Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2018 (Video)

14.05.2018 11:37 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2018 (Video)

Ukoliko je neophodan kvalitetan poslovni računar, odmah jedan brend pada na um. To je, naravno, Lenovo - i da budemo precizniji i konkretniji, ThinkPad linija biznis računara namenjenih prevashodno poslovnim korisnicima. Jedan od najboljih i najkvalitetnijih predstavnika te linije jeste računar X1 Carbon, sa kojim smo se po prvi put susreli prethodne godine. Sada nam stiže model za 2018. godinu, koga testiramo za vas...

Šesta generacija X1 Carbon računara je stigla na naš test, i uvek se pitamo da li je novi model zaista toliko bolji u odnosu na prethodnika. Kada biste merili isključivo po pitanju izgleda i dizajna, odgovor bi svakako bio negativan. Da, ovo je laptop sjajnog izgleda, ali izgleda veoma slično kao i model pete generacije.

No, ključno unapređenje ove generacije je smešteno ispod haube. Već smo u više navrata govorili o benefitima koje donosi osma generacija Intel Core procesora za mobilnu platformu. Realna unapređenja i ubrzanja su tu, što ćete videti i u sintetičkim testovima. Takođe, tu i tamo postoji pokoja sitnija izmena, ali o tome ćemo više govoriti u tekstu. Jedno je sigurno - ova generacija donosi sasvim lepo unapređenje performansi u odnosu na prethodnu, maltene bez obzira na konfiguraciju.


Uređaj

Bez obzira na sve, jedno je sigurno - vizuelni identitet Lenovo ThinkPad računara je izuzetno upečatljiv. Svi laptopovi te oznake su posebnog stila zbog čega ih prepoznajete praktično iste sekunde. Kod X1 Carbon modela je to dodatno naglašeno, budući da se radi o tankom i lakom računaru izuzetno male težine.Kada u rukama imate svega 1.13 kilograma (10 grama manje u odnosu na prethodnika, ako je verovati specifikacijama), imate utisak da ovaj računar možete sa lakoćom da koristite bilo gde. Upravo za to je i predviđen - za poslovne korisnike koji često putuju i znaju itekako značaj svakog kilograma dodatnog opterećenja. Laptop je crne boje, i kao što smo rekli, veoma nalikuje prethodniku. Ni materijal se nije promenio, pa tako i dalje zatičemo hibridni magnezijum u kombinaciji sa ugljeničnim vlaknima.Pakovanje u kome je računar došao je veoma elegantno, nalik na kutiju za cipele, sa mehanizmom za otvaranje koji “uzdiže” laptop uvis dok otvarate kutiju. Slutimo da će za budućeg vlasnika to biti veoma lep i prijatan prvi susret. U samom pakovanju zatičemo i nešto dodatne opreme. Osim - naravno - strujnog ispravljača i propratne dokumentacije, imamo i adapter koji će omogućiti korišćenje LAN porta umesto USB-C porta. Iskreni da budemo, ovo je sasvim korektno rešenje. Nije bilo potrebe za kompromisom sa debljinom računara, a iako je danas WiFi uobičajena stavka bilo gde, ipak postoje poslovna okruženja gde je neophodno biti priključen na mrežu preko kabla, tako da će X1 Carbon u slučaju potrebe biti u stanju da pruži i tu mogućnost. Ukoliko vam tako nešto nije potrebno, neće vas time opterećivati. 

Unutrašnjost računara je veoma nalik na spoljni deo - crne boje, sa tastaturom koja - malo je reći - oduševljava! No, više o tome nešto kasnije. Tu i tamo zatičemo poneku crvenu liniju ili tačkicu, ali sve je crne boje. Usred tastature je smešten trekpoint, zajedno sa svojim tasterima koji su tradicionalno tik iznad tačpeda. Desno od tačpeda je pozicioniran skener otiska prstiju, što je još jedan detalj koji može biti važan poslovnim korisnicima zbog bezbednosti podataka.Ekran se može otvoriti do 180 stepeni, odnosno do horizontale u odnosu na osnovu. Moramo konstatovati da ga šarke drže izuzetno čvrsto i da sa tim nećete imati nikakvih problema. Lenovo X1 Carbon je sjajan u tom pogledu. Takođe, primećujemo da su ivice oko ekrana izuzetno tanke, posebno na bokovima. U suštini, ovo je 14-inčni ekran smešten na 13,3-inčno “telo”. Izrada je jednostavno odlična, moramo ponovo da čestitamo kompaniji Lenovo na uspehu u tom smislu.

