Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad E580 (Video)

14.02.2018 11:14 | 5 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad E580 (Video)

Ukoliko je neko ekspert za poslovne računare - to je Lenovo. Ovaj gigant je veoma dobro poznat upravo u tom segmentu, i to pre svega kada govorimo o ThinkPad računarima, koji su postali sinonimi za biznis mobilne uređaje. Ipak, ThinkPad serija je i prilično skupa. Postavlja se pitanje šta je moguće sa relativno pristupačnim, a opet dobro odmerenim pripadnikom ove familije. Odgovor nam stiže u vidu E580 modela.

Filip Majkić

ThinkPad E580 je deo nove serije relativno pristupačnih poslovnih računara kompanije Lenovo. Predstavljen je zajedno sa svojim manjim rođakom, modelom E480, od koga ga razlikuju prevashodno dimenzije, budući da je jedan 14-inčni, a drugi - koji vam danas  i predstavljamo - 15,6-inčni laptop. On je opremljen svim potrebnim tehnologijama koje su se nametnule kao standard usled zahteva poslovne klijentele i sa te strane je sasvim jasno kakvog je usmerenja.
No, nije to sve što je interesantno kod ovog laptopa. Pored modernizovane “spoljne školjke”, imamo par interesantnih novina i ispod haube. Tu je nova generacija Intel procesora (Kaby Lake refresh - Core 8000), a isto tako zatičemo i AMD grafiku baziranu na Polaris čipu. Ona stiže u vidu Radeon RX 550 u mobilnom izdanju. U kombinaciji sa odlično probranim hardverom, imamo situaciju da je reč o veoma, veoma dobro osmišljenoj i kvalitetnoj mobilnoj radnoj stanici.


Uređaj na testu

Laptop je stigao u formi sempla, sa punjačem. Stoga vam ne možemo reći nešto više o sadržini samog paketa. No, i ovo što je stiglo je dovoljno da primetimo interesantan detalj - punjač se povezuje direktno na USB-C port. Nema stoga više potrebe za odvojenim priključcima i iskreni da budemo, drago nam je što je tako i nadamo se da će veliki broj proizvođača usvojiti upravo ovakav pristup. I setiti se da ugradi barem dva USB-C porta na laptopove, kako bi konekcija bila dostupna u momentima kada se laptop puni ili prosto kada je priključen na struju.

lenovo_thinkpad_e580_004_s.jpg


Što se odlika samog laptopa tiče, u odnosu na prethodnu generaciju imamo nešto tanje okvire oko ekrana, ali i tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem. Zatim, promenjen je i dizajn šarke, pošto je sada prisutna jedna dugačka šarka koja veoma čvrsto drži ekran pod uglom pod koji ga korisnik postavi. Ekran je moguće otvoriti do ugla od 180 stepeni, što je takođe značajan podatak.

lenovo_thinkpad_e580_025_s.jpg


Da li nam se laptop dopada? Da, prilično. Veliki smo poklonici čistog i elegantnog dizajna ThinkPad serije, naročito E serije koja je pokazala da itekako može da ponudi osećaj kakav nude i dosta skuplji konkurenti. Tim rečeno, pod dodirom će se jasno osetiti da je baza laptopa izrađena od plastike - kvalitetne, prijatne na dodir, posute finim nanosom, ali ipak plastike. Negde je moralo doći do kompromisa, ali smo itekako mišljenja da je Lenovo sjajan po pitanju laptopova ovakve izrade jer uvek njihovi uređaji ostavljaju utisak odličnog kvaliteta bez obzira na korišćeni materijal. Tako je i ovog puta. No, dobra vest je da je poklopac izrađen od aluminijuma, što je takođe unapređenje u odnosu na prethodne modele ThinkPad E serije.

lenovo_thinkpad_e580_019_s.jpg


Unutrašnjost je takođe izrađena od kvalitetne i fino obrađene plastike, slično kao i baza. Ništa od velikih metalnih naslona za dlanove ukoliko ste im se nadali, ali ne vidimo to kao naročiti problem. Dizajn je besprekoran. Sve bočne ivice su vidno istanjene i “utegnute” i zaista mislimo da je ovo jedan od gotovo idealnih poslovnih laptopova u estetskom smislu. Kombinacija sive boje, od koje je izrađeno sve osim tastature i tastera crne boje deluje izuzetno upečatljivo. Nije kao da takvu kombinaciju nismo često viđali, ali tim pre je dobro kada kažemo da ostavlja veoma pozitivan utisak na nas.

