 

Primetili ste verovatno da ne pominjemo SD slot, koji je ovoga puta izostao, što ne smatramo prevelikim hendikepom. Onaj mali deo populacije koji koristi SD kartice na laptopu uglavnom sa sobom ponese brzi čitač, dok većina neće ni primetiti da ga nema.

Multimedija u ofanzivi

Stvar koja nas je najprijatnije iznenadila kod ovog modela je uvek važila za najslabiju kariku kod svih ThinkPad laptopova dosad, a to su zvučnici. Uumesto dosadnih, osrednjih kvazi stereo zvučnika sa donje strane, ThinkPad X1 Yoga je ovoga puta dobio čak četiri zvučnika. Dva su pozicionirana iznad tastature, između dve šarke, gde inače viđamo otvor rashladnog sistema (koji je zbog toga pomeren na bok), dok su druga dva sa donje strane, bliže prednjoj i bočnim ivicama respektivno. Ne samo da je broj zvučnika dupliran, već je i kvalitet drajvera značajno poboljšan što rezultira zvukom koji je svetlosnim godinama dalji od onog dosadnog ravnog zvuka na koji su nas ThinkPad modeli navikli. Krajnji rezultat je fantastičan. S obzirom na dimenzije kućišta, zvuk je čist, jasan, čak ćemo se usuditi da kažemo i da ima dubinu, i malo basa. Za jedan laptop ovo je mnogo više nego što je bilo ko očekivao, a nama je izmamio veliki osmeh na licu.

ThinkBook_X1_Yoga_6s.jpg

Need for speed

Hardverska osnova ThinkPad modela je uvek bila na visokom nivou, jer se na performansama nikad nije štedelo, pa to ni ovoga puta nije promenjeno. Moćni Core i7 8665U sa vPro podrškom je srce sistema, a na direktnom raspolaganju mu je 16 GB LPDDR3 memorije u „dual channel“ režimu (zalemljene na matičnu ploču, bez mogućnosti proširenje). Za grafiku se brine integrisani Intel UHD Graphics 620 GPU, dok 512 GB brzog skladišta obezbeđuje Samsungov NVMe SSD zavidnih performansi.

CPU spada u Whiskey Lake generaciju mobilnih Intel procesora i ima četiri fizička i četiri logička jezgra. Početni radni takt od 1,9 GHz prema potrebi se može protegnuti do čitavih 4,8 GHz, ali ne za sva jezgra. TDP u tim trenucima sa 10-15 W može porasti do 25 W. U slučaju mirovanja, bazna frekvencija se može spustiti do 800 MHz zarad uštede baterije, kada i potrošnja znatno pada.

Samsung NVMe SSD kapaciteta 512 GB raspolaže zavidnim performansama, koje idu lepo preko 2000 MB/s za sekvencijalni upis i čitanje podataka, dok su realne brojke u radu sa sitnijim fajlovima osetno niže, ali u skladu sa očekivanim vrednostima.

 X1_Yoga_CPUZs.jpg

Kada sve ovo sumirate u svakodnevnom radu, teško da biste mogli da poboljšate neku stavku osim integrisane grafike. Sve ostalo daje sinergetski efekat munjevitog rada koji se oseća u bilo kom scenariju, i bilo kojoj aplikaciji. Učitavanja su trenutna, a obrada podataka još brža, tolika da ćete teško uspevati da oterate CPU „u crveno“ i naterate ga da overklokuje neka jezgra da bi što pre završio zadatak ispred njega. Iako nije tome namenjen, hardver na raspolaganju bez ikakvih problema možete opteretiti video renderom, ali imajte na umu da, iako se kućište ponaša kao veliki pasivni hladnjak, CPU ume prilično da se ugreje, i da to prenese da odmorište za dlanove.

Baterija

Nešto drugačija konfiguracija kućišta, uticala je i na raspoloživ prostor za bateriju, pa je kapacitet u odnosu na prošlogodišnji model sa 54 Wh spao na 51 Wh. U kombinaciji sa jakim hardverom možete očekivati oko 7 sati autonomije u kombinovanom režimu rada. Ovaj test je sproveden sa svetlinom na 50%, pa moramo priznati da je ovo ispod očekivanja jednog ThinkPad modela. Ipak se od ovog 14-ičnog modela očekuje veća autonomija, koja može da obezbedi celodnevni rad bez posete utičnici, što je i jedina ozbiljna zamerka koju moramo da uputimo ovom laptopu.

ThinkBook_X1_Yoga_1s.jpg

Performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkPad X1 Yoga
 • Procesor Intel Core i7-8665U
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Whiskey Lake
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije LPDDR3 1866
 • Skladište Samsung NVME 512 GB
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 2560 x 1440
 • Tip ekrana IPS GLARE, WQHD,
  300 NITA, OSETLJIV NA DODIR
 • Grafika Intel UHD Graphics 620
 • Portovi 2X USB-A 3.1,
  2X USB-C THUNDERBOLT,
  HDMI 1.4,
  3.5 MM KOMBINOVANI,
  MREŽNI (PREKO ADAPTERA)/DOCK
 • Web kamera 720P SA THINKSHUTTER SLAJDEROM
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Širina: 323 mm
  Dubina: 218 mm
  Debljina: 15,5 mm
 • Masa 1,4 Kg
 • Baterija 4-ćelijska litijum-polimerska, 51Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Pro 64-bit
 • Dodatno Tastatura: Accutype, sa pozadinskim osvetljenjem i Trackpad-om, otporna na prosipanje tečnosti,

  Touchpad: klikabilni, sa pripadajućim tasterima, podržava gestove
 
 ThinkBook_X1_Yoga_7s.jpg
 
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
 
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
VivoBook 15 X512
Aspire 3 A315-41-R0KD
Swift 7 (2019)
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
 
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
ASUS TUF Gaming FX705DU
VivoBook 15 X512
Aspire 3 A315-41-R0KD
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

Ovo nije prosečan ThinkPad!

Od nove generacije ThinkPad modela očekivali bismo da zadrži stari izgled, malo unapredi hardver novim generacijama CPU-a i GPU-a, eventualno poveća kapacitet memorije i skladišta podataka, generacijski unapredi USB-ove i druge konektore i to je to. Ovoga puta Lenovo je iznenadio sve. Pored ozbiljnih vizuelnih promena, novih funkcionalnih rešenja, 4. generacija ThinkPad X1 Yoga laptopova je nova generacija u pravom smislu te reči.

 

Zadržane su prepoznatljive dobre strane, a negde je napravljeno polukružno skretanje – izgled, otvori izduva, zvučnici (!), pa čak i autonomija baterije. Multimedijalna renesansa se desila baš tamo gde nikada ne biste pomislili kod ThinkPad serije.

Autonomija je definitivno najveća boljka ovog modela, ne zato što je loša, već zato što su nas kod ThinkPad serije navikli na mnogo bolje. Tu je i ograničeni broj priključaka, kao i nedostatak SD slota, nešto što će mnogima zasmetati. Međutim, nedajte se prevariti, ovo je ipak punokrvni ThinkPad laptop, koji će vas svaki dan iznova oduševljavati svojim mogućnostima i pažnjom koja je posvećena svakom detalju.

 

Prednosti

- Osvežen dizajn
- Odlična multimedija, posebno zvuk
- Odlične performanse
- Kvalitet izrade i posvećenost detaljima
- ThinkPad Pen Pro stylus
- Tastatura


Nedostaci

- Autonomija baterije
- Mali broj portova
- Nedostatak SD slota
- Visoka cena

CENA: oko 3000€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo ThinkBook 13s-IWL (Video)

Test: HP Omen X 2S 15 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109