Hardver

Glavna razlika između pete i šeste generacije X1 Carbon računara jeste upravo u hardveru. Nakon Kaby Lake generacije, stigao je Kaby Lake refresh i doneo jedan od najvećih pomaka u domenu performansi u poslednjih nekoliko godina. Sveži procesori su doneli više jezgara i realno ubrzanje performansi od 25 i više procenata u svim prilikama, a ono neretko ide i do 60% u određenim scenarijima. Naravno, govorimo o modelima sa U sufiksom, namenjenim upotrebi u tankim i lakim računarim.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon za 2018. godinu stiže sa praktično top modelom, najboljim što Intel može da ponudi. Reč je o procesoru oznake Intel Core i7-8650U. Ovo je četvorojezgarni procesor, sa podrškom za multithreading, tako da može da simultano obrađuje do 8 threadova. Srećom, nove serije imaju sličnu termalnu disipaciju, nominalno deklarisanu na 15 W, tako da uspevaju da se izbore sa zahtevnim zadacima. CPU radi nominalno na svega 1.9 GHz, ali je u stanju da se ubrza sve do čak 4.2 GHz u slučaju potrebe.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkPad X1 Carbon (2018)
 • Procesor Intel Core i7-8650U, 1.9 - 4.2 GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 250 GB NVMe SSD (Toshiba)
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 2560 x 1440
 • Tip ekrana HDR WQHD (2560 x 1440) IPS glossy with Dolby Vision
 • Grafika Intel HD 620
 • Portovi 2 x USB 3.1 Gen 1 (jedan Always On)
  2 x USB 3.1 Gen 2 Type-C / Intel Thunderbolt 3 (Power Delivery, DisplayPort, Data transfer)
  HDMI
  Headphone / microphone combo jack
  4-in-1 card reader (SD, MMC, SDHC, SDXC)
  Ethernet adapter
 • Web kamera HD 720p
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 323.5 mm x 217.1 mm x 15.95 mm
 • Masa 1.13 kg
 • Baterija Li-ion 57 Whr, RapidCharge technology
 • Operativni sistem Windows 10 Pro
 • Dodatno dTPM 2.0
  Match-on-chip touch fingerprint reader


U domenu grafike se takođe ništa nije promenilo. Ovo je poslovni računar, pa u tom smislu nema nikakve posebne potrebe da se ugrađuje diskretna grafika jer za pretpostavljene aplikacije i “integruša” sasvim lepo može da odradi posao. Istina, neki se ne bi složili, budući da sve više aplikacija koristi hardversku akceleraciju koju omogućavaju grafičke karte, ali Lenovo je prosto na takav način osmislio računar. Stoga, tu je Intel HD 620 grafički čip koji pozajmljuje memoriju od sistema. Nominalni takt je postavljen na 300  MHz, maksimalan na 1.15 GHz. Podržava Podržava DX12, tri displeja, 4K u 60 Hz preko DisplayPort konekcije.

Budući da grafika pozajmljuje memoriju od sistema, rekli bismo da je dobro što te memorije ima napretek. Naime, naš test model je stigao sa čak 16 GB RAMa! Pretpostavljamo da će u prodaji postojati različite varijante, sa manjom količinom memorije, kao i nešto sporijim procesorima, što u praksi verovatno i neće biti tako loše, a o čemu ćemo više govoriti u sekciji posvećenoj utiscima.Takođe, mogu se očekivati i kapaciteti SSD-a do 1 TB. U našem primerku smo imali varijantu od 250 GB, koju potpisuje Toshiba. Iskreni da budemo, ovo je verovatno najsporiji NVMe SSD koji smo ikada isprobali - i dalje je izuzetno brz, ali smo svakako mišljenja da bi bolji izbor bili neki konkurentski dobavljači, budući da performanse SSD-a dosta osciliraju. No, to se više vidi u sintetičkim testovima i na grafikonima, u praksi teško da ćete imati zamerke na njega.

