Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad T480 (Video)

05.06.2018 11:54 | 2 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad T480 (Video)

Poslovni računari su stavka koja je verovatno najznačajnija u globalnoj prodaji. Stoga brendovi sa izgrađenim pozicijama na tom tržištu nikako ne žele da prepuštaju teško stečene pozicije. Među takvim brendovima je i Lenovo, čiji su ThinkPad modeli praktično sinonim za poslovni laptop. Nova iteracija stiže sa osveženim hardverskim mogućnostima, pod oznakom ThinkPad T480. Koliko može ovakav laptop, ispitujemo na narednim stranicama.

Model T480 je svojevrsni rad na temu kako bi trebalo da izgleda i radi moderan poslovni računar. Ovo nije velika, robusna radna stanica pozamašnih dimenzija, nije ni neki ultratanki model namenjen direktorima kako ne bi vukli teške stvari sa sobom na (ne)važnim putovanjima i seminarima. Mejnstrim poslovni računar od glave do pete - upravo je o tome reč.
Šta to u praksi znači? Imamo prepoznatljivu ThinkPad izradu i dizajn, obogaćenu mnogim biznis orijentisanim tehnologijama, moderan hardver osvežen najnovijom generacijom mobilnih procesora, ali i sve stvari poslagane tako da budu po meri poslovnih korisnika. Neće se svakome svideti sve što T480 može da ponudi, a ukoliko bi ga oblikovali po takvim željama, njegova cena bi se vrlo brzo popela na nivo astronomske. Šta nam sve donosi T480?


Uređaj

Laptop je stigao kao sempl, u posebnoj kutiji. Kako je reč o primerku namenjenom testiranju, uz njega je došao samo strujni adapter, tako da nismo sigurni šta će sve imati od propratne opreme. Pretpostavljamo, ne mnogo toga, pošto ovakvi računari obično ne dolaze sa puno dodatne opreme i ona je najčešće na spisku opcija koje se doplaćuju.  Tipičan primer bi bio dok, koji se sada povezuje na USB-C, ali koji se naplaćuje dodatno.


let480_3_s.jpg


Kada govorimo o formatu, uređaj je relativno malih dimenzija. Reč je o klasičnoj “četrnaestici”, koja nema velikih ambicija ka apsolutnom istanjivanju, ali koja istovremeno predstavlja prilično elegantan i simpatičan računar. Njegova debljina iznosi tik ispod 20 milimetara, ali je ta debljina ravnomerna duž cele ivice. Isto tako, težina od samo 1.63 kilograma omogućava lako prenošenje. Možda nije poput ultrabuka, ali svakako ni ne zaostaje puno po tom kriterijumu.Da ćete ga smesta prepoznati kao pripadnika ThinkPad linije, verovatno nema potrebe naglašavati. Uostalom, do sada ste videli barem nekoliko fotografija ovog računara. Sa svih strana ga odlikuje crna boja, u kombinaciji sa specifičnim materijalima po kojima je Lenovo poznat. Reč je o istovetnom kućištu kao i u prethodnoj generaciji, što znači da se koristi plastika obogaćena ugljeničnim vlaknima i sa specifičnim premazom koji stvara utisak mekoće pod prstima. Nema ugibanja ili ikakvih drugih indikacija o problemima sa izradom, sve deluje odlično u praksi!Na donjem delu zatičemo bateriju koju je moguće izvaditi, i po potrebi zameniti, što je veoma važna stavka u svetu poslovnih računara. Inače, Lenovo ove računare isporučuje i sa višestruko većim baterijama od one koju smo dobili na test. Tako najavljuje da je moguće dostići i čak 30 sati autonomije sa velikom šestoćelijskom baterijom od 72 Wh. No, takva baterija će štrčati i solidno uvećati težinu laptopa, o čemu takođe treba voditi računa.Kao i kod drugih ThinkPad laptopova, ekran se može otvoriti do čitavih 180 stepeni, tako da i u tom pogledu omogućava određenu dozu fleksibilnosti. Šarke drže ekran vrlo čvrsto u bilo kom položaju, tako da ne treba očekivati nikakva klimanja niti probleme bilo koje vrste. Izrada laptopa je na veoma visokom nivou – ništa manje nismo ni očekivali.Nasloni za dlanove imaju karakteristični blago hrapav nanos, tu je vrhunska tastatura (bez numeričkog dela, podsećamo da se radi o 14-inčnom formatu), kao i tačped uz tipični trekpoint koji Lenovo implementira na biznis liniju proizvoda. Desno od donjeg dela tastature zatičemo skener otiska prstiju na pomalo neobičnom mestu.Zanimljivo je i da na vrhu imamo HD 720p web kameru, koja podržava ThinkShutter. O čemu se radi? Pa, stvar je vrlo jednostavna - imati pregradu koju možete da povučete i da na taj način fizički zatvorite ili otvorite pristup web kameri, bez bojazni da će vas neko špijunirati na radnom mestu. Alternativno, moguće je kupiti ovaj laptop i sa IR kamerom koja omogućava prepoznavanje lica, ali naša konfiguracija je bila jedna od najpristupačnijih, pa to nije imala.

