Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad A475

15.12.2017 14:18 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad A475

Veoma nas je obradovala najava AMD-a da će na tržište mobilnih računara doneti svoje nove čipove, bazirane na Zen arhitekturi, sa sve integrisanom Vega grafikom. Nakon velikog uspeha na desktop polju, postoje svi preduslovi da se bitka rasplamsa i tamo gde je Intel donedavno bio praktično nedodirljiv - u segmentu mobilnih računara, odnosno laptopova. Zanima li vas kako stvari stoje na ovom polju?

Filip Majkić

Ukoliko željno čekate da vidite može li Zen da pomrsi konce Intelu na način na koji je to učinio u segmentu desktopova, moraćete (zajedno sa nama) još malo da sačekate. Naime, laptop koji vam danas predstavljamo zaista stiže sa AMD hardverom, ali je reč o hardveru (sada već) prošle generacije, baziranom na Bristol Ridge / Carrizo čipovima. Možda vam ovaj uvod deluje kao kakav “klikbejt”, ali smo želeli da vam dočaramo kako smo se mi sami osećali kada smo saznali da nam na test stiže glanc nov laptop baziran na novom AMD hardveru, da bi se u praksi ispostavilo da je “samo” reč o jednom poslovnom mobilnom računaru.

lenovo_a475_1_s.jpg

No, ThinkPad je brend za svako poštovanje, a ThinkPad A serije obećava puno, makar na papiru, i to pre svega - dobar odnos uloženog i dobijenog. Vrhunski poslovni računar sa odličnim performansama i u najboljoj ThinkPad tradiciji, sa svim onim što je odlikuje? U samom startu to deluje veoma zanimljivo, zar ne? Stoga, pogledajmo kakav nam je to računar stigao na test.


Uređaj na testu

Kao što smo navikli u poslednje vreme, Lenovo laptopovi stižu kao semplovi direktno od kancelarije. Samim tim, ne dolaze u kompletnom prodajnom pakovanju, pa vam ne možemo preneti utiske o samom pakovanju i njegovom sadržaju. Verujemo, sa druge strane, da će propratni paket biti dostojan ThinkPad imena.

lenovo_a475_23_s.jpg

Ukoliko vam deluje da je 14-inčna mašina odnekud poznata, u pravu ste. Naime, ThinkPad A serije je zapravo smešten u istovetno kućište kao i ThinkPad T470 serija laptopova. Mi smo na testu već imali jedan takav uređaj, doduše u nešto drugačijem izdanju kada je baterija u pitanju. Tada smo na test dobili ogromnu, štrčeću bateriju koja je uzdizala kompletan računar od podloge, dok smo sada dobili tanku i malu bateriju koja se savršeno uklapa u elegantne linije ThinkPad računara. Kakve su posledice na autonomiju, verovatno se pitate? Sačekajte još malo, pa ćete saznati odgovor i na to pitanje.

Sve u svemu, ukoliko ste ikada videli ThinkPad računar, i ovaj model ćete prepoznati iz prve. Reč je o 14-inčnom modelu, koji mnogi smatraju idealnom merom između performansi, udobnosti u radu i mogućnosti. To je dodatno naglašeno malom težinom laptopa, koja iznosi tek nešto preko 1.5 kilograma! U kombinaciji sa ekranom koji se otvara do 180 stepeni, rekli bismo da je A475 veoma dobro odmeren za svakoga ko želi da odradi neki ozbiljan posao, a pri tome često putuje.

ThinkPad laptop ove serije se izrađuje na identičan način kao i slični modeli - od plastike, koja je ojačana ugljeničnim vlaknima. Zahvaljujući potonjima, kućište dobija čvrstinu i nema ni najmanjih naznaka ugibanja ili ičeg sličnog. Ekran otvaranjem do 180 stepeni omogućava određenu dozu fleksibilnosti u nošenj i korišćenju, naročito zbog toga što šarke čvrsto drže ekran u svakom položaju. Sve u svemu, laptop od nas dobija sve pohvale po pitanju izrade.