Još jedna stavka koja nam se sviđa, baš kao i kod prethodnika, jeste što vas Lenovo ne prinuđava na neke nasilne kompromise. Ne ide se po svaku cenu na istanjivanje svakog milimetra, pa su vam na raspolaganju i USB portovi i HDMI izlaz pune veličine. To će mnogim korisnicima dosta značiti. Podržani su WiFi Dual Band AC, Bluetooth 4.1, tu je 720p HD web kamera. Sve u svemu, radi se o prilično dobro osmišljenom računaru koji možete koristiti u razne svrhe.Na samom kraju, konstatujmo da je testni primerak stigao sa Windows 10 operativnim sistemom u Pro izdanju. Postojaće i Home verzija, pa korisnik može da bira između te dve varijante. Naravno, Home verzija bi trebala da bude nešto pristupačnija, ali ostaje pitanje da li koristite računar u poslovnim okruženjima, gde bi Pro mogućnosti mogle doći do izražaja. Stoga savetujemo da dobro promislite šta vam je potrebno od ovog računara pre kupovine kako bi ta kupovina bila što pametnija.


Konektori

Što se konektora tiče, možemo konstatovati da je sve na svom mestu, dobro raspoređeno tako da ne ometa nijednu stranu u eventualnom držanju miša. Svi konektori su razmešteni na bokovima. Jedini izuzetak je slot na zadnjoj strani, koji kombinuje korišćenje SIM kartice i predstavlja istovremeno i čitača memorijske kartice. Zahvaljujući tome, laptop možete poneti bilo kuda i uvek imati internet vezu, dokle god postoji mobilni signal.Na desnoj strani su audio combo port, jedan USB pune veličine, Kensington bravica i veliki otvor za hlađenje. Levo nalazimo još jedan USB pune veličine, ali i dva USB-C porta. Od toga je jedan predviđen da preko njega ide punjenje računara, dok se drugi može koristiti kao LAN ukoliko povežete priključeni adapter. Naravno, pošto se radi Thunderbolt 3 tehnologiji, ove portove je moguće koristiti i kao video izlaz. Doduše, da se ne mučite mnogo sa konverterima, Lenovo je omogućio putem implementacije standardnog HDMI video izlaza, koji će vam najverovatnije biti sasvim dovoljan za mnoge potrebe.


Testovi

Na ovom mestu možete videti rezultate koje Lenovo X1 Carbon 2018 postiže naspram svog prethodnika - modela Lenovo X1 Carbon za 2017. godinu. Verujemo da ćete i sami uvideti da šesta generacija donosi vrlo lepe pomake po mnogim pitanjima.

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
ThinkPad X1 Carbon (2018)
ThinkPad X1 Carbon
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

 

Utisci

Lenovo X1 Carbon se oduvek izdvajao beskompromisnom podrškom za sve poslovne atribute, uključujući skener otiska prstiju, specifičnu tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, dTPM 2.0 i razne bezbednosne čipove, specifični trekpoint i slično. Sada je tu podrška i za razne funkcije logovanja i bezbednosne sisteme koji se oslanjaju na web kameru, što je takođe plus za biznis korisnike. No, ostavljajući to po strani, on je bio potpuno drugačiji od ostalih tankih i lakih računara, sa sopstvenim vizuelnim identitetom i drugačije izrade od tipičnih unibody aluminijumskih klonova kojih ima na sve strane. Stoga je sasvim razumljivo zašto ga i mnogi obični korisnici cene, bez obzira što im možda biznis aspekti računara nisu u prvom planu.


lenovox1_2_s.jpg


Računar radi fantastično! Istina, retko kada će dostići punih 4.2 GHz, odnosno brzo će spustiti takt zbog izraženog zagrevanja u najtežim scenarijima. Neke zakone, a tu prvenstveno mislimo na zakone fizike, prosto ne možemo izbeći. No, bez obzira na sve, sa NVMe diskom koji ima fantastičan odziv, bez obzira što je na testu ispao nešto sporiji u odnosu na druge NVMe modele, sa čak 16 GB memorije, X1 Carbon prosto guta i melje sve što mu podmetnete. Utisak u radu je zaista sjajan!

