Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad X1 Yoga

30.03.2016 17:45 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Lenovo Yoga koncept je verovatno dovoljno dobar da ga i ne treba posebno predstavljati. Kineska kompanija je sa svojim prvim ovakvim računarom, ispostavilo se, ispala začetnik čitave kategorije hibrida, ako ne u sveopštem smislu, a onda svakako kategorije jednostavnih hibrida koji stižu sa rotirajućim ekranom i čije delove nije potrebno razdvajati. Vremenom se pokazalo da i korisnicima prija upravo takav hibridni uređaj, a najnovija iteracija ima za cilj da sve to podigne na još višu lestvicu.

Filip Majkić

Već smo konstatovali da je Yoga postala sinonim za kvalitetan hibridni uređaj, te da je bukvalno osmislila jednu novu kategoriju hibrida. Lenovo je ostvario veoma zapažen uspeh. Međutim, Yoga je uvek bila usmerenija ka consumer segmentu, pa je stoga bilo veoma logično načiniti naredni korak i pronaći način kako da se uspešan koncept hibrida oproba i u poslovnom izdanju.

Test: Lenovo Yoga 900

Rezultat je veoma jasan i logičan. Uzevši osnove Yoga hibrida i ThinkPad ultrabuka, došlo se do fantastičnog rezultata, podjednako primenjivog u svakoj vrsti upotrebe. Bez obzira da li želite da ga nosite na posao, ili da ga koristite za gledanje filmova u kući, novi ThinkPad X1 Yoga će fantastično odgovoriti na zadatke. Povrh svega, radi se o uređaju koji je (verovatno) prvi mobilni računar na svetu koji će dolaziti sa OLED ekranom! Svakako o prvom takvom hibridu. Međutim, mi na testu nismo imali takav primerak, već varijantu sa i dalje odličnim IPS ekranom sa podrškom za kontrolu dodirom.

lenovox1yoga3_s.jpg


Dizajn, izrada

Računar dolazi u fantastično dizajniranoj kutiji, koja podseća na najlepše kutije za cipele, uz veoma zanimljiv detalj. Kada se kutija otvori, njene strane je moguće raširiti poput krila aviona, što uzdiže postolje sa samim laptopom. Sve ovo daje jedinstvenu notu elegancije i po prvi put se srećemo sa ovakvim konceptom pakovanja, što zbilja ostavlja utisak. Odličan potez Lenova! Unutra zatičemo strujni ispravljač sa kablom, te dva adaptera: za LAN i za VGA izlaz, ukoliko želite da njega koristite, a ne HDMI. Isprva nam nije sasvim bila jasna odluka, ali onda smo se setili da je mašina namenjena poslovnim korisnicima, te da u firmama ima dosta monitora sa starim interfejsima.

lenovox1yoga8_s.jpg

Uređaj je izuzetno lagan i kompaktan. To postiže pre svega upotrebom ugljeničnih vlakana u izradi eksterijera, kao u magnezijumskom strukturom šasije. Rezultat je fascinantan, naročito imamo li u vidu da je reč o 14-inčnom računaru. Sa 1.27 kilograma, lako će se smestiti u svačiju torbu, i moći će se prenositi bez trzavica.

lenovox1yoga9_s.jpg

Izrada je fantastična, ali dizajn će vam ili biti odbojan ili ćete ga obožavati. Nama se veoma dopada, pre svega jer nema puno ovakvih crnih računara, ali mi nismo iz poslovnog sveta. Onome ko je navikao na ThinkPad računare, pretpostavljamo, ni X1 Yoga neće izgledati naročito, iz prostog razloga što je veoma nalik na druge ThinkPad računare. To je za neke sjajno, dok je za druge, posebno na poklonike proizvoda sa logotipom u obliku jabuke, ne baš tako sjajno. Treba ih ostaviti i prepustiti se čarima X1 Yoga uređaja. Tim pre što ovo nije uređaj pravljen da bi što više ličio na neki drugi - pogotovo ne na proizvode sa logotipom u vidu nagrizle jabuke - već se radi o zbilja autentičnom uređaju koji dosledno isporučuje visok nivo upotrebljivosti u raznim režimima korišćenja.