Unutrašnjost je takođe izrađena u klasičnom ThinkPad stilu. Odlična tastatura bez numeričke sekcije, dobar tačped, karakterističan trekpoint, skener otiska prsta desno od tastature, 720p web kamera uz podršku za Windows Hello funkciju, sve su to jasni i očekivani elementi ovog računara. Čak je i na naslonima za dlanove zadržan karakterističan hrapav nanos, koji poboljšava taktilni osećaj, ali i pomaže u situacijama kada se ruke znoje i kada treba nastaviti sa upornim i grozničavim radom...

Na donjem delu računara zatičemo tipičnu kvalitetnu Lenovo poleđinu. Tu su četiri nožice za prijanjanje i odizanje računara od podloge. Na zadnjem delu se nalazi odvojiva baterija, sada već pomalo zaboravljena stavka u svetu prenosnih računara. Pri prednjoj strani su smešteni zvučnici sa Dolby Audio podrškom. Najzad, tu je i konektor za postolje, koje može i pomoći u ergonomskom smislu, ali i proširiti funkcionalnosti laptopa, odluče li se u preduzeću za nabavku istog...

lenovo_a475_25_s.jpg

 

Hardver

Dakle, ThinkPad A475 ćete odmah na prvu prepoznati kao tipičnog člana ThinkPad porodice, i na tome čestitamo kompaniji Lenovo, jer znamo za tendencije pojedinih proizvođača da modele bazirane na AMD čipovima plasira u niži cenovni razred i tom prilikom stavi slabije kućište, sporiji hardver i tome slično. No, kako se hardver pokazuje? Pretpostavljamo da vas ovo pitanje zapravo najviše zanima - gubite li išta ukoliko se opredelite za AMD umesto Intela? U domenu funkcionalnosti, dizajna, kvaliteta, za sada smo zaključili - ne gubite ništa. Da li je tako i kada je u pitanju hardver?

lenovo_a475_12_s.jpg

Model na našem testu je opremljen top ponudom za ovu seriju. Drugim rečima, u njega je ugrađen top model Bristol Ridge familije čipova, oznake AMD Pro A12-9800B. Sedma generacija APU čipa je biznis verzija AMD FX-9800P procesora i donosi praktično identične karakteristike. Reč je o najbržem APU-u u termalnom opsegu od 15 W. Na taj način, on je pozicioniran kao direktan konkurent Intelovoj ULV familiji, odnosno ultrabuk čipovima. Stiže sa četiri CPU jezgra (dva Excavator modula, odnosno 4 integer i 2 FPU jedinice). Radi na do 3.6 GHz, dok je podrazumevani takt 2700 MHz.


Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkPad A475
 • Procesor AMD Pro A12-9800B, do 3.6 GHz
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište NVMe SSD 256 GB
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 2560 x 1440
 • Tip ekrana 14" Anti-Glare Non-Touch
 • Grafika AMD Radeon R7
 • Portovi 1 x USB-C
  3 x USB 3.0
  1 x HDMI
  1 x RJ45 Ethernet
  1 x Smartcard Reader
  4-in-1 čitač kartica (SD, MMC,SDHC, SDXC)
  Audio combo jack
  Doking port
 • Web kamera 720p HD Camera + Dual array microphone
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 336.6 x 232.5 x 19.95 mm
 • Masa 1.57 kg
 • Baterija 1950 mAh
 • Operativni sistem Windows 10 Pro
 • Dodatno Stereo speakers with Dolby® Audio
  Discrete Trusted Platform Module (dTPM) 2.0
  Match-on-Chip Touch fingerprint reader
  Windows Hello


Osim toga, APU karakteriše i integrisana grafika. U konkretnom slučaju, imamo integrisani Radeon R7 sa 512 šejder jedinica, odnosno 8 compute jezgara. Otuda dolazi i oznaka 12 u čipu - četiri CPU i osam GPU compute jezgara u 4+8 konfiguraciji. Sam čip je klokovan na do 758 MHz. Sve u svemu, reč je o labudovoj pesmi 28-nanometarske proizvodne tehnologije. Koliko je brz ovaj GPU? U praksi, iako je to obično jača strana AMD tehnologije, on je ipak tek tu negde oko GeForce 920M čipa, što predstavlja low end grafiku u laptopovima.


