Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

19.05.2014 10:00 | 1 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Lenovo se nikada nije libio da tržištu ponudi vrhunski računar prefinjenog stila. Poslednja iteracija takve mašine sa potpisom kineske kompanije dolazi u vidu ThinkPad X1 Carbon modela. Sama oznaka jasno sugeriše da je dotični namenjen prevashodno biznismenima od stila. No, kakav je zapravo Carbon? Koliko može i šta nudi zauzvrat, naročito imamo li u vidu izuzetno visok cenovni rang ovakve mašine?

Filip Majkić

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

U najkraćem, ThinkPad X1 Carbon je prelepi, fantastični ultrabuk namenjen prevashodno poslovnim korisnicima. Usmerenje potiče pre svega otuda što je računar pripadnik ThinkPad familije, kako kineski gigant označava svoje poslovne računare. Logično, biznismenima treba mašina koja će izgledati dobro, a koja će takođe raspolagati raskošnim hardverskim mogućnostima. Oni su ponajviše i u stanju da plate ovakvu eleganciju. Istovremeno, sa uspehom je postignuto da se računar em ne odvaja previše od standardnih obrisa ThinkPad familije, em da zadrži prepoznatljivu mističnu crnu boju.

U međuvremenu, konkurencija u ovom segmentu je poprilično narasla. Od HP EliteBook Folio modela, preko pristupačnih a i luksuznih i skupih Toshiba ultrabukova, pa sve do Asus ZenBook ili Samsung ATIV Book 9 računara, brojni proizvođači se takmiče za prestiž. Predatora u vidu Apple-a da ne pominjemo. Mora li biti samo jedan? Ne mora, ali svakako da je svaki od ovih brendova tržišni igrač sa nemalim aspiracijama, i da će ugrabiti svaku priliku da se popne na vrh ultrabuk ponude. Šta može 14-inčni X1 Carbon?


Dizajn, izrada, konektori

Računar smo dobili kao sempl, tako da ne možemo da vam prenesemo koji će biti sadržaj kutije. Sigurni smo da će se u njoj dobiti poneki adapteri, budući da sam računar sadrži nestandardne portove koji su jasno označeni kao mesta za prihvatanje adaptera. Sam punjač sada ima konektor fizički veoma nalik na USB port, te stoga vodite računa da ga ne uguravate bespotrebno u port koji nije u stanju da ga prihvati.

Susret sa računarom je...skoro pa fantazija! Možda ima lepših ultrabukova, stilski napadnijih, izrađenih od ekskluzivnih materijala, blještavih poput stakla. Međutim, ThinkPad X1 Carbon ima izgled kakav cenimo i, tako reći – obožavamo! Potpuno je crn, izrađen od ugljeničnih vlakana (otuda i njegovo ime) koji doprinose i čvrstoći i manjoj težini računara, i prevučen slojem koji ostavlja utisak da se radi o gumiranom sloju kada prstima dodirujete računa. Ovakav “coating” je prisutan po celom laptopu, i gore i dole, i na spoljašnjim i na unutrašnjim delovima. Sve je mat. Fantastično!

Sa donje strane računara, pored otvora za hlađenje, nalazimo i četiri gumirane “nožice” koje pomažu stabilnosti laptopa na podlozi. Sa zadnje strane se nalazi slot pomoću kog se možete priključiti na mobilni broadband putem HSPA+ konekcije brzine do 21 Mbps – još jedan pouzdan znak da je računar namenjen prevashodno profesionalcima. Desno su smešteni otvor za hlađenje, jedan USB 3.0 port, kao i priključak u koji se povezuje adapter za LAN port. Levo se nalaze još jedan USB 3.0 port, audio konektor, priključak za strujni adapter, kao i video izlazi. U konkretnom slučaju to su HDMI i mini DisplayPort izlazi. Zvučnici su poziconirani sa donje strane, pri tankim delovima prednjih bočnih ivica laptopa.

Osim odlične Accutype tastature i veoma dobrog tačpeda, unutrašnjost se odlikuje i velikim ekranom osetljivim na dodir. O njemu više kada dođemo do utisaka. Tastatura se odlikuje dvema stavkama – ima belo pozadinsko osvetljenje i nema klasične F tastere. Umesto njih, gornji deo je popunjen nestandardnim kontrolama osetljivim na dodir, sa četiri reda funkcija. Jedan od tih redova su i F tasteri, ali po zadatoj komandi te funkcije mogu biti promenjene u funkcijske tastere sa posebnim funkcijama laptopa, multimedijalne komande i slično. Desno od tastature je skener otisaka prstiju, još jedan pouzdan pokazatelj poslovne strane laptopa.


Hardver

Sa hardverom ThinkPad računara, i uopšte ultrabukova, smo se u suštini već sasvim dobro upoznali. Može biti da procesori imaju koju stotinu MHz brži ili sporiji radni takt, ali u suštini sve se zna, naročito kada govorimo o skupljim modelima, kakav X1 Carbon svakako jeste. Računar se bazira na Intel hardverskoj platformi. Reč je o mobilnoj varijanti Haswell-a, sa kojim se ponovo susrećemo u mobilnom računaru. Haswell donosi razne pomake, ne samo po pitanju bržeg rada procesora, frekvencija ili brže grafike, već takođe u raznim optimizacijama za brojne scenarije koje su razvijene i koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.

CPU našeg laptopa je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle nije deo mejnstrim platforme. To je Core i7 4550U, koji radi na 1,5 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od čak 2,6 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W.

Njegov sastavni deo jeste Intel HD 5000 grafički čip. Pre svega, Intel obećava bolje performanse, ali i podršku za displeje veće rezolucije nego do sada, što se ispunjava direktno na primeru današnjeg laptopa. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1,1 GHz u ovom procesoru. Grafika ima i 40 EU (Execution Units). Podržava do tri simultano povezana displeja, a ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver.