lenovox1yoga6_s.jpg

Tu pre svega mislimo na jedinstvenu mogućnost korišćenja uređaja u četiri različita režima, zavisno od toga koliko otvorite ekran. Možete ga koristiti kao klasičan ultrabuk, da biste ekran laganim pokretom zarotirali i koristili ga u “Present, Work, Connect i Create” režimima, kako Lenovo naziva situacije u kojima je ekran postavljen pod različitim uglovima u odnosu na bazu. Tastatura se “uvlači” u bazu kada dovoljno zarotirate ekran i deaktivira, tako da je korišćenje veoma udobno. Tim pre jer dolazi sa olovkom, koja je smeštena uz desni rub računara u svoje podnožje. Fantastičan dodatak, izuzetno upotrebljiv, a posebno vidimo značaj dotičnog u poslovnim primenama kada se računar koristi u tablet modu!


Hardver

ThinkPad X1 Yoga koristi Intelovu štedljivu ULV platformu poslednje generacije, što je sasvim jasno i razumljivo imamo li u vidu usmerenje računara i njegove osnovne karakteristike. U svojoj Skylake iteraciji, hardver donosi dovoljno performansi za svakodnevni rad, a usled štedljivog hardvera, baterija se sporo troši, pa neretko traje i dvocifren broj sati, kao što je i ovde slučaj.

yogax1skrin2_s.jpg

Računar stiže sa Intel Core i5-6200U proceosorom koji radi na 2,3 GHz podrazumevano, a u Turbo režimu je u stanju da radi na 2,8 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije. Izrađen je u 14-nanometarskom proizvodnom procesu. Potrošnja je deklarisana na 15 W.

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkPad X1 Yoga
 • Procesor Intel Core i5-6200U, 2.3 GHz (Turbo do 2.8 GHz)
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 8 GB
 • Skladište 240 GB SSD
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS, touchscreen
 • Grafika Intel HD Graphics 520
 • Portovi Mini DisplayPort
  HDMI
  3 x USB 3.0
  microSD
 • Web kamera 720p
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 333 x 229 x 16.8 mm
 • Masa 1270 g
 • Baterija 52 WHr
 • Operativni sistem Windows 10 Pro 64-bit

Jedna karakteristika procesora jeste i prisustvo Intel HD 520 grafičkog čipa. Grafika radi na 300 MHz bazno, a njen radni takt može da se penje do 1 GHz u konkretnom modelu procesora. U stanju je da pozajmi maksimalnih 1,7 GB memorije od sistema. Preko DisplayPort izlaza je u stanju da isporuči sliku na eksterni displej u 5K rezoluciji pri 60 Hz. Iz generacije u generaciju, Intel unapređuje svoju integrisanu grafiku, a jasno je da je ona namenjena pre svega nezahtevnim korisnicima.

lenovox1yoga7_s.jpg

Uređaj dolazi sa 8 GB memorije. Za skladišni sistem se koristi SSD kompanije Intel, kapaciteta 240 GB. Opciono je moguće naručiti uređaj i sa ultra-brzim Samsung NVMe rešenjima, koja smo već isprobali na ultra-skupim i brzim laptopovima i koja su nas potpuno fascinirala. Lenovo je ThinkPad X1 Yoga hibrid opremio podrškom za mnoge tehnologije bitne u preduzećima, uključujući i pomenutu olovku koja odlično prati ekran osetljiv na dodir, ali i HDMI, microSD čitač, tri USB porta, opcioni WiGig doking i slično. Moguće je naručiti i uređaj sa LTE podrškom. Tu je i vPro podrška što garantuje najviši nivo bezbednosti i kompatibilnosti za rad u korporativnim okruženjima. Najzad, tu je - ako ste i sumnjali - Windows 10 u Enterprise izdanju.

