Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon (Video)

21.04.2017 09:35 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon (Video)

Poslovni računari su uvek važili za izuzetno bitnu kategoriju, budući da su korporativni korisnici veliki naručioci i prilično pouzdane mušterije. To naročito važi za Lenovo, koji ima ozbiljnu reputaciju kada su ThinkPad računari u pitanju. Možete ih sresti u praktično svim firmama. No, šta kada se pojavi potreba za spojem ThinkPad pouzdanosti i kvaliteta i elegancije savremenih tankih i lakih računara? Tu na scenu stupa X1 Carbon.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017

Filip Majkić

Svakako se ne srećemo po prvi put sa Lenovo X1 Carbon modelom ThinkPad serije. Još kada se po prvi put pojavio ovaj model, konstatovali smo da se radi o nestvarno kvalitetnom i luksuznom računaru. No, danas je 2017. godina i na pomolu je, verovali ili ne, čak peta generacija X1 Carbon računara. Može li zadržati taj pozitivan utisak?

Konkurencija je brojna, i svi žele da uzmu svoje parče segmenta luksuznih ultratankih računara baziranih na Windows operativnom sistemu. Lenovo nije spavao ni mirovao, ali nisu ni ljuti rivali. Mnoštvo računara danas postoji na tržištu i pokriva upravo ove segmente, što potpuno, što delimično, nudeći ponešto za svakoga. Međutim, X1 Carbon se oduvek izdvajao beskompromisnom podrškom za sve poslovne atribute, uključujući skener otiska prstiju, specifičnu tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, TPM 2.0 i razne bezbednosne čipove, specifični trekpoint i slično. No, iznad svega, on je bio potpuno drugačiji od ostalih tankih i lakih računara, sa sopstvenim vizuelnim identitetom i drugačije izrade od tipičnih unibody aluminijumskih klonova koji su nicali (a i dalje niču) kao pečurke posle kiše.Uređaj

Lenovo ništa ne prepušta slučaju, pa je tako svaki ThinkPad dizajniran u gotovo identičnom stilu. Vizuelni identitet je veoma važna stavka kod prestižne poslovne serije najpopularnijeg svetskog proizvođača računara. Stoga ni X1 Carbon nije izuzetak. Čim ga ugledate, prepoznaćete o kojoj se seriji računara radi, baš kao i da ste uzeli u ruke ThinkPad 460 ili 470.


lenovo_thinkpad_x1_1_s.jpg


Međutim, čim uzmete u ruke X1 Carbon, postaćete svesni da je on zapravo drastično lakši od drugih modela. Sa težinom od svega 1.14 kilograma spada među najlakše uređaje ovog tipa, što je ipak podvig jer je trebalo implementirati dosta toga što u consumer kategoriji nije potrebno. Crne je boje, redizajniran u odnosu na model prethodne generacije, a korišćeni materijal je – “hibridni magnezijum”. Uz njega se obilato koriste ugljenična vlakna, a otuda potiče i deo imena, odnosno “Carbon”.


lenovo_thinkpad_x1_2_s.jpg


Unutrašnjost se praktično nimalo ne razlikuje. Koncept je identičan, a ponovo ćete vrlo jasno prepoznati da se radi o Lenovo računaru. Karakteristična tastatura sa udubljenjima za jagodice prstiju je tu, tačped, ali i trekpoint, po kome je Lenovo naročito poznat. Skener otiska prstiju je desno od tačpeda.


lenovo_thinkpad_x1_3_s.jpg


Sve je logično razmešteno i raspored je dobar. Važi li isto i za konektore? Sa donje strane zatičemo samo otvore za zvučnike (pri prednjem delu), kao i nožice za prijanjanje. Pozadi je smešten slot u koji možete staviti SD karticu ili SIM karticu, tako da u neku ruku imate hibridni slot kakav je popularan u modernim mobilnim telefonima.


lenovo_thinkpad_x1_5_s.jpg


Desno su audio konektor, otvori za hlađenje i jedan USB pune veličine, te Kensington lock, dok se levo nalaze dva Thunderbolt porta (strujni konektor ide u jedan od njih)još jedan USB pune veličine, kao i HDMI izlaz pune veličine, što je veoma lepo videti na ovako tankom računaru. Najzad, tu je i mini-LAN port, koji se morao implementirati zato što debljina ne dozvoljava LAN konektor pune veličine. No, bez brige, adapter koji je potrebno koristiti u tom slučaju se isporučuje u pakovanju. Lenovo prosto nije mogao da dozvoli da ovakva mašina za korporativne korisnike dođe bez podrške za ovaj vid povezivanja.


lenovo_thinkpad_x1_12_s.jpg

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Yoga 510

Test: Acer Swift 7 - najtanji laptop na svetu (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109