Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad T14s (Video)

23.07.2020 08:44 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad T14s (Video)

Za profesionalce, za one koje laptop nikada i nigde ne sme da ostavi na cedilu: stigao je Lenovo ThinkPad T14s prve generacije i ostavio nas bez teksta...

Ne dobijamo baš često one prave čistokrvne “heavy duty” poslovne modele laptop računare koje možete bez ikakve zadrške preporučiti onima koji u vas imaju bezuslovno poverenje. Time je vaša odgovornost velika i tada ste pažljivi, dobro odmeravate šta ćete preporučiti ili jednostavno izbeći preporuku jer znate da ostatak ponude nije to što probirljivi kupac očekuje. To je ona situacija u kojoj vas pitaju za dobar izdržljiiv računar koji će se lako nositi i usput da napomenem, dugo trajati. Neću se igrati, mahom internet i kancelarijski poslovi, baš za posao!
 
 
 
Deluje naizgled jednostavno, ali znajući ih... očekuju najbolje jer u suprotnom slede iznevereni pogledi kao da ste ih ostavilina cedilu i to u najodsudnijem trenutku. Tako i jeste, jer su to uglavnom dobri prijatelji kojima kvalitet i pouzdanost nemaju alternativu. Zato im je potreban alat koji ih neće izdati ni u firmi, ni kod kuće, ni na putovanju.
 
Još kada je u pitanju lagana “četrnaestica” stvari se dodatno komplikuju jer se potencijalni izbor dramatično sužava, a pri tome nemate neograničeno veliki budžet. Alternativni uređaji u pokušaju da uđu “u kroj” gore opisanih zahteva – ne dolaze u obzir. Jednostavno, to mora biti vrhunski kvalitetan i izdržljiv notebook sa bezuslovnom stabilnosti u radu i naposletku dugovečan, jer se takva klijentela emotivno vezuje za svoj računar i kada treba da pređe na novi i bolji, obično svoj stari “diže u nebesa” nekada i bez razloga, zapravo pokazujući vam koliko ozbiljnu preporuku očekuju od vas.

Karakteristike

E, zbog takvih situacija nam lakne toliko da se to rečima ne može opisati, kada dobijemo uređaj poput današnjeg ThinkPad T14S notebook-a. Jer lako je reći kupi X1 Carbon, on je najskuplji i nepogrešiv izbor, ali cena od preko 2K evra za iole pristojno konfigurisan je nedostižna za većinu “normalnih” biznismena u našem pojmu vremena i okruženja.
 
thinkpad3s.jpg
 
Tu na scenu stupa naš današnji novitet - ThinkPad T14s prve generacije – premijum izbor kada je u pitanju laka poslovna “četrnaestica” – izdržljiva i pozdana, a istovremeno jednako brza i kvalitetna. ThinkPad serija je perjanica i dokazano ime sa gotovo legendarnim statusom u klasi ultra premijum PC notebook i laptop računara. Otuda uopšte nismo neobjektivni kada očekujemo samo najbolje od današnjeg uređaja. Uostalom to i cena od skoro 1500€ sugeriše. Kada malo bolje porazmislite - pa to je zapravo klasa X1 modela. Makar imamo veći manevarski prostor prilikom davanja preporuke.
 
Dizajn je prepoznatljiv, poznat još iz doba kada je ThinkPad bio “pod kapom” IBM-a. Lenovo je zadržao taj prepoznatljivi izgled i osećaj koji imate kada ga vidite “sa kilometar”, a koji vam sa druge strane uliva neizmerno poverenje. Tanak, gotovo savršen na dodir, lagan i istovremeno čvrst – jednom rečju “brutalno dobar” na dodir i oko. Časna reč – ne preterujemo, svašta smo imali priliku da vidimo i probamo. 
 