Testovi

Testovi

Na ovom mestu možete videti rezultate koje Lenovo ThinkPad X1 Yoga ostvaruje. Da bismo napravili poređenje sa sličnom napravom, direktno smo ga suprotstavili Yoga 900 modelu, naizgled veoma sličnom, ali kao što ćete videti, postoje određene razlike. ThinkPad X1 Yoga je još brža i živahnija od consumer varijante hibrida. Plus, nismo zabeležili trotlovanje, što je veoma važno za naš utisak, budući da su prethodni Yoga hibridi imali taj problem.

yogax1skrin1_s.jpg

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
PCMark 7 ( PCMark Suite )
Poeni (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
1000 1750 3500 5250 8000
Poeni u PCMark 7 testu (više je bolje)
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ThinkPad X1 Yoga
Yoga 900
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)

 

 

Utisci

Lenovo ThinkPad X1 Yoga je izuzetan uređaj koji mami mnogo čime, ali pre svega je tu sposobnost transformacije i pružanja potpuno drugačijeg iskustva od jednog do drugog (načina) korišćenja. Time nismo rekli ništa novo, jer smo slična iskustva imali i sa drugim Yoga uređajima, ali je sada sve dignuto na viši nivo. Em je izrada i kvalitet materijala bolji (consumer Yoga računari su izrađeni od plastike), em je računa brži, em nema trotlovanja koja su ranije beležena...Jednostavno, celokupno iskustvo je još bolje, sadržajnije, kvalitetnije.

lenovox1yoga1_s.jpg

Kao i kod drugih hibrida, važno nam je prevashodno kako radi u ultrabuk modu, budući da smatramo da ćete ga tu ponajviše i koristiti. Ovde su i drugi aspekti korišćenja podignuti za koji stepenik više, posebno što je uređaj namenjen (i) poslovnim primenama, odnosno što dolazi sa olovkom. Na kraju krajeva, pozitivnom iskustvu doprinosi i Windows 10 i njegova sposobnost da se instantno optimizuje za drugi mod korišćenja, tako da je rad veoma prijatno iskustvo.

yogax1skrin3_s.jpg

Windows radi brzo, hardver je dovoljno brz, prisutan je brzi i odzivni SSD. Kada je kultura rada u pitanju, računar je tih, staložen, miran, lako se koristi u bilo kom modu korišćenja. Kompanija je prilikom dizajniranja pazila na sve sitnice koje se pojavljuju u svakodnevnoj praksi. Recimo, kada rotirate ekran, tastatura se uvlači u svoju bazu, tako da kada se prebacite u tablet, ne samo da je tastatura neaktivna, već je i ta površina faktički ravna, umesto da osećate tastere i njihova ispupčenja. Ovaj put Yoga nije stigla sa preinstaliranim aplikacijama kompanije Lenovo, a verovatan razlog je što se radi o kancelarijskom semplu koji stiže samo sa OS-om. Znamo i da se mnogim korisnicima upravo takva situacija dopada.


Ekran

Kao što smo rekli u uvodu, reč je o IPS ekranu, sjajnog prikaza i odličnih uglova gledanja, koji u praksi deluje izuzetno dobro i kvalitetno. Ekran je veoma živahan, boje odlične, interakcija na visokom nivou. Reč je o 14-inčnom Full HD ekranu osetljivom na dodir čije su ivice fantastično uklopljene sa ostatkom računara. Nažalost, ovo nije bila varijanta sa OLED ekranom. Biće prilike da i to iskusimo, nadamo se...

ekran_x1yoga.jpg


Ulazni uređaji

Tastatura je odlična. Čiklet je tipa, stiže sa AccuType tasterima koji su, po našem mišljenju, najbolji tasteri na laptopovima. Već smo spomenuli neke osobine, poput sposobnosti uvlačenja tastera tokom obrtanja ekrana i postavljanja u druge režime rada. Pride, otporna je na prosipanje tekućina. Sve u svemu, sve pohvale! Tačped je dobar u osnovnom režimu korišćenja, ali moramo primetiti da je implementiran i trackpoint sa tasterima iznad tačpeda, što je smanjilo njegovu potencijalnu veličinu. Desno od tačpeda je i biometrijski senzor, sve u skladu sa poslovnom mobilnom platformom. Sveukupno, ulaznim uređajima smo zadovoljni!