lenovoa475_cpuz_s.jpg

Toliko o osnovi samog laptopa. Kako AMD čini osnovu hardvera, stiče se utisak da smo rekli sve što se ima reći na tu temu. Međutim, nije tako. Lenovo se postarao da laptop opremi još nekim adutima. Obično proizvođači laptopove opremljene AMD čipovima ne opremaju naročito brzim hardverom (tj. ostatkom hardvera), niti smeštaju u luksuzno kućište. Za kućište smo već videli da to ovde nije slučaj. Ispostavlja se da nije slučaj ni kada je ostatak hardvera u pitanju.

Najpre, laptop je opremljen sa 8 GB DDR4 memorije, što je sasvim pristojna količina, a i nije se želela ušteda po svaku cenu kroz implementaciju DDR3 tehnologije. Istina, reč je o single channel konfiguraciji, ali sa druge strane, to znači da imate prostora za apgrejd.

Za SSD imamo samo reči hvale. Reč je o izuzetno brzom NVMe modelu kompanije Samsung. OK, videće se u testovima da nije brz kao najbrži NVMe modeli, ali je svejedno strahovito brz i sa veoma malim vremenom pristupa dramatično pomaže povoljnom utisku o performansama.

Lenovo se postarao da svog aduta opremi tako da ga i na taj način, a ne samo po dizajnu, odmah prepoznate kao člana ThinkPad familije. Stoga ga odlikuju razne tehnologije prepoznatljive u poslovnom domenu (DTPM 2.0, skener otiska prstiju, SmartCard). Kompletan spisak portova možete videti u priloženoj tabeli, a mi ćemo dodati da nemamo primedbi na njihov raspored. Računar dolazi sa preinstaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom.

 

 

 

Testovi

ThinkPad A475 je veoma interesantan računar. Ipak, koliko može da se nosi sa konkurencijom, hardverski posmatrano? Uporedili smo ga sa 14-inčnim Acer Swift 3 računarom, baziranim na Intel konfiguraciji i namenjenim (makar donekle) sličnoj publici, kao i jednim konkurentom iz same kuće. Reč je o ThinkPad Yoga 720 modelu. Na ovaj način možete steći jasniju predstavu gde je pozicioniran i koliko može A475 kada je reč o performansama...

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
IdeaPad Yoga 720
Swift 3 SF314-52-541D
ThinkPad A475
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

U principu, dosta toga ste mogli videti crno na belo na prethodnoj stranici. Od jedne istine se ne može pobeći - AMD hardver jednostavno nije dovoljno snažan da se nosi sa svežim Intelovim rešenjima. Nije ni čudno, 28-nanometarski čipovi trebaju da se bore sa Intelovim čipovima novije generacije, što prosto nisu u stanju. Opet, nije sve ni tako crno, jer je konfiguracija takva da računar odlično radi kada je neophodno korišćenje tzv. poslovnog softvera - drugim rečima, sve je u redu dok vam ne zatreba snaga samog CPU-a. U takvim scenarijima, APU je i do 40-50% sporiji od neke tipične Intel varijante (recimo, Core i5-7200U) koju možemo naći u velikom broju računara.

lenovo_a475_18_s.jpg

Sa druge strane, fascinantno brz NVMe SSD zaista umnogome izvlači stvar i unapređuje utisak. Uz ekstremno mala vremena pristupa i fenomenalne brzine, imate konstantan osećaj da računar “leti”. Odzivnost sistema je na izuzetno visokom nivou. Drugim rečima, sve je dobro, dokle god vam ne zatreba sirova procesorska snaga...