lenovo_thinkpad_e580_010_s.jpg


Okviri oko ekrana su crne boje i izrađeni su od nešto kruće plastike. Ovo je verovatno jedino područje gde se oseti nešto grublja plastika, ali sami okviri su prilično tanki, naročito na bočnim stranama, pa ne zameramo previše. Tačped je blago decentriran ulevo i iznad njega se nalaze tasteri trekpointa, tradicionalnog džojistika crvene boje uglavljenog u središte tastature, koji omogućava da i na taj način korisnici upotrebljavaju svoje računare. Na desnoj strani naslona za dlanove se nalazi skener otiska prsta, još jedan pokazatelj da imamo posla sa biznis modelom notebook računara.

Hardver

Osma generacija mobilnih Core procesora stiže kao Kaby Lake refresh, pre nego kao generacija koja u potpunosti donosi novu arhitekturu. No, to je zapravo manje bitno, budući da je upravo osma generacija donela najveći pomak u performansama praktično od prve generacije. O čemu se zapravo radilo?

 lenovo_thinkpad_e580_024_s.jpg


Najveća i najznačajnija novina jeste što je broj jezgara dupliran na Core i5 i Core i7 modelima. Zahvaljujući tome, dobitak u performansama je izrazit i iznosi od 20 do 30 odsto u realnim primenama, maltene u bilo kojoj vrsti upotrebe. Osim toga, raspon između standardnih i Turbo taktova je nikad veći, pa tako imamo savršenu kombinaciju izuzetno mirne i tihe mašine koja radi na niskim frekvencijama, a kada zatreba radni takt se podiže u popriličnoj meri. Uz to, termalna disipacija je i dalje deklarisana na 15 W.


Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkPad E580
 • Procesor Intel Core i5-8250U, 1.6 GHz (Turbo 3.4 GHz)
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište NVMe SSD 512 GB
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana FHD (1920 x 1080) IPS Anti-Glare
 • Grafika Intel HD 620

  AMD Radeon RX 550
 • Portovi 1 x USB Type-C (DisplayPort, Power Delivery & USB 3.1)
  2 x USB 3.1
  1 x USB 2.0
  HDMI
  Micro SD card reader
  RJ-45
  Headphone / microphone combo jack
 • Web kamera 720p HD webcam
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 369 x 252 x 19.95 mm
 • Masa 2.1 kg
 • Baterija 3-cell 45 Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Pro
 • Dodatno Discrete Trusted Platform Module (dTPM) 2.0
  Touch fingerprint reader
  Kensington™ lock slot


CPU nominalno radi na 1.6 GHz. U slučaju potrebe, radni takt se može podići na čak 3.4 GHz! To je ogroman raspon i izazov za svako hlađenje, i drago nam je da možemo da vam kažemo da je po tom pitanju Lenovo obavio besprekoran posao. Procesor je izrađen u 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji. . Potrošnja je deklarisana na 15 W, s tim što Intel omogućava “rekonfigurisanje” procesora i potrošnje, pa je tako “TDP-up” deklarisan na 25 W, a “TDP-down” na 7,5 W. Najzad, tu je i podrška za Hyperthreading, odnosno do osam simultanih threadova. Prisutno je 6 MB keš memorije.

 lenovo_thinkpad_e580_023_s.jpg


Šta sa grafikom? Kada je integrisana grafika u pitanju, zatičemo poznati Intel HD 620 čip koji je upotrebljiv za osnovne primene. No, daleko važnija je ovde Radeon RX 550 diskretna grafika. Reč je o grafičkom čipu baziranom na Polaris 12 jezgru, koji radi na do 1476 MHz i ima 640 unificiranih šejdera. U konkretnoj izvedbi je implementirano 2 GB memorije, ali je ovakav čip moguće upariti i sa 4 GB. Memorijski bus je 128-bitan, a memorija radi na 6 GHz. Čip se izrađuje primenom 14-nanometarske tehnologije.