Hardver

Ovogodišnji ThinkPad T480 stiže sa osveženom verzijom Kaby Lake generacije hardvera. To istovremeno znači da umesto “punokrvnih” procesora, sada imamo ultrabuk procesore. Oni su, međutim, puno napredovali u performansama i u mnogim parametrima stigli, pa i prestigli mejnstrim procesore, zadržavajući odličan odnos potrošnje i performansi. Zapravo, ovi procesori su doneli realna ubrzanja od oko 25 do 30%, čak i do 60% u pojedinim scenarijima u odnosu na svoje direktne prethodnike.Model sa našeg testa stiže sa Intel Core i5-8250U procesorom. Core i5 i Core i7 procesori za ultrabuk računare više nisu dvojezgarni već četvorojezgarni, te podržavaju izvršavanje do osam threadova putem Hyperthreadinga. Može li hlađenje da odgovori tom izazovu? Novi procesori imaju istu termalnu envelopu od 15 W, tako da u teoriji ne bi trebalo da bude problema.


Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkPad T480
 • Procesor Intel Core i5-8250U, 1.6 - 3.4 GHz
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 500 GB HDD
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana TN HD Antiglare
 • Grafika Intel HD 620
 • Portovi 2 x USB 3.1 Gen 1 (1 x Always On)
  1 x USB 3.1 Gen 1 Type-C
  1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C / Intel Thunderbolt 3
  Audio combo
  4-u-1 SD čitač kartica (SD, MMC, SDHC, SDXC)
  HDMI
  RJ45 Gigabit Ethernet
  Smart card reader
 • Web kamera 720p HD, ThinkShutter
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.1
 • Dimenzije 336.6 x 232.5 x 19.95 mm
 • Masa 1.63 kg
 • Baterija 24 Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Pro
 • Dodatno Match-on-chip touch fingerprint reader (optional)
  dTPM 2.0
  Kensington™ lock slot


CPU nominalno radi na 1.6 GHz. U slučaju potrebe, radni takt se može podići na do 3,4 GHz! Logično je da se za tako veliki raspon mora obezbediti i adekvatno hlađenje koje će moći da opsluži CPU i u režimima velikog opterećenja, a ne samo u nezahtevnim situacijama, naročito u hibridima gde je prostor skučen. Srećom, Lenovo je svoj računar kreirao tako da ima sasvim dovoljno prostora za hlađenje. Sam procesor je izrađen u 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji, prisutno je 6 MB keš memorije.Kada je integrisana grafika u pitanju - ista meta, isto odstojanje. I dalje je tu Intel HD grafički čip i to sufiksa 620. Radni takt ove grafike se kreće od 300 MHz u nezahtevnim scenarijima do 1.1 GHz u zahtevnim. Podržava DX12, tri displeja, 4K u 60 Hz. Klasična integrisana grafika od Intela, znate već i sami. Zanimljivo je da ovaj računar može da se dobije i uz diskretnu grafiku, ali model na našem testu nije takav primerak. Šteta, jer sve više aplikacija podržava akceleraciju putem grafike.

