Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad T470p (Video)

08.05.2017 13:34 | 3 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad T470p (Video)

Toliko smo se družili sa tankim i lakim računarima da smo pomalo zaboravili odakle se pojavila potreba za laptopovima uopšte. Sve je krenulo od želje poslovnih korisnika za mobilnim računarima. Tako su nastale mobilne radne stanice, od kojih je priča dalje krenula. Danas, nakon toliko napredovanja na svim poljima, imamo priliku da vam predstavimo mobilnu radnu stanicu najnovije generacije. U pitanju je ThinkPad T470p.

Lenovo ThinkPad T470p

Filip Majkić

Računar namenjen korisnicima kojima su performanse i funkcionalnost na prvom mestu – najlakši je način da se opiše Lenovo ThinkPad T470p. On se odriče bilo kakvih ambicija da korisnicima nudi novotarije po pitanju dizajna i debljine. Čim ga ugledate, videćete robusnu, snažnu mašinu koja svakim svojim delom jasno ukazuje da se sa njom nije šaliti. Zaista, radi se o biznis računaru velike hardverske snage, dizajniranom da bude ispomoć inženjerima koji su pod pritiskom da što pre završe neki zadatak.

Isto tako, svakako ćete ga odmah prepoznati kao člana ThinkPad linije. Opremljen vrhunskim hardverom najnovije generacjie, T470p odlikuju razne tehnologije prepoznatljive u poslovnom domenu (TPM 2.0, skener otiska prstiju, SmartCard, SIM slot), a tu su i fenomenalno brzi SSD, četvorojezgarni „punokrvni“ mobilni procesor, kao i diskretna grafika za one (ne)zgode kada dobro dođe hardverska akceleracija. No, krenimo redom.Uređaj

Kao što smo rekli, odmah po vađenju je jasno da je reč o ThinkPad laptopu. Verovatno nema potrebe da posebno naglašavamo zbog čega – ko je iole upućen u problematiku, njemu je sve jasno. Reći ćemo da je ovo produkt razmišljanja o mobilnom računaru iz ugla performansi u optimalnom pakovanu, pa tako ovaj 14-inčni računar stiže sa povećom debljinom, baterijom koja štrči, povećim strujnim adapterom.


 lenovo_thinkpad_t470p_3_s.jpg


Za divno čudo, to se ne odražava previše na njegovu težinu. Naime, ThinkPad T470p je težak samo 1.8 kilograma, što je više nego prihvatljivo, naročito imamo li u vidu performanse i mogućnosti računara. Kada su materijali u pitanju, laptop se izrađuje od plastike, koja je ojačana ugljeničnim vlaknima. Zahvaljujući potonjima, kućište dobija čvrstinu i nema ni najmanjih naznaka ugibanja ili ičeg sličnog.


lenovo_thinkpad_t470p_5_s.jpg


Ekran se može otvoriti do čitavih 180 stepeni, tako da i u tom pogledu omogućava određenu dozu fleksibilnosti. Pride, šarke drže ekran vrlo čvrsto u bilo kom položaju, tako da ne treba očekivati nikakva klimanja niti probleme bilo koje vrste. Jednostavno, izrada laptopa je na veoma visokom nivou – ništa manje nismo ni očekivali.


 lenovo_thinkpad_t470p_6_s.jpg


Računar je klasičnog ThinkPad dizajna. To se ogleda i u unutrašnjosti. Nasloni za dlanove imaju karakteristični blago hrapav nanos, tu je vrhunska tastatura (bez numeričkog dela, podsećamo da se radi o 14-inčnom formatu), kao i tačped uz tipični trekpoint koji Lenovo implementira na biznis liniju proizvoda. Desno od donjeg dela tastature zatičemo skener otiska prstiju na pomalo neobičnom mestu.


 lenovo_thinkpad_t470p_7_s.jpg


Što se tiče konektora, reći ćemo da se nije težilo ka nekakvim novotarijama. Da li će vam nedostajati više USB-C portova u nekom trenutku, diskutabilno je. Slutimo da u korporativnim okruženjima to neće ni biti od interesa. Sa desne strane imamo SIM slot, dva USB-a, LAN konektor, Kensington lock, kao i mini-DisplayPort i HDMI video izlaze. Levo se nalaze SmartCard čitač, combo audio port, otvori za hlađenje, kao i još jedan USB i strujni priključak. Treba reći da su svi portovi u stanju da pune USB uređaje kada je računar ugašen, dokle god je povezan na strujni adapter. Na zadnjoj strani ne zatičemo ništa, jer je tu smeštena velika baterija, dok napred imamo čitač memorijskih kartica.

 

Igi Neregistrovan korisnik
Svakom po potrebi. Meni bi recimo trenutno više trebao ultrabook 11-12" nego ovaj. Na drugom mestu pak neki ovakav ali od 15.6". Možda se jednim pojavi potreba za ovim ali zavisi i od posla, lt koristim kao alatke.
Gile Neregistrovan korisnik
Ovo je bre laptop, ne oni tanusni ultarbukovi
Bovko Neregistrovan korisnik
Videcete sta je tesko i debelo kad ja zavrsim svoj PiTop

Test: Acer Swift 7 - najtanji laptop na svetu (Video)

Test: ASUS ZenBook UX510U (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109