Važno je reći i da postoji dobar osećaj komotnog rada, u pozitivnom smislu. Obzirom da je ovo 14-inčni računar, ekran je dovoljno veliki da možete sve da vidite, a tasteri tastature su dobre veličine. Ne postoji osećaj skučenosti, a i tačped je veliki pa možete komotno raditi. Pored toga, sa malom težinom od svega 1.57 kilograma, zaista nije problem poneti laptop sa sobom. Stoga je ukupan utisak koji laptop ostavlja zaista na dobrom nivou, te će za većinu kancelarijskih potreba sasvim korektno odraditi posao.


Ekran

Ekran je, za razliku od ThinkPad T470 modela, dobio kvalitativna unapređenja. Za početak, radi se o IPS ekranu, što sa sobom povlači dobre uglove glednaja i solidan prikaz boja. No, to ga ne razlikuje od ranije varijante. Niti ga razlikuje što je reč o mat ekranu (što uvek pozdravljamo) bez odsjaja. Unapređenje je došlo u vidu rezolucije od 2560 x 1440 piksela (naspram Full HD kod T470 verzije), kao i blagog pojačavanja osvetljenja, što se pokazalo dovoljnim da ostavi dosta povoljniji utisak na nas. Jednostavno, u ovom domenu je A475 više nego korektan.


ekran_lenovo_a475.jpg


Tastatura, tačped

Ovo su verovatno najjače strane ThinkPad računara i mnogi korisnici će se zaklinjati upravo u ove aspekte korišćenja. Tastatura je veoma dobra i kvalitetna, kao i prepoznatljiva. Osećaj kucanja je odličan, a Lenovo već dugo praktikuje ergonomski oblik tastera sa udubljenjima za jagodice. Tastatura ima mnoštvo prečica i skraćenica, za koje toplo preporučujemo da ih podrobno izučite. Tu je i pozadinsko osvetljenje, i to u više nivoa. Možete ga potpuno isključiti, podesiti na maksimum, ali i prigušiti.

Tačped na ThinkPad serijama jeste standardno vrlo korektan, ali je u neku ruku mala žrtva trekpointa, koji proizvođač tradicionalno implementira. On je dovoljno dobar, ali bismo voleli i da je nešto većih dimenzija. Zbog trekpoint tastera koje je neophodno implementirati kako biste računar kontrolisali i pomoću malog crvenog kružića kojim se pokreće kursor miša, skraćen je prostor za tačped. No, sama upotreba je vrlo korektna i tačped predstavlja jedan od boljih u laptop svetu.


Buka

Polako dolazimo do stavke koja će mnoge zanimati, prvenstveno zbog hardvera. Subjektivno, rekli bismo da buka nije problem ovog računara. Ventilatori značajnije pojačavaju svoj rad samo prilikom znatnih opterećenja. U praksi, rekli bismo da je kultura rada na veoma visokom nivou, rame uz rame sa najtanjim laptopovima. No, merenja su pokazala da je nivo buke ipak koji decibel više nego kod Intel-bazirane varijante. Naravno, to su vrlo male razlike (mada je nivo buke logaritamska funkcija, pa i naizgled male razlike mogu biti značajne kada je čujnost u pitanju), ali u praksi smatramo da niko neće imati problem sa računarom.


buka_lenovo_a475.jpg


Zagrevanje

Zagrevanje je već primetnije kod ThinkPad A475 modela, posmatrano u odnosu na T470. No, materijali su odlični i solidno izoluju korisnika od generisanja toplote. Ipak, merenja, kao i subjektivan utisak, pokazuju da se ovaj laptop ipak više zagreva. Od (nekih) zakona fizike se ipak ne može pobeći. Egzaktne podatke možete pronaći na priloženim fotografijama.


temp_min_lenovo_a475.jpg

temp_max_lenovo_a475.jpg


Baterija


Najzad, stigli smo do baterije. Za AMD postoji predrasuda da po pitanju autonomije nije u stanju da se nosi sa Intelom, što smo mi u više navrata demantovali. Međutim, Intel je imao priliku da kroz nekoliko generacija na koje AMD nije mogao da pruži adekvatan odgovor ovaj parametar unapredi i usavrši. To se oseća i ovde - ipak 28-nm čip ne može da bude štedljiv na nivou Intelovih pandana.