Već smo spomenuli da je reč o jednom od bazičnih modela, i to se ogleda u domenu memorije i skladišnog prostora. Koristi se DDR4 memorija, ali količina koja je na raspolaganju nije naročito impresivna - 4 GB, i to u jednokanalnoj varijanti. Slično možemo reći i za diskovni podsistem. T480 raspolaže hard diskom, kapaciteta 500 GB. Reč je o standardnom 5400 RPM disku koji stiže iz kompanije Western Digital. U teoriji, uređaj je moguće naručiti u kombinacijom sa 16 GB Intel Optane memorije, kao i sa pravim NVMe SSD-om, ali naš primerak je stigao samo sa običnim hard diskom.T480 podržava Tu su i WiFi b/g/ac, kao i Bluetooth 4.1+vPro, što je još jedna od bezbednosnih tehnologija implementiranih u računar. Pored toga, dolazi sa Windows 10 Pro operativnim sistemom, što je opet sasvim logično i u skladu sa očekivanjima, imamo li u vidu namenu računara. Trusted Platform Module 2.0 će pomoći u integraciji u poslovna okruženja, baš kao i čitav niz mogućnosti vezanih za biznis korisnike. Najzad, spomenimo da zvučnici imaju Dolby Audio Premium sertifikat.


Konektori

Model ThinkPad T480 ima nekoliko veoma zanimljivih rešenja u ovom domenu. Ono što ne iznenađuje jeste da se na prednjoj i zadnjoj strani ne nalazi - ništa. Desna strana sadrži dva USB porta pune veličine, od čega je jedan Always On port preko koga možete puniti USB uređaje dokle god je računar priključen na struju, makar bio ugašen. Tu su još audio combo priključak, HDMI izlaz, te LAN port i 4-u-1 čitač memorijskih kartica, kao i Kensington brava.


let480_12_s.jpg


Na levoj strani zatičemo nekoliko interesantnih rešenja. Najpre, pri prednjoj strani zatičemo Smart Card Reader, koji može biti veoma važan u poslovnim okruženjima. Potom ide otvor za hlađenje, da bi se došlo do dva USB Type-C porta Gen1 i Gen2 tipa. Oni podržavaju Thunderbolt 3 tehnologiju, i može se koristiti za transfer podataka, DisplayPort izlaz, te prenos snage. Osim toga, pomenuli smo da novi doking koristi upravo ovaj port, preko koga se sve dalje povezuje. Sve u svemu, T480 ima vrlo dobar spisak mogućnosti u ovom domenu.

Testovi

Ovde možete videti kakve su performanse računara. Odlučili smo da ThinkPad 480 sučelimo sa dva konkurenta koji su takođe pripadnici poslovne ThinkPad serije, ali pripadaju nekim drugim klasama - a istovremeno su iz ranije generacije. To su ThinkPad E580 i ThinkPad T470p. Obratite pažnju da poredimo i sa laptopom sa brzim HQ procesorom prethodne generacije. Pogledajte kakve rezultate dobijamo.


Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
ThinkPad T470p
ThinkPad T480
ThinkPad E580
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

Na prethodnoj stranici ste mogli videti direktno poređenje performansi. Jasno vidimo da je hardver namenjen ultramobilnim računarima napredovao dovoljno da se sada može koristiti u svim računarima. Odličan nusefekat jeste sjajna autonomija, tako da zaista nema nikakve potrebe zazirati od upotrebe procesora sa “U” sufiksom. Jednostavno, taj hardver donosi dosta bolju autonomiju i odnos performansi i potrošnje.Ipak, ono što malo kvari utisak jeste činjenica da radne memorije nema puno - svega 4 GB. To neće biti dovoljno za neke situacije. Takođe, ne pomaže ni to što T480 nema SSD, već samo običan hard disk. Verovatno vam je iz ovih stavki jasno da je odzivnost u radu ne baš na najvišem nivou. Tim rečeno, ne žalimo se na performanse, ali nam deluje da bi bile bolje zaokružene sa ovim elementima. Opet, možda je cilj obezbediti minimum performansi da se odrade zadaci u preduzeću...

Windows 10 Pro je veoma dobro odmeren i funkcioniše odlično, posebno u korporativnim okruženjima. Postavlja se pitanje da li je dovoljno odzivan - ne bismo rekli da jeste, barem ne za vrhunski užitak. Primetili bismo i pokoji bag koji nam nije sasvim jasan. Recimo, ekran bi se zatamnio na trenutak prilikom vađenja strujnog kabla i ceo sistem bi se zamrznuo na par sekundi. Ništa od toga nije rezultovalo nekim ozbiljnijim problemom, ali se prosto vidi.Najzad, kako ocenjujemo sposobnosti računara u odnosu na format? 14-inčni računar je gotovo idealan. Iako nije “veoma prenosiv”, zaista se lako može poneti sa sobom zahvaljujući maloj masi, a pošto je autonomija dobra, a na njemu se komotnije radi nego na računarima manjih formata, za mnoge je ova vrsta balansa najbolje rešenje. Potpuno bismo razumeli zbog čega.


Ekran

Ekran je razočarenje. Reč je o TN ekranu, rezolucije 1366 x 768 piksela, koja zaista ne pripada 2018. godini. Računar je moguće kupiti sa IPS ekranima Full HD, pa čak i WQHD (2560 x 1440) ekranima, sa i bez podrške za kontrolu dodirom. Mi smo imali na testu najpristupačniju varijantu i definitivno preporučujemo da se ode korak dalje. Ekran je mat tipa, što je dobro, i prilično je velikog osvetljenja. No, nažalost, sve mane TN panela dolaze do izražaja. Mora bolje.


let480_17_s.jpg


Tastatura, tačped

Ovo je verovatno najbolja stavka računara. Tastatura je izuzetno dobra i prepoznatljiva,  osećaj kucanja je na visokom nivou, budući da Lenovo već dugo praktikuje ergonomski oblik tastera sa udubljenjima za jagodice. Prisutno je veliko Enter, a tu su i naša slova. Tastatura ima mnoštvo prečica i skraćenica, za koje toplo preporučujemo da ih podrobno izučite. Hod tastera je prilično dubok. Tu je i pozadinsko osvetljenje bele boje, i to u više nivoa. Možete ga potpuno isključiti, podesiti na maksimum, ali i prigušiti, što je takođe sjajna opcija. Sve u svemu, tastaturom smo izuzetno zadovoljni.Tačped na ThinkPad serijama jeste standardno vrlo korektan, ali je u neku ruku mala žrtva trekpointa, koji proizvođač tradicionalno implementira. On je dovoljno dobar, ali bismo voleli i da je nešto većih dimenzija. Zbog trekpoint tastera koje je neophodno implementirati kako biste računar kontrolisali i pomoću malog crvenog kružića (kojim se pokreće kursor miša), skraćen je prostor za tačped. Ipak, u samom korišćenju se pokazuje kao jedan od boljih kada su laptopovi u pitanju.Buka, zagrevanje

U ovom domenu dajemo najbolje ocene za računar. Nikakve buke nema, nikakvih problema sa zagrevanjem, iako je naravno normalno da se računar nešto više greje kada se računar intenzivnije optereti. Varijanta na našem testu nema diskretnu grafiku, pa je i u tom pogledu sklonija višoj kulturi rada u odnosu na tako konfigurisan laptop.