Šta sve ovo u praksi znači? Ispostavlja se da je RX 550 grafika negde u rangu sa MX 150 grafikom velikog suparnika. Naravno, u nekim primenama i igrama će daleko bolje ispasti jedna ili druga u zavisnosti od optimizacije, ali to je taj nivo. Ne naročito moćan nivo, ali više nego dovoljan za razne poslovne primene i aplikacije i softver koji podržavaju akceleraciju putem upotrebe grafičkog čipa - dakle, za potrebe radne stanice idealno!

lenovo_thinkpad_e580_020_s.jpg


Laptop koristi 8 GB DDR4-2133 LP memorije. Kada je skladišni prostor u pitanju, radi se o SSD-u sa NVMe podrškom, što je odlična vest. Konkretan model koji smo testirali ima kapacitet od 512 GB, a moguće su i konfiguracije sa samo hard diskom ili kombinacijom hard diska i SSD-a. Videćemo šta će se konkrento pokazati kada se laptop bude našao u prodaji.

 lenovo_thinkpad_e580_018_s.jpg


Takođe, treba reći da težina laptopa iznosi 2.1 kilogram, što je sasvim pristojno za 15,6-inčni uređaj i omogućava relativno lako prenošenje, tako da će korisnici uvek moći da obavljaju zadatke sa udaljenih lokacija. Istakli bismo i da je WiFi osmišljen po 2 x 2 principu zahvaljujući čemu su bolji prijem signala i konzistentnost veze. Najzad, računar podržava dTPM 2.0 tehnologiju, zahvaljujući čemu se može brzo i lako integrisati u korporativnu infrastrukturu. Dolazi sa Windows 10 Pro operativnim sistemom.


Konektori

Kompletan spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Lenovo je rasporedio konektore na sledeći način. Napred i pozadi ne zatičemo ništa, što nas ne iznenađuje, a na bokovima donje strane su pozicionirani zvučnici. Na desnom boku se nalaze čitač microSD kartica, jedan USB port pune veličine, standardni LAN port, te Kensington bravica.

lenovo_thinkpad_e580_006_s.jpg

Levo  je prostor rezervisan za kombo audio priključak, dva USB porta pune veličine, HDMI izlaz (takođe pune veličine), te USB-C port. Podsećamo, strujni ispravljač se upravo povezuje na USB-C port, tako da to treba imati u vidu. Ukupno, raspored konektora je sasvim korektan i nemamo nikakvih primedbi. Bez obzira da li ste levoruki ili desnoruki, ergonomija će biti na najvišem nivou.

 lenovo_thinkpad_e580_021_s.jpg

Testovi

Odlučili smo se da Lenovo ThinkPad E580 uporedimo sa Asus ZenBook Flip 14 uređajem koga smo nedavno testirali. Imaju gotovo identične hardverske platforme, s tim što je Flip 14 hibridni uređaj, ali svejedno se može itekako lepo koristiti kao poslovna mašina. Takođe je interesantno kako se laptopovi slične hardverske “građe” porede u domenu razlika, a ovde su to AMD (Lenovo) i Nvidia (ASUS) grafike. Stoga, pogledajmo rezultate.

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
ZenBook Flip 14 UX461UN
ThinkPad E580
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

 

Utisci

Ukupni utisci po pitanju korišćenja računara su nam izuzetno pozitivni. Već smo govorili o pozitivnim pomacima koji potiču čisto od hardverskog ubrzanja čipova, odnosno centralnog procesora. U realnosti oni iznose oko 20 do 30% u zahtevnijim scenarijima. Tu je i 8 GB sistemske memorije, tako da zaista teško možete da postavite ovaj laptop pred izazov kome on neće biti dorastao.

Osećaju besprekorne brzine i trenutnog izvršavanja komandi svakako doprinosi i NVMe SSD. Odziv sistema je munjevit, a i kapacitet je sasvim korektan za današnje standarde. Ipak, imajte u vidu da prodajna verzija laptopa može imati manji kapacitet, ili pak koristiti standardni SSD. Sveukupno, utisci u radu su na najvišem mogućem nivou.

 lenovo_thinkpad_e580_027_s.jpg


Svemu tome doprinosi i prisustvo diskretne grafike. Naime, Radeon RX 550 ne samo da se može koristiti u određene svrhe kroz akceleraciju proračunavanja, već daje veliku dozu raznovrsnosti samom uređaju. To znači da laptop možete da koristite bez problema u multimedijalne svrhe, ili pak za igranje - doduše, ne baš u najzahtevnijim naslovima. Uvek kažemo da sa diskretnim grafikama niže i niže srednje klase ne treba očekivati čuda, ali ovde zaista konfiguracija sa diskretnom grafikom doprinosi osećaju svestranosti. Sve u svemu, to znači da E580 ne mora striktno da služi kao kancelarijska mašina, već da na kraju dana sasvim komotno možete poneti laptop sa sobom kući i koristiti ga u neke sasvim druge svrhe.

 lenovo_thinkpad_e580_028_s.jpg


Lenovo generalno izbegava da implementira previše dodataka, osim funkcionalnog softvera koji se stara o raznim parametrima rada računara. Moguće je birati profile, optimizovati bateriju, precizno podešavati režime, ili pak apdejtovati bios laptopa. U principu, to pozdravljamo. No, ponovo ne možemo biti sigurni da li će u prodajnoj verziji biti nekog bloatware-a, budući da je naš primerak kancelarijski sempl.