thinkpad4s.jpg
 
Osim tog tankog oblika, i crne površina koja bukvalno upija svetlost još jedan detalj svedoči o nesvakidašnjem uređaju – miris. Ponovo, ne preterujemo, ako ste dovoljno iskusni pa se prisetite nezaboravnog mirisa premijum tehničkih uređaja iz doba Sony, Panasonic, JVC, LOEWE, Nordmende i ostalih televizora i video rekordera... e to je onaj zaboravljeni miris vrhunske “tehnike”. Možete reći da potenciramo neka davna vremena, ali možemo nepogrešivo da “namirišemo” dobru stvar. Uostalom premijum klijenteli ne dolikuje da se guši u recikliranim plastičnim isparenjima, čijoj upotrebi mnogi današnji izvikani brendovi ne mogu da odole u trci za što većim profitom – ali ne i nikako u slučaju premijum ThinkPad modela. Zato ga volimo i dižemo “u nebesa”!
 
ThinkPad T14s je zapravo vrlo konkretan i jednostavan u svom perfekcionizmu. Koristi prepoznatljivo klinasti oblik ultrabook uređaja. Asketski čiste linije, vam stavljaju do znanja kako se definitivno ne radi o trendy-fancy igrački “trendsetera”, već o ubojitom oružju prekaljenih profesionalaca. Preterujemo? Ne... nikako, samo želimo da vam ga približimo na pravi način i objasnimo golu suštinu njegovog karaktera.
 
thinkpad6s.jpg
 
Debeo je nestvarnih 1.6 cm, širok nepunih 33 cm i dubok 22.6cm a težina ovog notebook-a iznosi 1.29 kg. Kao stvoren za ruku i nošenje. 
 
Kućište ekrana koje je zapravo poklopac uređaja je izrađeno od hibridnog materijala. U pitanju je kompozitna struktura polimera ojačanog karbon-fiberom sa termo-plastičnim međuslojevima. Izdržljiv bez svake sumnje - nešto takvo još niste dodirnuli, potpuna Sci-Fi stvarčica. Ali kvalitet prikaza ekrana je ono pravo. 14”u dijagonalu besprekornog prikaza sa baznom rezolucijom 1920x1080px, osvetljenjem od 400 nita i kontrastom od 800:1 daje sliku takve oštrine i kristalno jasne bistrine kakvu je jednostavno nemoguće ignorisati. Kolor je fantastično prirodan i jedva naglašen kako bi vam kompletirao utisak o savršenoj slici. Uz to radi se o panelu sa ultra malom potrošnjom, a što je od velike koristi za radnu autonomiju, obzirom da je jedan od uređaja koji najviše crpi bateriju na prenosnim računarima.
 
thinkpad5s.jpg
 
Tanki okviri oko ekrana ovde nisu prioritet već, kvalitet slike. Nešto su deblje gornja i donja lajsna zbog ugrađene HD720p web kamere koja pomera pojam kvaliteta slike dok obavlajte video pozive sa automatskom ili ručnom regulacijom svetline. Kvalitet uporediv sa najboljim web kamerama, a njih iskreno nismo imali često prilike da vidimo. Drugo, prisutna je i IR kamera za podršku “face recognition” funkcije u okviru Windows Hello sigurnosne opcije, a  dodatni element bezbednosti čini i čitač otiska prsta tik ispod tastature. 
 
Glavni deo baze računara i sama šasija sa poklopcom donje strane je u potpunosti izrađena od legure magnezijuma. Jednostavno, u ovom trenutku ne postoji lakši i istovremeno čvšći materijal za ovaj vid namene.
 
Tastatura je posebna priča i jedan od prepoznatljivih detalja u slučaju ThinkPad serije. Oblik tastera potiče još sa Edge modela, ali je pravo čudo za ovaj tip ultra kompaktnih notebooka koji praktično imaju tastere sa minimalnim hodom. Otuda je tastatura na T14s modelu retkost. Iskreno, nekadašnje Thinkpad tastature sa IBM modela više ne postoje, ali i ove sadašnje na Lenovo ThinkPad su kilometrima ispred svega što konkurencija nudi. Fino, mekano trimovanje vešanja tastera sa dovoljnom dozom osećaja aktivacije je savršeno za brzo kucanje, a veliki “J-shaped” Enter, veliki Backspace i desni Shift su jednostavno idealni. Samo fali lokalizacija naših specifičnih tastera da bi sve bilo potpuno savršeno.  Tastatura naravno ima dvostepeno pozadinsko osvetljenje i to u beloj boji, a ujedno je i otporna na prosipanje vode.
 
thinkpad1s.jpg
 
Neizostavni deo za navigaciju čini Track Point “bradavica” sa pripadajućim tasterima za levi i desni klik. Plus, dodatno je prisutan klasični Touchpad uređaj za one nenaviknute na njegovu upotrebu. Ko je sto godina uz IBM/Lenovo računare uglavnom ne koristi touchpad.
 