To ne znači da A475 ne ostvaruje dobru autonomiju, naprotiv - mi smo izmerili 7 sati i 15 minuta, što je veoma impresivno, posebno kada imamo u vidu da njegova Li-Pol baterija ima kapacitet od svega 1950 mAh, odnosno 24 Wh. Ipak, iako je ovo sasvim pristojna autonomija, Intelovi pandani mogu da rade primetno duže. Kao i uvek, treba imati u vidu da trajanje baterije zavisi od opterećenja, uslova rada, zagrevanja i tome slično.

 

Zaključak

Na kraju, moramo doneti sud o ovom Lenovo laptopu, i ne možemo da kažemo da je to lako. Pre svega, veoma je teško oteti se utisku da je ThinkPad A475 promašena tema, ma koliko on bio solidan računar sa obiljem mogućnosti. To kažemo po dva parametra - prvi je da uskoro stiže mobilna varijanta Ryzen procesora sa Radeon RX Vega grafikama, koja će doneti značajno viši nivo performansi. To će biti izuzetno veliki apgrejd u svakom smislu.

 

Drugi parametar je to da prosto nema nekog naročitog motiva da se ovaj računar uzme zbog AMD tehnologija. Čip je baziran na staroj tehnologiji, integrisana grafika je sporija od Intelove, a bez obzira što je možda pristupačan za ThinkPad svet, i dalje je reč o prilično skupom računaru. Nama je jasno zbog čega je to tako - dobijate mnoga zanimljiva rešenja, izuzetno kvalitetno kućište, ozbiljan poslovni računar spreman za razne primene i izazove. Međutim, on deluje kao dobra kupovina samo kada se posmatra izolovano, a ne relativno u odnosu na druge ponude, kako same kompanije, tako i šire posmatrano protiv drugih tržišnih konkurenata.

Stoga, promašena tema? Može biti. ThinkPad A475 svakako predstavlja povoljnu ulaznicu u ThinkPad svet. Ukoliko vam je potrebna vrhunska i pouzdana poslovna mašina i želite da svoje poverenje poklonite takvom brendu, sa ovim računarom dobijate mnogo dobrih stvari i nećete zažaliti, niti biti uskraćeni za neku ThinkPad karakteristiku. Sa druge strane, morate baš želeti ovakav računar, odmah i sada, jer u suprotnom nema puno smisla ne sačekati malo na osveženje AMD hardvera kada će, pretpostavljamo, i Lenovo (kao i drugi proizvođači) ponuditi nove modele bazirane na njemu. Osnova postoji, veoma je dobra i kvalitetna, te dokazana u tržišnim uslovima kao verovatno najuspešnija serija poslovnih računara na svetu. Strpljen-spašen, što bi se reklo.

No, ukoliko vam je potreban poslovni računar dobrih mogućnosti, mobilna radna stanica koja omogućava obavljanje bilo kog posla i sa najudaljenijih lokacija, odmah i sada, i ne želite da vaš posao trpi, možete se opredeliti za ThinkPad A seriju. U krajnjoj liniji, možda je vama bitnije da posao ne trpi od toga da li je isplativije kupiti trenutni laptop u ponudi ili neki koji će doći kroz nekoliko meseci. Naše je da vas informišemo, izbor je, kao i uvek - na vama.

Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Podržane biznis i sigurnosne tehnologije
- Kultura rada
- Vrlo prenosiv i kompaktan za ovakav tip računara
- Ekran
- Odličan SSD


Nedostaci:

- Performanse u domenu procesora i integrisane grafike
- Visoka cena (u odnosu na dobijene performanse)
- (Uslovno) Autonomija nije u nivou onoga što Intel pandani nude


Računar na test ustupio Lenovo.

Komentari

0 Dodaj komentar

Benchmark savetuje: Kako odabrati laptop? (Video)

Test: Acer Predator Helios 300

10104
10105
10106
10107
10108
10109