Ekran

Ekranom smo izuzetno zadovoljni. Nije reč samo o prostim brojkama, već o činjenici da se radi o mat ekranu sa izuzetno čistim prikazom, što je u našoj računici uvek veliki plus. Konkretan model je Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela) i IPS tipa. Treba znati da će se u prodaji naći i varijanta sa HD Ready rezolucijom i TN ekranom. Ukoliko je to finansijski moguće, uvek savetujemo Full HD IPS displej, tim pre što smo se uverili u njegove odlične performanse u svakodnevnoj praksi.

ekran_thinkpade580.jpg
Tastatura, tačped

Tastatura je svakako stavka po kojoj se ThinkPad računari prepoznaju i po tome su verovatno najbolji laptopovi na tržištu. Sa druge strane, na ThinkPad E modelima su tastature ipak bile nešto ispod nivoa onih koje su viđane u punokrvnim varijantama Lenovo laptopova. Drago nam je da je to promenjeno i da sada i ThinkPad E serija može da se podiči fantastičnom tastaturom koja je u potpunosti u nivou skupljih varijanti, poput one na ThinkPad T modelima.

lenovo_thinkpad_e580_012_s.jpg


To u praksi znači da imamo odlične tastere sa finim udubljenjima za jagodice i specifičnim usecima koji obezbeđuju poboljšanu ergonomiju. Dubina hoda tastera je odlična, a kuckanje je izuzetno prijatno. Lenovo se postarao da novoj E seriji obezbedi i pozadinsko osvetljenje, koje se može podešavati preko odgovarajućih funkcijskih tastera. Tu je i numerički deo, čiji su tasteri takođe istog tipa kao i na glavnom delu. Postoji dosta prečica i pomoćnih funkcija ugrađenih u funkcijske tastere, koji i dizajnom odudaraju od glavnih tastera. Recimo, imamo prečicu za pozivanje kalkulatora, Cut komande i slično.

lenovo_thinkpad_e580_026_s.jpg


Tačped i trekpoint su takođe više nego korektni. Tačped je klikpoint tipa i u tom smislu ne poseduje dodatne tastere na dnu već se čitav može pritisnuti. Podržava multitač komande koje funkcionišu veoma dobro. Trekpoint...je definitivno nešto na šta se korisnik mora navikavati, a verujemo da osobe koje koriste ThinkPad računare itekako umeju da ga upotrebe. Svakako se radi o dobroj alternativi tačpedu i mišu.


Buka

Lenovo ThinkPad E580 jednostavno nema nikakvih problema sa bukom. Naravno, u situacijama kada se ubrza zbog opterećenja, jasno ćete čuti huk ventilatora, ali se ne radi o bilo kakvim alarmantnim nivoima buke. Jednostavno, kultura rada je na visokom nivou.

buka_thinkpade580.jpg

 

Zagrevanje

Slično važi i za stepen zagrevanja, ali uz blagu ogradu. Naime, kako je profil laptopa nešto tanji, u slučaju dužih i intenzivnijih opterećenja gde bi čipovi radili na maksimumu, lako bi se moglo desiti da se gornja površina zagreje poprilično. Dobra stvar jeste u tome što se to dešava pri samom vrhu, tamo gde nema direktne interakcije korisnika sa površinom laptopa. Sveukupno, ponašanje u radu je i po ovom pitanju sasvim korektno.

temp_min_e580.jpg

temp_max_e580.jpg


Baterija


Ozbiljan poslovni laptop mora imati dugotrajnu bateriju, a ThinkPad ima dugu tradiciju koja u kombinaciji sa novim hardverom i ugrađenim optimizacijama praktično ne može da razočara. Tako se desilo i u praksi. Lenovo obećava čak 13 sati rada, mi smo ostvarili - i to ne uz neki poseban trud da maksimizujemo trajanje - oko 11 sati uz povremeni surf i kuckanje. Naravno, vreme bi značajnije variralo u zavisnosti od tipa primene, ali to je u suštini to i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da će E580 vrlo lako trajati čitavo radno vreme, i to u kombinaciji sa prekovremenim.