Procesorsku platformu čini najsvežije izdanje Intelove 10. generacije ultra štedljivog Core i7 10510U procesora sa 4 fizička i 8 logičkih jezgara, te rasponom frekvencije od 1.8 GHz pa do navodnih 4.9 GHz koje iskreno nismo zabeležili tokom testiranja. Za grafiku je zaduženo Intel UHD Graphics jezgro – standarndo rešenje u ovoj klasi. Zbog ultrabook platforme RAM je zalemljen za ploču bez dodatnog slota za proširenje, tako da se od prvog trenutka morate odlučiti za 8, 16 ili 32 GB sistemske memorije koja je konfigurisana u dvokanalnom modu boljih performansi. Naš T14s je stigao sa 16GB RAM-a na 3200MHz koji zbog Intelovog ograničenja štedljive platforme, radi na realnih 2666MHz.
 
Za skladištenje podataka koristi M.2 NVMe SSD kapaciteta 256GB. Na prvi pogled “tanko” ali u pogledu svrhe ciljane grupe korinsika, sasvim dovoljno jer u poslovnom svetu se pretpostavlja da obavezno koristite” cloud” servis za čuvanje podataka, a ne lokalni disk. Em komfornije, em sigurnije rešenje!
Kada je u pitanju veza sa mrežom i internetom, ThinkPad T14s koristi Wi-Fi najnovije 802.11 ax MIMO 2x2 specifikacije tj 6. generaciju Intel AX201 bežične i veze sa BT 5.1 podrškom koja je zbog Windows OS-a limitirana na BT5.0 specifikacije. Opciono je preko docking station-a dostupna i klasična gigabitna Ethernet veza zahvaljujući prisustvu Intel I219 konekcije. 
 
thinkpad8s.jpg
 
O zvuku se brine Realtek ALC3287 codec sa Dolby audio podrškom i sistemom 2x 1W stereo zvučnicima. 
 
Kada govorimo o vezi sa eksternim uređajima, na ThinkPad T14s modelu su prisutni sledeći konektori: dva USB-A 3.2 prve generacije sa transferom od 5Gbps od kojih jedan podržava “AlwaysON” funkciju punjenja mobilnih uređaja čak i kad je Windows OS ugašen. Tu je zatim jedan USB 3.2 USB-C konektor prve generacije koji služi za napajanje i punjenje baterije uređaja preko ispravljača snage 65W. Ovaj port ujedno ima i funkciju DisplayPorta za vezu sa eksternim ekranom preko odgovarajućeg adaptera. Sledeći na spisku je USB-C 3.2 druge generacije sa Thinderbolt 3 podrškom i takođe funkcijom napajanja uređaja i Display Port podrškom eksternih ekrana. Sledi HDMI 1.4b, Ethernet extension konektor koji sa USB-C priključkom čini vezu sa docking station dododatkom. Na zadnjoj strani se smestio kombinovani slot za nano-SIM 4G LTE-a karticu kao backup internet vezu preko mobilnih operatera, a tu je i microSD čitač memorijskih kartica. Sa desne strane se nalazi veliki uzani otvor sa Gemalto smart card čitačem, zatim kombinovani 3.5mm audio konektorom za slušalice i mikrofon. Apsolutno sve što će vam biti potrebno u kancelariji, kod kuće ili na putu!