lenovox1yoga13_s.jpg


Buka

Nećete imati nikakvih problema sa bukom. Ona je na sasvim prihvatljivom nivou, što je i logično imajući u vidu malu potrošnju računara. Ukoliko se računar malo više zagreje, kuleri se ubrzaju, ali je njihov intenzitet rada veoma nizak, samim tim i buka.

buka_x1yoga.jpg


Zagrevanje

Laptop nema nikakvih problema sa zagrevanjem, što zbog sjajnog kućišta, što zbog već spomenute male potrošnje računara.


Baterija

Baterija je odlična, ali uz određenu ogradu. Reč je o 52 Wh bateriji i nju odlikuje osobina da je autonomija prilično varijabilna. Zapravo, pravilnije bi bilo reći da je to osobina samog hardvera, pa tako na novom Skylake hardveru beležimo situaciju da postoji ogromna razlika u autonomiji u zavisnosti od stepena opterećenja. Da se razumemo, nikad nije bilo svejedno šta radite na računaru, ali sada količina potrošenih sati prema opterećenju zaista veoma varira! Možete da ostvarite autonomiju od gotovo 11 sati, ali isto tako možete, uz ne naročito opterećenje, da zabeležite i manje od 4-5 sati rada, iako se ne igrate. Mnogo toga zavisi od odabranog profila i optimizacija...

 

Zaključak

Pre samo mesec dana, naš urednik je na MWC 2016 u Barseloni, pri prvom susretu sa X1 Yoga računarom izrekao vrlo zanimljivu konstataciju (poslednja rečenica u video klipu)...

ThinkPad X1 Yoga je skoro savršen računar! Podjednako upotrebljiv u raznim režimima primene, prilagodljiv i poslovnom i običnom korisniku, nudi puno toga i predstavlja praktično savršeni multifunkcionalan uređaj nove generacije. Istovremeno je i potpuni trijumf Yoga koncepta, koji sada dobija sve ono što do sada nije imao. Kvalitet izrade je besprekoran, mogućnosti su velike, hardver je dodatno unapređen, ekran je odličan (možemo misliti kako bi tek bila dobra OLED varijanta), a trotlovanje ranijih Yoga računara je eliminisano, barem na primerku koji smo testirali.

lenovox1yoga10_s.jpg

Postoji li mana ovog računara? U suštini, to bi mogla biti samo visoka cena. Recimo, možda bi za nas, kao obične korisnike, poželjnija bila varijanta u kojoj se ne koristi vPro platforma, što bi svakako spustilo cenu računara. Dizajn takođe vidimo kao nešto što se neće svakome svideti. X1 Yoga u ThinkPad izdanju se prosto neće baš svakome svideti, mada to ne vidimo kao problem, jer takve osobe traže izvesni oblik i izradu računara koji su ili MacBook ili nalik na njega. Za autora ovih redova, ThinkPad X1 Yoga je gotovo savršen izbor. Da je nešto pristupačnija, bez poslovno orijentisane hardverske platforme, ili da se na testu našla varijanta sa OLED ekranom, mogla bi komotno poneti i najviše priznanje. Ovako, sa naše strane, “samo” Highly Recommended preporuka - i više nego zaslužena!

award_x1yoga_s.jpg


Prednosti:


- Izrada
- Subjektivno - dizajn, iako će nekima previše vući na poslovne Lenovo računare
- Ekran
- Baterija
- Tastatura i tačped
- Vrlo upotrebljiva olovka
- Odlična upotrebljivost u raznim hibridnim režimima

Nedostaci:

- (Uslovno) Visoka cena
- Nekome se neće dopasti dizajn, obzirom da se vuče od ThinkPad poslovnih mašina


Računar na test ustupio Lenovo.

Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu laptopova do 300 evra

Vodič za kupovinu pristupačnih Full HD laptopova, Q2 2016.

10104
10105
10106
10107
10108
10109