Računar nema neke dosadne programe, preinstalirane spamere i slično. No, ima jednu vrednu stavku - Lenovo Vantage softver. Reč je o aplikaciji koja vam može koristiti kao svojevrsni kontrolni centar. Iz nje možete direktno proveravate apdejte sistema, proveravate status hardvera, menjate razna podešavanja, regulišete ponašanje Always On USB portova, ali je verovatno najvrednija stavka - mogućnost preciznog definisanja ponašanja baterije u kombinaciji sa detaljnim prikazima i izveštajima vezanim za nju. Ukoliko i ne budete smatrali da vam je od naročite koristi u početku, verujte nam, itekako će vam biti korisna kako vreme bude odmicalo i budete se upoznavali sa svojim računarom.


lenovo_vantage_s.jpg


Dobijate sjajan računar za sve prilike, ne samo za poslovna okruženja. Laptop koji nije dosadan, i koji je istovremeno prilično poseban. Pored toga, ima neke fantastične odlike kada govorimo o ekranu, ulaznim uređajima, buci, bateriji. Stoga, pogledajmo redom šta nas je impresioniralo, a šta je eventualno ostalo nedorečeno.


Ekran

Najpre trebate da znate da je ovde reč o 14-inčnom ekranu smeštenom u 13,3-inčni računar (o čemu smo već pisali) koji će u svakoj varijanti biti IPS tipa. No, korisnici će imati izbor između čak četiri varijante - dve Full HD i dve WQHD, odnosno 1920 x 1080 i 2560 x 1440 rezolucija. Full HD ekrani će se razlikovati po sposobnosti osetljivosti na dodir, pošto će jedan biti upravo takav, a drugi ne. Sa druge strane, WQHD ekrani će se razlikovati ne samo po tome, već i po podršci za HDR!Tako je, Lenovo X1 Carbon će u najluksuznijoj varijanti doći sa HDR ekranom. No, to ima i svoj nedostatak. Naime, upravo je takav računar stigao do nas i moramo reći da je premazan glossy nanosom, koji je prilično izražen, a radije bismo želeli mat ekran. No, možda bismo to i progutali da smo bili očarani HDR-om. Međutim, HDR funkcija ne radi pod Windows 10 operativnim sistemom, već se čeka adpejt koji bi trebao da usledi tokom ovih dana. Sa druge strane, možemo da potvrdimo da je ovaj ekran izuzetno svetao - nominalno je deklarisan na oko 500 cd/m2 i naša merenja su potvrdila da se osvetljenost ekran kreće oko te brojke ili čak iznad nje! Sve to rezultuje sjajnim prikazom!


Tastatura, tačped, trekpoint

Prepoznatljiva Lenovo tastatura daje pečak X1 Carbon laptopu. Kako se radi o tankom i lakom računaru, nije mogla biti implementirana klasična ThinkPad tastatura, ali je svakako učinjen napor da ugrađena tastatura po odlikama budu što sličnija njoj. Stoga nas nimalo ne čudi što je kranji rezultat izvanredan. Imamo udubljenja za jagodice prstiju, dobar raspored tastera, veliko Enter, odličan i dubok hod koji svi skupa čine kuckanje pravim zadovoljstvom. Tu je i stara boljka postavljanja Fn tastera skroz dole levo umesto Ctrl-a, ali to se može izmeniti softverskim putem. Takođe, tastatura poseduje podršku za pozadinsko osvetljenje bele boje, koje se po potrebi može dozirati preko funkcijskog tastera, postavljenog na Space. Tu je i mnoštvo prečica koje možete upotrebiti, i koje zaista itekako pospešuju korišćenje računara.Tačped i trekpoint su standardna priča. Tačped je veoma dobar, ali je manjih dimenzija, kao i uvek na računarima kod kojih je implementiran trekpoint. Ovaj sistem ćete ili voleti ili će vas nervirati, mada ćete najverovatnije na kraju balade da ga potpuno ignorišete i uglavnom koristite tačped i tastaturu. Upravo zato je šteta što je tačped malih dimenzija jer su tasteri trekpointa morali da “uzmu” jedan deo površine.Buka, zagrevanje

Sa bukom nećete imati nikakvih naročitih problema. Tek kada računar poprilično opteretite, čućete nešto ubrzaniji rad ventilatora, i to sa desne strane računara, gde se nalaze i otvori za hlađenje. U principu, laptop radi izuzetno mirno i tiho. Nema nikakvih naglih promena, ubrzanja ili usporenja ili neprijatne buke.

