Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT (Video)

12.03.2020 17:59 | 0 Hardver
Test: Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT (Video)

Ovaj računar namenjen je isključivo biznis okruženju gde zahvaljujući svojoj formi i mogućnostima perfektno obavlja zadatke. Ukoliko poželite nešto više od toga, potražite drugo rešenje...

Testirali smo svakojake računare. Među njima posebno mesto u našim srcima zauzimaju mini PC modeli zbog svoje neuobičajene pojave i velike upotrebne vrednosti. Međutim, ThinkCentre M90n Nano IoT nije još jedan zadatak na istu temu – zapravo radi se o nečemu potpuno neuobičajenom i uređaju sa specifičnom namenom pre svega u poslovnom okruženju.
 
 
U kućištu veličine jednog prosečnog ispravljača za laptop računar, smestio se ovaj mini PC desktop uređaj. Čak je i njegovo napajanje je poput blizanca, pa da nije haldnjaka sa svojim rebrastim otvorima lako biste pomešali koji je zapravo računar, a koji izvor napajanja.

ThinkCentre M90n Nano IoT - karakteristike

Polovinu visine ovog minijaturnog kućišta visokog 4cm, zapravo čini metalni hladnjak sa velikim rebrima. Takav dizajn je neophodan pošto je ThinkCentre M90n Nano IoT “fanless” uređaj tj. računar koji ne koristi ventilator već veliko metalno telo pasivnog hladnjaka za potpuno bešuman rada. Pa, ako volite potpunu tišinu ovo je prava stvar za vas ili vaš poslovni prostor.

Zbog toga je deo kućišta u kome se nalazi PC hardver, okružen metalnom perforacijom gde god je to moglo da se učini tj tamo gde nisu načičkani konektori za vezu ovog uređaja. Sve kako bi se napravila kolika tolika promaja i omogućilo hlađenje osnovnih komponenti u ovom izuzetno skučenom prostoru jer ovaj računar meri nepunih 18 cm u širinu, 8.8 cm u dubinu i 2.2 cm u visinu. Težak je tek 720 grama.

ThnikCentre_M90n_Nano_1s.jpg 

Pošto se radi o ThinkCentre uređaju koji gene vuče iz IBM mašina koje su sada u vlasništvu kompanije Lenovo, napravljen je poput neuništivog uređaja tj jedne metalne “kocke” koju kada uzmete u ruke odaje osećaj hladnog oružja. Uostalom, sertifikovan je po vojnim standardima izdržljivosti.

Uprkos malim dimenzijama, ThinkCentre M90n Nano IoT je bukvalno načičkan konekcijama najrazličitijeg tipa koje se nalaze raspoređene dužim, bočnim ivicama računara. Tri USB-A 3.1 sa transferom od 10 Gbps, zatim dva USB-C 3.1 Gen 2 specifikacija, pa onda dva serijska porta, dva LAN konektora, DIsplayPort pune veličine i kombinovani 3.5 mm džek za slušalice i mikrofon. Na kraju, ugrađen je i bežični WiFI 802.11 ac sa podrškom za BT 4.0. Bez ikakvih dilema je naprevaljen da komunicira i prenosi podatke, pa otuda oznaka IoT.

 ThnikCentre_M90n_Nano_2s.jpg

A, unutra mini PC platforma male potrošnje i niskog toplotnog otiska. Dovoljno je moćna da bez poteškoća pokreće Windows 10 Pro operativni sistem u njegovom 64-bitnom izdanju. Za centralni procesor je izabran primerak osme generacije Intel Core procesora sa oznakom i3-8145U sa dva fizička i četiri logička jezgra koja rade u rasponu frekvencija od 2.1-3.9 GHz. Taman koliko je potrebno da ovom mališanu podare žustrinu i reakciju u odzivu dostojnu pravih desktop mašina. Ipak, njegova specifična namena ograničava maksimalnu količinu sistemske  memoriju na svega 4 GB RAM-a, zbog čega definitivno ne može poslužiti kao klasična kućna mini PC zamena desktop mašini. Na sreću tu je M.2 SSD slot i u našem slučaju 120 GB veliki NAND disk.

Pa dobro, kome je onda namenjen. Ukoliko malo bolje zagledate u ponudu ThinkCentre Nano mašina videćete da imate dva tipa pod skoro istom oznakom. Prvi nema IoT sufiks i on je zapravo moguća kućna varijanta koja u sebi može da ponese čak i ultra štedljive Core i7 modele, ali po cenu prisustva aktivnog hlađenja. Drugi tip ThnikCentre Nano mašine je i naš IoT model koji je zapravo poslovna verzija, namenjena za primenu u poslovno proizvodnom okruženju. Ovaj žilavi i izdržljivi mališan je tako dizajniran da radi i ne zanoveta, već da upravljački centar snadbeva podacima sa lica mesta.

 ThnikCentre_M90n_Nano_3s.jpg

ThnikCentre_M90n_Nano_4s.jpg

Zakačen negde na promaji proizvodne hale i povezan mrežom senzora za vlagu, svetlo, temperaturu, kamerama za nadgledanje – pomoću ovog malog računara imaćete kompletan uvid u radni ambijent vašeg pogona. Montira se preko industrijskog DIN standarda nosača. Opremljen je svim mogućim priključcima i standardima bežičnog povezivanja kako bi non-stop bio u komunikaciji sa centralom koja tačno zna šta se dešava na licu mesta, kako vizuelno (kada mu povežete kameru), tako i u konkretnim vrednostima radnog ambijenta kroz mrežu telemetrijskih podataka.