Utiski u radu

Kako ovo čudo radi u realnim situacijama. Očekivano bez greške. Ultra mobilna platforma nije šampion brzine zbog produžene autonomije i termalnih karakteristika ali procesor sa 8 logičkih jezgara i 16GB RAM-a, obezbeđuje savršeno iskustvo rada u kancelarijskim aplikacijama, i nikada vam neće nedostajati snage i brzine. Zanimljivo je da promenom režima rada u delu sa podešavanjem trajanja baterije direktno utičete na frekvenciju procesora što je ilustrovano indikatorom u taskbaru. Crveno obojen znači da ste na maksimumu frekvencije procesora, plavi je balansirani nivo između performansi i trajanja baterije dok zeleni “skida frekvenciju” na 980Mhz - 1GHz kako bi produžio autonomiju uređaja. 
 
thinkpad2s.jpg
 
Inače kada već govorimo o radu na bateriji, recimo da je ugrađen litijum-polimerski model akumulatora kapaciteta 57Wh. Raznim tehnikama uštede ugradnjom specijalnog procesora, ekrana, spuštanjem frekvencije RAM-a itd maksimalno je produžena autonomija do nivoa koji je teško poverovati da se radi o kapacitetu baterije koja se nalazi na većini današnjih prenosnih računara. U toku testiranja izmerili smo čak 8 časova i 47 minuta konstantnog rada u aplikacijama i to u režimu povišenih performansi. U ovom slučaju reč celodnevno korišćenje računara ima potpun smisao. Fantastično.
 
Baterija se puni preko brzog punjača kome je potrebno sat vremena da napuni 80% kapaciteta i još 30 minuta do preostalih 100% kapaciteta. 
 
thinkpad7s.jpg
 
Pri svemu tome računar se skoro uopšte ne greje. Radne temperature procesora se kreću u intervalu od 38-58 stepeni Celzijusa. Telo kućišta je tek primetno mlako u gornjem levom delu, bliže ekranu gde vam praktično prsti i ne dodiruju uređaj. Ostatak je jedva umereno mlak – jednom rečju potpuno prijatan za rad. Takođe, važno je napomenuti da je računar potpuno bešuman u radu.
 
Softverski deo čini licencirani Windows 10 Pro 64-bit operativni sistem i nezaobilazni Lenovo Vantage skup softverskih alata, vrlo korisnih programčića za kontrolu i fino podešavanje rada uređaja uz sve korisne servisne informacije o uređaju i opcije blagovremenog ažuriranja najnovijim drajverima i “firmware-om”.

Zaključak

Eto kako sve to izgleda jednostavno u slučaju ovog ThinkPad-a: doktorska disertacija na temu kako napraviti savršen mobilni računar, u jednu ruku lagan i izdržljiv, a u drugu ruku bez mane ijednog podsistema. Praktično govoreći, uređaj koji u nedogled možete obasipati superlativima jer je bukvalno o svakom detalju vođena briga i upotrebljeno trenutno najbolje rešenja. Zbog svega toga je ovo ultimativan notebook, a pre svega zato što nam je to dokazao i pokazao u realnom radu.
 
 
 
Gotovo savršen ekran, besprekorna tastatura, munjevito brz rad Wi-Fi mreže, backup 4G internet opcija, komforna procesorska platforma sa minimalnim energetskim zahtevima, tih, malo se greje sa odličnim osećajem pod prstima, jednako brz i siguran bez obzira da li je na kancelarijskom stolu ili na terenu i konačno sa legendarnom autonomijom rada – pa iskreno šta još poželeti. Svako će uživati u njegovoj sofisticiranoj pojavi. Ostaje vam samo da radite i zarađujete... ne može bolje, pa otuda i bezrezervna preporuka za jednog pravog poslovnog čoveka – ThinkPad 14s je pravi računar baš za vas...
 
thinkpad2s.jpg
 
... ali i za nas. Jednom rečju u pitanju je notebook koji ispunjava najstrožije kriterijume rada, pa otuda i nagrada za bezuslovnu preporuku stiže sa punom satisfakcijom.
 
 
Prednosti:
- Kvalitet izrade
- Kućište od kompozitnih materijala
- Malo se greje
 
Nedostaci:
Cena u nivou X1 Carbon modela

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Nitro 5 (Video)

Test: Lenovo IdeaPad 5 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109