 

Utisci

Korisniku je na raspolaganju čak 8 GB DDR3-1600 memorije, mada treba biti rezervisan po ovom pitanju, budući da je ovo sempl za testiranje, a ne prodajna verzija. Slično možemo reći i za SSD. Verzija koju smo dobili na test je imala Samsung SSD kapaciteta 256 GB. U svakom slučaju, ovi podaci su za pohvalu, ali kažemo da treba imati određenu dozu rezerve jer je ovo testni primerak dobijen od kancelarije, dok lako možemo da zamislimo varijante sa 4 GB memorije ili 128 GB SSD-om.

Ekran je udarna tačka ovog računara. Reč je o IPS ekranu, višeg stepena osvetljenosti, sa kontrolom na dodir. To stvara i određenu dozu zabune kada je ekran u pitanju, budući da sam ekran nije refleksivan, već mat, ali da sloj koji je nanet preko kako bi se obezbedila kontrola dodirom donosi blagu refleksiju, imamo situaciju da ekran u celini ima blagi odsjaj, to jest nije sasvim mat. U praksi se izvanredno pokazuje, o čemu više pročitajte u utiscima.

Optičkog uređaja, naravno, nema. WiFi je tu, kao i Bluetooth. WiFi je dual band tipa, te je u stanju da radi i na 2,4 GHz i na 5 GHz, što takođe treba istaći. SmartCard ili čitač kartica ne zatičemo, što nas je pomalo iznenadilo. Očekivali bismo da poslovni računar ima barem čitač kartica u sebi. U sekciji o konektorima smo vam opisali čime sve laptop raspolaže, a to možete videti i u priloženoj tabeli. Operativni sistem sa kojim se računar isporučuje je, kao što rekosmo u uvodnom delu, Windows 8.1 Pro. Masa računara iznosi 1,4 kilograma, što nije naročito niska vrednost, ali svakako nije ni nešto što bi bilo previše, naročito imajući u vidu da se radi o laptopu dimenzija od 14 inča.


Rezultati testova

U priloženoj tabeli možete videti rezultate koje ostvaruje Lenovo ThinkPad X1 Carbon, a za poređenje smo se odlučili da upotrebimo Toshiba Portege Z30.

 

 

Toshiba Portege Z30

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Battery Eater – Reader test

9:35

9:05

PC Mark 7

4439

4682

Cinebench 11.5 OpenGL

12,55 fps

20.61 fps

Cinebench 11.5 Rendering

2.51 pts

2.68 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

35.8 fps

36.6 fps

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

20.9 fps
526 poena

20.1 fps
507 poena

Nuclear MC

10702

11711

wPrime 32M (sec)

23.`766

19.677

HD Tune Transfer (MB/s)

316.4

331.8

Zaključak testa

Temperature

Load


Idle


Temperature su sasvim korektne i u granicama očekivanih. Nema problema bilo koje vrste, imamo dobre termalne karakteristike, što smo i očekivali imajući u vidu štedljiv hardver ovog računara.


Buka

Slično kao i u prethodnom slučaju, odlike po ovom pitanju su očekivane i veoma dobre.


Baterija

Baterija je očekivano obradovala na testu, donevši nešto preko 9 sati autonomije, što je i u skladu sa navodima kompanije Lenovo. Naravno, ta brojka se može dosta skratiti u zavisnosti od tipa opterećenja vašeg računara, ali suštinski se radi o izvanrednom rezultatu koji baterija ostvaruje. Da ne ostanemo dužni tehničke podatke u vezi sa njom, navešćemo da je u pitanju Li-Pol baterija od 45 Wh.


Zaključak

Doneti zaključak i preporuku vezanu za ThinkPad X1 Carbon je veoma lako. Ako možete da ga priuštite sebi i potreban vam je izuzetno dopadljiv ultrabuk, nećete nikako pogrešiti sa njim. Tanak i lagan za jednu četrnaesticu, donosi odličan miks osobina kao što su performanse, prenosivost, stil, ali i okrenutost poslovnim rešenjima. Ipak, ta okrenutost nije tolika da se računar ne bi mogao preporučiti i svim ostalim korisnicima.

Tu i tamo postoji poneka mana. Nama je najizrazitiji problem nedostatak čitača kartica, kao i nestandardnost kapacitivne trake sa mnoštvom komandi, na koju se nismo navikli za kratko vreme koliko je laptop bio kod nas – ali to ne znači da se korisnici neće navići. Takođe, tu je i visoka cena računara.

Međutim, ako za neki uređaj vredi platiti visoku cenu, to je X1 Carbon. Mašina je jednostavno predivna, u prirodi deluje fenomenalno, dopadljivo a opet nenametljivo, performanse su odlične, a da ne govorimo o osećaju pod rukom koji ostavlja kućište od ugljeničnih vlakana premazano “gumenastim” slojem. Visok stepen prenosivosti i duga autonomija se podrazumevaju. Sve u svemu, sjajan posao Lenova i zaslužena preporuka našeg sajta.


Prednosti:

- Ukupan utisak
- Fantastičan dizajn
- Materijali, izrada
- Performanse u okvirima lakih i tankih platformi
- Autonomija

Nedostaci:

- Nema čitač kartica
- Koncept kapacitivne trake umesto F tastera iznad tastature
- (Uslovno) visoka cena konkretnog modela sa testa


Računar na test ustupio Lenovo.

Komentari

0 Dodaj komentar

Saveti za održavanje baterije

Test: Toshiba Portege Z30-A-12N

10104
10105
10106
10107
10108
10109