ThnikCentre_M90n_Nano_6s.jpg

Ako treba da se premesti i promeni radnu lokaciju – to je moguće uraditi za tili čas jer staje u dlan šake jedne ruke. Ne, neće ga niko ukrasti jer ima Kensington lock otvor, pa ga lako možete osigurati. I na kraju, preživeće definitivno radne uslove koji nisu za običan mini desktop PC.

U radu je agilan i brz. Lako ćete pomisliti, čak se opusiti preko mere u nameri da pokrenete zahtevnije aplikacije. Ipak, opomenuće vas da nije zamena za klasični desktop kroz činjenicu prisustva samo 4 GB  memorije koju ne možete nadograditi. To je premalo za poluprofesionalne aplikacije kod kojih vlada trend nepisanog pravila od 2 GB po logičkom jezgru.

 ThnikCentre_M90n_Nano_5s.jpg

Zato je on tu da skuplja i prenosi podatke. Klasične aplikacije koje mi krajnji korisnici upotrebljavamo, poput lajt verzija fotošopa ili premijera  ga brzo zagrevaju pa čak i ultra štedljivi Core i3 počinje neretko da “trotluje” i obara frekvenciju na što niže vrednosti.  Dakle, nije za neku kućnu namenu, bar ne ovaj IoT model - za to je predviđen onaj drugi Nano model ThinkCentra. Ovaj naš je klasični “radiša”.

Lenovo VOIP 360

Da bi lakše sagledali poslovnu primenu Thnik Centre Nano računara, uz njega smo dobili i zanimljivu kameru. Lenovo VoIP 360 kamera je sve ono što će vam zatrebati za “voice over IP” internu komunikaciju i konferencije. U pitanju je kamera sa mogućnošću snimanja u visokom kvalitetu panoramskog pogleda od 360 stepeni. U sferično telo kamere veličine teniske loptice je ugrađen zvučnik i višestruko usmereni mikrofoni u više pravaca kako bi se pokrila zvučna dimenzija konferencijskih razgovora sa dometom od 3 metra. Ili.. ako ne to, možete nadgledati udaljeni pogon za proizvodnju preko interneta putem teleofna, tablet računara ili prenosnog kompjutera. Kamera se povezuje sa USB-C vezom i postoji navoj sa donje strane koji dozvoljava da se montira na standardne foto tripode.

ThnikCentre_M90n_Nano_6s.jpg 

Kompatibilna je sa svim vodećim VoIP softverskim rešenjeima: Skype for business, Amazon chime, WebEx, zoom, Blue jeans, GoToMeeting, Google hangouts i drugima, pa ćete lako pozvati i dobiti odgovor rukovodioca pogona. Ako ne čuje od buke tu je i svetlosna identifikacija poziva u vidu LED prstena.

U pitanju je “Plug and Play” kamera koja ne zahteva posebne drajvere, već radi po principu poveži i koristi. U pitanju je portabl uređaj težine 230 grama, visine svega 9 cm, sferičnog oblika sa senzorskim tasterima za izbor jednog od četiri moda snimanja, prijem poziva ili pozivanje.

ThinkCentre M90n Nano IoT - zaključak

Na kraju verujemo da će mnogima isprva, ThinkCentre Nano IoT i panoramska konferencijska kamera biti potpuno nezanimljivi u scenariju kućnog korišćenja, ali kako vreme odmiče, tako vam padaju ideje kako bi jedan ovakav par mogli da upotrebite u vašoj omanjoj kućnoj firmi ili još bolje manufakturi. Laka instalacija i upravljanje u prepoznatljivom Windows 10 Pro okruženju, garantuje i maksimalnu kompatibilnost te veliki izbor aplikacija i pratećih senzorskih uređaja.
 
 
 
Na vama je samo da odredite šta vam sve treba, a ovaj mali ThinCenter Nano IoT će biti vaš verni saradnik, pravi poslovođa omanjeg pogona u kome ćete imati 24-časovni pregled svega što se dešava i što je bitno za neposredan uvid u vašem preduzeću.
 
Cena od 330-350 € govori da je ThnikCenter Nano IoT jedan od jeftinijih radnika na platnom spisku vaše firme, dok za budno oko Lenovo VoIP 360 kamere treba izdvojiti dodatnih 200-250€. Ukoliko vam ovako nešto treba – ne oklevajte, u pitanju su vrlo pristupačni, korisni i uređaji sa konkretnom upotrebnom vrednosti za poslovno i konacelarijsko okruženje!
 
 
Prednosti:
- male dimenzije
- bešuman rad
- mogućnost montaže na zid
- raznovrsnost opcija povezivanja
- rad na daljinu
 
Nedostaci:
- nije klasična kućna zamena za desktop PC
- ograničen upotrebni scenario
- malo sistemske memorije
 
CENA: oko 350€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock DeskMini A300 (Video)

Test: AMD GameStation 7 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209