Baterija


Baterija ThinkPad T480 računara se može odvojiti, odnosno može joj se direktno pristupiti. Model na našem testu je imao bateriju od 24 Wh i za nju Lenovo obećava deset sati autonomije. Bez nekog posebnog truda smo uspeli da dostignemo 9 sati i 40 minuta, tako da uzimamo da je obećanje ispunjeno!Ipak, postoji i opcija za 72 Wh bateriju od šest ćelija. Da budemo precizni, moguće je dodati eksternu bateriju koja će dopuniti postojeću internu. Lenovo u takvoj, maksimalnoj 24 + 72 Wh konfiguraciji obećava autonomiju od čak 30 sati! Zaista bismo voleli da to vidimo u praksi, verujemo da ovakva konfiguracija ima potencijal da izgura tu negde oko navedene cifre. Pored toga, ovo je prvi laptop koji stiže sa PowerBridge tehnologijom, koja omogućava da se baterija zameni drugom bez potrebe da se uređaj gasi. Sjajno!

Zaključak

Kada se sve sabere i oduzme, utisci su nam dvojaki. Sa jedne strane, jasno je da se radi o odličnoj poslovnoj mašini. Sa druge, šteta je što proizvod nije bolje zaokružen. Reč je o jednom od najpristupačnijih modela u ThinkPad T480 porodici, i da budemo vrlo eksplicitni, ima malo RAMa, koristi hard disk umesto SSD-a, a TN ekran niske rezolucije svakako pripada prošlosti. Dodajte tome i potencijalno korisno prisustvo diskretne grafike, koje bi dalo još veću svestranost računaru, i jasno je da se mogli više.
Sa druge strane, pretpostavljamo da bi tako konfigurisan računar imao drastično veću cenu. U svetu poslovnih mobilnih računara, svaka od nabrojanih stavki se plaća još paprenije nego kod modela namenjenih običnim korisnicima. Jedno je sigurno - T480 je opremljen mnoštvom poslovnih tehnologija koje će puno značiti u biznis okruženjima. Takođe, jaka strana računara je i odlična konektivnost i spisak podržanih opcija kada je povezivanje u pitanju.


let480_19_s.jpg


U standardno dobre strane računara bismo ubrojali izradu, performanse u svakodnevnom korišćenju, te sjajnu autonomiju. Kultura rada je takođe na veoma visokom nivou. Najzad, četrnaestica je za mnoge idealan omer kada je računar za posao u pitanju. Kako bilo, ima dosta razloga da vam se T480 dopadne. No, u konkretnoj konfiguraciji, ima i nekoliko razloga da se zapitate kako je moguće da jedan računar koji pretenduje na takvo ime stiže u tom izdanju. U prodaji će biti nekoliko opcija sa boljim stavkama na koje bismo svakako potrošili više novca. No, mi nećemo trošiti taj novac, jer je ta odluka ipak na vama, i znamo da nije lako biti pred takvom dilemom.


Prednosti:


- Izrada
- Performanse u svakodnevnoj upotrebi
- Autonomija
- Podržane biznis i sigurnosne tehnologije
- Kultura rada
- Konektivnost i opcije povezivanja
- Veoma dobar odnos težine, prenosivosti i mogućnosti za jedan poslovni računar


Nedostaci:

- TN ekran niske rezolucije
- Malo RAMa
- Hard disk, a voleli bismo SSD
- (Uslovno) Možda bi diskretna grafika doprinela svestranosti računara


Računar na test ustupio Lenovo.

ios man Neregistrovan korisnik
Im in love with your content and also gain some knowledge from your blog.
192.168.l.254 admin ip login
psiphon pro
appvalley vip

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2018 (Video)

Test: Acer Aspire 3 A315-41-R84R (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109