Zagrevanje je primetno. Jednostavno, sa računarom koji toliko ubrzava takt (da podsetimo, od 1.9 do 4.2 GHz), prosto mora da dođe do izražaja nešto veće zagrevanje, naročito na ovako tankom računaru. Zato smo i rekli tokom teksta da je možda nominalno nešto sporiji Core i5 model iz osme generacije zapravo pametniji izbor, jer ćete ga manje platiti, a performanse se neće previše razlikovati, budući da će oba procesora imati četiri jezgra, hyperthreading i maksimalni taktovi će im biti slični. Imajte taj savet na umu prilikom kupovine.Baterija


Baterijom smo izuzetno zadovoljni! Reč je o integrisanoj Litijum-jonskoj bateriji, kapaciteta 57 WHr. Lenovo obećava autonomiju do 15 sati, a mi smo bez ikakvih problema ostvarili preko 12 sati, uz lagano opterećivanje računara. Treba imati u vidu da model na našem testu ima najkvalitetniji ekran najvećeg stepena osvetljenosti, tako da i to utiče, ali kako god da okrenete, stanje je - sjajno!

Sa lakoćom ćete ostvariti odličnu autonomiju sa X1 Carbon laptopom i on vas sigurno neće izdati. Takođe, tu je i Rapid Charge tehnologija, zahvaljujući kojoj ćete bateriju do 80% kapaciteta napuniti za samo 60 minuta! Podsećamo još jednom na Lenovo Vantage aplikaciju koja će vam itekako pomoći da optimizujete korišćenje računara.

Zaključak

Na kraju nam je ostalo da konstatujemo da je Lenovo ThinkPad X1 Carbon i dalje fantastičan računar i fenomenalan izbor, praktično bez obzira za koje namene ga želite koristiti. Ovo je sjajan poslovni računar, koji je istovremeno takav da se može veoma lako dopasti ogromnom broju korisnika. Ono što ga neće učiniti toliko popularnim je, ipak, njegova visoka očekivana cena. Nemamo precizne informacije, ali za očekivati je da će nova generacija zauzeti cenovni rang stare.

Naizgled ne naročiti pomak je zapravo izuzetan korak unapred - govorimo o hardveru, koji je napravio najveći iskorak upravo u ovoj generaciji. Četiri jezgra, brz računar generalno, NVMe SSD, “brdo” memorije, sve to čini ovaj računar veoma dobrim i pametnim izborom za mnoge vrste potreba. Ovo više nije običan ultrabuk ili laptop za nezahtevne prilike, ovo je sasvim dobar i upotrebljiv prenosni računar koji može poslužiti za praktično sve potrebe...osim igranja.


award_lenovox1_s.jpg


Stoga, ne čudi naša odluka da, budući da ga smatramo izvanrednim i zaokruženim proizvodom, Lenovo ThinkPad X1 Carbon laptopu dodelimo Highly Recommended priznanje Benchmark sajta. Sasvim zasluženo! Slutimo da bi sa lakoćom odneo i Editor’s Choice nagradu, naše najveće priznanje, u samo malo drugačijoj, i rekli bismo, pametnije sklopljenoj konfiguraciji. Jedno je sigurno - Lenovo je i dalje na tronu!

Prednosti:

- Odličan kvalitet izrade i korišćeni materijali
- Sjajna tastatura
- Odlične performanse sada su još bolje
- Svestranost i upotrebljivost
- Prenosivost
- Autonomija


Nedostaci:


- (Uslovno) Bez dizajnerskih izmena u odnosu na prošlogodišnji model, što i ne mora biti tako loše
- Zagrevanje prilikom intenzivnijih opterećenja
- Očekivana visoka cena


Računar na test ustupio Lenovo.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Aspire 3 A315-41 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad T480 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109