Zaključak

U suštini, nema mnogo mesta diskusiji kada je ThinkPad E580 u pitanju. Reč je o odlično zaokruženom i kvalitetno osmišljenom poslovnom notebook računaru, koga komotno možete koristiti i u druge svrhe (multimedija, igranje...) zahvaljujući njegovoj svestranosti. Ipak, ostaje pitanje cene. Iako su startne cene čitave serije relativno povoljne, model na našem testu ima jak procesor, diskretnu Radeon RX 550 grafiku, Full HD IPS ekran naspram HD Ready TN ekrana, NVMe SSD od 512 GB...sve u svemu, reč je o veoma kvalitetnoj konfiguraciji, za koju ne sumnjamo da će imati i adekvatnu cenu.
Tim rečeno, ThinkPad E580 je odličan računar, kao što smo to već nekoliko puta naglasili. Posebno nam se dopada što je matična kompanija obratila pažnju na sitnice i unapredila računar u odnosu na prethodnu generaciju, kako u estetskom smislu, tako i u funkcionalnom, dovodeći E seriju na nikad viši nivo. Poklopac je dobio aluminijumski tretman, tastatura je unapređena na nivo skupljih ThinkPad računara i dobila je pozadinsko osvetljenje, ivice oko ekrana su istanjene, prisutan je hardver poslednje generacije.

award_e580_s.jpg

Ukoliko bismo morali da tražimo mane računara, mogli bismo da spomenemo njegovu sklonost ka zagrevanju u zahtevnijim scenarijima i...otprilike, to bi bilo to od onoga što bismo objektivno mogli da zamerimo. Reč je o zaista dobro zaokruženoj celini. U skladu sa tim, dobija i odgovarajući preporuku Benchmark sajta u vidu Benchmark Approved priznanja i nadamo se da će se u što skorijem roku pojaviti i u zvaničnoj prodaji.


Prednosti:


- Odlična izrada i dizajn
- Hardverska platforma i pomak koji nova generacija Intel mobilne platforme donosi
- Radeon RX 550 grafika
- Fenomenalna tastatura
- Odlična autonomija
- Svestranost računara i ponašanje u svakodnevnom radu


Nedostaci:


- Bez posebnih nedostataka
- (Uslovno) Sklonost ka zagrevanju u zahtevnijim situacijama


Računar na test ustupio Lenovo.

 

Marko Neregistrovan korisnik
Zaobici us sirokom luku laptopove koji nemaju direktan izduv (resetku). Resetka se moze fino dizajnirati a ni jedna estetika ne treba da je uklanja.
LazaNS Član postova: 3308
Sramota na sta lice Lenovo racunari u 2018 godini.
Idu kao na neki fazon, poslovni racunari, kao da poslovni ljudi ne vole da imaju lep i kvalitetan racunar.
Deluje da su celo dizajn odelenje otpustili kad su kupili poslovanje sa laptopovima od IBM-a, 15 godina drljaju isti dizajn. Uzasni materijali, jeftina plastika, zaostao dizajn, daleko ispod prosecni ekrani, to su karakteristike Lenovo racunara danas. Jedino sto ih drzi je upravo to sto mnoge velike firme u kojima se stvari sporo menjaju ih po automatizmu koriste.
Apsolutno mi nije jasno zasto bi neko i pogledao Lenovo pored DELL (XPS linija, moze i neki veci ako se neko lozi na profi varijante, ali realno nema nikakve potrebe), HP (Spectre serija) ili cak Asusa. Kad se najskuplji Lenovo racunari stave pored pomenutih, deluju zalosno i arhaicno u svakom pogledu.
Do pre par godina kod nas u firmi su tako po navici kupovani samo Lenovo racunari. Kad sam menjao racunar, izborio sam se da dobijem Dell XPS, svi su bili zbunjeni gledali ga kao novo svetsko cudo. Od tada smo presli na Dell XPS iskljucivo. Cujem da i mnoge druge firme rade slicne tranzicije.
Uros Neregistrovan korisnik
Imam jedan poprilicno izdrzljiv G580 vec 6 godina koji lepo radi, ako cena ovog thinkpad-a bude do 90000 dindzi kupujem ga sigurno
Marko Neregistrovan korisnik
Veoma zanimljivo, hvala na prikazu! Vec godinama razmisljam o ThinkPad laptopovima, ali su mi do sada bili suvise skupi.

Test: ASUS ZenBook Flip 14 UX461UN (Video)

Test: Acer Nitro 5 Spin (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109